PODR 29 oktober 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.     

 

 Utrecht

Geen hamburger of milkshake: in deze drive-through in Utrecht haal je wiet (en zo ziet dat eruit) | Instagram Utrecht | AD.nl (28 oktober 2024)

Nee, je scoort er geen vettige hamburger of doosje kipnuggets. Bij dit gloednieuwe ‘drive-through’ loket in Utrecht haal je binnenkort wiet, precies op dezelfde manier als je dat bij een afhaalloket van de McDonalds zou doen. ,,Een rookruimte vind je hier niet.’’

Twee grote luiken. Een scherm dat naar buiten hangt, met daarop niet de prijzen van een hamburger of milkshake, maar van verschillende soorten hasj en wiet. De werkwijze van de nieuwe ‘drive through coffeeshop’ in Utrecht behoeft weinig uitleg: klanten rijden het terrein op met hun auto, worden langs de afhaalloketten geleid en plaatsen en betalen hun bestelling in één keer. Nog geen minuut later rijden ze weer door met het spul op zak.

Blijven ‘rondhangen’ is niet de bedoeling. De auto even aan de kant zetten om liever binnen een bestelling te doen kan wel, zegt initiatiefnemer Chris Pilgram. Dat is handig voor mensen die lopend, fietsend of met het ov komen. ,,Maar een rookruimte, zoals bij een reguliere coffeeshop, die vind je hier niet. Het is ook wel echt de bedoeling dat het hier niet een soort hangplek wordt.”

Eerste ondernemer met dit idee

Daar wordt scherp toezicht op gehouden. Naast de camera’s van parkeergarage P+R Westraven en die van Rijkswaterstaat hangen er maar liefst twaalf eigen camera’s binnen en buiten de coffeeshop. Beveiligers wisselen elkaar af in shifts en de paar parkeerplekken naast het drive-through gebouw zijn slechts bedoeld om even snel naar binnen te lopen. ,,Als mensen hier vervelend gaan lopen doen zijn de beveiligers daar snel bij”, zegt Pilgram.

Het duurde even, voordat het plan van Pilgram van de grond kwam. Maar liefst 25 jaar geleden kwam hij, naar eigen zeggen als eerste ondernemer van Nederland, met het plan voor een ‘drive-through voor wiet’. Mede om de druk op de Utrechtse binnenstad, waar Pilgram zelf woont, en de overlast daar te verminderen. ,,Ik zie met eigen ogen wat voor problematiek dat met zich meebrengt, dus de gedachte was: we moeten die ‘coffeeshopdruk’ op de binnenstad verminderen door de boel te verspreiden.”

Dat plan bleek makkelijker bedacht dan uitgevoerd. ,,Ik zeg altijd: we waren eigenlijk de eerste stad met het plan, maar omdat alles de afgelopen 25 jaar zo ontzettend stroperig is gegaan zijn we ingehaald. En hebben steden als Hellevoetsluis, waar de besluitvorming sneller ging, inmiddels ook zo’n coffeeshop.’’ Toen er vanuit de gemeente groen licht kwam maakte U-OV op haar beurt weer bezwaar: zij hebben een busstalling bij Westraven en vrezen dat het loket leidt tot verkeersoverlast. Hun poging om de drive-through tegen te houden eindigde zelfs in de rechtszaal, maar de rechter gaf het ov-bedrijf ongelijk.

‘Langslopers heb je hier niet’

En dus staat ‘ie er nu: het relatief kleine, donkere, strak-ogende afhaalgebouw, pal naast de parkeergarage. Deze week openen de deuren. De eigenaren (Pilgram is initiatiefnemer, maar een groep ondernemers met ervaring in de coffeeshopwereld wordt straks eigenaar) verwachten een ander publiek dan bij de coffeeshops in de stad.

,,Je krijgt hier natuurlijk niet zo gauw de toerist die over de gracht struint, of het echte binnenstadspubliek. Wat dat betreft is het op ondernemingsvlak een risico, de ‘langsloper’ heb je hier niet”, zegt Pilgram.

,,We verwachten daarentegen wel dat er meer publiek uit de regio op afkomt. De locatie is een goede uitvalsbasis, je bent met de auto zo in Leidsche Rijn, Nieuwegein of IJsselstein Ja, we denken wel dat mensen ons binnenkort een beetje weten te vinden.’’

Volg AD Utrechts Nieuwsblad nu ook op WhatsApp. Klik op deze link, word lid van ons WhatsApp-kanaal en zet rechtsboven bij het belletje je notificaties aan. Je krijgt elke dag maximaal drie appjes met onze bijzonderste verhalen. (...)

 

Roermond

Groen licht voor nieuwe coffeeshop Roermond: bezwaar afgewezen - L1 Nieuws (28 oktober 2024)

Het werk aan de nieuwe coffeeshop in Roermond kan doorgaan. Omwonenden hadden bij de rechter geprobeerd om de opening uit te stellen, maar dat verzoek is afgewezen.

Op dit moment wordt er nog druk verbouwd in het pand aan de Randweg op bedrijventerrein Heide-Roerstreek, niet ver van het dorp Herkenbosch.

In plaats van binnenstad

De nieuwe coffeeshop komt in de plaats van twee zaken in de Roermondse binnenstad die begin deze maand werden gesloten omdat hun vergunningen zijn verlopen. Rond deze twee coffeeshops aan de Venloseweg en Zwartbroekstraat was jarenlang veel overlast, met name door drugstoeristen uit Duitsland. Op dit moment is er in de gemeente geen plek waar hasj en wiet worden verkocht.

LEES OOK Meerdere aanhoudingen in Roermond na sluiten coffeeshops

Minder overlast

De nieuwe coffeeshop is van dezelfde uitbater als de twee eerdere zaken in de stad. De gemeente koos deze zomer voor de nieuwe locatie op een bedrijventerrein om zo de overlast terug te dringen. Er zijn weinig scholen en woningen in de buurt.

Fietspad

Toch stapten omwonenden en ondernemers naar de rechter. Zij zijn bang voor parkeeroverlast door de klanten van de coffeeshop, en vinden dat de zaak te dichtbij een fietspad ligt dat veel door scholieren wordt gebruikt.

LEES OOK Ondernemers en omwonenden industrieterrein naar rechter: 'Willen hier geen coffeeshop'

Voorlopige voorziening

De uitspraak van de rechter is een voorlopige voorziening. Daarmee kan alvast een maatregel worden genomen terwijl er nog een langdurige procedure bezig is. In dit geval had de rechter dus de verbouwing van de voormalige truckstop tot coffeeshop kunnen stilleggen, zo lang de bezwaarprocedure nog niet is afgerond. (…)

 

Steenwijk

Coffeeshop of snackbar? Kritische noten over mogelijke verhuizing binnen één straat in Steenwijk | Steenwijkerland | AD.nl (22 oktober 2024)

Coffeeshop of snackbar? Kritische noten over mogelijke verhuizing binnen één straat in Steenwijk

Alien van der Ende wil haar coffeeshop in Steenwijk binnen dezelfde straat verhuizen naar een groter pand. De gemeente heeft afgelopen zomer een omgevingsvergunning verleend. Maar daartegen is veel kritiek vanuit de buurt, blijkt bij de behandeling van de bezwaren: ,,Er is nul onderzoek gedaan.’’

De raadzaal van Steenwijkerland zit maandagavond opvallend vol. Niet vanwege een politieke vergadering zijn de tientallen mensen naar het gemeentehuis gekomen, maar voor een bijeenkomst van de commissie bezwaarschriften. Daar gaan omwonenden zo’n anderhalf uur lang in verweer tegen een omgevingsvergunning op de beoogde nieuwe locatie van de ‘Cannashop’ in het centrum van Steenwijk.

Groter pand

Coffeeshophoudster Alien van der Ende is zelf ook met een advocate aanwezig en bevestigt de plannen van de verhuizing binnen de Korte Woldpromenade. In het grotere nieuwe pand is vooral meer ruimte.

Maar de buurt is er niet blij mee. Ze hebben bezwaren ingediend tegen het toevoegen van een zogeheten Horeca-2 aanduiding op het nieuwe adres. Overigens is voor een coffeeshop in Steenwijkerland de minder zware categorie Horeca-1 ook voldoende, maar met ‘twee’ is er meer mogelijk op het gebied van bijvoorbeeld openingstijden.

Onderkant formulier

Parkeeronderzoek

Angela Halman wordt bij de verhuizing de nieuwe directe buurvrouw van de Cannashop. Ze legt haar bezwaren samen met haar vader uitgebreid uit. Ze vreest overlast op gebied van bijvoorbeeld geluid, geur en parkeren. En waardeverlies van haar woning. Ook andere buren en de Stichting Vestingstad hebben bezwaren.

Daarbij is de toon kritisch. Van buren en de commissie zelf. ,,Is hier wel de juiste procedure gevolgd?’’, wordt als eerste gevraagd aan de vertegenwoordigers van het college, als omwonenden daar twijfels over hebben.

Ook op het gebied van parkeeroverlast is er kritiek. Volgens de gemeente zijn er genoeg parkeerplekken, maar daar zijn geen stukken over aangedragen. ,,Er is nul onderzoek gedaan’’, reageert Halman.

Pas de eerste stap

Ook de Stichting Vestingstad baalt. Dat heeft te maken met de functies van de panden. Met de horeca-2 categorie kunnen onder meer ook een broodjeszaak, ijssalon of snackbar zich hier vestigen. ,,Hoe kun je nou zeggen dat er een goede verdeling is, als je hiermee niet weet wat er gaat komen?’’, vraagt voorzitter Erik Hilbink zich hardop af.

Want de woordvoerders van het college wijzen er vooral op dat er voor de komst van een coffeeshop nog een procedure nodig is. Het gaat dan om een exploitatievergunning en gedoogverklaring.

Eén ding is zeker: hoewel het gaat om een verhuizing in dezelfde straat, van huisnummer 8 naar 12, is de Cannashop op de nieuwe locatie nog ver weg. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften buigt zich de komende weken over de bezwaren en komt met een advies. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarna een besluit. (...)

 

GavHYJ1WYAAU2g

Europese primeur voor Friesland: nieuwe fabriek voor hennepindustrie komt in Leeuwarden - Leeuwarder Courant (25 oktober 2024)

Met een grote deal tussen Friese woningbouwcorporaties, bouwers, overheden en producenten kan de bouw van een fabriek voor hennepisolatie van start. „Dit is een voorbeeld voor heel Europa.”

De fabriek komt op een bestaande locatie in Leeuwarden, vertelt Marthijs Roorda van GreenInclusive uit Drachten, een van de drijvende krachten achter de plannen. „Nieuwbouw was geen optie omdat je dan ook zo weer twee jaar verder bent. Bovendien zit je met het probleem van netcongestie wat het nog verder zou vertragen.”

In 2025 moet de verbouw beginnen en in de loop van het jaar moet de fabriek ook draaien. De precieze locatie kan Roorda nog niet bekendmaken omdat het vergunningsproces nog loopt.

Uit de fabriek moeten vezelmatten van hennep komen rollen die gebruikt kunnen worden om gebouwen mee te isoleren. Dat levert aan de ene kant een natuurlijk alternatief op voor een product als steenwol dat een hoge milieubelasting heeft. En aan de andere kant biedt het boeren in de provincie een extra verdienmodel omdat zij de grondstoffen kunnen telen en leveren. Bij de groei haalt de hennep bovendien CO2 uit de lucht en slaat het voor langere tijd op.

Oplossen van een kip-ei-probleem

Roorda is al enkele jaren bezig om de fabriek en de bijbehorende keten van agrariërs, leveranciers en afnemers op poten te zetten. Hij krijgt daarbij hulp van de Vereniging Circulair Friesland.

Het belangrijkste probleem dat ondervangen moest worden is het afstemmen van vraag en aanbod. Lange tijd was dat een kip-ei-verhaal. Bouwers durfden niet vol in te zetten op natuurlijke materialen uit vrees dat er niet genoeg aanbod zou zijn. De producent, GreenInclusive, worstelde met opschaling vanwege twijfels over de vraag.

Aan beide kanten is echter veel enthousiasme om er mee aan de slag te gaan, ziet Nick Boersma, projectmanager bij Circulair Friesland. De vereniging zette zich mee in om partijen bij elkaar te brengen, twijfels weg te nemen en concrete afspraken te maken. „We zijn met de woningcorporaties en hun partners in de bouw om de tafel gegaan om te kijken of we een keten op kunnen zetten omdat zij heel goed zicht hebben op hun vraag voor een langere periode. En dat is gelukt.”

Deal met bouwers en corporaties

De gesprekken hebben geleid tot de Friese vezelhennepdeal, die vrijdagochtend wordt gepresenteerd. Daarin zeggen vijf woningcorporaties, een aantal grote bouwers en projectontwikkelaars en enkele overheden toe dat ze de komende drie jaar voor ruim driehonderd woningen per jaar hennepisolatie gaan afnemen van de fabriek.

Voor Roorda is dat genoeg om van start te kunnen gaan. „Samen met de bestaande markt creëren we een stabiele onderstroom waarop we verder kunnen bouwen. Het is een heel mooi vertrekpunt.”

Het idee is dat de deal het gebruik van natuurlijke materialen, biobased in vaktaal, een flinke slinger gaat geven. „Friesland is toch eigenlijk ook een dorp”, zegt Boersma. „Onderling krijg je straks de vraag: waarom doe jij niet mee? En dat zorgt ook weer voor nieuwe opdrachten. We beginnen nu met een kopgroep maar willen zeker geen monopolie. Anderen moeten ook mee kunnen doen. Op dit moment is slechts een paar procent van het isolatiemateriaal biobased. Dat moet naar minstens dertig procent dus er ontstaat heel veel ruimte.”

Interesse uit rest van Europa

Een belangrijk aspect van de deal is dat die regionaal is. De hennep wordt geteeld, verwerkt en toegepast in de provincie. „Dat vinden we heel belangrijk”, zegt Boersma. „Je wilt die verwerking in de regio. Het is een combinatie van trots maar ook van maatschappelijk ondernemen. De opbrengsten moeten ook weer terugvloeien in de maatschappij.”

Het is voor het eerst dat een deal op deze schaal is opgezet. Vanuit de rest van het land, maar ook vanuit Europa, wordt er met interesse naar gekeken, zegt Boersma. „Onlangs waren we in Denemarken. Daar zeggen ze: ‘wat jullie doen, dat willen wij ook.’ En dat hoor ik ook in België, in Finland en Schotland. Friesland is zo een voorbeeld voor heel Europa.” Roorda: „Dat we dit samen met zoveel partijen oppakken is echt iets om trots op te zijn.”

Met de fabriek is een investering van tussen de 14 en 15 miljoen euro gemoeid, deels afkomstig uit het Nationaal Groeifonds. „Maar dat is wel van a tot z”, nuanceert Roorda. „Daar zit ook het opbouwen van de keten bij, zoals we dat tot nu toe gedaan hebben. Ik denk dat we zo’n 40 procent van dat bedrag nu al uitgegeven hebben. Die aanloopperiode was best kostbaar maar ook heel waardevol, omdat we een aantal stappen al hebben kunnen doorlopen. We kunnen nu direct een product leveren.” (…)

 

Singapore

Singapore: A puff of marijuana – then locked up in compulsory drug rehab (26 oktober 2024)

Kim* is a young professional who started using cannabis when family life became messy. Things improved, but her drug habit stuck - and by then, her social circle was primarily made up of people who also used. With a reliable local supplier of weed, Kim’s friends asked her if she would get some for them.

“That’s what I did,” Kim says. “I never marked up the price in any way, because this was friendship... It’s like, I’m helping you to purchase something we both use anyway.”

Singapore, where Kim lives, has some of the harshest drugs laws in the world.

If you sell, give, deliver, administer, transport or distribute narcotics, that’s drug trafficking. And the law also presumes you’re a trafficker if you possess drugs in quantities that cross certain weight thresholds.

Kim’s life unravelled very fast when one of the friends she sourced cannabis for was caught by the state’s Central Narcotics Bureau.

Kim was named as the supplier of the marijuana, and picked up too. After the authorities trawled through her phone, another friend was arrested - and Kim was charged with drug trafficking.

“I was wracked with horror,” she says. “To have charges of trafficking levelled at me? That was just overwhelming. I felt complete and utter fear of what was going to pan out for me.”

Cannabis for recreational use has been decriminalised in many places around the world. In the US, 24 states have legalised it. While cannabis is illegal in the UK, with the exception of medical cannabis prescribed by doctors, punishments for its possession have plummeted in recent years.

In Singapore, if you’re found with 15g you’re assumed to be trafficking - and with 500g or more, the death penalty is mandatory.

It’s a controversial policy and there have been several recent cases. The most recent execution - of a 64-year-old on a heroin charge - took place on 16 October.

The Singaporean government won’t tell the BBC how many people are currently on death row.

Singapore’s death penalty becomes mandatory in drug cases involving

    • 15g diamorphine (heroin)
    • 30g cocaine
    • 500g cannabis
    • 250g methamphetamine

Kim’s not facing execution, but she could be looking at a lengthy prison term.

“The minimum sentence would be five years,” she says. “The worst-case could be up to 20 years.”

While Kim awaits judgement on trafficking charges, her friends have already been dealt with. But they weren’t prosecuted. Classed as drug consumers - not traffickers - they faced very different treatment.

They were sent to the state-run Drug Rehabilitation Centre for six months each.

When anyone’s caught using an illicit substance in Singapore, they’re assessed as low, medium or high risk. Only those deemed at low risk of reoffending are allowed to stay at home, where they are monitored in the community.

Everyone else - even a first-time offender - is sent for compulsory rehabilitation. (...)

 

Zembla over JuicyFields

Justitie deed niets met omvangrijke cannabisfraude waarbij honderden Nederlanders werden gedupeerd - Zembla - BNNVARA (26 oktober 2024)

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben één van de grootste online fraudezaken van het afgelopen decennium bewust links laten liggen. Wereldwijd verloren meer dan 180.000 mensen bijna 650 miljoen euro door een investering in medicinale cannabis, die vanuit het in Amsterdam gevestigde bedrijf JuicyFields werd aangeboden. Meer dan honderd Nederlandse gedupeerden die aangifte wilden doen van oplichting kregen bij de politie nul op het rekest. Een Nederlandse hoofdrolspeler die in dienst was van JuicyFields werd pas maanden nadat Spanje om zijn aanhouding had verzocht door de Nederlandse politie opgepakt. De 73-jarige Hans van de V. werd afgelopen week voorgeleid bij de rechtbank Amsterdam die over zijn uitlevering moet beslissen. Volgens het OM is er geen onderzoek geopend, omdat slachtoffers in belangrijke mate zelf verantwoordelijk zijn vanwege het beleggingsrisico dat ze hebben genomen. Deskundigen en opsporingsbronnen elders in Europa zijn verbaasd over de passieve houding van de Nederlandse opsporingsdiensten. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. 

Vanaf het voorjaar van 2020 verleidde JuicyFields mensen wereldwijd met torenhoge rendementen uit medicinale cannabis. Via het online platform kon je virtueel cannabisplanten kopen, die op plantages in onder meer Zuid-Amerika zouden worden gekweekt. Bij de oogst, drie maanden later, kregen de investeerders een deel van de winst uitgekeerd. Aanvankelijk gebeurde dit ook, maar in de zomer van 2022 bleek de website van JuicyFields plotseling onbereikbaar en kon niemand meer bij zijn geld. De fraudeurs gingen er met de winst vandoor en lieten het Amsterdamse bedrijf failliet gaan. Bij de curator meldden zich daarna duizenden gedupeerde investeerders, waarvan naar schatting honderden uit Nederland.  

Per persoon duizenden euro’s tot tonnen verloren

Zembla deed het afgelopen jaar samen met de Deense omroep DR, de Zweedse krant Svenska Dagbladet en de Duitse media Der Spiegel, Paper Trail Media en Correctiv onderzoek naar deze megafraude en sprak met tientallen Nederlandse gedupeerden. Zij verloren duizenden euro’s tot zelfs tonnen. Een groot aantal van hen deed aangifte bij de politie. Eén gedupeerde meldde zich namens een groep van 124 slachtoffers die samen voor bijna 2,3 miljoen euro het schip in gingen. Maar dat leidde niet tot een strafrechtelijk onderzoek. Gedupeerden kregen al een paar weken na hun aangifte te horen dat er geen aanwijzingen waren voor verder onderzoek of dat de zaak te complex was.

“Dit is gewoon strafbaar”

Het Openbaar Ministerie laat tegenover Zembla weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek is geopend, omdat er “onvoldoende maatschappelijk nationaal belang” was om zo’n onderzoek te rechtvaardigen. Het OM wijst op de eigen verantwoordelijkheid van investeerders. “Juist bij beleggingsfraude gaat het om risico's die beleggers doorgaans welbewust hebben genomen in de hoop op geldelijk gewin”, aldus het OM. Fraude expert Rolf van Wegberg, verbonden aan de TU Delft, is daar verbaasd over. Hij noemt de benadering ‘eenzijdig’. “Je hebt een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om investeren in bepaalde beleggingsproducten, dat is juist. Maar hier was het doel vanaf het allereerste begin mensen oplichten. Dat is gewoon strafbaar.”

Europese opsporingsdiensten verbaasd over Nederlandse houding

In omringende landen leidden de aangiftes van gedupeerden wel tot politieonderzoek. Europol coördineerde in april een actiedag waarop in elf landen huiszoekingen werden gedaan en negen verdachten werden opgepakt. “Ik weet dat er in Nederland gedupeerden zijn, maar hoeveel dat er zijn weet ik niet, want we hebben geen samenwerking met de Nederlanders”, zegt hoofdofficier Ina Kinder, die het Duitse onderzoek naar de fraude leidt tegen Zembla. “De Nederlanders hebben zich nooit gemeld. Een samenwerking was wel nuttig geweest, omdat het bedrijf daar zat.” Europese opsporingsbronnen zeggen verbaasd te zijn over de passieve houding van de Nederlandse politie. Zelfs op officiële verzoeken om assistentie is nooit gereageerd. Nederland verscheen ook niet bij bijeenkomsten van Europol, notabene in Den Haag. “Nederland had geen interesse”, aldus een Duitse opsporingsbron.

Nederlandse hoofdrolspeler

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de Nederlandse autoriteiten maanden treuzelden met de aanhouding van een Nederlandse hoofdrolspeler in de zaak. Spanje vroeg in maart van dit jaar om de arrestatie van deze Hans van de V. Maar terwijl elders in Europa in april verdachten werden gearresteerd, lieten de Nederlandse diensten het arrestatiebevel voor Van de V. links liggen. Pas eind juli, nadat Spanje zich nogmaals bij de Nederlandse opsporingsdiensten had gemeld, werd hij samen met zijn vrouw aangehouden. Beiden verschenen afgelopen week voor de Amsterdamse rechtbank, die binnenkort beslist over hun uitlevering.

Hans van de V. uit Terneuzen

In de maanden voorafgaande aan zijn arrestatie had Zembla frequent contact met Hans van de V., die zei in Colombia te wonen. Hij is de oprichter van het bedrijf in Amsterdam, had een kantoor in het centrum van de stad gehuurd en was een tijd lang CEO voor JuicyFields in de regio Latijns-Amerika. In die rol moest hij in onder meer Colombia cannabisplantages zoeken voor JuicyFields. Zembla wist Van de V. kort voor zijn aanhouding te traceren, niet in Colombia maar in Terneuzen. In een interview met Zembla - komende zondag om 22.05 uur te zien op NPO2 - zegt van der V. onder meer: “Ze wilden een kantoor in Amsterdam hebben. Ik weet niet waarom. Maar wat moet je doen? Je bent een werknemer. Je ziet de boekhouding niet. Je weet niet wat er binnenkomt en wat er uit gaat (…) Ik wist ook niet dat ze mensen gingen belazeren.”

Camera’s in plantages

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat JuicyFields plantages in Zuid-Amerika vroeg om camera’s te installeren en JuicyFields-spandoeken op te hangen. Op die manier moesten beleggers die thuis achter hun computer zaten het idee worden gegeven dat ze zaten te kijken naar de planten waarin ze zelf hadden geïnvesteerd. Van de V. bevestigt dit: “Ik mocht van JuicyFields 500 euro bieden om camera’s op te hangen. En JuicyFields zou de spandoeken maken.” Van de V. zegt daarop argwaan te hebben gekregen en claimt als klokkenluider naar de FBI te zijn gestapt, die op zijn beurt Europese opsporingsdiensten zou hebben gewaarschuwd. De Duitse hoofdofficier van justitie Ina Kinder wijst dat echter van de hand. “Daar weet ik niets van.” (…)

Het cannabisbedrog, de fraude - Zembla - BNNVARA (24 oktober 2024)

Grote groepen beleggers raken begin 2020 in de ban van het online platform JuicyFields. Dat biedt investeringen aan in een ongewoon product: medicinale cannabis. Aangezien steeds meer landen over gaan tot legalisering, is de cannabismarkt booming en lonken hoge winsten, zo is de belofte. Vanachter hun computer kunnen ‘e-growers’ cannabisplanten kopen. Als die planten drie maanden later worden geoogst, delen de beleggers mee in de winst. 

Met gelikte videoclips, extravagante feesten en dure sportauto’s trekt het bedrijf volop de aandacht en raken steeds meer investeerders enthousiast. Tot de zomer van 2022. Onder beleggers ontstaat paniek; van het ene op het andere moment is het platform onbereikbaar. Niemand kan meer bij zijn geld. JuicyFields blijkt een luchtkasteel dat volgens Europese politiediensten meer dan 180.000 slachtoffers maakt. Samen verliezen ze maar liefst 645 miljoen euro. 

Zembla doet samen met journalisten uit onder meer Denemarken, Zweden en Duitsland maandenlang onderzoek en ontdekt dat Nederland een prominente rol speelde in het bedrog. Hoe konden de fraudeurs vanuit hartje Amsterdam ongestoord hun gang gaan? En waar is de enorme buit gebleven? Zembla duikt in een uniek tweeluik in een online zwendel van ongekende omvang. (...)

 

Cannabis-Schwarzmarkt

Cannabis-Schwarzmarkt wird trotz Legalisierung noch länger dominieren | MDR.DE (29 oktober 2024)

Seit mehr als einem halben Jahr ist Kiffen in Deutschland legal. Auch der Cannabis-Anbau ist in einigen Clubs erlaubt. Doch auch in Mitteldeutschland sind erst wenige Genehmigungen erteilt. So kommt die Droge vorerst weiter eher aus illegalen Quellen. Und das könnte auch noch länger so bleiben.

Nach einer wissenschaftlich recht gut abgesicherten Schätzung gibt es in Deutschland etwa fünf Millionen erwachsene Cannabis-Konsumenten. Das sind Menschen im Alter von 18 bis 64 Jahren, die mindestens einmal im Jahr kiffen, viele aber auch häufiger – manche sogar täglich.

Der Suchtforscher Jakob Manthey sagte MDR AKTUELL, Prävalenz für Cannabis-Konsum gebe es bei etwa zehn Prozent der Erwachsenen dieser Altersgruppe und bei etwa sieben Prozent der Jugendlichen. Das gehe aus diversen Befragungen zum Thema hervor, kombiniert auch mit Daten etwa von Polizeibehörden. Das sei der Stand vor der Legalisierung des Cannabis-Konsums in Deutschland am 1. April und vor dem seit Juli nun möglichen legalen Anbau in Vereinen, sogenannten Cannabis Social Clubs.

Dr. Jakob MantheyDer Suchtforscher hat an der TU Dresden studiert, gearbeitet und promoviert. Heute lebt er in Leipzig. Hier ist er Gastwissenschaftler am Universitätsklinikum.
Vor allem aber leitet er die AG "Substanzkonsum und Public Health" am Zentrum für Interdisziplinäre Suchtforschung (ZIS) am Uni-Klinikum Hamburg-Eppendorf.

Milliardenschwerer Cannabis-Schwarzmarkt

Weniger gut bekannt ist, woher die Leute ihr bisher illegales Cannabis bekommen. Manthey sagt dazu, man wisse, dass viel in den Niederlanden produziertes oder dort importiertes Cannabis weiter nach Europa gehe, "auch einiges nach Deutschland", wo nach Schätzungen jährlich rund 400 Tonnen konsumiert werden. Es sei aber offen, wie viel davon organisierte Kriminalität liefere. Es gebe hier auch viele Kleinproduzenten, weil sich illegale Märkte nicht so leicht zentralisieren ließen wie legale, erklärt Manthey. (…)

Hintergrund Privater Cannabis-Anbau: Was ist legal und was zu beachten?

Für den Forscher ergibt sich aus Befragungs- und Polizeidaten die Annahme, dass "ein relativ großer Teil" des in Deutschland konsumierten Cannabis nicht organisierte Kriminelle lieferten, sondern "Personen, die zu Hause anbauen, für sich anbauen, aber auch für Freunde und Freundesfreundinnen," an die sie es dann verteilten: "Was wir nicht wissen, ist", sagt Manthey, "wie viel diese Kleinproduktion ausmacht und wie viel organisierte Kriminalität."

Video | Einfach Genial Cannabis aus dem Container

Auch die geschätzten 400 Tonnen Cannabis-Konsum sind laut Manthey nicht sicher: "Es können auch 200 oder 600 Tonnen sein." So oder so ginge es damit aber um Cannabis in Schwarzmarktwerten von mindestens zwei bis mehr als sieben Milliarden Euro – pro Jahr. Diesen riesigen Schwarzmarkt zumindest zu verkleinern, ist eines der politischen Ziele der bisherigen Legalisierung. (…)

 

Berliner Cannabis-Verordnung

Berliner Cannabis-Verordnung tritt Anfang November in Kraft | rbb24 (29 oktober 2024)

Der Senat hat die lange erwartete Verordnung zur Umsetzung des Cannabis-Gesetzes am Dienstag beschlossen. Genehmigungen für Anbauvereine soll in Berlin künftig das Lageso erteilen. Dazu kommt ein langer Bußgeldkatalog.

    • als letztes Bundesland regelt Berlin nun die Umsetzung des Cannabis-Gesetzes
    • Lageso ist ab November für Genehmigungen für Anbauvereine zuständig, Ordnungsämter für Kontrollen
    • maximal ein Anbauverein pro 6.000 Einwohner, Nachfrage aber bisher laut Senat relativ niedrig
    • Besitz von mehr als 25 Gramm im öffentlichen Raum sowie Kiffen in der Nähe von Schulen oder Kitas kostet bis zu 1.000 Euro Bußgeld

Berlin hat nach monatelangen Diskussionen die erforderliche Verordnung für die Umsetzung des bundesweiten Gesetzes zum Cannabiskonsum beschlossen. Das teilte die Staatssekretärin aus der Gesundheitsverwaltung Ellen Haußdörfer (SPD) im Anschluss an die Senatssitzung mit. Die Verordnung ist erst gültig, sobald sie im Gesetzes- und Verordnungsblatt veröffentlicht wurde. Sie gehe davon aus, dass das Anfang November passiere, sagte Haußdörfer. Berlin ist das einzige Bundesland, das die Zulassung bisher noch nicht geregelt hat - bereits vor einem halben Jahr trat das bundesweite Gesetz zum Cannabiskonsum in Kraft.

Sobald die Verordnung gilt, ist das Landesamt für Gesundheit und Soziales (Lageso) dafür zuständig, Cannabis-Anbauvereinigungen die nötige Erlaubnis zu erteilen. Das Lageso soll dafür zusätzliches Personal erhalten. Zusätzlich soll auch der Bußgeldkatalog veröffentlicht werden, mit dem unter anderem Verstöße gegen die Regeln für Anbauvereine bestraft werden sollen.

Maximal 500 Mitglieder pro Anbauverein

Die Anbauvereinigungen dürfen das gemeinschaftlich angebaute Cannabis zum Eigenkonsum an ihre Mitglieder weitergeben. Laut der Verordnung darf eine Anbauvereinigung maximal 500 Mitglieder haben, die mindestens 18 Jahre alt sein müssen und jeweils nur in einer Vereinigung Mitglied sein dürfen. Wer in mehr als einer Mitglied ist, muss mit 200 Euro Bußgeld rechnen. Außerdem darf es berlinweit maximal eine Anbauvereinigung auf 6.000 Einwohner geben, also rechnerisch insgesamt gut 600. Aus Haußdörfers Sicht ist das allerdings keine realistische Größe: "Wir gehen nicht mal davon aus, dass wir in die Nähe einer dreistelligen Zahl kommen",sagte sie am Dienstag.

Ein einziger Anbauverein im Bezirk Marzahn-Hellersdorf hat bisher bereits eine Genehmigung erhalten. Bisher liegen außerdem 23 Anträge auf Genehmigung von Anbauvereinigungen aus zehn Bezirken vor, die demnächst ans Lageso weitergeleitet werden sollen. In Spandau und Mitte gab es noch kein Interesse daran.

Theoretisch sei denkbar, dass es in einem Bezirk zu einer Ballung von Anbauvereinen kommen könne und sich in anderen kaum welche finden, sagte die Staatssekretärin. Viele Anbauflächen seien in Brandenburg vorgesehen. Einen Hotspot gebe es rund um Zossen, sagte Haußdörfer. Die Erlaubnis zum Cannabis-Anbau soll dem Bundesgesetz zufolge befristet für sieben Jahre gelten, nach fünf Jahren kann sie verlängert werden.

Keine Werbung, Sicherheitskonzept, begrenzte Abgabemenge

Die Vereine müssen dafür auch ein Sicherheitskonzept vorlegen und einen Beauftragten für Suchtprävention bestimmen, sie dürfen keine Werbung für sich machen. Pro Tag dürfen sie höchstens 25 Gramm und im Monat höchstens 50 Gramm Cannabis je Mitglied abgeben.

Cannabis-Anbauvereine müssen bundesweit die gleichen Auflagen erfüllen: Beispielsweise dürfen sich ihre Anbauflächen nicht in Wohngebäuden befinden und sie müssen 200 Meter Abstand zu Schulen, Kitas, Spielplätzen und anderen Einrichtungen für Kinder und Jugendliche einhalten.

300 bis 1.000 Euro für Kiffen in der Nähe von Schulen

"Der Besitz von Cannabis an öffentlichen Orten - und zwar mehr als 25 Gramm, die vorgesehen werden - sind in der Spanne zwischen 250 und 1.000 Euro zu veranschlagen", sagte Haußdörfer über das geplante Bußgeld. "Oder eine Person konsumiert Cannabis in der Nähe einer sozialen Infrastruktureinrichtung, wie beispielsweise einer Schule. Da führt dieser Verstoß zu einem Bußgeldrahmen von 300 bis 1.000 Euro."

Die Einfuhr von Cannabissamen ohne Genehmigung könne mit einem Bußgeld zwischen 100 und 30.000 Euro geahndet werden. Das gilt ebenfalls für denjenigen, der für Anbauvereinigungen wirbt oder Sponsoring betreibt.

Und auch die Anbauvereinigungen müssen bei Regelverstößen mit zum Teil hohen Bußgeldern rechnen - etwa, wenn sie die Kontrolle der Mitgliedschaft nicht sicherstellen oder wenn sie Nichtmitglieder mit Aufgaben beauftragen, die mit der Weitergabe von Cannabis verbunden sind. Der Bußgeldkatalog orientiere sich an dem von Brandenburg, sagte Haußdörfer. "Die Umsetzung dieses Bußgeldkataloges obliegt den Bezirken." Deren Ordnungsämter sollen die Vereine mindestens einmal jährlich kontrollieren. (…)

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600