PODR 27 februari 2024
Peace On Drugs Radio
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.
De vergadering moet nog plaatsvinden
28 februari 2024
18:45 - 21:30 uur
Zaal: Plenaire zaal
Bijlage
-
- Sprekerslijst (...)
Evident knelpunt
Legale cannabis bevalt, er is alleen te weinig. ‘We verkopen er minder van dan we zouden kunnen’ (trouw.nl) (26 februari 2024)
Twee maanden geleden begon in Tilburg en Breda een proef met legaal geteelde wiet. Het goede nieuws: veel klanten vinden deze lekker. Maar van de coffeeshophouders wordt veel gevraagd.
De rij bij de Tilburgse coffeeshop Toermalijn wordt langer en langer. Maandagochtend, flinke regenbuien, ze vormen voor de klanten geen belemmering om geduldig een paar gram wiet of een voorgedraaide joint te komen kopen. De menukaart biedt daarvoor tientallen opties, met sinds kort – in een opvallende lay-out – de legale producten die onder staatstoezicht worden geteeld. Klant Mark van Beurden spoort een bekende aan om daar vooral eens iets van te proberen. De Tilburger is oprecht enthousiast over het nieuwe aanbod.
Drie van de vier beschikbare loketten zijn open. Dat de mensen desondanks zo lang moeten wachten, heeft behalve de grote toeloop nog een andere reden: het kopen van ‘staatswiet’ gaat niet zo vlot. Waar de illegale wiet in een handomdraai van eigenaar verwisselt, komt er bij de legale producten heel wat meer bij kijken. Elke transactie moet gescand en aandachtig in een computersysteem worden opgeslagen. Daarbij mag niets fout gaan. In de wereld van de coffeeshops luistert een grammetje meer of minder nogal nauw.
Vertel eigenaar Willem Vugs wat. Het op orde houden van de voorraad valt, mede door de strenge regels, niet mee. “De illegale handel is dankzij jarenlange ervaring vooralsnog beter georganiseerd dan de legale. Ik kan op elk moment van de dag leveranciers bellen die een runner inschakelen die direct komt bezorgen.”
‘Wij moeten regelmatig nee verkopen’
Wat een contrast is dat met de nieuwe producten. Daarvan mag elke coffeeshop maximaal 500 gram in huis hebben. Verdeeld over alle producten van de drie verschillende telers. Vugs: “Voor de kleinere coffeeshops is dat misschien nog te doen, maar wij moeten regelmatig nee verkopen aan onze klanten omdat we niets meer hebben. De chauffeurs van de telers moeten vanuit Hellevoetsluis, Almere en Waalwijk alle coffeeshops bevoorraden. Ze kunnen hier maar twee keer per dag komen. Dat is bijna onwerkbaar.”
Gelukkig voor Vugs zweren veel klanten nog bij de oude wiet. Hij schat dat 10 tot 20 procent van de bezoekers voor de legaal geteelde producten kiest. Zouden dat er meer zijn, dan was het helemaal geen doen geweest om een voorraad aan te houden. “Maar dat komt ook doordat het aanbod nog beperkt is. Wordt het assortiment breder, dan zullen ook meer mensen voor legaal kiezen. Wie de overstap al heeft gemaakt, is over het algemeen wel enthousiast.”
Zoals Mark van Beurden dus. Het is vooral de kwaliteit in relatie tot de prijs die hem het zetje richting de legale wiet heeft gegeven. “De illegale wiet is misschien nog iets beter, maar je betaalt er flink meer voor. Het moet ook nog leuk blijven. Ik heb net drie soorten gekocht die ik nog niet heb geprobeerd. Ik wil ze allemaal een keer hebben geproefd.”
Spint en meeldauw
Toermalijn betrekt momenteel wiet van twee gecertificeerde telers. Binnenkort is van een van beide tijdelijk niets beschikbaar. Dat komt doordat ook de telers nog in de opstartfase zitten en de nieuwe oogst bij een van hen nog even op zich laat wachten. Het zijn kinderziektes die Vugs liever kwijt dan rijk is. “Het is voor de consument niet fijn. Zit er misschien net iets tussen dat goed bevalt, is het enkele weken niet beschikbaar.”
Nog een kritiekpuntje: op de legale wiet trof Vugs onder de microscoop al spint (een infectie van mijten) of meeldauw (schimmelziekte) aan. “Van illegale telers weet je nooit precies welke voedingsstoffen of bestrijdingsmiddelen ze gebruiken. Dat is ook niet prettig. Ik had gehoopt dat de legale wiet mooier zou zijn. Dat kan nog komen, hoor. Alles ontwikkelt zich nog.”
Onderaan de streep is echter het mooiste dat de groep klanten die voor legaal kiest, er blij mee is. Vugs: “We verkopen daar minder van dan we zouden kunnen. Sommige mensen vragen heel nadrukkelijk naar legale wiet. Hebben we die niet op voorraad, dan lopen ze weer naar buiten. Heel opmerkelijk en mooi eigenlijk. Ik denk dat we hen over een jaar beter kunnen bedienen. Dan zijn er nieuwe telers toegevoegd die zich ook allemaal verder hebben ontwikkeld.”
Wietexperiment
Het experiment in Breda en Tilburg om in coffeeshops legaal geteelde wiet naast illegale te verkopen, is de eerste stap om tot een legale keten te komen. Nu is het zo dat coffeeshops weliswaar wiet mogen verkopen, maar de productie ervan is illegaal en wordt dus stiekem binnengebracht. Het is de bedoeling dat het wietexperiment halverwege dit jaar wordt uitgebreid naar in totaal tien gemeenten.
Volgens de woordvoerder van de gemeente Tilburg is de handelsvoorraad van 500 gram legale wiet vooralsnog een ‘evident knelpunt’. “We hebben die zorg gedeeld met het ministerie van volksgezondheid. Verder hebben we een goed gevoel bij de proef, maar hier moet echt een oplossing voor komen.” (...)
Veel aandacht voor wietexperiment in nieuwe Highlife - Soft Secrets (18 februari 2024)
In het eerste nummer van Highlife in 2024 besteden we natuurlijk veel aandacht aan het wietexperiment. Na de euforie rond de start van het experiment op 15 december 2023 kijken we nu hoe het in de praktijk verloopt. En dat valt niet mee.
In het artikel ‘Hoe gaat het met het wietexperiment’ schrijft Derrick Bergman over de aanvoerproblemen. Veel coffeeshops hebben half januari amper nog experimentwiet in het aanbod. Bergman: ‘Toch houdt de overheid vast aan de datum van 15 juni, waarop de volgende fase van het experiment moet beginnen. Dan komen er in één klap tachtig shops bij die moeten worden beleverd, terwijl er dan pas hooguit vijf telers kunnen leveren. Tel daar de track & trace problemen bij en het vrijwel onwerkbare 500 gram maximum en je hebt een recept voor ellende. Temeer omdat kort na 15 juni de zomervakantie begint en de verantwoordelijke ambtenaren dus niet op hun post zijn als de boel in de soep loopt. De telers lobbyen hard in Den Haag om de datum van 15 juni uit stellen en de 500 gram te verhogen, liefst naar de weekvoorraad die geldt als het experiment in alle deelnemende gemeenten begint.’
‘De politieke en bestuurlijke verwachtingen bij het wietexperiment waren niet realistisch’
In het 18de (!) deel van onze serie ’t Experimentje klinken dezelfde geluiden. Over het haperende track & trace systeem: ‘Er zijn gevallen waarbij ambtenaren en de ontwikkelaars van het track & trace systeem stellen dat medewerkers die plotseling door het systeem worden geweigerd, het systeem niet goed gebruiken. Achteraf (enkele weken later) wordt dan weer schoorvoetend toegegeven dat het een systeemfout was, maar dan heb je dus alweer tijden in de stress gezeten. Er zijn ook gevallen bekend van pakketjes die door de telers werden opgestuurd, maar die bij aankomst om een of andere reden niet ingescand konden worden bij de coffeeshops. De telers dragen al die tijd de verantwoordelijkheid voor zo’n pakket. Dus moeten de spullen weer retour naar de teler die het nog een keer probeert met een ander label en nogmaals de kosten van het (waarde)transport draagt. Zowel telers als coffeeshops geven aan dat ze extra personeelsleden nodig hebben die zich bezighouden met het in- en uitscannen van de producten. Dat is een flinke kostenpost.’ En advocaat Andre Beckers schrijft over ‘een valse start’ en dat de politieke en bestuurlijke verwachtingen bij het wietexperiment niet realistisch waren: ‘De start in Tilburg en Breda verloopt niet vlekkeloos. Het startschot werd gegeven terwijl er pas drie lopers aan de startlijn waren verschenen. In een normale wedstrijd is dat een valse start. Hier niet. De overige lopers protesteerden ook niet. Die waren niet eens aan de start verschenen. Uit de aanloopfase vallen veel lessen te leren.’ Hopelijk gaat dat ook gebeuren. (...)
Zorgen van inwoners, de onrust en het onbegrip
Na besluit over afblazen coffeeshops: een dansje in West, vreugde én teleurstelling in Berkel-Enschot | Tilburg | bd.nl (21 februari 2024)
Plots zet burgemeester Theo Weterings een streep door de coffeeshops in Berkel-Enschot en het Paletplein. Reden: zorgen van inwoners, de onrust en het onbegrip. Hij kijkt hoe het nu verder moet, want de behoefte aan meer coffeeshops blijft. Dit zijn de reacties van betrokkenen.
,,Dit was absoluut teamwork van eenieder met hart voor de wijk, zegt Marina Robic, omwonende van het Paletplein. ,,Van ondernemers en instanties tot bewoners jong en oud. Maar ook met bewoners van Berkel-Enschot en het Verdiplein (dat eerder was aangewezen als locatie, red.) hebben we om tafel gezeten. Gelukkig is de burgemeester tot de conclusie gekomen dat hij zijn plannen moet herzien, daar zijn we hem dankbaar voor.”
Toen ze het nieuws hoorde, heeft Robic met de kinderen een vreugdedansje gedaan. ,,We willen gezien worden voor wie we zijn, en we willen meedenken. We zijn niet tegen een coffeeshop, maar niet in de wijken. Ik ben trots op West. Zo trots als een pauw loop ik nu door deze wijk.”
,,De ingeslagen weg voor coffeeshops in de woonwijken was gedoemd te mislukken. Daar hebben we al heel lang voor gewaarschuwd”, aldus Hans Smolders, raadslid van oppositiepartij LST. ,,De burgemeester kon niet anders dan dit besluit nemen, het tegengeluid was zo sterk. Je moet uit de woonwijken blijven.”
De oplossing van LST is een drive-thru. Smolders: ,,Daar moet bij de evaluatie naar gekeken worden. Paletplein en Koningsoord zijn nu gered, maar je moet ook denken aan de omwonenden van de coffeeshops binnen de ringbanen. De coffeeshops hoeven niet weg, maar met een wiet-drive kun je de verkeersoverlast daar enorm beperken.”
‘Burgemeester blijft erbij dat er twee coffeeshops bij komen’
Ben Hamers van de Commissie Geen Coffeeshop Koningsoord: ,,Dit besluit is heel verrassend, maar we zijn er natuurlijk hartstikke blij mee. Het directe gevolg is dat er geen nieuwe coffeeshop gevestigd zal worden in Tilburg-West of Berkel-Enschot, zegt de burgemeester. Aan de andere kant blijft hij erbij dat er twee coffeeshops bij komen en dat die beter verspreid moeten worden in de gemeente. Ik hoop dat er met het oog op participatie een klankbordgroep komt met betrokken bewoners, de ‘ervaringsdeskundigen’. En dat de burgemeester niet alleen met de politiek en ambtenaren gaat evalueren.”
Ook moet die evaluatie verder gaan dan de loting en de gevolgde procedure, vindt Hamers. ,,Anders neem je niet het risico weg dat er in de toekomst opnieuw verkeerde locaties worden gekozen voor een coffeeshop. Wij blijven de ontwikkelingen als commissie met argusogen volgen.”
,,Dit is zwaar wanbeleid van de burgemeester, we zijn heel erg teleurgesteld”, vertelt Mark Rooijakkers namens de coffeeshop in Berkel-Enschot. ,,Door de hele gang van zaken hebben we al veel schade geleden. Ik snap dat hij met de handen in het haar zit omdat het al de derde keer is dat er een hoop protest komt. Maar stop dan met de locatie Paletplein, leg niet de hele procedure stil. Wij zijn in bezwaar gegaan tegen de afwijzing van onze vergunningsaanvraag en hebben een goede advocaat in de arm genomen die volop bezig is voor de hoorzitting in maart. Hoe kun je als burgemeester zijnde dan op dit moment zo’n besluit nemen? Ongeacht het resultaat van de zitting kunnen we daarna naar de rechter stappen. Die procedure kan nog maanden duren.”
Marcel de Haas, ondernemer aan het Paletplein: ,,Ik ben heel blij dat de burgemeester heeft willen luisteren en onze argumenten serieus heeft genomen. Wij hebben daarvoor ons stinkende best gedaan, de eensgezindheid die in de wijk ontstond, was hartverwarmend. Dit is een goed besluit, niet alleen voor het Paletplein maar voor alle Tilburgse buurten.”
‘Wiet bestaat en gaat niet meer weg’
Jort Molenaar, raadslid van coalitiepartij D66 noemt het besluit ‘begrijpelijk maar jammer’. ,,De communicatie van de gemeente had beter gekund. D66 Tilburg snapt dat inwoners zich overvallen voelen door dit proces. Maar wiet bestaat en gaat niet meer weg, de behoefte aan meer coffeeshops in Tilburg blijft bestaan.” Molenaar vindt dat we anders naar de coffeeshop moeten gaan kijken: ,,Meer als een drankwinkel. De angst voor de overlast van een coffeeshop is grotendeels onterecht. En na anderhalf jaar debat zijn we nu nog geen stap dichter bij een oplossing voor de verkeersdrukte in de stad en het tegengaan van straatcriminaliteit.”
In de dankbrief die Weterings woensdag kreeg van actiecomité ‘Wiet? Op het Paletplein Niet!’ is te lezen: ‘Gisteren is gebleken dat u met het besluit om het beleid te herzien voor de nog te vestigen coffeeshops, goed heeft geluisterd. Hiervoor willen wij – de bewoners, winkeliers, onderwijsinstellingen, wijkraad en maatschappelijke instanties – u collectief bedanken. We willen nogmaals benadrukken dat we begrijpen wat voor enorme druk er op uw schouders lag en het toont absoluut leiderschap én menselijkheid om als burgemeester een streep te zetten door het eerder gemaakte beleid. U heeft met uw besluit de harten verlicht van duizenden inwoners in Tilburg en we bieden nog steeds onze steun aan om mee te denken over een alternatief.’ (...)
Legalisierung des Besitzes begrenzter Mengen Cannabis für Erwachsene
Duitse legalisering cannabis ‘Berlijnse Muur-moment’ voor Europa - CNNBS.nl (27 februari 2024)
Veel mensen weten nog waar ze waren toen Theo van Gogh werd vermoord of toen de aanslag op de Twin Towers in New York plaatsvond. Ik zal niet snel vergeten waar ik was toen het Duitse parlement afgelopen vrijdag cannabis legaliseerde.
Plan voor volledige legalisering, inclusief wietwinkels
Het weekendje Brussel was al geboekt voordat bekend werd dat de Bondsdag, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, op 23 februari zou stemmen over het wetsontwerp van de regering om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren. Dus bezochten mijn lief en ik ’s ochtends het Atomium en keken we daarna in de lobby van ons hotel naar het debat en de stemming over de cannabiswet.
Die wet is minder ambitieus dan wat de regering van Olaf Scholz in december 2021 in haar regeerakkoord aankondigde. Citaat: “We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in winkels met een vergunning”.
Het Duitse wietexperiment vindt plaats in twee fases
Die winkels stuitten op bezwaar van de Europese Commissie omdat ze in strijd zouden zijn met Europese wet- en regelgeving. Volksgezondheidsminister Karl Lauterbach paste het plan aan en presenteerde in april 2023 zijn wetsvoorstel.
Dat bestaat uit twee fasen. In de eerste wordt bezit van maximaal 25 gram en thuisteelt van maximaal drie planten voor volwassenen (18+) legaal en niet-commerciële cannabisclubs die kweken voor hun leden. Thuistelers mogen maximaal 50 gram thuis hebben; wat je meer oogst moet je vernietigen. Nog een flink minpunt: in de clubs mag niet worden geconsumeerd.
De tweede fase bestaat uit regionale proefprojecten met commerciële teelt en winkels. Een soort wietexperiment dus. (... lees verder via titellink)
Duitsland legaliseert cannabis gedeeltelijk, maar maakt kopen moeilijk - NRC (23 februari 2024)
Vanaf 1 april mag iedereen van boven de 18 jaar in Duitsland 25 gram cannabis bij zich hebben in de openbare ruimte en 50 gram in bezit hebben thuis. Kopen kan alleen bij ‘cannabisclubs’ met maximaal 500 leden.
Het Duitse parlement, de Bondsdag, heeft vrijdagmiddag een wet aangenomen die het recreatieve gebruik van cannabis toestaat, melden Duitse media. Als volgende maand ook de Bondsraad akkoord gaat, mag vanaf 1 april iedereen van boven de 18 jaar in Duitsland 25 gram cannabis bij zich hebben in de openbare ruimte en 50 gram in bezit hebben thuis. Maar voor de verkoop gelden uiterst strenge regels.
De discussie over het legaliseren van cannabis loopt al jaren in Duitsland. Voorstanders willen het gebruik van softdrugs veiliger maken, terwijl tegenstanders bang zijn dat het drugsgebruik er fors door toe zal nemen. Uiteindelijk stemden 407 leden van de Bondsdag voor, 226 tegen en onthielden zich er vier van stemming.
Er komen ‘cannabisclubs’ zonder winstoogmerk waar je lid van moet worden en die maximaal vijfhonderd leden mogen tellen. Daar kan tot maximaal 50 gram cannabis worden gekocht, maar niet gebruikt. Duitsland wil niet dat mensen „sociaal consumeren”, zoals in sommige Nederlandse coffeeshops het geval is en zomaar overal softdrugs kunnen kopen. Dat kan alleen bij de eigen club. Thuis mogen voor eigen gebruik drie planten worden gehouden. Oorspronkelijke voorstellen over verkoop via gespecialiseerde winkels en apotheken zijn geschrapt. (...)
Cannabis: Bundestag stimmt für teilweise Legalisierung - WELT (23 februari 2024)
Es ist eine weitreichende Zäsur in der deutschen Drogenpolitik: Mit deutlicher Mehrheit hat der Bundestag am Freitag der Legalisierung des Besitzes begrenzter Mengen Cannabis für Erwachsene zugestimmt. Union und AfD sprachen sich in der Debatte dagegen aus.
Der Bundestag hat die kontrollierte Freigabe von Cannabis in Deutschland beschlossen. Besitz und Anbau der Droge sollen zum 1. April mit zahlreichen Vorgaben für Volljährige zum Eigenkonsum legal werden, wie ein am Freitag angenommenes Gesetz der Ampel-Koalition vorsieht. Dafür stimmten 404 Abgeordnete, mit Nein 226 Abgeordnete, es gab vier Enthaltungen. Das Gesetz kommt abschließend voraussichtlich am 22. März noch in den Bundesrat. Zustimmungsbedürftig ist es nicht, die Länderkammer könnte prinzipiell aber den Vermittlungsausschuss mit dem Bundestag anrufen und das Verfahren abbremsen.
Über die weitreichende Zäsur in der Drogenpolitik wurde bis zuletzt kontrovers diskutiert. Erlaubt werden soll für Erwachsene ab 18 Jahren der Besitz von bis zu 25 Gramm getrockneten Pflanzenmaterials zum Eigenkonsum, die man auch im öffentlichen Raum mit sich führen darf. In der privaten Wohnung soll man bis zu 50 Gramm aufbewahren können. Angebaut werden dürfen dort auch gleichzeitig drei Pflanzen. Was darüber hinausgeht, muss sofort vernichtet werden. Geerntet werden darf nur zum Eigenkonsum, nicht zur Weitergabe an andere.
Samen, Pflanzen und geerntetes Haschisch und Marihuana müssen gegen Diebstahl und vor dem Zugriff von Kindern geschützt werden – etwa mit abschließbaren Schränken und Räumen. Kiffen im öffentlichen Raum soll unter anderem in Schulen, Sportstätten und in Sichtweite davon verboten werden – konkret in 100 Metern Luftlinie um den Eingangsbereich.
Erlaubt werden sollen auch „Anbauvereinigungen“. Also so etwas wie Clubs für Volljährige, in denen bis zu 500 Mitglieder mit Wohnsitz im Inland Cannabis gemeinschaftlich anbauen und untereinander zum Eigenkonsum abgeben – an einem Tag höchstens 25 Gramm Cannabis je Mitglied und im Monat höchstens 50 Gramm. Für 18- bis 21-Jährige sollen monatlich 30 Gramm mit höchstens zehn Prozent Tetrahydrocannabinol (THC) zulässig sein, das ist der Stoff mit der Rauschwirkung.
Die Clubs sind als nicht kommerzielle Vereine zu organisieren und brauchen eine Erlaubnis, die befristet gilt. Das Anbaugebäude darf keine Wohnung sein und keine auffälligen Schilder haben. Werbung ist tabu, auch Cannabis-Konsum direkt vor Ort. Anbauflächen und Lager müssen gesichert werden, für Transporte sollen Regeln gelten. Spätestens 18 Monate nach Inkrafttreten des Gesetzes soll es eine erste Bewertung unter anderem dazu vorliegen, wie es sich auf den Kinder- und Jugendschutz auswirkt. (... lees verder via titellink)
Cannabis-Legalisierung: Was künftig erlaubt sein soll und was nicht - WELT (23 februari 2024)
Die Befürworter können es kaum erwarten, Kritiker warnen vor einem völlig falschen Schritt: Nach jahrzehntelangen Debatten kommt eine Teil-Legalisierung von Cannabis in Deutschland. Welche Regeln dann gelten.
Am Freitag hat der Bundestag die Gesetzespläne der Ampel-Koalition zur Cannabis-Legalisierung beschlossen – es geht um keine komplette, sondern eine kontrollierte Freigabe mit zahlreichen Regeln. Voraussichtlich ab 1. April sollen Erwachsene so die ersten „erlaubten“ Joints rauchen können. Doch unumstritten ist das ganze Vorhaben damit bei Weitem nicht.
Warum kommt überhaupt eine Legalisierung?
„Wir müssen die Cannabis-Drogenpolitik an die gesellschaftliche Realität anpassen, um den Schwarzmarkt zu bekämpfen und insbesondere Kinder- und Jugendliche zu schützen“, sagt Grünen-Gesundheitsexperte Janosch Dahmen. „Jenseits mancher empörter rhetorischer Rauchwolken zeigen die nüchternen Zahlen leider, dass ein reines Verbot nicht dazu führt, dass weniger Menschen Cannabis konsumieren – im Gegenteil, der Konsum gerade junger Menschen steigt.“ Minister Karl Lauterbach (SPD) hebt zugleich die Botschaft hervor: „Es wird zwar legal, aber es gibt Probleme.“ Bisher wüssten viele Eltern nicht, wie schädlich der Konsum sei. Vor allem junge Erwachsene sollten auf erhöhte Gefahren hingewiesen werden.
Wie wird die Legalisierung umgesetzt?
Cannabis wird im Betäubungsmittelgesetz von der Liste der verbotenen Stoffe gestrichen. Der Umgang damit soll dann künftig zwar per Gesetz grundsätzlich verboten sein – aber mit drei festgelegten Ausnahmen für Personen ab 18 Jahren. Diese betreffen den Besitz bestimmter Mengen, den privaten Eigenanbau sowie Anbau und Weitergabe in speziellen Vereinen. Generell nicht zu den verbotenen Tätigkeiten zählt gemäß den völkerrechtlichen Rahmenbedingungen der Eigenkonsum, wie es im Gesetzentwurf heißt. Tabu bleiben sollen der Umgang mit Cannabis und der Konsum in den militärischen Bereichen der Bundeswehr.
Was genau soll für Volljährige künftig möglich sein?
Anzeige
Erlaubt werden soll der Besitz von bis zu 25 Gramm getrockneten Pflanzenmaterials zum Eigenkonsum, die man auch im öffentlichen Raum mit sich führen darf. In der privaten Wohnung soll der Besitz von bis zu 50 Gramm erlaubt werden. Angebaut werden dürfen dort auch gleichzeitig drei Pflanzen. Was darüber hinausgeht, muss sofort vernichtet werden. Geerntet werden darf nur zum Eigenkonsum, nicht zur Weitergabe an andere. Samen, Pflanzen und geerntetes Haschisch und Marihuana müssen gegen Diebstahl und vor dem Zugriff von Kindern geschützt werden – etwa mit abschließbaren Schränken und Räumen.
Wie sollen die Cannabis-Anbauvereine aussehen?
Erlaubt werden sollen auch „Anbauvereinigungen“. Also so etwas wie Clubs für Volljährige, in denen bis zu 500 Mitglieder mit Wohnsitz im Inland Cannabis gemeinschaftlich anbauen und untereinander zum Eigenkonsum abgeben – pro Tag höchstens 25 Gramm Cannabis je Mitglied und im Monat höchstens 50 Gramm. Für 18- bis 21-Jährige sollen monatlich 30 Gramm mit höchstens zehn Prozent Tetrahydrocannabinol (THC) zulässig sein, das ist der Stoff mit der Rauschwirkung. Die Clubs sind als nicht kommerzielle Vereine zu organisieren und brauchen eine Erlaubnis, die befristet gilt. Das Anbaugebäude darf keine Wohnung sein und keine auffälligen Schilder haben. Werbung ist tabu, auch Cannabis-Konsum direkt vor Ort. Anbauflächen und Lager müssen gesichert werden, für Transporte sind Regeln vorgesehen.
Welche Vorgaben gelten noch?
Um gemeinschaftlich angebautes Cannabis zu bekommen, muss man es persönlich vor Ort entgegennehmen – und dafür den Mitgliedsausweis und einen amtlichen Ausweis mit Foto vorlegen. Erlaubt ist nur Cannabis in Reinform, also als getrocknete Blüten und blütennahe Blätter (Marihuana) oder abgesondertes Harz (Haschisch). Verboten sind Mischungen oder Verbindungen mit Tabak, Nikotin oder Lebensmitteln. Die Verpackung muss neutral sein. Auf einem Infozettel müssen unter anderem das Gewicht in Gramm, die Sorte, der durchschnittliche THC-Gehalt in Prozent und Hinweise zu Risiken des Konsums aufgeführt werden. Ein Kaufpreis darf nicht verlangt werden, finanzieren sollen sich die Vereinigungen durch ihre Mitgliedsbeiträge. Geregelt sind auch Dokumentationspflichten und amtliche Kontrollen.
Was ist mit Kindern und Jugendlichen?
Für Minderjährige bleiben Erwerb, Besitz und Anbau von Cannabis komplett verboten, wie das Gesundheitsministerium betont. Weitergaben an Kinder und Jugendliche sind strafbar. Der Konsum „in unmittelbarer Gegenwart“ von unter 18-Jährigen soll verboten sein, ebenso in Fußgängerzonen von 7.00 bis 20.00 Uhr. Kiffen wird auch auf Spielplätzen, in Schulen, Kinder- und Jugendeinrichtungen, Sportstätten und jeweils in Sichtweite davon – also in 100 Metern Luftlinie um den Eingangsbereich – untersagt. Zunächst waren 200 Meter angedacht.
Wie verbreitet ist Cannabis-Konsum eigentlich?
Dazu, wie viel Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken konsumiert wird, liegen laut Gesundheitsministerium noch keine validen Daten vor. Studien zufolge haben 4,5 Millionen Erwachsene nach eigenen Angaben in den zurückliegenden zwölf Monaten wenigstens einmal Cannabis konsumiert – bei Männern 10,7 Prozent und bei Frauen 6,8 Prozent. In der Altersgruppe der 18- bis 24-Jährigen war der Konsum demnach am stärksten verbreitet. Dabei bestehen Experten zufolge bis zum Alter von 25 Jahren wegen des noch anhaltenden Reifeprozesses des Gehirns besondere Risiken für psychische, physische und soziale Beeinträchtigungen.
Wie geht es weiter?
Nach dem Bundestagsbeschluss kommt das Gesetz abschließend noch in den Bundesrat. Zustimmungsbedürftig ist es nicht. Prinzipiell könnte die Länderkammer aber den gemeinsamen Vermittlungsausschuss mit dem Bundestag anrufen und die Pläne so noch abbremsen. Begleitend zur Legalisierung prüft das Bundesverkehrsministerium gerade auch, wie ein THC-Grenzwert für Cannabis am Steuer gefasst werden könnte – ähnlich wie die 0,5-Promille-Grenze für Alkohol. Nach Inkrafttreten des Gesetzes soll es auch eine Amnestie von Verurteilungen für Fälle geben, die künftig erlaubt sind. Eine geplante zweite Säule der Legalisierung hängt vorerst in der Warteschleife: Modellprojekte mit lizenzierten Geschäften. (…)
Joint-Raucher raus aus Bayern! Söder kündigt "extremst" harten Kurs trotz Teil-Legalisierung an (tag24.de) (26 februari 2024)
Bayern soll für Cannabis-Konsumenten auch nach der Teil-Legalisierung ein unbequemes Pflaster bleiben. Dafür hofft die CSU nach ihrer bisherigen Erfolglosigkeit auf juristische Konsequenzen - und diese werden nun geprüft.
Jedes Jahr sterben in Deutschland mehr als 60.000 Menschen an den Folgen des Alkoholkonsums. An Cannabiskonsum: Null.
Das soll nicht bedeuten, dass Cannabis harmlos wäre - ist es nicht. Dennoch scheinen die Christsozialen ein fast schon ideologisches Problem mit dem deutlich weniger tödlichen Marihuana zu haben, als mit dem flüssigen Nervengift, das seit vielen Jahren als "Volksdroge Nummer 1" definiert wird.
"Wir vonseiten des Freistaats Bayern, wir werden uns an allem beteiligen, was dieses Gesetz außer Kraft oder verzögert oder später oder anders in Szene setzen lässt", polterte Parteichef Markus Söder (57, CSU) am Montag nach der Sitzung des CSU-Vorstands in München.
"Wir prüfen alle Klagen von der Zustimmungspflichtigkeit bis zur generellen Beschädigung. Und ich kann heute schon sagen, wir werden dieses Gesetz extremst restriktiv anwenden."
Will heißen: Obwohl es Bundesgesetz ist, möchte Söder in Eigenregie den Bürgern dieses Recht so sehr wie nur irgendwie möglich einschränken. Vom einstigen "Team Freiheit" ist also nicht mehr viel übrig, wenn es um die Leute geht, die sich statt eines Weines lieber mal einen Joint genehmigen.
Im Gegenteil: "Wer mit dem Thema Cannabis glücklicher werden will, der ist woanders besser aufgehoben als in Bayern", kündigte Söder an: "Das werden wir garantieren." Doch wie sicher ist diese "Garantie"?
Der 57-jährige Ministerpräsident musste nämlich in der Pressekonferenz selbst zugeben, dass die angekündigte Prüfung sehr schwierig sei und daher sorgfältig abgewogen werden müsse, ob es überhaupt die angestrebte Klage geben könne.
"Dieses Gesetz ist nicht nur ein Schaden für junge Menschen, ist nicht nur eine Gefährdung der Sicherheit für junge Leute und der Gesundheit, sondern das Gesetz ist schlichtweg nicht umsetzbar", so Markus Söder – der vor dem Höhenflug der Grünen selbst Cannabis-Befürworter war – weiter.
Das Cannabisgesetz (CanG) würde einen Konsum ab 18 Jahren erlauben. Alkohol ist in Bayern - der Freistaat selbst betreibt die beiden Brauereien Weihenstephan und Hofbräu München - bereits ab 16 Jahren erlaubt.
Wenn am 22. März der Bundesrat dem Gesetz zustimmt, wird das CanG zum 1. April in Kraft treten. Ab dann ist unter anderem auch der Eigenanbau von bis zu drei Cannabis-Pflanzen für den Eigengebrauch erlaubt. (...)
Zuipketen
Zorgen over zuipketen: 'Gemeenten hebben er weinig zicht op' (nos.nl) (21 februari 2024)
Gemeenten moeten zogeheten zuipketen in hun regio beter in de gaten houden. Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, dat zich zorgen maakt. "Jonge mensen, ook minderjarigen, drinken vaak zonder enige vorm van toezicht wat ze willen op die plekken", zegt directeur Wim van Dalen.
Ruim 1400 jongeren die weleens naar een keet gaan deelden hun ervaringen na een oproep van NOS Stories. Bijna 600 van hen zijn minderjarig. Ze geven onder andere aan dat de drank veel goedkoper is op die plekken en dat ze er makkelijker aan kunnen komen.
Tegelijkertijd zijn keten voor jongeren uit vooral plattelandsgebieden dé plek om samen te komen. "Het is een fijne plek voor ons om af te spreken, lekker te kletsen en een dansje te doen", vertelt keetbezoeker Annemijn. Dat begrijpt Van Dalen. "Het opbouwen van vriendschappen is cruciaal voor jongeren. Maar dat moet wel op een veilige manier."
De laagdrempelige manier voor minderjarigen om aan alcohol te komen in een keet is zorgelijk, volgens Van Dalen. "Een van de grote problemen waar we in Nederland mee te maken hebben is het veelvuldige drinken van jongeren in een korte tijdspanne. Een keet is de plek waar dat makkelijk kan. Je stopt er niet na twee glazen."
Risico's van drinken voor jongeren zijn dan ook groot, vertelt Patrick van Iperen van het Trimbos-instituut. "De schadelijke gevolgen voor minderjarigen zijn groter omdat de ontwikkeling van hun hersenen erdoor kan worden verstoord. Daarnaast leidt het ook tot geweld en ander grensoverschrijdend gedrag."
Door de vingers zien
Het hoeft van hem niet te betekenen dat alle keten moeten sluiten. "Gemeenten moeten er wel dichter op zitten om het zo veel mogelijk in goede banen te leiden. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel gemeenten een verouderd preventie- en handhavingsplan hebben, ze zouden dat moeten actualiseren. Daarmee kunnen ze de problemen gerichter aanpakken."
Volgens Van Dalen moeten ook handhavers beter worden opgeleid en voorgelicht over wat er wel en niet mag in een keet. "Ze moeten contact kunnen leggen met de jongeren en hun ouders, het gesprek aangaan en bewustwording creëren."
Erwin van 21, die een eigen keet heeft, zegt dat ze altijd proberen goed op elkaar te letten. "We zien het soms door de vingers, maar zorgen er wel voor dat het niet te veel wordt en dat iedereen gewoon veilig thuiskomt."
Cultuur
Er zijn ook gemeenten die zich wel bezighouden met keten in hun regio en het belangrijk vinden dat ze er zijn, zoals de Drentse gemeente De Wolden. "Het is onderdeel van onze cultuur, jongeren in dit soort plattelandsgebieden groeien op met een keet", zegt wethouder Mark Turksma. Voor Erwin is dat herkenbaar. "Als je niets te doen hebt kun je nog altijd naar de keet toe. We hebben deze plek met wat vrienden gebouwd, dat betekent veel voor ons."
De gemeente zegt zich bewust te zijn van de risico's en goed contact te hebben met de hulpdiensten. "De brandweer gaat dan langs om de veiligheid te checken en we zorgen ervoor dat de plekken goed bereikbaar zijn voor ze."
Ook werken ze samen met jongerenwerkers. "Zij wijzen de jeugd op wat wel en niet kan, maar organiseren ook andere activiteiten met ze zoals voetbaltoernooien. Want het draait niet allemaal om alcohol. Het zou helpen als meer gemeenten gaan voor een gerichte aanpak, op zo'n manier dat keten blijven bestaan en veilig zijn voor iedereen."
Een plek om te chillen, feesten en drinken. Voor veel jongeren is de zuipkeet een belangrijke plek. Maar jongeren onder de 18 kunnen er ook makkelijk aan alcohol komen en daar zijn zorgen over. Wij nemen even een kijkje in de keet!
Een zuipkeet of drankhok is een ruimte waar jongeren bij elkaar komen voor de gezelligheid. In veel gevallen komen daar alcohol en muziek bij kijken. Een keet is meestal te vinden op een eigen terrein. Bijvoorbeeld op een zolder, in een schuur of in een caravan. Hoeveel er daarvan zijn in Nederland is niet bekend.
De verantwoordelijkheid voor het toezicht op keten ligt sinds 2014 bij gemeenten. Als een keet toegankelijk is voor iedereen moet er een horecavergunning en goed opgeleid personeel zijn. Daarnaast moet de keet op een plek staan waar dat is toegestaan en geldt er een aantal veiligheidseisen. Er mag uiteraard geen alcohol worden geschonken aan minderjarigen. (...)