PODR 3 december 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.
'Betutteling!'
Bewoners seniorencomplex Maassluis boos om verbod op sterke drank (2 december 2024)
[citaat] In Maassluis mogen ouderen geen sterkte drank meer drinken in de ontmoetingsruimte van een seniorencomplex. Welzijnsorganisatie Seniorenwelzijn hoopt met het verbod gezond leven te stimuleren. De ouderen die er wonen zijn kwaad over de maatregel.
Het complex is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren van 55 jaar en ouder.
Bewoners zeggen dat samen een advocaatje of jenevertje drinken gezond is, met name in sociaal opzicht. "Gezond oud worden heeft met meer te maken dan alleen alcohol, dat gaat ook om je welbevinden en niet eenzaam zijn. En daar voorziet juist deze ontmoetingsruimte in", zegt een bewoonster.
Op een andere locatie van Seniorenwelzijn zijn incidenten geweest die te maken hadden met alcohol. Maar volgens het bestuur is dat niet de hoofdreden voor het verbod.
Bewoners seniorenflat boos over verbod op sterke drank: 'Betutteling!'
Bestuurder Ids Thepass vindt dat van betutteling geen sprake is. "Ze kunnen een glas wijn of bier drinken. We willen zelfs dat glaasje advocaat heroverwegen als dat belangrijk is voor het sociaal contact. Maar geen sterke drank meer."
Inmiddels bemoeit ook de lokale politiek in Maassluis zich met de kwestie. Morgen vergadert de gemeenteraad over het verbod.
Hans van der Burg, van de lokale partij VSP Maassluis, begrijpt de bewoners helemaal. "Als je gezonder ouder wil worden, moet je mensen niet uitsluiten van dingen. Dat leidt tot boosheid en onbegrip."
Alcoholpreventie
De overheid zet ook in op alcoholpreventie bij ouderen, onder meer omdat overmatig alcoholgebruik bij die groep vaker voorkomt dan bij bijvoorbeeld jongeren. Overmatig alcoholgebruik leidt daarnaast juist bij ouderen vaak tot extra gezondheidsproblemen. Ouderen die een flinke borrel hebben gedronken, vallen sneller en alcohol kan invloed hebben op de werking van medicijnen.
Uit onderzoek blijkt dat ouderen graag een glaasje drinken, bijvoorbeeld omdat zich eenzaam voelen of last hebben van spanningen of het ontbreken van een dagstructuur. [einde citaat]
Hoofdpijndossier Helmond
Hoofdpijndossier coffeeshop ligt na wisseling wacht Blanksma en Potters weer op tafel in Helmond | Eindhoven | bd.nl (28 november 2024)
[citaat] De hete aardappel in Helmond is te lang vooruitgeschoven door oud-burgemeester Blanksma. Met Sjoerd Potters nu aan het roer hopen D66 en Helder Helmond dat er alsnog snel minstens een tweede coffeeshop in de stad komt. Beide partijen hebben al locaties op het oog.
De tijd van vertragen is voorbij, stellen raadsleden Martijn Rieter van oppositiepartij Helder Helmond en Jochem van den Bogaard van coalitiepartner D66. Ze zijn kritisch richting de vorige maand gestopte burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel, die in hun ogen lange tijd geen besluit durfde te nemen over de komst van een extra coffeeshop naar de stad.
Rieter haalt een oud onderzoek aan waarin staat dat er in Helmond markt is voor vijf winkels waar je legaal wiet kunt kopen. Hij vindt het hoog tijd dat hier nu ook werk van gemaakt wordt. Directe aanleiding voor zijn verzoek aan Potters is een brief van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD).
Niet doen zoals Helmond
Rieter: ,,Daarin staat Helmond beschreven; er wordt gewaarschuwd dat steden niet zoals Helmond moeten omgaan met schaarse vergunningen. Dat is voor ons een mooie aanleiding om aan de nieuwe burgemeester te vragen dit op te pakken. Ik hoop dat we het met hem wel voor elkaar krijgen.”
Beide partijen willen in het eerste kwartaal van volgend jaar een informatiebijeenkomst met experts houden over dit onderwerp, gevolgd door besluitvorming in de gemeenteraad. Hierdoor krijgt de nieuwe burgemeester tevens de tijd zich goed te verdiepen in de geschiedenis van het langslepende dossier.
Het is uiteindelijk aan Potters om een knoop door te hakken, hij is diegene die het bevoegd gezag in dezen is. ,,De brief van de BCD biedt een uitgelezen kans om dit dossier eindelijk vlot te trekken”, aldus Rieter. ,,Het is cruciaal dat Helmond verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor een realistisch en rechtvaardig beleid. Het aantreden van de nieuwe burgemeester zien wij als een nieuwe kans. De angst moet niet meer regeren.”
Havenplein of industrieterrein goede plek
Rieter hoopt dat ergens in 2025 een besluit genomen kan worden. Wat hem betreft mag Helmond meteen voor twee of drie nieuwe coffeeshops gaan. Hij heeft daarbij al enkele locaties op het oog. ,,Ik vind het Havenplein wel een mooie locatie, midden in het centrum”, begint hij.
,,Daarnaast vind ik industrieterreinen een goede plek. Ik zit te denken aan de omgeving Engelseweg/Vossenbeemd. Vanuit daar ben je snel bij de A67 richting Eindhoven, dus kan het ook voor mensen uit dat gebied interessant zijn. En hierdoor heb je dan meteen een mooie spreiding over de stad.”
Potters wacht nog even met een inhoudelijke reactie op de boodschap van beide partijen, laat hij via een woordvoerder weten. ,,Wij wachten af wat de agendacommissie met dit voorstel gaat doen en gaan, als de agendacommissie dit wenst, graag in gesprek met de gemeenteraad om het beleid te bespreken. Daar zullen we dan ook de inhoudelijke discussie gaan voeren.”
PRAAT MEE OVER COFFEESHOPS IN HELMOND
Wat vindt u? Moet er een tweede, derde of zelfs vierde coffeeshop in Helmond komen? Het ED is benieuwd naar uw mening hierover. Reageren kan door een mail te sturen naar . Reacties moeten zijn voorzien van voor- en achternaam en kunnen gebruikt worden voor een vervolgartikel.
Nieuwe burgemeester moet 'snel' werk maken van tweede coffeeshop in stad - Omroep Brabant (28 november 2024)
[citaat] De nieuwe burgemeester van Helmond moet snel de komst van meerdere coffeeshops mogelijk maken. Die oproep doen de politieke partijen Helder Helmond en D66. Sjoerd Potters is nog maar een paar weken burgemeester, maar wat deze fracties in de raad betreft, gaat hij meteen aan de slag om meer zaken te kunnen openen. De komst van meerdere coffeeshops is al jaren een heet hangijzer in Helmond. De stad heeft nu één coffeeshop.
Volgens de politieke partijen schoof de vorige burgemeester Elly Blanksma de beslissing over een tweede coffeeshop voor zich uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat in Helmond behoefte is aan wel vijf coffeeshops. Blanksma zei dat ze niet tegen de komst van een tweede coffeeshop was, maar ze wilde graag de resultaten van de wietproef afwachten.
Na het onderzoek was er namelijk ook twijfel over het nut van meerdere coffeeshops. De band tussen wietgebruikers en dealers op straat in Helmond is heel sterk. Het is dan ook de vraag of een tweede coffeeshop dat zou kunnen doorbreken. De burgemeester wilde via een eventuele nieuwe coffeeshop meer in contact komen met jonge wietgebruikers om er zo voor te zorgen dat zij zo min mogelijk en zo verantwoord mogelijk drugs gebruiken.
"Dealers komen aan de deur met vraag of je drugs wilt kopen."
Volgens Helder Helmond en D66 is de komst van de nieuwe burgemeester ‘de kans om belangrijke stappen te zetten’. “Het dossier coffeeshops is jarenlang genegeerd en het is tijd dat er nu echt werk van wordt gemaakt", zegt Martijn Rieter van Helder Helmond. Hij vindt dat er nu te veel straathandel is in Helmond. “En helaas zie je dat verspreid over de hele stad. Dealers gaan zelfs 's nachts deuren langs met de vraag of mensen drugs willen kopen.” Een aantal nieuwe coffeeshops zou in zijn ogen de straathandel juist tegen kunnen gaan.
In 2010 werd geprobeerd een tweede coffeeshop te openen. Maar er werden meteen aanslagen gepleegd op het pand van coffeeshop Carpe Diem. Zelfs burgemeester Fons Jacobs moest een tijdje onderduiken. “Het klopt dat er een aantal dingen is gebeurd”, zegt Rieter. “Maar ik pas ervoor om het beleid aan te passen aan de criminaliteit.”
"Pijnlijk om zo genoemd te worden"
De politieke partijen halen een brief van de Bond van Cannabis Detaillisten aan, die is verstuurd aan de Nederlandse gemeenten. De bond maakt zich zorgen over de beperkte vergunningverlening aan nieuwe coffeeshops en halen Helmond als voorbeeld aan waarbij dit een gevaar is voor de openbare orde. “Wel pijnlijk om genoemd te worden in zo'n brief”, zegt Rieter.
De politieke partijen willen in het eerste kwartaal van volgend jaar de discussie over de komst van meerdere coffeeshops in Helmond nieuw leven inblazen. Volgens de gemeente is de belangstelling bij ondernemers om een tweede coffeeshop te openen groot. De wietomzet in Helmond is zo’n 10 miljoen euro.
Brief BCD aan de voorzitter VNG – onderwerp: schaarse vergunningen en coffeeshops d.d. 19 juli 2024
[citaat] Geachte raadsleden,
Bijgaand ontvangt u een kopie van de brief van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), mede namens 8 andere coffeeshopverenigingen, zoals die vandaag is verzonden aan de VNG.
In deze brief uiten wij onze bezorgdheid over het feit dat in steeds meer gemeenten discussie plaatsvindt over het invoeren van schaarse vergunningen voor coffeeshops en lichten wij toe waarom wij van mening zijn dat coffeeshops moeten worden uitgezonderd van de regels omtrent schaarse rechten.
Wij verzoeken u deze brief te betrekken bij eventuele discussies over dit onderwerp binnen uw gemeente.
Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben of behoefte hebben aan meer informatie, dan zijn wij van harte bereid om onze standpunten nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.
Met vriendelijke groet,
Simone van Breda, voorzitter, Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) [einde citaat]
[citaat] Openbare orde
Dat problemen met de openbare orde niet ondenkbaar zijn, blijkt uit de situatie in de gemeente Helmond. Uit onderzoek was gebleken dat Helmond eigenlijk meer coffeeshops zou moeten hebbenl0 en dat er zelfs ruimte was voor vijf coffeeshops. Daarom had oud-burgemeester Jacobs in 2010 een vergunning verstrekt voor een tweede coffeeshop. Vanwege het vestigingsbeleid was er vrijwel geen locatie te vinden binnen de gemeente. De waarde van het enige pand dat geschikt was om een coffeeshop in te vestigen ging bij de verkoop drie keer over de kop. Vervolgens werd tot twee keer toe een aanslag gepleegd op de nieuwe coffeeshop, waarna de vergunning werd ingetrokken. Oud burgemeester Jacobs moest maanden lang intensief beveiligd worden en uiteindelijk bleef het bij 1 coffeeshop in Helmond. Toen daarna een afstandscriterium van 350 meter werd opgenomen in het coffeeshopbeleid van de gemeente, dreigde zelfs de enige coffeeshop te verdwijnen. Een andere geschikte locatie kon niet tijdig worden gevonden, waarna burgemeester Blanksma ingreep en besloot dat de enige coffeeshop in Helmond op de huidige locatie mocht blijven. De toezegging om het aantal coffeeshops in Helmond uit te breiden is nooit nagekomen, uit angst voor eventuele represailles vanuit het criminele circuit. Het invoeren van schaarse vergunningen voor coffeeshops zal in meer coffeeshopgemeenten leiden tot dergelijke problemen. [einde citaat]
De Helmondse ramp:
- Coffeeshop Helmond beschadigd door explosie | Binnenland | NU.nl (30 juli 2010)
- Burgemeester Helmond krijgt persoonlijke bewaking | Binnenland | NU.nl (1 december 2010)
- Burgemeester Helmond normaal aan het werk | Binnenland | NU.nl (17 januari 2011)
- Burgemeester Jacobs van Helmond stapt op | Binnenland | NU.nl (10 januari 2012)
- Illegaal wiet kopen in Helmond: 'Maat gij hèd toch buitenpoet?' | Helmond | ed.nl (13 mei 2017)
- Illegale handel tiert op bedrijventerrein in Helmond: actieteam vindt hennep, sigaretten en gestolen waar | Helmond | ed.nl (21 juni 2018)
- Gaat het nu wel lukken, een tweede coffeeshop in Helmond? | Helmond | ed.nl (1 mei 2019)
- Helmond een van weinige steden waar buitenlanders geen joint mogen kopen: ‘Zorgt voor straathandel’ | Helmond | ed.nl (21 november 2019)
- Onderzoek: Helmond heeft genoeg blowers voor liefst vier extra coffeeshops in de stad | Helmond | ed.nl (1 juli 2021)
- Helmond zoekt plek voor een tweede coffeeshop | Helmond | ed.nl (1 mei 2022)
- Stilte rond komst tweede coffeeshop in Helmond: 'Het is een rare situatie' - Omroep Brabant (27 september 2022)
- Mogelijke locaties voor tweede coffeeshop in Helmond in 2023, maar realisatie kan veel langer duren | Helmond | ed.nl (18 november 2022)
- Rieter: Waar coffeeshops in Helmond? – De weblog van Helmond (21 november 2022)
- Vanaf april duidelijkheid verwacht over tweede coffeeshop - Ditishelmond.nl (6 maart 2023)
- Voorlopig geen tweede coffeeshop in Helmond: 'Eerst proef afwachten' - Omroep Brabant (20 juni 2023)
- Voorlopig geen extra coffeeshops in Helmond, burgemeester wacht wietproef af: ‘Het heeft nu geen zin’ | Helmond | ed.nl (20 juni 2023)
- Besluit Blanksma over Helmondse coffeeshops valt niet goed bij politiek: ‘Te magere argumentatie’ | Helmond | AD.nl (25 juni 2023)
Spreiden
Geen bed erbij in bestaande hotels en spreiding coffeeshops - Gemeente Amsterdam (28 november 2024)
[citaat] Amsterdam werkt aan nieuwe maatregelen om de groei van het aantal bezoekers tegen te gaan en de overlast van massatoerisme te beperken. Er was al een stop gezet op de bouw van nieuwe hotels en nu is besloten dat er ook geen extra bedden meer bij mogen komen. Ook werken we aan maatregelen om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren en coffeeshops beter te spreiden.
In de afgelopen jaren zijn er meer dan 75 maatregelen genomen om de negatieve effecten van massatoerisme tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: de hotelstop, maatregelen om het aantal slaapplaatsen te reguleren in B&B's en vakantieverhuur, het verplaatsen en verminderen van de zee- en riviercruises, het touringcarverbod in de binnenstad, het invoeren van een alcoholverbod en blowverbod op de Wallen, het vroeger sluiten van de horeca in het Wallengebied en verschillende gedragscampagnes.
De maatregelen hebben een positief effect op de leefbaarheid. Er is bijvoorbeeld meer rust op straat in de late nacht. Maar er is meer nodig om het groeiende aantal bezoekers te reguleren en de overlast verder terug te dringen. Hieronder leest u welke nieuwe maatregelen we nemen.
Geen extra bedden
Er zijn op dit moment verschillende hotels die hun aantal slaapplaatsen vergroten bij renovatie, verbouwing, uitbreiding of binnen bestaande kamers. Dit is per direct verboden.
Leefbaarheidsmaatregelen binnenstad
Een deel van de overlast in het Wallengebied komt van straatdealers. Daarom intensiveren we de Aanpak Straatdealers. Het zogenoemde ‘kortdurend verblijfsverbod bij aanhouding’ wordt verlengd van 24 naar 48 uur. Dat betekent dat straatdealers die hier worden aangehouden, het hele weekend niet mogen terugkeren in het gebied. Daarnaast onderzoeken we een aantal extra maatregelen tegen de overlast door massatoerisme in de binnenstad, waaronder:
- Vervroegde sluitingstijden voor sekstheaters in het Wallengebied.
- Uitbreiding van het gebied waar de vervroegde sluitingstijden voor horeca gelden, bijvoorbeeld naar de Warmoesstraat.
- Verdere vervroeging van sluitingstijden voor terrassen.
- Aanvullen van een vastgoedfonds voor de binnenstad, dat panden kan opkopen en exploitaties voor horeca of toerisme kan uitkopen.
Coffeeshops
Stadsdeel Centrum heeft maar liefst 90 coffeeshops: meer dan de coffeeshops in Utrecht, Den Haag en Rotterdam bij elkaar. In deze coffeeshops komen vooral buitenlandse toeristen. Om de overlast van coffeeshops in het centrum te beperken, willen we deze beter over de stad spreiden. Daarom maken we het makkelijker om coffeeshops te verplaatsen naar andere delen van de stad. Begin volgend jaar start de inspraak op de beleidsregel vestigings- en verplaatsingscriteria.
Nationale en internationale samenwerkingen
Toerisme is zowel nationaal als internationaal een groeimarkt die zich niet makkelijk laat beteugelen. Daarom werkt Amsterdam steeds meer samen met landelijke en internationale partners. Op nationaal niveau zet de gemeente in op een spreidingsstrategie van bezoekers en attracties. Internationaal is Amsterdam een van de initiatiefnemers van de European Alliance on Balanced Urban Tourism, een groeiende groep Europese steden die de negatieve gevolgen van massatoerisme hoger op de Europese agenda wil. [einde citaat]
Wordt de binnenstad echt rustiger als meer coffeeshops gaan verhuizen? ‘Bar slecht plan’ | Het Parool (30 november 2024)
[citaat] Een aantal coffeeshops moet mogelijk verhuizen uit de binnenstad, maakte de gemeente Amsterdam donderdag bekend. Coffeeshopeigenaren en -medewerkers reageren daar wisselend op. ‘Het zou goed zijn als er meer coffeeshops in de Bijlmer komen.’
Dat Amsterdam het imago heeft van een drugswalhalla, blijft volgens de gemeente een belangrijke aantrekkende factor voor buitenlandse bezoekers. De stad heeft 165 coffeeshops, waarvan 90 in het centrum. Vooral buitenlandse toeristen bezoeken massaal de coffeeshops in het Wallengebied.
Om de druk op dat gebied te verlichten onderzoekt de gemeente of een aantal coffeeshops in de binnenstad kan verhuizen naar andere stadsdelen. Om hoeveel coffeeshops het gaat en naar welke stadsdelen ze verplaatst moeten worden, is onduidelijk.
‘Bar slecht plan’
Een ‘bar slecht plan’, noemt Mark Arellius het idee. Hij werkt bij coffeeshop Dampkring in de Haarlemmerstraat, maar benadrukt te spreken op persoonlijke titel. “De gemeente heeft een vertekend beeld van de cannabisindustrie,” zegt hij. “Cannabis is altijd het doelwit, maar ze weten helemaal niet wat coffeeshops betekenen voor klanten. Het echte probleem is de consumentencultuur. Niet de coffeeshops, maar de patat-, wafel- en kledingzaken.”
Bovendien vreest Arellius dat bepaalde coffeeshops bij doorvoering van het plan moeilijker aan een vergunning komen. “Ik zie het al helemaal voor me. Dan moet je verhuizen naar Zuid en krijg je geen vergunning omdat je te dicht in de buurt van een school zit, of buurtbewoners zitten niet op een coffeeshop in de wijk te wachten.”
Ook Karim Kallah, medewerker van Resin Coffeeshop op Hekelveld, snapt het nut van de mogelijke maatregel niet. “Hoe gaat Amsterdam er straks uitzien?” vraagt hij zich af. Kallah wijst naar buiten, waar een groep toeristen met koffers langssjokt en even voor de coffeeshop blijft staan. “Het draait hier om hotels, catering, restaurants. Straks wordt het centrum een spookstad.”
Cultureel erfgoed
Volgens Kallah zijn er sinds de coronapandemie bovendien al een stuk minder toeristen die Resin Coffeeshop bezoeken. Het aantal klanten in de shop, die vooral toeristen bedient, is volgens hem met bijna 50 procent gedaald sinds de lockdowns.
Dat ziet Amsterdamse coffeeshopbaas Henry Dekker anders. Hij is uitbater van vier Amsterdamse coffeeshops, waaronder Siberië in het centrum. Het afgelopen jaar hadden de vier zaken bij elkaar rond de miljoen klantcontacten. “Dat is nogal wat en dat laat het belang van coffeeshops zien. Het is tegenwoordig cultureel erfgoed. Hoe ver willen ze gaan om dat in te dammen?”
Overkill
Volgens de gemeente hebben sommige coffeeshophouders in de binnenstad zelf al een verzoek gedaan om te verhuizen naar een ander stadsdeel, al is niet duidelijk om welke coffeeshops het gaat.
Daar kan Dekker zich best iets bij voorstellen, zegt hij. “Een paar straten, zoals de Haarlemmerstraat, kennen een overkill aan coffeeshops. Een gedegen spreiding op basis van bewonersaantallen kan goed zijn. In bijvoorbeeld Zuidoost of Weesp is nu weinig aanbod, maar wel vraag. Er zijn ondernemers die in dat gat kunnen springen.”
Buurtfunctie
Dat goede spreiding belangrijk is beaamt Olivia Murrell, werkzaam bij Greenhouse Effect op de Nieuwmarkt. “Het is echt belachelijk dat er in de Bijlmer maar één coffeeshop is,” zegt zij. “Ik denk niet dat het spreiden ervoor gaat zorgen dat toeristen naar andere stadsdelen gaan. Maar zorg er in ieder geval voor dat door goede spreiding meer aanbod voor Amsterdammers komt.”
Dekkers coffeeshop Siberië trekt veel toeristen. Zijn andere coffeeshops, zoals Loft in de Baarsjes en Republiek in de Staatsliedenbuurt, hebben een ‘compleet andere functie’, legt hij uit. “Daar komen veel vaste klanten die elke dag binnenlopen, of een kopje koffie drinken en de krant lezen. Mensen ontmoeten elkaar. De buurtfunctie van zo’n coffeeshop moet niet onderschat worden.” [einde citaat]
Verbod op extra bedden in hotels en spreiden coffeeshops: nieuwe maatregelen tegen overtoerisme - AT5 (28 november 2024)
[citaat] Spreiding
Van de 165 coffeeshops in Amsterdam zitten er volgens de gemeente 90 in de binnenstad – dat is meer Utrecht, Den Haag en Rotterdam er bij elkaar hebben. Uit onderzoek blijkt dat het bezoeken van een coffeeshop voor een groot deel van de toeristen een belangrijke reden is om naar Amsterdam te komen. De zaken in het centrum worden dan ook voornamelijk bezocht door buitenlandse toeristen. Voor een betere spreiding van bezoekers en de druk op de binnenstad te verlichten, wil de gemeente het makkelijker maken voor coffeeshopeigenaren om hun zaak te verplaatsen naar een buurt.
Andere toeristentrekkers moeten ook meer buiten het centrum komen. Het college spreekt van 'levendige stadskernen bij het Buikslotermeerplein en Sloterdijk-Centrum', of in de regio bij het Hem-terrein in Zaandam, SugarCity in Halfweg of Bataviahaven in Lelystad. "Waarom openen we geen depot van de grote kunstmusea? Of een dependance van het Van Gogh of Stedelijk Museum?", schrijft het college aan de raad.
De spreiding van toeristen is geen nieuwe maatregel. Al in 2009 had de gemeente het plan om toerisme meer te spreiden met onder meer de marketing van Zandvoort als 'Amsterdam Beach' of het Muiderslot als 'Amsterdam Castle'. Sceptici vinden het spreidingsplan geen oplossing voor overtoerisme: je zou er alleen maar meer ruimte voor nieuwe toeristen voor maken, zei toerisme-strateeg Isabel Mosk vorig jaar tegen AT5. [einde citaat]
Stoppen met het verloten
Roep om coffeeshopregels in Deventer op de schop te gooien: ‘In toekomst moet ruimte zijn voor vijfde shop’ | Deventer | destentor.nl (26 november 2024)
[citaat] Deventer moet stoppen met het verloten van vergunningen voor coffeeshops. Dat is althans de roep van D66 Deventer. De fractie komt met een voorstel om de spelregels voor coffeeshops in Deventer op de schop te gooien. Ook ziet de partij heil in een vijfde shop in de stad. ,,Het gaat over de openbare orde en veiligheid in de stad.’’
Het balletje rond de spelregels voor een coffeeshopvergunning begon te rollen toen bekend werd dat de vergunning voor Cybershop Bull's op wankelen staat. De oud-eigenaar overleed vorig jaar en volgens de Deventer regels komt de vergunning dan vrij. Hoewel de dochter sinds de dood van haar vader de zaak op gedoogde wijze runt, gaat de vergunning binnenkort wel de markt op.
Dat betekent dat geïnteresseerden zich kunnen aanmelden om in aanmerking te komen voor de vergunning. In 2017 gebeurde dat voor het laatst, toen De Kikker dicht moest. Meer dan 400 geïnteresseerden meldden zich, waarna jaren later de zaak weer open ging onder de naam 't Ankertje.
De regels liggen er al heel wat jaren en de gemeente Deventer wil binnen enkele jaren dat beleid vernieuwen. Maar hoe? Volgens coalitiepartij D66 moet dat met vergaande veranderingen.
‘Best mogelijke partij selecteren’
Terug naar Bull's: begin november uitte de huidig eigenaresse haar kritiek over de regels rond coffeeshops in Deventer. Zo wees zij bijvoorbeeld naar een regel bij de gemeente Zwolle, waarbij erfgenamen enkele weken de tijd krijgen om na het overlijden de vergunning over te zetten op eigen naam.
Nu wil D66 in de toekomst ook andere regels zien als het gaat om het verlenen van een coffeeshopvergunning. Raadslid Oguzhan Akdemir komt woensdag met een voorstel naar de gemeenteraad.
,,Wij denken dat het anders moet. Aan de voorkant van de procedure moet op kwaliteit getoetst worden, zodat je de best mogelijke partij kan selecteren. We hebben het niet alleen over het runnen van een coffeeshop, maar ook over de openbare orde en veiligheid’’, begint hij.
Volgens Akdemir wordt er nu vooral ‘aan de achterkant’ getoetst. ,,Het kan nu zijn dat er iemand geloot wordt die nul ervaring heeft en veel tijd nodig heeft om de aanvraag rond te krijgen. En als diegene dat niet lukt, komt de tweede in de rij aan de beurt, waar je ook weer kostbare tijd aan kwijt bent.’’
Toevoegen vijfde coffeeshop
Akdemir stelt voor dat de gemeente een soort scoremodel ontwikkelt waarbij mensen aan de voorkant al op kwaliteit getoetst worden. ,,Denk hier bij aan scores voor ervaring, veiligheidsmaatregelen en scholing.’’
Is de keerzijde dan niet dat de gemeente overladen wordt met documenten om vooraf al door te nemen? ,,Wij zien dat niet zo. Je hoeft niet direct alles tot in de detail door te nemen, maar je kan wel een score toevoegen. Wij willen dat de gemeente onderzoek doet naar die mogelijkheden. Uiteindelijk zien we dit als een vervanger van het lotingsprincipe zoals we het nu hanteren in Deventer. We zijn geen voorstander meer van die manier.’’
Het raadslid kijkt al verder vooruit en haalt het op peil houden van de openbare orde en veiligheid aan, als de stad gaat groeien richting 120.000 inwoners. ,,De verwachte groei van Deventer zorgt dat we vooruit moet kijken. Illegale handel mag geen ruimte krijgen, daarom denken wij dat het helpt om een vijfde coffeeshopvergunning uit te geven om de veiligheid in de stad te waarborgen. Het gaat ons niet zo zeer om het toevoegen van een extra shop, maar het is een weloverwogen stap om de openbare orde en de grip op de markt te versterken’’, aldus Akdemir. [einde citaat]
Mississippi
RTV Maastricht - Tijdelijke boot van Coffeeshop Mississippi in gebruik genomen (2 december 2024)
[citaat] Passanten met een scherpe blik hebben het misschien al gezien: voor Coffeeshopboot Mississippi is na lang zoeken een vervangend schip gevonden. De nieuwe boot is tijdelijk, men hoopt over maximaal een jaar een nieuw, permanent schip te vinden.
Stephanie Korsten, eigenaar van Coffeeshopboot Mississippi, kan weer een beetje lachen. Zij vond voor haar zaak onlangs een tijdelijk, nieuw onderkomen. Het oude schip liep een paar weken geleden flinke schade op nadat een bootongeluk bij Borgharen zorgde voor een lage waterstand.
Spookschip
"Het was vreselijk om een paar weken geleden de boot aan te treffen", vertelt Stephanie. "Het schip dat we overigens pas hadden gerenoveerd, was onder water geraakt en zag er niet uit, het leek wel een spookschip. Overal glimmende troep en schimmel. We hebben hem moeten wegslepen. Hij ligt nu bij het Landbouwbelang, daar zal ie over een tijdje ook weg moeten. Nu hebben we dus deze gevonden."
Uitzicht
Stephanie wijst naar de ramen. "De bezoekers hebben nu een prachtig uitzicht, bij de oude boot zaten de bezoekers onder het waterniveau. Daar staat wel tegenover dat we nu twee gescheiden ruimten hebben. Op het ene level laten de klanten hun ID-kaart zien en kunnen zij de wiet kopen, op het andere level kan men roken en relaxen. Die nieuwe indeling vergt extra personeel. Ook heeft dit schip minder zitplaatsen. En ja, een beetje wennen was het ook wel, alles ligt dan zo op een andere plek."
Sinterklaas
"We hopen toch zeker wel over een maand of acht een nieuwe, permanente boot hier te hebben liggen", vervolgt Stephanie. "Maar vooralsnog zijn we wel heel blij met deze. Hij werd eerst ook gebruikt als evenementenboot. Vorige week stond Sinterklaas nog op het dek, dus ja het blijft een beetje een stoomboot", gniffelt ze. "Wat voor ons het belangrijkst is, is dat we oude klanten behouden of terugkrijgen. Ik heb er goede hoop op."
Legaal
Maastricht doet sinds een tijd mee aan het wietexperiment. Daarbij wordt geleidelijk alle cannabis in coffeeshops vervangen door legaal geteelde cannabis. Men probeert zo de wiethandel uit de illegaliteit te halen, aangezien coffeeshops hun waar nu nog moeten inkopen bij illegale telers. Ook bij coffeeshop Mississippi ligt nu dus legaal geteelde wiet. Het stemt Stephanie hoopvol. "Ook al geeft het de coffeeshop minder charme, het verkopen van voorverpakte wiet is veel makkelijker. Wij hebben er ook baat bij dat er kwalitatief goede wiet verkocht wordt." [einde citaat]
Hoge prijs
Investeren in cannabis: Johan en Frans van Laarhoven betalen hoge prijs na jarenlange juridische strijd | Tilburg | AD.nl (30 november 2024)
[citaat] De coffeeshop als gewone horecazaak. Niet weggestopt in een duister pand, maar prominent in het stadshart met de uitstraling van een grand-café. Johan van Laarhoven realiseerde zijn droom. Maar de droom eindigde in een nachtmerrie. Hoe kon het zo mis gaan?
1982
De tijd van de flower power was in 1982 al lang voorbij, maar het tolerante softdrugsbeleid uit die periode was nog steeds van kracht. Johan van Laarhoven was 21 jaar oud en een liefhebber van een joint op zijn tijd. Geïnspireerd door de verkooppunten in Amsterdam opende hij dat jaar - naar eigen zeggen - de eerste coffeeshop onder de grote rivieren. En wel in een kelder onder een koffiehuis aan de Spoorlaan in Tilburg.
1999
De wietzaken gaan als een speer. Johan van Laarhoven en zijn broer Frans denken steeds groter als het gaat om coffeeshops. Het duo wil het kopen en roken van een joint net zo normaal maken als het drinken van een biertje. Ze zijn letterlijk bovengronds gekomen en bouwen een voormalige discotheek om tot ‘cannabistro’, een restaurant met een gewone menukaart waar ook geblowd kan worden. Met het huidige rookverbod een vrij absurd idee, maar toen voor veel mensen een aanlokkelijk initiatief. Het wordt de monumentale hoofdzetel voor The Grass Company, dat uiteindelijk uit vier filialen zou bestaan in Tilburg en Den Bosch.
De broers durven te investeren, want ze voelen de steun van toenmalig burgemeester Johan Stekelenburg. Die pleit voor legalisering van de hennepteelt, zodat niet alleen de verkoop aan de balie, maar ook de inkoop aan de achterdeur netjes geregeld kon worden. Het is een kwestie van tijd voor hun bedrijf als gewone horecaketen wordt gezien door de overheid, zo menen de broers.
2011
Met de komst van burgemeester Peter Noordanus is in Tilburg een heel andere wind gaan waaien. Hij leidt een taskforce die zich richt op de zware criminaliteit achter de wiethandel. Er worden bakken met geld verdiend met de hennepteelt, maar over slechts een zeer beperkt deel wordt belasting afgedragen. De coffeeshops opereren nog altijd op de grens van de wet. Letterlijk. De verkoop via de voordeur is legaal, de inkoop aan de achterdeur is dat niet.
Sluw en vernuftig? We moeten onze voorraad wel goed verstoppen, want we kunnen die niet verzekeren, zoals andere ondernemers - Marco de Jong, Huidig uitbater The Grass Company
Marco de Jong staat sinds een jaar aan het roer van de Grass Company. ,,Welkom in onze criminele organisatie”, lacht hij als hij een verslaggever van het Brabants Dagblad trots rondleidt door zijn fraaie zaak aan de Tilburgse Spoorlaan. Het lachen vergaat hem snel. Datzelfde jaar valt de politie een loods binnen aan de Rietveldenweg in Den Bosch, waar The Grass Company 8 kilo wiet en 15.000 kant-en-klare joints heeft opgeslagen. Deze stash is nodig, omdat er in de coffeeshops zelf maximaal 500 gram wiet aanwezig mag zijn. De shops moeten gemiddeld twee keer per dag worden bevoorraad om aan de vraag te voldoen.
Noordanus benadrukt dat er achter het lome imago van de tevreden blower een wereld van misdaad en geweld schuilgaat. De enorme bedragen die er verdiend worden, zullen op grote schaal worden witgewassen. De onderwereld sijpelt zo op steeds meer plekken door in de bovenwereld. Na het oprollen van een volgende opslag van The Grass Company in Tilburg, schetst de burgemeester hoe ‘sluw en vernuftig’ de wiet er is verstopt. Er moeten minstens een architect en gespecialiseerd aannemer betrokken zijn geweest bij de bouw van de stash. De Jong reageert: ,,Logisch. We kunnen onze voorraad niet verzekeren, zoals gewone ondernemers. Goed verstoppen is het enige dat bescherming biedt.”
2014
Johan van Laarhoven heeft zich al een paar jaar teruggetrokken uit The Grass Company. Hij woont met zijn Thaise vrouw in een villa aan de Thaise kust. Maar aan dat genoeglijke leven komt op 23 juli 2014 een abrupt einde. Van Laarhoven en zijn vrouw worden door de politie aangehouden en opgesloten in de beruchte Klong Prem-gevangenis. De omstandigheden zijn er erbarmelijk. Van Laarhoven slaapt er tussen tientallen mede-gevangenen op de betonnen vloer van een krappe cel. Hij loopt er verschillende kwalen op en verliest 23 kilo lichaamsgewicht.
Hij is afgeschilderd als een drugsbaron die in Thailand mooi weer speelt met crimineel geld. Koren op de molen van de Thaise junta - Gerard Spong, Advocaat Johan van Laarhoven
Volgens zijn advocaat, Gerard Spong, is de oud-Tilburger door de Nederlandse autoriteiten bewust ‘voor de Thaise leeuwen gegooid’. ,,Hij is afgeschilderd als een drugsbaron die in Thailand mooi weer speelt met crimineel geld. Nou, dat was koren op de molen van de Thaise junta. Als je niks uitlegt over het Nederlandse coffeeshopbeleid, slaan ze daar natuurlijk helemaal op tilt.” Justitie in Nederland ontkent dat dit de bedoeling was. Er was alleen om informatie verzocht bij de Thaise autoriteiten in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Het zal jaren duren eer Van Laarhoven aan Nederland wordt overgedragen. Thailand kent een zeer streng beleid als het om narcotica gaat en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs.
2020
Johan van Laarhoven landt in januari op Schiphol, waar hem een ‘kille ontvangst’ wacht. Door de persoonlijke bemoeienis van toenmalig minister Ferd Grapperhaus heeft Thailand uiteindelijk ingestemd met uitlevering. De Nederlandse gevangenis zal voor Van Laarhoven voelen als een vakantieoord. Maar liever nog wil hij op vrije voeten komen. In de zomer van 2020 is het zover. Met een enkelband wordt Johan van Laarhoven naar huis gestuurd, in afwachting van zijn strafzaak.
Niet veel later wordt duidelijk dat justitie aanstuurt op een schikking met Van Laarhoven. De zaak hangt als een molensteen om de nek van het Openbaar Ministerie en ook de verdachten willen deze kwestie het liefst zo snel mogelijk achter zich laten. Het is vooral een kwestie van geld. Justitie laat meermalen het bedrag van 20 miljoen euro optekenen als een reële inschatting van het zwarte vermogen dat de kopstukken met The Grass Company hebben verdiend in de periode van 2008 tot 2016.
2024
Justitie nodigt de pers expliciet uit om een zitting van de rechtbank in Breda bij te wonen. Op de rol staat de zaak tegen Johan en Frans van Laarhoven, Marco de Jong en een aantal bv’s die samenhangen met The Grass Company. Op de gang wordt al duidelijk dat er een akkoord ligt. De advocaten zijn vrolijk gestemd. Vandaag wordt er een punt gezet achter deze slepende kwestie.
Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is een negatief oordeel van de rechtbank. Die moet ermee instemmen dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard, zoals de officier van justitie in dit uitzonderlijke geval zelf verzoekt. Het akkoord met de verdachten behelst dat er 7,75 miljoen euro aan illegaal verkregen inkomsten wordt overgemaakt aan de staat. Daarnaast betalen de verdachten boetes oplopend tot 375.000 euro en stemmen ze in met het uitvoeren van taakstraffen. Ze hebben bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte.
De rechtbank tempert de euforie deze dag enigszins door niet stante pede in te stemmen met dit akkoord. Op 9 december wordt duidelijk of de strafzaak inderdaad van de baan is. Daarna kan Johan van Laarhoven zich volledig concentreren op de zaak die hijzelf heeft aangespannen tegen de staat. Hij eist genoegdoening voor het leed dat hem is aangedaan in Thailand. Leed waarvoor hij de Nederlandse autoriteiten verantwoordelijk houdt. De officier van justitie: ,,Hierover hebben we helaas geen overeenstemming kunnen bereiken. De verschillen van inzicht zijn in dit geval onoverbrugbaar.”
,,Fijne feestdagen.”
Sluiting van coffeeshop in Kampen overvalt klanten: ‘Dat wordt acht weken lang slapeloze nachten’ | Kampen | destentor.nl (1 december 2024)
[citaat] De tijdelijke sluiting van ’t Keldertje in Kampen valt bezoekers rauw op het dak. Op last van burgemeester Sander de Rouwe gaat de coffeeshop twee maanden dicht, omdat bij een controle tachtig maal de toegestane hoeveelheid (soft)drugs is aangetroffen. Waar moeten Kampenaren nu heen voor hun jointje?
Geduldig wacht Margo - ze wil niet met achternaam genoemd worden - in de kou op haar waar. Ze zit in een rolstoel, is afhankelijk van een toeschietelijke medewerker. Daar zijn ze bij ’t Keldertje uiteraard niet te beroerd voor. ,,Kijk moeders”, zegt de portier, terwijl hij haar bestelling overhandigt.
Het besluit om de shop tijdelijk te sluiten, zint Margo niks. ,,Ik heb het nodig om te slapen en om de pijn in mijn heup te verlichten. Dat worden slapeloze nachten van de pijn, acht weken lang. Er is hier in Kampen geen legaal alternatief en ik wil niet in het criminele circuit terechtkomen. Vervoer om het elders te halen, heb ik niet.”
Ze kondigt aan dat ze deze week naar het gemeentehuis gaat. Afwachten of ze woord houdt natuurlijk, maar het illustreert hoezeer ze van deze maatregel baalt. ,,Voor mij heeft het echt consequenties. Marihuana werd in de tijd van Jezus al gebruikt. Sterke drank is harddrugs, dit is softdrugs. Mijn huisarts juicht het toe, ik hoef geen morfine, dat is troep. En medicinale wiet doet niks bij mij.”
Kind aan huis
Een andere bezoeker zit op dezelfde hoogte. De 40-jarige Kampenaar, die liever anoniem blijft, haalt het spul om te ontspannen. Hij is naar eigen zeggen al sinds zijn zestiende kind aan huis. Nu worden klanten de dupe van overtredingen door de eigenaar, want iedereen moet zich aan de regels houden, vindt de Kampenaar. ,,Een stad als Kampen moet ook meer coffeeshops hebben, de vraag is groot genoeg.”
Eigenaar Harry Sellis, zelf niet aanwezig, kreeg afgelopen zomer een nieuwe gedoogverklaring voor de coffeeshop. Daarmee wordt door de gemeente onder voorwaarden niet gehandhaafd op de Opiumwet.
Eén van die voorwaarden is dat er niet meer dan 500 gram softdrugs aanwezig mag zijn in het pand. Bij een controle begin oktober bleek dat wel het geval. Er lag meer dan tachtig keer de toegestane hoeveelheid drugs binnen. ,,Een ernstige overtreding van de Opiumwet en de gedoogverklaring. Dit was van de buitencategorie, zeer extreem”, zei burgemeester Sander de Rouwe een week geleden.
Ziek
Waarom niet eerst waarschuwen of een boete, zeggen de medewerkers, die eveneens anoniem willen blijven. ,,Je wilt niet weten hoeveel mensen we hier krijgen, omdat ze ziek zijn. Mensen met MS en andere spierziektes, mensen die uitbehandeld zijn. Mensen hebben een bepaald beeld bij een coffeeshop, die kennen dit aspect niet.”
Maar had ’t Keldertje dan niet voorzichtiger moeten zijn, juist vanwege die zorgfunctie? Medewerkers wijzen naar de dubbelhartigheid van het Nederlandse gedoogbeleid. ,Een willekeurige coffeeshop verkoopt rond de 2,5 kilo per dag, terwijl je 500 gram in huis mag hebben. Dat wordt elders opgeslagen, maar je mag er niet mee gepakt worden.”
Kampen werkt op dit moment aan nieuwe regels op het gebied van coffeeshops. In het kader daarvan werd de controle uitgevoerd. Breng vraag en aanbod qua toegestane hoeveelheid dichter bij elkaar, opperen de medewerkers. Ze vragen zich af ‘waarom Gall & Gall wel voorraad mag hebben’. ,,In het begin van de coronapandemie moesten we dicht. Of we alsjeblieft weer open konden, want er werd rommel gedeald in Kampen. Dat krijg je nu weer. Mensen weten niet wat je op straat koopt, wij testen alles.”
Verbolgen
(Vaste) klanten reageren verbolgen, zeggen de medewerkers.
Een vrouw zegt hier ‘niet blij van te worden’. ,,Ik kom hier twee keer in de week, om een beetje rustig te blijven en de dag door te komen. Begrip? Er klaagt toch niemand. Dit gaat denk ik onrust geven, mensen gaan zoeken. Een andere coffeeshop wordt lastig, ik heb geen rijbewijs. Daarom heb ik wat in het voren gehaald.”
Een man die twee voorgedraaide joints voor visite uit Duitsland heeft gekocht, snapt de burgemeester daarentegen wel. Je moet je aan de regels houden, vindt hij. Hij noemt tachtig keer de toegestane hoeveelheid ‘wel heel veel’.
,,Nou, tot over twee maanden”, zegt de vrouw ter afsluiting. ,,Fijne feestdagen.” [einde citaat]
Aussies
Data reveals just how much Aussies will spend on medical cannabis this year | 9 News Australia (27 november 2024)
Weaker weed
Weaker weed sparking higher sales in Colorado (1 december 2024) - Terrapin Care Station told 9NEWS that customers are demanding lower-dosage THC products.
"Drugssmokkels"
Meestersmokkelaar Sjef Faas (83) uit Terneuzen: ‘Ik heb me nooit een crimineel gevoeld’ | Deze verhalen mag je niet missen | pzc.nl (1 december 2024)
[citaat] Als 19-jarige jongen was Sjef Faas douaniers al te snel af tijdens het smokkelen van boter. Later verlegde de Zeeuws-Vlaming zijn werkterrein naar jenever, sigaretten, hasj en xtc-pillen. Nu, op zijn 83ste, is er een boek over zijn turbulente leven. ,,Ik heb me nooit een crimineel gevoeld.”
De afspraak staat op een druilerige ochtend, bij een restaurant op de Scheldeboulevard in Terneuzen. Sjef Faas is keurig op tijd en wil zijn Mercedes - met Belgisch kenteken - netjes in een van de vakken parkeren. Hij rijdt iets te ver vooruit, toucheert met de voorkant van de auto het hekwerk, maar hij stapt onbewogen uit. In de plastic tas die hij mee heeft, zit een exemplaar van zijn boek: Boter, Hasj en Pillen.
Het voorwoord van het boek begint toevallig in hetzelfde etablissement in Terneuzen, waar Faas zijn verhaal heeft verteld aan schrijver Joost van der Wegen. ,,Ik heb ontzettend veel anekdotes”, legt Faas uit. ,,Ik kan bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat een verhaal vertellen. Over het smokkelen van boter, hasj of sigaretten, over schepen die we gebruikten, noem maar op. En over al die lui waar ik zaken mee gedaan heb. Mijn kinderen zeiden dat ik het eens op papier moest zetten.”
Jan Hopmans heeft hem ook nog een duwtje in de juiste richting gegeven. Geloof het of niet, maar Hopmans is de rechter die Faas twee keer tot gevangenisstraffen heeft veroordeeld, maar met wie hij later bevriend is geraakt. ,,We bellen elkaar iedere week”, vertelt Faas. ,,Hij zei ook: zet je verhaal op papier, want het is uiteindelijk geschiedenis. Het is allemaal waargebeurd.”
Niet alleen met Hopmans is hij bevriend geraakt, ook met voormalig politieagent Fred Prins heeft hij veel contact. ,,Hij belde net nog”, lacht Faas, in 1940 geboren in het Belgische Kaprijke, niet ver van de grens met Nederland. Op jonge leeftijd verhuist hij naar Terneuzen. Zijn vader - in de regio bekend geworden als ‘Witte Marien’ - en moeder sturen hem op zijn vijfde naar een jongensinternaat in België.
Sjef Faas zal er negen jaar verblijven. ,,In die tijd kwam je alleen in de vakanties naar huis”, vertelt Faas. ,,Op dat internaat is de basis gelegd voor het feit dat ik heel makkelijk een gevangenisstraf onderga. Je was eenzaam, ook al zat je daar met andere kinderen. Het was een nonnenklooster, we moesten iedere ochtend naar de kerk en onderdanig zijn. En als je straf kreeg, moest je met je knieën in een rieten stoel zitten. Dan weet je het wel hè?”
Op dat internaat is de basis gelegd voor het feit dat ik heel makkelijk een gevangenisstraf onderga - Sjef Faas (83)
Hij wil eigenlijk schipper worden, werkt ook even bij sleepbedrijf Muller, maar wordt aangetrokken door de verhalen die hij hoort over smokkelen. Zijn ouders runnen in die tijd café De Kraaghoeve, tussen Terneuzen en Zaamslag. Het is voor veel botersmokkelaars hun stamkroeg. In Nederland zijn de prijzen voor boter op dat moment - in de jaren 60 en 70 - laag, terwijl in België hoge accijnzen gelden. Er zijn chauffeurs nodig en de vader van Sjef schuift zijn zoon naar voren.
Hij is nog geen 19 als zijn carrière als smokkelaar begint. Sjef Faas blijkt een intelligente kerel, die de douaniers vaak te slim af is. Aan die keer dat ze op hem schieten, houdt hij een litteken op zijn been over. Hij rijdt in snelle gepantserde wagens, kent alle landweggetjes en gebruikt als hij achtervolgd wordt kraaienpoten, rookpotten of verfbommen. Als boter niets meer opbrengt, verlegt hij zijn handel naar jenever en sigaretten.
Achter het IJzeren Gordijn
,,Wij gingen sigaretten halen achter het IJzeren Gordijn, in Oost-Duitsland en Polen”, vertelt Faas. ,,Met mijn eigen kotters. Ik had toen ook een kustvaarder en heb nooit begrepen dat het zo makkelijk ging. We kregen zelfs papieren dat het een officiële lading was. Ik bracht ze voor de kust van Nederland, naar de Oosterschelde. Met speedboten haalden we alles eraf. In die tijd deed ik zaken met Frits Adriaanse, die iedereen kende onder de naam Frits van de Wereld. Hij vertelde me over hasjiesj. Ik had er nog nooit van gehoord. Hij had het over 10 kilo per keer. Ik dacht: dat kun je ook in het groot doen.”
Zo gezegd, zo gedaan. Faas reist zelf naar Marokko, waar hij al een goede naam heeft. Ook in landen als Libanon en Pakistan weten ze wie hij is. ,,Ik kreeg op een gegeven moment steeds meer handel mee. We hebben schepen gehad, die lagen met 100 ton te wachten op zee. 100 ton, hè. We hebben ook een olietanker van 300 ton gehad. Die duwden we vol met hasj. Die hasj ging later door heel Europa, maar ook op een kotter naar Australië. Het schip werd later afgezonken, zodat het niet meer in beslag genomen kon worden.”
Hij werkte onder meer samen met topcriminelen als Klaas Bruinsma (geliquideerd in 1991) en Cor van Hout, die in 2003 werd vermoord. Zijn boek staat vol met anekdotes en verhalen, van het ‘kidnappen’ van een rijkswachter, het onder een valse naam naar Engeland reizen tot de angst voor die ene gevaarlijke Joegoslaaf. Door een voormalige politieman wordt Sjef Faas omschreven als ‘een ondernemer die aan de andere kant van de streep durfde te staan’ en ‘een boef met een knipoog’.
Een crimineel zegt hij zich echter nooit te hebben gevoeld. ,,Andere mensen zullen daar anders over denken. Dat mag, ik heb daar geen moeite mee. Ze mogen kritiek op me hebben en dat ook tegen me vertellen. Dan kan ik me verdedigen. Maar je moet het ook allemaal een beetje zien in de tijd van toen.”
Bedankbriefje geschreven
In 2007 kondigt hij zijn ‘pensioen’ aan, tegenwoordig woont Faas met zijn vriendin in Knokke. Bij zijn laatste strafzaak, geeft de rechter hem nog een boodschap mee. ,,Hij zei onder meer dat ik in de herfst van mijn leven was”, aldus Faas. ,,‘Probeer hier niet meer terug te komen, want je avontuurlijke bestaan moet maar eens een keer afgelopen zijn’. Dat was mijn laatste keer in de rechtbank. Ik heb die man later nog een bedankbriefje geschreven.”
En hoe kijkt Sjef Faas nu terug op zijn enerverende leven? Hij kucht even en lepelt zijn vissoep naar binnen. ,,Ik heb nergens spijt van”, zegt hij. ,,Ik zou het zo weer opnieuw doen.”
Boter, Hasj en Pillen: de avonturen van meestersmokkelaar Sjef Faas (Just Publishers, 21,99 euro) [einde citaat]
Recorddrugsvangst van 225 duizend kilo cocaïne door internationale operatie - NRC (28 november 2024)
Een samenwerking tussen 62 landen onderschepte in zes weken in totaal 1.400 ton drugs, deels in zogenoemde ‘narco-onderzeeërs’. De vangst legt volgens de Colombiaanse marine een nieuwe smokkelroute bloot over de Stille Oceaan.
De internationale anti-drugsoperatie Orion heeft in een periode van zes weken 225 duizend kilo cocaïne in beslag genomen, dat schrijven internationale media waaronder The Guardian donderdag. Dat is de grootste cocaïnevangst door één anti-drugsoperatie ooit. Het samenwerkingsverband tussen 62 landen onderschepte in totaal 1.400 ton drugs, waarvan veruit het grootste deel marihuana. Ook Nederland doet mee aan die samenwerking.
Bij operatie Orion zou bijna 10 procent van de wereldwijde jaarlijkse cocaïneproductie in beslag zijn genomen, afgaand op een schatting van de Verenigde Naties van de totale productie van cocaïne in 2022 (2.700 ton). „Dit is een aanzienlijk deel van de cocaïnehandel”, zei Manuel Rodríguez, voorzitter van de anti-drugseenheid van de Colombiaanse marine, tegen de Britse krant.
Opmerkelijkst was de drugsvondst in zogenoemde half-onderzeeërs, schepen van 10 tot 25 meter die net boven het water uitsteken. Volgens de Colombiaanse marine legt dat een nieuwe smokkelroute bloot over de Stille Oceaan. „We vonden een onderzeeër 4.800 kilometer buiten de kust van Colombia, op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland”, zei Rodríguez. Doorgaans bestaat de drugssmokkel richting Australië uit kleine hoeveelheden verstopt in containerschepen. Het gebruik van deze „narco-onderzeeërs” is nieuw, volgens de Colombiaanse marine.
Nederlanders krijgen lange gevangenisstraffen in grote Britse drugssmokkelzaak (3 december 2024)
Twee Nederlanders zijn door de Britse rechter veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen voor hun deelname aan een bende die op grote schaal drugs het Verenigd Koninkrijk binnensmokkelde. Volgens de Britse politie hadden de drugs een waarde "tot 7 miljard pond".
De 54-jarige Utrechter Johannes V. kreeg 20 jaar celstraf. De 53-jarige Utrechtse Barbara R. moet 18 jaar de gevangenis in. Twee andere Nederlanders kregen lagere straffen opgelegd. De 35-jarige Maxime van M. uit Amsterdam kreeg 2 jaar celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 24-jarige Ian H., die de zoon is van Barbara R. kreeg een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar.
Straf voor achttien bendeleden
De meeste bendeleden zijn Britten. In totaal kregen achttien mensen een straf opgelegd door de Britse rechter. De hoogste straf was voor bendeleider Paul Green. Hij moet 32 jaar de cel in. Volgens de Britse politie is het een van de grootste drugssmokkels die ooit in het Verenigd Koninkrijk zijn ontdekt. De rechtszaak tegen de bende duurde 23 maanden. Daarmee was het de langst durende strafzaak ooit in Engeland en Wales, meldt de politie.
De bende smokkelde zeker 2,5 jaar tussen 2016 en 2018 vanuit het Europese vasteland heroïne, cocaïne en cannabis naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor werden nepbedrijven opgericht en werden bedrijfsruimtes gehuurd, waaronder in Uithoorn.
Verstopt tussen uien
De drugs werden verstopt in zendingen levensmiddelen zoals uien, knoflook en gember die de geur van de drugs maskeerden. "De bende kocht zoveel uien - tussen de 40 en 50 ton per week - dat ze er niet vanaf konden komen en ze vaak terugstuurden naar het Europese vasteland om andere drugsladingen in te verbergen", meldt de politie.
In totaal werd slechts zes keer een partij in beslag genomen, maar de politie kon bewijzen dat de bende zeker 240 keer drugs richting het Verenigd Koninkrijk smokkelde. Voor de zaak is samengewerkt met de Nederlandse politie en justitie.
Fentanyl pipeline
Is the China-US fentanyl pipeline really responsible for the US opioid crisis? | Fentanyl | The Guardian (26 november 2024)
[citaat] Donald Trump’s additional 10% tax on Chinese imports said to be response to China’s failure to curb its flow into US
Donald Trump has said that his favourite word is tariff, which he describes as “the most beautiful word in the dictionary”.
So his announcement on Monday that he would be imposing 25% tariffs on imports from China, Mexico and Canada was perhaps to be expected. He also separately outlined “an additional 10% tariff” on imports from China, which – even if enacted – would be well below the 60% rate that Trump had threatened on the campaign trail.
More surprising is the US president-elect’s claim that the tariffs are a response to China’s failure to curb the flow of fentanyl into the US.
“I have had many talks with China about the massive amounts of drugs, in particular fentanyl, being sent into the United States – but to no avail,” Trump wrote. “Representatives of China told me that they would institute their maximum penalty, that of death, for any drug dealers caught doing this but, unfortunately, they never followed through, and drugs are pouring into our country, mostly through Mexico, at levels never seen before. Until such time as they stop, we will be charging China an additional 10% tariff”.
China has disputed this characterisation of the flow of deadly synthetic opioids into the US. On Tuesday, a Chinese foreign ministry spokesperson said: “China is one of the world’s toughest countries on counternarcotics both in terms of policy and its implementation. Fentanyl is an issue for the US. In the spirit of humanity, China has given support to the US’s response to this issue.”
What is fentanyl?
Fentanyl is a synthetic opioid that is far more powerful than heroin. Although it has legitimate medical uses for pain management, it is also at the heart of the US opioids crisis. Last year, nearly 75,000 people in the US died from a fentanyl overdose. The White House describes fentanyl as “a scourge that has no geographic or political boundaries” while Vanda Felbab-Brown, a senior fellow at the Brookings Institution, has said that the crisis is the “most lethal drug epidemic ever in human history”.
How much of it comes from China?
Fentanyl started arriving in the US from China about 10 years ago. In 2020, the US Drug Enforcement Administration said that China was the “primary source of fentanyl and fentanyl-related substances trafficked through international mail”. As authorities in the US and China have cracked down on traffickers and criminal gangs, much of that flow has been re-routed through cartels in Mexico. Rather than sending shipments of finished illicit fentanyl directly to the US, drug traffickers and exporters in China send precursor chemicals to Mexico, where they can be turned into fentanyl and sent on to the US.
What has China done to curb the flow of fentanyl into the US?
The 2010s were a bright spot for US-China cooperation on fentanyl. In 2019, at the behest of the US, China scheduled all forms of fentanyl, the only major country to permanently include the drugs on a list of controlled substances. In the US, fentanyl analogues are only temporarily controlled, with the classification set to expire in December 2024.
But in 2022, when the then speaker of the House of Representatives Nancy Pelosi visited Taiwan, Beijing responded angrily by cutting off several channels of communication with the US, including counternarcotics co-operation.
It was only last year, when Joe Biden and Xi Jinping met in San Francisco, that bilateral talks on fentanyl were re-opened. In the past few months, China has been scheduling fentanyl precursors that have been banned internationally, catching up with moves to block the flow of the chemicals that are used to make fentanyl as well as blocking the flow of the drug itself. This would, in theory, make it easier to crack down on drugs traffickers.
China and the US have also agreed to co-operate on tackling money laundering. Chinese and Mexican organised criminal gangs form the financial backbone of the international fentanyl trade.
But China insists that the fentanyl crisis is, at its heart, a problem of the US’s own making. “The root cause of the overdose lies in the US itself, which calls for more effective measures from the US government,” China’s foreign ministry spokesperson, Mao Ning, said last month. [einde citaat]
Is China Flooding US with Drugs? Trump Threatens Tariffs | Vantage with Palki Sharma (27 november 2024)