PODR 8 oktober 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.
Cokesingel, Lijnhaven en Pillendijk
Drugscriminaliteit is een groot probleem | Rotterdam.nl (2 oktober 2024)
(…)Meer informatie
De gemeente Rotterdam doet er alles aan om drugsgebruik en de gevaren daarvan zichtbaar en bespreekbaar te maken. Vanaf woensdag 2 oktober zijn verschillende straatnamen in de stad vervangen. Deze 11 straatnamen krijgen tijdelijk een andere naam:
Cokesingel (Coolsingel), Burgemeester Out-laan (Burgemeester Oudlaan), MDMA-laan (Emmalaan), Ketastraat (Ketenstraat), Lijn op Zuid (Laan op Zuid), Pepweg (Peppelweg), Nakstraat (Rakstraat), Lijnhaven (Wijnhaven), Snuifplein (Zuidplein), Groene Pillendijk (Groene Hilledijk) en de West-Snuifkade (West-Kruiskade). (...)
Cokesingel, Lijnhaven en Pillendijk: Rotterdam start actie tegen drugsoverlast | Binnenland | NU.nl
Elf straten in Rotterdam krijgen tijdelijk een drugsgerelateerde naam. Zo wordt de Coolsingel de Cokesingel, de Wijnhaven de Lijnhaven, de Emmalaan de MDMA-laan en de Groene Hilledijk de Groene Pillendijk. Op die manier vraagt de gemeente aandacht voor de drugsproblemen in de stad.
Er worden in Rotterdam dagelijks naar schatting 63.000 lijntjes coke, 2.500 xtc-pillen en 11.000 porties speed gebruikt, zegt de gemeente. De stad wil gebruikers bewuster maken van de relatie tussen hun drugsgebruik en criminaliteit in Rotterdam. Dat gebeurt ook door middel van een reeks confronterende posters.
De gemeente wil naast posters met campagneleuzen als 'Haal jij je neus ervoor op?' en 'Kijk verder dan je lijntje lang is' de normalisering van drugsgebruik doorbreken en het gesprek erover aanjagen.
"Een pilletje of een lijntje coke op je zaterdag lijkt zo onschuldig. We vinden het bijna normaal", zegt wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer van Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit. "Maar dat is het niet, als je beseft welke heftige impact de handel in drugs heeft op onze stad, in onze straten en op bewoners."
Volgens de gemeente vonden in de eerste negen maanden van dit jaar 53 schietincidenten en 94 explosies plaats in de regio Rotterdam. Bij veel incidenten was er een link met drugscriminaliteit. Ook telde de gemeente in de genoemde periode 14 dumpingen van drugsafval. (...)
Gemeente Rotterdam noemt straatbordenactie geslaagd: 'Jatten werd verwacht' | Binnenland | NU.nl
De gemeente Rotterdam ziet de aftrap van een antidrugscampagne als geslaagd. Woensdag werden als publiciteitsstunt straatnaamborden vervangen voor namen die linken aan verdovende middelen. Veel borden werden gelijk gestolen. "We wilden media-aandacht. Dat is gelukt."
Woensdag kregen elf straten in Rotterdam voor een week een drugsgerelateerde naam. Van Coolsingel naar Cokesingel, van Wijnhaven naar Lijnhaven en de Emmalaan werd de MDMA-laan. De gemeente wil zo aandacht vragen voor de drugsproblemen van de stad, maar de borden bleken wel erg populair.
Binnen enkele uren werden de eerste diefstallen gemeld. Met name onder studenten werden de borden beschouwd als trofeeën. De gemeente baalt niet van de actie. "Wij zien het als een geslaagde publiciteitsstunt", vertelt Tristan van Rijn, die woordvoerder is van wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer.
De actie was volgens Van Rijn de aftrap van een bewustwordingscampagne rond drugsgebruik in de stad. Van Rijn: "Het was puur een actie om de media te halen. Die aandacht, dat is gelukt."
Volgens Van Rijn gaan mensen drugsgebruik steeds normaler vinden. Van Rijn: "Daarom willen we aandacht voor de bloedserieuze drugsproblematiek in Rotterdam."
Op elk bord staat daarom een ander feitje. Hoeveel explosies er waren door drugscriminaliteit, hoeveel drugs er gebruikt wordt. Met een QR-code op het bord kunnen geïnteresseerden extra informatie lezen.
53 schietincidenten en 94 explosies
Volgens de gemeente vonden in de eerste negen maanden van dit jaar 53 schietincidenten en 94 explosies plaats in de regio Rotterdam. Bij veel incidenten was er een link met drugscriminaliteit. Ook telde de gemeente in de genoemde periode 14 dumpingen van drugsafval.
"Een pilletje of een lijntje coke op je zaterdag lijkt zo onschuldig. We vinden het bijna normaal", vertelde wethouder Lansink-Bastemeijer eerder. "Maar dat is het niet, als je beseft welke heftige impact de handel in drugs heeft op onze stad, in onze straten en op bewoners."
Toch zijn er ook mensen kritisch op de actie. Een woordvoerder van Jellinek vreest in gesprek met Rijnmond voor een averechts effect. "Slechts een klein deel van de mensen gebruikt weleens drugs. Ik ben bang dat deze campagne juist triggert." Gedragswetenschapper Simone Krouwer vindt dat "de jolige toon van de straatnaambordjes" niet helpt om de ernst van het probleem te tonen.
Sneller gestolen dan verwacht
Dat de borden "gejat" zouden worden, hadden ze bij de gemeente ingecalculeerd. Van Rijn: "Je weet dat het verzamelobjecten worden. De diefstallen kwamen alleen wel sneller dan verwacht."
De gemeente gaat niet actief de borden proberen op te sporen. "We willen bewustwording rond drugsgebruik. Dus als je er eentje in je studentenhuis hebt hangen: kijk ernaar en heb het erover met elkaar."
In totaal hingen er een kleine 30 borden. De borden die zijn ontvreemd, worden niet aangevuld. Woensdag wordt alles "wat er dan nog hangt" weggehaald. Van Rijn: "Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er dan niet veel meer hangen." (...)
Drugs-straatborden nu al massaal gestolen, West-Snuifkade hangt in studentenhuis (nos.nl) (3 oktober 2024)
Het kon ook bijna niet uitblijven. Plaats straatnaamborden die te maken hebben met drugs en binnen de kortste keren hangen de Cokesingel, de West-Snuifkade en de MDMA-laan aan de muur in een studentenhuis in plaats van op hun plek op een straathoek.
Vier gniffelende studenten - allemaal rond de 20 jaar oud - staan woensdagmiddag op de hoek van de Rakstraat in Rotterdam-Crooswijk, die door de gemeente tijdelijk was omgetoverd in de 'Nakstraat' (een puntje nakken is synoniem voor een snuif cocaïne nemen, red.). Opvallend genoeg is het vernieuwde straatnaambord dat er 's ochtends nog hing, 's middags al nergens meer te bekennen.
Of de giechelende jongens het bord nog hebben gezien? "Nee man, hij is al weg", zegt één van de jongens lachend. "Iemand anders heeft 'm meegenomen." Niet geheel toevallig is die 'iemand' een vriend van de jongens, vertellen ze. Ondertussen bestudeert een ander aandachtig de bevestigingspunten die nog over zijn gebleven van het gestolen bord.
Slaapkamertrofee
Hoewel de borden een serieuze boodschap moeten uitdragen, worden ze door sommigen gezien als heuse trofeeën. "Wij moeten er echt een paar hebben", zo klinkt het. "De Ketastraat, is die er nog? Dan moeten we echt even een inbussleutel meenemen, dan kunnen we het even losschroeven."
Op een filmpje is te zien dat de Nakstraat een prominent plekje heeft gekregen op het nachtkastje in een slaapkamer van een studentenhuis. Er lijkt een jacht te zijn gestart onder studentenhuizen op de borden. "Er rijdt hier gewoon een gast rond op een scooter, die heeft er al een stuk of vier, vijf. Hij heeft er al meerdere", vertelt een student.
Drugscampagne
Elf Rotterdamse straatnamen hebben tijdelijk een andere naam gekregen. Zo is de Coolsingel omgetoverd in de 'Cokesingel', de Laan op Zuid nu 'Lijn op Zuid' en is de Groene Hilledijk nu beter bekend als de 'Groene Pillendijk'.
Elk straatnaambord heeft een QR-code. Als je die scant, krijg je meer informatie over drugsgebruik in de stad, maar ook over de aantallen explosies en schietpartijen.
"Een pilletje of een lijntje coke op je zaterdag lijkt zo onschuldig. We vinden het bijna normaal. Maar dat is het niet, als je beseft welke heftige impact de handel in drugs heeft op onze stad, in onze straten en op bewoners", zegt wethouder Lansink-Bastemeijer (Handhaving en Buitenruimte).
Het is nog maar de vraag hoe serieus de boodschap door de nieuwe eigenaren van de borden wordt genomen. Welke drugsstraatnaamborden er ontbreken en welke er op dit moment nog wél hangen, is onbekend.
Collectorsitem
Eerder op de dag plaatsen twee medewerkers van de gemeente de borden op de Wijnhaven, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot Lijnhaven. Het is de bedoeling dat die twee weken blijven hangen, maar de medewerkers twijfelen dan zelf al hoe lang ze het gaan redden. “We vermoeden dat het collectorsitems worden", zegt een van hen desgevraagd.
Op de Coolsingel ter hoogte van de Meent loopt een man. Op de vraag welke straat dit is antwoordt hij: “de Coolsingel.” Hij pauzeert en corrigeert zichzelf. “de Cokesingel, bedoel ik”, zegt hij lachend terwijl hij naar het naambordje kijkt. Hij vindt de campagne van de straatnamen wel goed bedacht. “De Kruiskade staat toch wel bekend als drugskade. Ik bedoel snuifkade.”
Reactie Gemeente Rotterdam: "We zijn totaal niet verbaasd dat de borden zo snel gestolen zijn. Het viel te verwachten. We vragen de dieven in kwestie wel om de boodschap achter de borden goed in te prenten en het er met elkaar over te hebben." Of de borden worden vervangen, zegt de gemeente niet. (...)
,,We hebben het Paard van Troje binnengehaald”
De snelle opmars van het vapen: waarom jongeren massaal aan e-sigaretten lurken | Gezond | AD.nl (8 oktober 2024)
Hoewel alles deze maand gericht is op stoppen met roken, lurken jongeren massaal aan een vape. Artsen en anti-rookactivisten wijzen eendrachtig naar de machtige lobby van de vape-industrie. ,,Alles werd gedaan om de vapes een leuk imago te geven. Jongeren zijn daar extra gevoelig voor.’’
,,We weten dat de lancering van vapes van begin af aan een manier is geweest om kinderen verslaafd te maken”, zegt longarts en anti-rookactivist Wanda de Kanter. Sinds 2017 daalt het aantal jongeren dat rookt niet meer; het percentage schommelt tussen de 16 en 17. De Gezondheidsmonitor van de GGD laat zien dat het aantal tweede- en vierdeklassers dat wekelijks vapet zelfs is verviervoudigd van 2 procent in 2019 naar 9 procent in 2023.
,,We hebben het Paard van Troje binnengehaald”, constateert cardioloog Maurits van der Veen. Het lukte de vape-industrie om de e-sigaret te lanceren als oplossing voor mensen die met roken willen stoppen. Want, zo claimt de industrie nog steeds, ook zij wil een rookvrije generatie. ,,Als je dit echt als bedrijf vindt, is er maar één oplossing: jezelf opheffen. Ieder product met nicotine is verslavend en ieder product waar tabak in zit levert gezondheidsschade op”, stelt Jennifer Schouten van de Hartstichting. Van der Veen: ,,Eigenlijk is het naïef om dit als oplossing voor rokers te zien. Maar de industrie had een goed verhaal.”
Dat verhaal sloeg aanvankelijk niet aan. Rokers vonden de vapes helemaal niet lekker. Bovendien moesten ze de vloeistof steeds vervangen en de e-sigaret schoonmaken. En dus richtten bedrijven zich op jongeren. Ze lanceerden vapes in allerlei kleurtjes, er kwamen hier ook smaakjes - van appeltaart tot milkshake -, er werden flikkerende lampjes aan toegevoegd en zijn zelfs games aan gekoppeld. Influencers gingen er mee aan de haal op sociale media.
Bovenkant formulier
De negatief klinkende e-sigaret werd ineens de hippe vape. ,,Alles werd gedaan om de vapes een leuk imago te geven. De tabaksindustrie heeft miljarden om in marketing te investeren. We hebben ervoor gewaarschuwd, maar bij zoveel uitgekiende verleidingstactieken is het moeilijk de gezonde boodschap aantrekkelijker te laten zijn. Jongeren zijn daar extra gevoelig voor en bovendien al snel verslaafd”, constateert tabaksexpert Esther Croes van het Trimbos-instituut.
Overleven
Hebben we dit laten gebeuren? Ja, zegt public affairs-expert Arco Timmermans. ,,De regels zijn niet streng genoeg om te zorgen dat jongeren niet meer gaan roken. Dat betekent één ding: de industrie is erin geslaagd om beperkingen tegen te houden.”
Met reden, stelt Timmermans, want het is een sector die probeert te overleven. Hoewel de lobby van de tabaksindustrie sterk aan banden is gelegd - beleidsmakers mogen slechts minimaal contact hebben - lijkt er achter de schermen nog genoeg te gebeuren. ,,Deze sector is cru gezegd een soort champions league voor lobbyisten.”
Volgens de expert heeft het resultaat. Want waarom liggen er geen strengere regels voor roken? En waarom is er geen hogere accijns op vapes? ,,Er zijn nog steeds - zeker in dit kabinet - partijen die best oor hebben naar de lobby. Je kunt in grote lijnen zeggen dat liberalere partijen zich minder laten vertellen met wie ze wel en niet in gesprek mogen.”
Ongecontroleerd
Daar wil brancheorganisatie VSK van de georganiseerde sigaretten- en kerftabakfabrikanten wel iets tegenin brengen: ,,Nederlandse bedrijven brengen deze producten niet op de markt. Wij hebben hier geen aandeel in”, reageert directeur Jan Hein Sträter. ,,We zien het ook gebeuren. Scholieren kunnen het via allerlei platforms bestellen, het komt overal vandaan. Er is ook helemaal geen accijns op, de markt is ongecontroleerd. Laten we daar eens mee beginnen.”
Iets dat ook de Esigbond, waarbij Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten zijn aangesloten, beaamt. ,,Ik ben in China geweest en daar zijn werkelijk honderden fabrieken die vapes maken”, stelt voorzitter Emil 't Hart. Toch ziet ook hij dat de vape sinds pak 'm beet drie jaar steeds populairder is. ,,Via sociale media of buitenlandse websites zijn ze nog steeds te bestellen. Er komt een golf van producten Nederland binnen. Er is geen enkele grip op die illegale handel.”
Smaakjesverbod
Gebeurde er dan helemaal niets? Jawel, er kwam een smaakjesverbod. Maar producenten kwamen met een opzetstukje dat niet verboden is. Online mogen vapes al sinds vorig jaar niet meer worden verkocht. En het RIVM adviseerde om de hippe designs te bannen door alleen nog standaardontwerpen toe te staan. Maar hoe houd je de illegale import via buitenlandse websites tegen?
Artsen waarschuwen al langer voor gezondheidsgevaren, tot op het activistische af. Sterker, ze hebben er al heel wat bezoekjes aan de Tweede Kamer op zitten, vertelt De Kanter. ,,Dan komt er na veel gesteggel een smaakjesverbod, maar wordt er vervolgens niet gehandhaafd. Het punt is dat de urgentie rondom vapen in de toekomst ligt. Als nu allemaal kinderen in het ziekenhuis zouden belanden, hadden we dit gesprek niet. De politiek gaat pas bewegen als de samenleving het wil.”
Met een eigen burgerinitiatief, Nicotinee, proberen de artsen op hun beurt die samenleving in beweging te krijgen. Al rond de 50.000 mensen zetten hun handtekening onder een voorstel om geen nicotinehoudende producten meer te verkopen aan kinderen die vanaf 2012 zijn geboren én daar ook echt op te handhaven.
Ook veel ouders hebben niet door hoe verslavend vapes zijn. Met een tegengeluid hoopt kinderlongarts Noor Rikkers toch nog die rookvrije generatie te bereiken. ,,Ouders moeten hun eigen rol niet onderschatten. De grenzen die je trekt, zitten in het hoofd van het kind. Het is belangrijk om te blijven zeggen: hier wordt niet gevaped. Ook als ze er niet direct iets mee doen.”
Al zal het ouders niet lukken zonder hulp van de overheid, besluit Timmermans. ,,Zolang roken en vapen niet beperkt worden, is het een illusie om te denken dat we naar een rookvrije generatie kunnen.”
Geschiedenis
De eerste maker - de Chinese apotheker Hon Lik - ontwikkelde de vape in 2003 als hulpmiddel om zelf te stoppen met roken. Zijn vader was aan longkanker overleden.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wilde de e-sigaret in 2011 als geneesmiddel toelaten, maar dat wilde de tabaksindustrie niet. Een kort geding volgde: volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat zo’n vape als medicijn kon dienen. Rechters verwachtten bovendien dat consumenten de e-sigaretten voor genot zouden gebruiken. Het kwam als commercieel product op de markt. Bedrijven kregen het voordeel van de twijfel, omdat verstokte rokers er misschien baat bij zouden hebben.
Het tegendeel bleek toen in 2015 in de VS de zogeheten JUUL werd gelanceerd. Deze vape was bedacht door twee studenten die aanvankelijk écht een gezonde missie hadden. Ze lieten de verbranding van tabak achterwege, bedachten smaakjes en gebruikten nicotinezouten die zachter in de keel aanvoelen. Het werd een succes onder jongeren die het als hippe accessoire gebruikten. In een mum van tijd maakte het bedrijf een miljardenomzet. In Europa kwam die e-sigaret niet op de markt: er zat veel te veel nicotine in. Maar het maakte wel dat de aandacht van bedrijven zich naar jonge niet-rokers verplaatste. (...)
Internationale ontwikkelingen cannabisbeleid
Leren van internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid | Nieuwsbericht | WODC - Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (8 oktober 2024)
Hoewel Nederland decennialang een internationaal unieke positie had met het gedogen van cannabisverkoop en -gebruik, hebben inmiddels diverse landen cannabis gelegaliseerd en zijn verscheidene andere landen dit van plan. RAND Europe en het Trimbos-instituut brachten in opdracht van het WODC in kaart wat de internationale ontwikkelingen zijn op het terrein van cannabisbeleid voor recreatief gebruik sinds 2010. Dit heeft relevante inzichten en aandachtspunten voor het huidige en toekomstige Nederlandse cannabisbeleid opgeleverd.
Internationale ontwikkelingen cannabisbeleid
Sinds 2010 hebben zich wereldwijd, met name in Noord- en Latijns-Amerika, relevante ontwikkelingen op het terrein van cannabisbeleid voor recreatief gebruik voorgedaan. Zo legaliseerden de Amerikaanse staten Colorado en Washington in 2012 als eerste jurisdicties de teelt en distributie van cannabis voor recreatief gebruik. Een jaar later was Uruguay het eerste land dat cannabis op nationaal niveau legaliseerde. Canada volgde in 2018 met wetgeving op federaal niveau, waarbij provincies en overige territoria veel autonomie kregen voor de invulling van het beleid. Ook in Europa deden zich de afgelopen jaren relevante ontwikkelingen voor. Zo was Malta in 2021 de eerste lidstaat van de Europese Unie waar teelt en distributie van cannabis – beperkt – werden gelegaliseerd. Twee jaar later werd in Luxemburg thuisteelt van cannabis gelegaliseerd. Op 1 april 2024 is in Duitsland een nieuwe cannabiswet ingevoerd waarmee cannabisteelt en -distributie gedeeltelijk zijn gelegaliseerd.
Aanbodmodellen
De in Europa geïntroduceerde ‘aanbodmodellen’ gaan uit van kleinschalige thuisteelt of niet-commerciële verenigingen ofwel ‘cannabisclubs’. Aan thuisteelt worden doorgaans restricties opgelegd ten aanzien van het aantal planten per volwassene en/of per huishouden. Thuisteelt is ook gelegaliseerd in Uruguay, Zuid-Afrika, de meeste Canadese provincies en territoria en het overgrote deel van de Amerikaanse staten waar cannabis is gelegaliseerd.
De meeste Amerikaanse staten en Canadese provincies met legale cannabis hebben daarnaast gekozen voor een commercieel model met telers en shops die winst mogen maken. In Uruguay wordt cannabis verkocht door apotheken, opererend in een streng gereguleerde omgeving. In Europa worden vooralsnog geen verkooppunten toegestaan. In dat opzicht is Nederland dus nog steeds uniek.
Aanbevelingen
De onderzoekers doen een groot aantal aanbevelingen over hoe beleidsmakers tot een door de wetenschap geïnformeerd beleid ten aanzien van de regulering van cannabis kunnen komen. De aanbevelingen hebben betrekking op het proces van beleidsvorming en niet op specifieke beleidskeuzes. Eén van de aanbevelingen is het nemen van voldoende tijd voor de implementatie van nieuw beleid zodat ook handhaving- en toezichtinstanties de tijd krijgen om nieuwe regelgeving te analyseren. Ook wordt aanbevolen om een gefaseerde implementatie van nieuw beleid te overwegen, zodat kan worden bijgestuurd op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en beleidsevaluaties. (...)
Assembly Bill 1775
Amsterdam-style cannabis cafes legalized in California after Newsom signs bill - CBS San Francisco (cbsnews.com) (30 september 2024)
Cannabis cafes offering food, coffee and live entertainment will soon become reality in California, after Gov. Gavin Newsom signed a bill legalizing the establishments popularized in Amsterdam.
Newsom signed Assembly Bill 1775 by Asm. Matt Haney (D-San Francisco), which authorizes cannabis businesses to prepare and sell non-cannabis foods and beverages along with selling tickets to live performances.
Before heading to the governor's desk, the bill was approved by legislators by a wide margin, including a final vote of 30-7 in the State Senate and a 63-5 vote in the Assembly.
"Lots of people want to enjoy legal cannabis in the company of others," Haney said in a statement, "And many people want to do that while sipping coffee, eating a sandwich, or listening to music. That is now finally legal in California and there's no doubt that cannabis cafes will bring massive economic, cultural and creative opportunities and benefits to our state."
Legalization of cafes comes as the legal cannabis industry faces challenges as it competes with the black market. According to Haney's office, while legal sales reached $4 billion in 2020, illegal sales surpassed $8 billion that same year.
The legislator also argued the measure could also help downtown areas in the state that are struggling in the wake of the pandemic.
"Our downtowns are struggling, and new, innovative businesses, especially in hospitality, nightlife and the arts, are among the best ways to reinvigorate them. California should be excited for the jobs, culture, and tourism that cannabis cafes are going to bring to our state," Haney went on to say.
A similar bill passed the state legislature last year but was vetoed by Newsom. The new version includes worker protections involving secondhand smoke and was backed by the United Commercial and Food Workers union.
AB1775 goes into effect on Jan. 1, 2025. (...)
Florida Amendment 3
Das letzte coole Ampelprojekt
Is Italy's cannabis production under threat?
Keurmerk Cannabis Verkooppunten (KCV)
‘Coffeeshops kunnen nu zichtbaar maken wat de kwaliteit is’, aldus initiatiefnemers nieuw keurmerk | Tilburg | AD.nl (5 oktober 2024)
Nederland heeft sinds kort een landelijk keurmerk voor coffeeshops: het Keurmerk Cannabis Verkooppunten (KCV). Dit moet bijdragen aan meer transparantie en professionalisering van de cannabissector. De eerste drie coffeeshops zijn gecertificeerd.
Het keurmerk is tot stand gekomen op initiatief van de landelijke branchevereniging Platform Cannabisverenigingen Nederland. ,,90 tot 95 procent van de coffeeshops zijn legitieme keurige bedrijven die het hartstikke goed doen”, zegt voorzitter Sander Hewitt. ,,Dat weten wij en dat weten de gemeenten waar ze gevestigd zijn ook.”
Maar bij de buitenwacht valt er volgens hem nog wel wat te winnen als het om de beeldvorming rondom coffeeshops gaat. Een kwaliteitskeurmerk kan hieraan bijdragen, stelt de voorzitter. ,,Andere branches kennen ook keurmerken. Dan weet je: die hebben hun zaken op orde.”
Groot aantal eisen
Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet een coffeeshopondernemer aan een groot aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van loon- en personeelsadministratie, voorlichting, voorraad, veiligheid en klachtenafhandeling.
Hewitt verwacht dat de meeste coffeeshops mee zullen doen. ,,Al denk ik dat we er ook wel een aantal over de streep moeten trekken.” Coffeeshophouders moeten namelijk zelf de aanvraag voor een inspectie doen en betalen daarvoor 850 euro. Afgelopen weken zijn drie coffeeshops gecertificeerd (in Maassluis en Haarlem) en hebben zich zes shops aangemeld. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met coffeeshopondernemers in onder meer Tilburg, Eindhoven, Amsterdam en Arnhem.
Gevelbordje
Het KCV is ontwikkeld door Gerlof Roubos en Anneke Miedema van Keurmerkspecialisten uit Boxtel en is ondergebracht in een aparte onafhankelijke stichting. ,,Om te voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt”, aldus Hewitt.
,,Een keurmerk draagt enorm bij aan de professionalisering van een sector”, aldus Roubos. ,,Daardoor wordt de kwaliteit van bedrijfsvoering meetbaar en wordt dat voor de buitenwereld ook zichtbaar.” Met een gevelbordje kunnen ondernemers laten zien dat ze zijn gecertificeerd. Elke shop die aan de eisen voldoet komt in een register van gecertificeerde ondernemingen dat via de website openbaar toegankelijk is.
Hewitt stelt dat gemeenten hun voordeel kunnen doen met het keurmerk. ,,Dat ze weten: die coffeeshop heeft het keurmerk, dus we kunnen er vanuit gaan dat het daar goed gaat.” (...)
Wietlustigen uit Bisschopsstad
Roermond tijdje zonder coffeeshops: stad vreest straathandel - L1 Nieuws (4 oktober 2024)
De twee coffeeshops in Roermond sluiten de komende week hun deuren. Hun vergunning loopt af en de gemeente staat geen coffeeshops meer toe in het centrum. Wel aan de rand van de stad. Maar die gaat pas op zijn vroegst in december open.
Dus waar moeten alle wietlustigen uit de Bisschopsstad nu naartoe? En ook de buitenlandse klanten. Want uit cijfers van de gemeente blijkt dat de twee coffeeshops jaarlijks goed zijn voor een half miljoen koopmomenten. Dat houdt in dat er dagelijks meer dan duizend klanten komen, waarvan de helft uit Duitsland.
Straathandel
Inwoners zijn bang dat de straathandel een grote vlucht krijgt, want de dichtstbijzijnde alternatieven liggen in Weert, Venlo of Sittard. De vraag blijft namelijk hetzelfde (mensen stoppen niet met wiet roken), maar het aanbod wordt dus vele malen lager. En daar zullen de dealers op in willen springen.
Onwenselijk
Burgemeester Yolanda Hoogtanders spreekt van een 'onwenselijke situatie', maar kan niet anders dan deze situatie accepteren. Ze had het graag anders gezien, maar het is nu eenmaal beleid dat jaren geleden al is ingezet. Het verlengen van de huidige vergunning kan wettelijk gezien niet en de nieuwe coffeeshops eerder openen, dat is aan de aannemer. En die is nog niet klaar.
Kort geding
Bovendien loopt er nog een juridische procedure. Bedrijven en omwonenden van de nieuwe coffeeshop, vlak bij Herkenbosch, hebben een kort geding aangespannen om de opening uit te stellen, maar die uitspraak moet nog komen. De burgemeester is optimistisch en gaat ervan uit dat er in december weer aanbod is en de vele klanten weer ergens op een legale manier terecht kunnen.
Alternatieven?
In de tussentijd doet Hoogtanders een dringend beroep op de gebruikers: koop niet bij illegale straathandelaren, want daarmee hou je de criminaliteit in stand en het veroorzaakt overlast, aldus de burgemeesters. Maar waar moeten de klanten dan terecht? Volgens de burgemeester zijn er 'allemaal alternatieven', maar echt antwoord op die vraag komt er niet.
Duitsland
Uit reacties van klanten blijkt dat ze wel op de hoogte zijn. Een Duits stel koopt om medische redenen wiet, maar heeft geen idee waar ze die na komende week kunnen kopen. "Nederland is sowieso veel goedkoper dan Duitsland, misschien is Venlo een optie", zegt het stel. En het nieuwe systeem in Duitsland waardoor je door lid te worden van een vereniging legaal aan wiet kunt komen, werkt in de praktijk nog niet. En dus is de grens overstreken nog altijd de beste optie.
Plan
Buurtbewoners vrezen intussen dat straathandelaren het gat in de markt gaan vullen. Volgens sommigen zou het beter zijn geweest als de vergunning van de twee zaken nog een tijdje verlengd was. Maar dat was volgens burgemeesters Hoogtanders dus geen optie. Volgens haar hebben gemeente en politie samen een plan gemaakt hoe ze de straathandel tegengaan. Buurtbewoners zijn daar op informatieavonden over bijgepraat, maar echt concreet wordt het niet. Een buurtbewoner vat het als volgt samen. "Het zal hier echt wel drukker worden met allerlei handelaren en drugsdealers. En misschien rijdt er af en toe wat extra politie voorbij, maar daar moeten we ons niet al teveel van voorstellen."
De burgemeester wil niet concreet op het plan ingaan. (...)
Overdraagbaarheid van coffeeshops
Gemeente houdt voet bij stuk: coffeeshophouders mogen zaak niet zelf overdragen | OOG Groningen (oogtv.nl) (2oktober 2024)
De gemeente Groningen houdt voet bij stuk: coffeeshophouders in de gemeente mogen hun zaak niet overdragen aan iemand anders. Ook niet nu Groningen meedoet aan het experiment met de gesloten coffeeshopketen, beter bekend als de wietproef.
Begin april liet burgemeester Schuiling in een brief aan de negen (inmiddels acht) coffeeshophouders weten dat ze niet zelf mogen bepalen hun zaak onderhands over te dragen aan iemand anders. In de voorbereiding van de start van de wietproef in Groningen zouden verwachtingen zijn gewekt dat coffeeshophouders tijdens de proef hun zaak wel zouden kunnen overdragen. “Ik heb besloten dat dit toch niet gaat gebeuren”, schreef Schuiling destijds.
De fracties van D66, de Partij voor het Noorden en de VVD vroegen daarom om opheldering bij het college, nadat een woordvoerder en advocaat van verschillende coffeeshopondernemers in een brief zijn verbazing uitte namens zijn cliënten. De beslissing pakt volgens de coffeeshopbazen nadelig uit voor de ondernemers. Ook zorgt een sluiting zonder overdracht voor een ‘gat in de markt’, stellen de wietverkopers, die straatverkoop in de hand zou werken.
Maar de bezwaren van de coffeeshophouders zijn ongegrond, vindt het gemeentebestuur. Het overdragen van een zogenaamde ‘gedoogverklaring’ was voor de wietproef, die halverwege juni van start ging, ook al niet mogelijk in Groningen. Ondanks de mogelijk gewekte verwachtingen is dat nog steeds niet zo, aldus het college. Het overdragen van een gedoogverklaring brengt daarnaast ‘grote financiële risico’s’ met zich mee, aldus het college. (...)