06 mei 2024 - 16:14:15
Hoe kwam Rutte tot zijn besluit, en hoe gaat het nu verder?
Mark Rutte verraste gisteren vriend en vijand door zijn vertrek uit de politiek aan te kondigen. Vrijdag, vlak na de val van zijn vierde kabinet zei hij nog: "Ik moet daar even over nadenken en mijn partij ook, Maar als u het me nu vraagt, zeg ik vanzelfsprekend 'ja. Omdat ik de energie ervoor heb."
Wat is er sindsdien gebeurd? En wat staat ons de komende tijd allemaal te wachten? (...)
(...) Dinsdag 11 juli:
- Demissionair minister Dilan Yesilgöz zegt nog niet te weten of ze Mark Rutte wil opvolgen als politiek leider van de VVD. De VVD-prominenten Klaas Dijkhoff, Edith Schippers en Jeanine Hennis hebben inmiddels laten weten dat ze voor de eer bedanken. Fractievoorzitter Hermans zegt dat ze nog nadenkt over haar kandidatuur.
- Vanavond is er een ledenbijeenkomst van de ChristenUnie. Naar verwachting zal daar waardering worden uitgesproken voor de opstelling van de kleinste regeringspartij.
En wat gebeurt er verder?
- Het VVD-bestuur maakt nog deze week bekend welke kandidaat het naar voren schuift als opvolger van Rutte. Er heeft zich één andere kandidaat gemeld: oud-Kamerlid André Bosman. Dat betekent dat er een lijsttrekkersverkiezing moet komen.
- Komende maandag komt de uitslag van een ledenraadpleging bij PvdA en GroenLinks over de vraag of de twee partijen al dan niet met één lijst en één verkiezingsprogramma aan de Tweede Kamerverkiezingen moeten meedoen.
- Verder is de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wil worden. Fractievoorzitter Pieter Heerma wil niet meer op de kieslijst. Genoemd worden de Kamerleden Derk Boswijk en Henri Bontenbal en gedeputeerde Mirjam Sterk. Ook de naam van oud-staatssecretaris Mona Keijzer valt.
- Sigrid Kaag heeft nog niet besloten of zij nog een keer lijsttrekker van D66 wil worden.
- Na het zomerreces, in september, besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard en dus niet meer behandeld. Het gaat dan onder meer om de omstreden spreidingswet, waarmee gemeenten gedwongen moeten kunnen worden om asielopvang te regelen.
- Demissionair premier Rutte en koning Willem-Alexander zullen binnenkort besluiten om de Tweede Kamer te ontbinden. In het besluit wordt de datum genoemd waarop de verkiezingen zijn, naar verwachting woensdag 15 of woensdag 22 november.
- Nieuwe politieke groeperingen moeten uiterlijk 83 dagen voor de verkiezingsdatum bij de Kiesraad geregistreerd zijn. De kandidatenlijsten moeten 42 dagen van tevoren worden ingeleverd. (...)
Lees meer: Hoe kwam Rutte tot zijn besluit, en hoe gaat het nu verder? (nos.nl) (11 juli 2023)