Hoekstra werd nooit de verlosser van het CDA

Wopke Hoekstra werd gesmeekt om politiek leider van het CDA te worden. Na 2,5 jaar is bijna iedereen in de partij blij dat hij vertrekt.

Wopke Hoekstra heeft eerder op de dag zijn vertrek aangekondigd, maar in de grote zaal van de Tweede Kamer begint maandag geen van de fractievoorzitters erover. In het debat over de val van het kabinet-Rutte IV wil de een na de ander wel graag iets zeggen over demissionair premier Mark Rutte – die ’s ochtends had gezegd dat hij niet terug wil keren als lijsttrekker voor de VVD. En ook over CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, die na de verkiezingen stopt. Bij de aardige woorden die aan de twee zijn gericht klinkt soms geroffel op bankjes, er wordt door Kamerleden geklapt, gelachen.

Het debat is al bijna vijf uur bezig als Mark Rutte het woord krijgt. Hij begint, als eerste, wel over Hoekstra, die hij een „zeer dierbare collega in het kabinet” noemt en „een man van groot statuur en internationaal groot aanzien”. In de zaal wordt er nauwelijks op gereageerd.

Die ochtend hadden de landelijk bestuursleden van het CDA al om zeven uur een videovergadering gehad, De Telegraaf voor hun neus. Ze waren opgelucht geweest. Hoekstra had het in de krant netjes gehouden, niet om zich heen geslagen. Vooraf had niemand dat met zekerheid durven voorspellen.

Videovergadering

Zondagavond, tegen tien uur. Eerder op de avond heeft Wopke Hoekstra, politiek leider van het CDA, leden van het landelijk bestuur gevraagd of hij ze kan spreken. Er wordt een videovergadering belegd. Het gesprek duurt niet lang. Hoekstra zegt dat er veel is gebeurd, dat hij al sinds Kerst nadenkt over zijn toekomst, dat hij toen al heeft besloten niet nog een keer de partij te willen leiden in de campagne en na de Tweede Kamerverkiezingen. En ook dat hij een interview aan De Telegraaf heeft gegeven.

Tegen de tijd dat hij het aan zijn partijgenoten vertelt, gaat de krant naar de drukker. Pas daarna belt Hoekstra met fractievoorzitter Pieter Heerma.

Twee dagen eerder, op vrijdagavond, is het kabinet-Rutte IV van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gevallen. De partijvoorzitter van het CDA, Hans Huibers, heeft sindsdien meerdere pogingen ondernomen om met de politiek leider van zijn partij in contact te komen om te overleggen. De twee praten al een tijdje niet meer echt met elkaar. Anderen zien hoe Hoekstra Huibers vooral lijkt te willen ontwijken. Hoekstra weet dat er al lange tijd kritiek op hem wordt geuit door de partijtop, dat ze aan hem twijfelen als politiek leider. Het wordt allang niet meer alleen achter zijn rug om gezegd.

De hoop van het CDA in Wopke Hoekstra als verlosser is na tweeënhalf jaar vervlogen. Dat weet hij ook.

Lees meer: Hoekstra werd nooit de verlosser van het CDA - NRC (14 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600