PODR 5 april 2022

PODR 5 april 2022

Cannabisnieuws

Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

De Nederlandse drugsoorlog

Grondeigenaren in het nauw om chemisch drugsafval op terrein: ‘Onschuldigen de dupe’ (trouw.nl) (31 maart 2022)

Particuliere grondeigenaren moeten opdraaien voor grote lozingen van chemisch drugsafval. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de opruimkosten in de tonnen kunnen lopen.

Grote lozingen van synthetisch drugsafval in de natuur zorgen niet alleen voor ernstige milieuschade, maar kosten grondeigenaren ook handenvol geld. Lokale overheden houden particulieren als overtreders juridisch verantwoordelijk voor het saneren van de vervuilde bodem. Dat komt doordat de lozing van drugsgerelateerde chemicaliën afkomstig van onder meer xtc-productie op hun terrein is gevonden.

Lachgasverslaafde: ‘Tegen jongeren wil ik zeggen, begin nooit aan die ballonnetjes’ (trouw.nl) (2 april 2022)

Lachgas is niet zo onschuldig als het lijkt, weet Sophie. Anderhalf jaar lang was de twintiger in de ban van de ballon. In een afkickkliniek probeert ze van haar verslaving af te komen.

Het was op een meidenavond, deze maand precies twee jaar geleden, met muziek en alcohol. Sophie was met een handjevol vriendinnen neergestreken bij iemand thuis. Vanwege de coronamaatregelen konden de tieners niet op stap. Er kwamen slagroompatronen op tafel. Sophie twijfelde, vond het eng. Niet eerder had ze een ballonnetje met lachgas aan haar mond gezet. Aangespoord door de rest ging de achttienjarige uiteindelijk overstag. Eentje uitproberen kon toch geen kwaad?

Politie ontmantelt veel minder wietplantages en drugslabs | NOS (4 april 2022)

Het aantal hennepkwekerijen dat de politie ontmantelt, is in een paar jaar tijd gehalveerd. Vorig jaar zijn ook voor het eerst sinds jaren minder drugslabs aangetroffen, blijkt uit cijfers van de politie.

Agenten rolden het afgelopen jaar bijna 2300 hennepplantages op. Dat waren er in 2017 nog meer dan 4600. Sindsdien loopt het aantal aangetroffen kwekerijen gestaag terug.

Een belangrijke oorzaak is het personeelstekort, zegt de politie. Het opsporen en ruimen van hennepkwekerijen is een taak voor agenten in de lokale politieteams. Die kampen met structurele onderbezetting.

Drugscriminaliteit trekt jongeren aan - Gemeente Amsterdam (4 april 2022)

De veiligheidscijfers over 2021 zijn bekend. In Amsterdam daalde het aantal geregistreerde misdrijven met 9 procent. De georganiseerde drugscriminaliteit en de aantrekkingskracht daarvan op jongeren blijft een groot probleem.

De grootste veiligheidsdreiging in Amsterdam is de drugsgerelateerde criminaliteit en daaraan verbonden ondermijning. Amsterdam is een belangrijk knooppunt in de internationale cocaïnehandel, met een criminele top die zich op zorgelijke schaal bezighoudt met drugs en witwassen. De enorme winst wordt gebruikt om posities in de ‘bovenwereld’ te bemachtigen. Met het criminele geld kopen de misdadigers onderdelen van de gewone economie, zoals huizen en winkels. In wijken in de stad ontstaan daardoor parallelle samenlevingen. Voor de experts is het lastig om de verdienmodellen te doorgronden en te ontmantelen.

 

Het Nederlandse cannabisbeleid

Kamerbrief over (trage) voortgang experiment gesloten coffeeshopketen - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl) (30 maart 2022)

Kamerbrief van Ministers VWS en JenV over voortgang experiment gesloten coffeeshopketen 

Met deze brief informeren wij uw Kamer over de uitwerking van de afspraken uit het coalitieakkoord betreffende het Experiment gesloten coffeeshopketen en de voortgang van het experiment. Een voorstel voor wijziging van het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen is eerder geconsulteerd en ligt op dit moment voor advies bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Als gevolg van de voorgestelde wijzigingen van het besluit zal ook de regeling op enkele punten moeten worden aangepast. De verwachting is dat deze wijzigingen tezamen in april of mei in werking zullen treden.

Coffeeshop in Zwijndrecht gaat eindelijk weer open, winst naar preventie en goede doelen | Dordrecht | AD.nl (2 april 2022)

Zwijndrecht krijgt weer een niet-commerciële coffeeshop. De winst gaat naar goede doelen en drugspreventie. Tweeënhalf jaar na de sluiting van Xpresso opent de nieuwe stichting De Ambassade Zwijndrecht de deuren in hetzelfde pand, pal naast winkelcentrum Walburg.

Xpresso was sinds 2002 een schoolvoorbeeld, opgezet op initiatief van de gemeente om de straathandel de wind uit de zeilen te nemen en tegelijkertijd aan drugspreventie te werken. Dat beviel lange tijd uitstekend, tot Xpresso ten onder ging aan interne strubbelingen en burgemeester Hein van der Loo zich genoodzaakt zag de coffeeshop te sluiten.

Plaatsen | LinkedIn Ernst Kuipers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (4 april 2022)

Het wietexperiment is belangrijk om te kijken hoe we de problemen rondom het gedoogbeleid kunnen oplossen. Vandaag was ik met burgemeesters Paul Depla (Breda) en Theo Weterings (Tilburg) op bezoek in Breda, een van de gemeenten die deelneemt aan dit experiment. Samen met coffeeshophouders en wiettelers kijken we hoe we dit experiment zo succesvol mogelijk kunnen maken.

 

Wie luistert, hoort meer

Aflevering 23: Thijs Roes – CannabisKenners  (26 maart 2022)

Te gast in de 23ste aflevering van de CannabisKenners podcast is Thijs Roes. Hij is historicus, journalist en documentairemaker. Onlangs ging hij voor De Correspondent op zoek naar een beter drugsbeleid. Daarnaast publiceerde hij recentelijk een documentaire over de drugsoorlog op de Filippijnen.

#57 | Barcelona Special #1 Met Jouke Piepenbrink - High Tea Potcast (30 maart 2022)

In de eerste van drie Barcelona specials is Jouke Piepenbrink te gast. Jouke werkte jarenlang voor Dutch Passion en runt inmiddels Seedstockers. Hij vertelt hoe hij in de cannabisbranche terecht kwam, zijn passie voor de plant en de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en de Spaanse cannabiswereld, die hij allebei door en door kent. Natuurlijk hebben we het ook over Spannabis, de grootste wietbeurs van Europa, terug na twee door corona afgelaste edities.

Deze aflevering is opgenomen in een appartement in hartje Barcelona, een dag voor de opening van Spannabis 2022. De vaste rubrieken vervallen in de Barcelona specials; we richten ons helemaal op onze gasten.

Viva Barça • Drie High Tea Potcast Barcelona specials - CNNBS.nl (5 april 2022)

Na twee afgelaste edities was het heerlijk om vorige maand weer naar Spannabis te kunnen in Barcelona. We zaten met een flinke groep in een fraai AirBnB appartement op een steenworp afstand van de Plaça de Catalunya, het hart van de stad. Ik kom al in Barcelona sinds ik een klein kind was, maar de stad verveelt me nooit.

Met podcast-apparatuur en al naar Spaanse cannabisbeurs

Mijn High Tea Potcast cohost Rens was per auto naar Barcelona gereisd, met achterin alle apparatuur om ter plekke een aantal speciale afleveringen op te nemen. De eettafel bleek ideaal om onze studio op in te richten en de akoestiek was ook nog eens prima.

Grootste nadeel: roken tijdens de opnamen, wat we altijd doen, zat er niet in. We hadden natuurlijk wel een balkonnetje, een van de vaste vereisten voor onze Spannabis accommodatie.

Van tevoren hadden Rens en ik al besloten om de vaste rubrieken van onze podcast, zoals de nieuwsrubriek Nog iets nieuws?, de geschiedenisrubriek De Ouwe Doos en de luisteraarsreacties te schrappen voor de Barcelona specials. Zeker de nieuwsrubriek kost stiekem best veel tijd om goed voor te bereiden en we wisten dat we die tijd niet zouden hebben. De tijd vliegt altijd in de Spannabis-week en bijna niets gaat zoals gepland.

 

Legale drugs

Studentenspellenvereniging Duivelsei experimenteert met ’Escapabel’, spel dat leert dat één glas alcohol in het verkeer al te veel is | Leidsch Dagblad (29 maart 2022)

De Leidse studentenspellenvereniging ’Het Duivelsei’ is goed te spreken over de escaperoom ’Escapabel’, waarin studenten leren dat ze niet met alcohol op achter het stuur moeten gaan. Bestuurslid Sjors van Dijken, die de escaperoom uitprobeerde, zegt dat het spel ’precies uitdagend genoeg is’.

De escaperoom is een initiatief van TeamAlert, een jongerenorganisatie die zich richt op het voorkomen en verminderen van verkeeronsgevallen onder jongeren. Veel ongelukken gebeuren door het rijden onder invloed van acohol en drugs. Met ’Escapabel’ wil TeamAlert jongeren ervan overtuigen dat zelfs één glas alcohol voor beginnende bestuurders al te veel is.

Wie een ouderwetse escaperoom verwacht waarin studenten zich laten opsluiten om op zoek te gaan naar een sleutel, komt bedrogen uit. Escapabel wordt helemaal online gespeeld. Wel, zegt woordvoerder Tom Plaum, kunnen deelnemers met laptop en al rondom een tafel gaan zitten en het zo spel zo toch samen spelen. Team Alert is ook van plan om het spel op die manier bij studentenhuizen en -verenigingen onder de aandacht te brengen.

Jongeren massaal aan de zuigtabak snus: 'Het begint al op de basisschool' | NPO Radio 1 (30 maart 2022)

Zuigtabak 'snus' is razend populair onder Nederlandse jongeren. De nicotinezakjes worden tussen de bovenlip en het tandvlees gestopt en zijn verboden vanwege de schadelijke effecten. Toch wordt het massaal gebruikt door jongeren. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Sümeyye Ersoy van NOS Stories, die uitzocht waarom.

"De nicotinezakje worden verkocht in blikjes en hebben allerlei smaken, zoals Red Bull en pepermunt. Via de bloedvaten komt de nicotine in je lichaam", legt Ersoy uit.

Begint op de basisschool

"We hebben een enquête uitgezet onder onze doelgroep. Dat doen we wel vaker en die worden dan 4000 tot 5000 keer ingevuld. Deze enquête ging echt door het dak. 38.000 jongeren onder de 18 hebben meegewerkt. Driekwart daarvan heeft wel eens gehoord van snus, een kwart heeft het weleens gebruikt", weet Ersoy.

 

Außenpolitik

Studenten drinken minder, maar gebruiken (iets) meer cannabis: ‘Koffiedik kijken hoe dit zal evolueren’ (demorgen.be) (29 maart 2022)

Terwijl de meeste Vlaamse studenten hun drugs- en alcoholgebruik onder controle hebben, bingedrinkt één op de vier maandelijks. Ook is het cannabisgebruik het afgelopen jaar licht gestegen.

De coronacrisis had een duidelijke impact op het middelengebruik van Vlaamse studenten. Waar de gemiddelde student in 2017 nog dertien glazen per week dronk, daalde dat vorig jaar tot negen glazen per week. Dat blijkt uit een bevraging van meer dan 33.000 studenten door het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

“Op dit moment lijken de cijfers voor alcohol een stap in de goede richting – maar met de cafés op slot (ten tijde van de bevraging waren de coronamaatregelen nog van kracht, TB) is dat niet verwonderlijk”, zegt Katleen Peleman, directeur van het VAD. “Nu het studentenleven weer iets normaler verloopt, zal het gebruik vermoedelijk ook weer toegenomen zijn.”

Wir haben den Drogenbeauftragten gefragt, warum Cannabis noch illegal ist (vice.com) (1 april 2022)

Außerdem: Warum beendet er nicht sofort die Verfolgung von Kiffern? Dürfen Ex-Dealer bald Gras verkaufen? Und ab wann können Konsumenten testen, welches Zeug wirklich in ihren Drogen steckt?

Millionen Menschen beobachten gerade sehr genau, was Burkhard Blienert sagt, schreibt und tut. Der neue Beauftragte der Bundesregierung für Sucht- und Drogenfragen soll umsetzen, was die Ampelkoalition versprochen hat: "Die kontrollierte Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken in lizenzierten Geschäften." So steht es etwas umständlich im Koalitionsvertrag. Die Bundesregierung will Cannabis legalisieren und außerdem Drug-Checking einführen, also das Testen illegaler Drogen auf deren Inhaltsstoffe. Die Erwartungen an Blienert, 56, sind hoch. Auch, weil er sich als Experte einen Namen gemacht hat. Von 2013 bis 2017 saß er für die SPD im Bundestag und beschäftigte sich schon damals mit Drogenpolitik. Heute muss er sich daran messen lassen.

Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs betrapt met half ton hasj in Algeciras (bladna.nl) (2 april 2022)

De Spaanse Guardia civil en het fiscaal agentschap hebben tijdens een gezamenlijke antidrugsactie in de haven van Algeciras, ruim 500 kilo hasj onderschept in drie vrachtwagens afkomstig uit Marokko.

Europa Sur bericht dat de drug in drie vrachtwagens afkomstig uit Tanger werd aangetroffen. Dat gebeurde tijdens een routinecontrole in de haven van Algeciras. De drug was in een brandstoftank en de aanhangwagens verborgen. In totaal werd 566,3 kilo hasj in beslag genomen.

Cannabis tourism sparking up in Toronto | Toronto Sun (3 april 2022)

Toronto has become Canada’s Amsterdam when it comes to cannabis tourism, according to Seven Point Cannabis store in Toronto.

“When it comes to cities, Toronto is becoming the epicentre of cannabis tourism in Canada. More and more people are flocking to the city to enjoy cannabis-related events, shop for premium products, eat in munchie-friendly restaurants, and just enjoy the freedom of smoking a joint in one of many of this city’s parks,” Seven Point Cannabis said in a release.

“Cannabis Tourism in Canada quickly sparked up, with enthusiasts from different parts of the world flocking to enjoy recreational use freely as they please. Because of its lively local culture paired with its thriving cannabis scene, Toronto has become one of the most important places to visit.”

New York launches first public health education campaign on cannabis (news12.com) (4 april 2022)

New Yorkers are learning more about the state's Cannabis Law today.

The state's Office of Cannabis Management launched its first public health campaign on cannabis. Information on who can consume cannabis, where they can consume it and how to consume it safely is all included.

The Cannabis Conversations campaign provides parents and caregivers with tools to protect the youth. In addition, it brings awareness of the risks of driving while impaired by cannabis. The campaign's focus is to keep New Yorkers safe, healthy and informed as the new cannabis industry develops.

Office of Cannabis Management | Office of Cannabis Management (ny.gov)

 Thailand dreams of high-end cannabis tourism after marijuana is legalised | Thailand | The Guardian (5 april 2022)

From Bangkok Hilton to Bridget Jones, Thailand’s reputation as one of the strictest countries in the world for drug offences is well documented. Even cannabis, considered a “less dangerous drug” by the UN, carries the potential for a 15 year prison term. But a recent announcement that it is to be delisted as a narcotic could trigger a transformation in how the drug is used inside Thailand.

“A lot of people come here to get their faces fixed with plastic surgery. A lot of people come to do dental work and oral surgery, and for wellness retreats. Within that context, marijuana will integrate beautifully.” 

So says Carl K Linn, author of a newsletter about cannabis in Thailand, who who sees foreign tourism potential in the delisting of cannabis.

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600