PODR 26 november 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.  

 

‘We hebben vanavond een feestje’

Jongeren zoeken naar achtergebleven pakketjes drugs tussen rotsblokken: ‘We hebben vanavond een feestje’ | Den Haag | AD.nl (24 november 2024)

[citaat] Voor de tweede dag op rij werd er zaterdagmiddag een lading drugs gevonden voor de kust van Scheveningen. Het Zuidelijk Havenhoofd was even dicht en afgezet met politielinten. Toen het weer open ging, waren diverse jongeren toch wel héél benieuwd of de duikploeg en het arrestatieteam tussen de rotspartijen misschien nog een pakketje over het hoofd hadden gezien.

De golven beuken op de grote rotsblokken, de harde wind heeft vrij spel en blaast het zand hard over het Zuidelijke Havenhoofd. Het weerhoudt twee mannen met vier honden er niet van om enthousiast richting de kolossale blokken te lopen. ,,We hebben onze speurhonden bij ons”, zegt eentje van hen lachend. ,,We hebben vanavond een feestje, dus we kunnen wel een pakketje gebruiken.”

Lees ook

Zwaarbewapende agenten opgeroepen na enorme vondst pakketten langs de kust, vermoedelijk 350 kilo cocaïne

De mannen speculeren over waar de gevonden lading drugs vandaan zou kunnen komen. ,,Misschien wel van een boot en met gps erop in zee gedumpt”, zegt de ander. ,,Het halve politiekorps van Den Haag is er vrijdag en zaterdag mee bezig geweest, het politiebureau was zelfs dicht. Het kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn om ergens anders drugs te vervoeren.”

De vier honden hebben vooralsnog meer oog voor de tennisballen waar ze achteraan rennen dan voor eventuele verdachte pakketjes met verdovende middelen.

Even verderop waagt een groepje tieners zich ook op de enorme blokken, waar allerlei troep tussen ligt. Eén van hen denkt iets gevonden te hebben en probeert een blauw voorwerp tussen de rotsen vandaan te trekken. Het zit muurvast. ,,Plastic”, zegt hij, als hij er een paar keer op tikt.

Het is niet wat hij zoekt. ,,Maar ik ga net zo lang door tot ik iets gevonden heb”, roept hij lachend naar zijn maat, die aan een paar andere kinderen vraagt of ze misschien een mes bij zich hebben om het blauwe voorwerp toch nog los te kunnen wrikken. Je weet tenslotte nooit wat er in zit.” Veel succes hebben ze vooralsnog niet.

Niet iedereen heeft overigens oog voor drugs op deze winderige zaterdag. Een man met een enorme telelens zet zijn fiets neer en loopt richting het water. ,,Drugs? Nee hoor, ik kom voor de vogels. Er schijnen er hier heel veel te zitten. Daar kan ik vast mooie foto's van maken.”

Datzelfde doel lijkt een groepje van vier toeristen te hebben, stuk voor stuk uitgerust met grote camera's. Ze kijken niet naar de rotsblokken, maar zetten linea recta koers naar het einde van het Zuidelijk Havenhoofd. Het lijkt er ook op dat de politie alles wel heeft kunnen pakken, dus de kans is groter dat ze vogels zien dan drijvende pakketjes.

Mogelijk drijven er nog pakketten in zee

Maar mogelijk is niet alles uit de lading gevonden en drijven er nog pakketten in zee, waarschuwde de politie eerder al. Mensen die een pakket vinden, worden opgeroepen om meteen de politie te bellen en het pakket vooral niet zelf te openen. De pakketten worden vernietigd en er wordt verder onderzoek gedaan naar de herkomst, aldus de politie.

Vrijdag werd er maar liefst 350 kilo cocaïne gevonden voor de kust, de hoeveelheid van zaterdag is nog niet bekend.

Het was niet de eerste keer dat een lading cocaïne aanspoelde voor de Nederlandse kust. Vorig jaar oktober werden er op meerdere plekken ook al verdachte pakketten gevonden. [einde citaat]

 

Bemestingsstrategie

Bemesting optimaliseren voor medicinale cannabis (26 november 2024)

[citaat] Medicinale cannabis wint wereldwijd aan belang en de vraag naar kwalitatieve planten met optimale werkzame stoffen blijft groeien. Om telers te helpen hun opbrengsten te verbeteren, werken DCM, specialist in organische meststoffen, en Brightlabs, expert in plantenanalyse, samen aan een onderzoek. Doel? De invloed van bemesting op de productie van essentiële stoffen zoals cannabinoïden en terpenen in medicinale cannabisplanten in kaart brengen. Deze stoffen spelen een cruciale rol in de therapeutische werking van cannabis: cannabinoïden beïnvloeden bijvoorbeeld pijnbestrijding en ontstekingsremming, terwijl terpenen en cannabinoïden samenwerken om het therapeutische effect van de plant te versterken.

Onderzoek naar de ideale bemestingsstrategie
Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het consortiumproject 'Cultivation for Compounds', richt zich op het verbeteren van teeltmethodes voor medicinale cannabis. Door verschillende bemestingsstrategieën te testen, waaronder volledig organische, volledig minerale en gemengde schema's, willen de partners bepalen welke aanpak de productie van waardevolle stoffen het meest stimuleert.

Bas Nieuwesteeg van DCM: "Onze analyses tonen aan dat organische bemesting de plant aanzet tot een hogere productie van secundaire metabolieten, zoals cannabinoïden. Deze stoffen zijn cruciaal voor het medicinale effect van cannabis."

Plantsapmetingen bieden unieke inzichten
Brightlabs voert gedetailleerde analyses uit op plantsappen om het effect van bemesting op de nutriëntenbalans te meten. "Door nutriëntentekorten kunstmatig op te wekken, zien we hoe planten reageren," legt Tommie Heijmans van Brightlabs uit. "Dit helpt ons om telers concrete adviezen te geven over hoe ze hun planten in optimale conditie kunnen houden."

De combinatie van deze analyses met visuele inspecties biedt een compleet beeld van de plantgezondheid en de effectiviteit van bemestingsstrategieën.

Naar een betere toekomst voor medicinale cannabis
De resultaten van dit onderzoek kunnen volgens de twee bedrijven grote implicaties hebben voor de cannabisindustrie. "Door de link tussen bemesting en de productie van werkzame stoffen te ontrafelen, krijgen telers handvatten om hun teelt te verbeteren. Dit betekent niet alleen betere kwaliteit voor patiënten, maar ook een duurzamere en efficiëntere productie."

"Het project 'Cultivation for Compounds' is een belangrijke stap in de ontwikkeling van medicinale cannabis en toont aan hoe innovatie en samenwerking kunnen bijdragen aan de succesvolle en duurzame toekomst van deze snelgroeiende sector." [einde citaat]

 

Tuinkabouter

Tuinkabouter blijkt niet van steen maar van 2 kilo MDMA | Binnenland | NU.nl (22 november 2024)

[citaat] De politie van het Noord-Brabantse Dongemond heeft donderdagavond een grote drugsvondst gedaan met daartussen een opmerkelijke verstekeling: een tuinkabouter gemaakt van 2 kilo MDMA.

"Dat drugs in veel soorten en maten voorkomen is bij velen van ons wel bekend, maar zo nu en dan komen we toch bijzondere dingen tegen", schrijft de politie vrijdag op Facebook.

De politie dacht aanvankelijk dat het om een gewone stenen kabouter ging. Voor de zekerheid deden de agenten alsnog een test. Daaruit kwam naar voren dat de kabouter niet van steen, maar van de harddrug was. "De kabouter was er zelf zichtbaar van geschrokken…", grapt de politie.

Waar de drugsvondst precies gedaan is en welke andere drugs op de locatie zijn aangetroffen, is niet bekendgemaakt. [einde citaat] 

Dutch police find 2kg gnome made of MDMA during drug bust (22 november 2024)

 

Coffeeshop- en softdrugstoerisme

Drugstoerisme - Het CCV (november 2024)

[citaat] In dit webdossier vind je informatie voor het ontwikkelen van een passende lokale aanpak tegen drugstoerisme.

In Nederland komen jaarlijks ruim 32,6 miljoen toeristen. Een klein deel daarvan bezoekt ons land om drugs te gebruiken. Er zijn verschillende redenen waarom Nederland zo aantrekkelijk is voor drugstoeristen; de softdrugs zijn van hoge kwaliteit en ook de prijzen zijn vaak lager dan in het thuisland. Bij drugstoerisme kun je onderscheid maken tussen coffeeshop- en softdrugstoerisme (Breuer&Intraval, 2020):

  • Coffeeshoptoerisme: het kopen van softdrugs door niet-ingezetenen in een coffeeshop.
  • Softdrugstoerisme: het kopen van softdrugs door niet-ingezetenen buiten de coffeeshop.

Drugstoerisme tegengaan

Drugstoerisme kan overlast geven. Op 16 juni 2022 nam de Tweede Kamer een motie aan die het kabinet oproept om samen met gemeente Amsterdam, grensgemeenten en luchtvaart- en toerismebranche een plan van aanpak op te stellen om drugstoerisme tegen te gaan.

De problematiek is echter niet overal hetzelfde en niet elke (grens)gemeente heeft er last van, blijkt uit onderzoek van Breuer&Intraval (2021). Daarom is behoefte aan lokaal maatwerk en kennis over dit fenomeen.

Met dit webdossier ondersteunt het CCV het lokale bestuur om maatwerk te leveren bij het tegengaan van drugstoerisme. In dit dossier vind je meer informatie over:

Ook vind je er de meestgestelde vragen over drugstoerisme en de antwoorden erop. [einde citaat]

 

Wiet drive-in

Wiet drive-in aan rand van stad verwelkomt dagelijks honderden klanten: ‘Niemand heeft er hinder van’ | Dordrecht | AD.nl (25 november 2024)

[citaat] Gaat het er in Dordrecht van komen, een coffeeshop aan de rand van de stad, wellicht in de vorm van een Wiet drive-in? Dordt onderzoekt die mogelijkheid en kan te rade gaan bij steden als Utrecht en Hellevoetsluis. Daar is een coffeeshop buiten de binnenstad volgens initiatiefnemers een doorslaand succes. ,,Het aantal klanten groeit elke dag.’’

Chris Pilgram moest in Utrecht wel jaren lobbyen voor zijn idee om aan de rand van de stad een coffeeshop geopend te krijgen. ,,Ik ben zelf binnenstadbewoner en het leek me een goed idee om de druk op de coffeeshops te verminderen. Al 25 jaar geleden ben ik begonnen met praten over spreiding. Waarom het zo lang duurde? Dat heeft de maken met stroperigheid bij de gemeente, het niet zo innovatief durven zijn.’’

Het initiatief kreeg ook te maken met verzet van QBuzz, dat een busstalling in de buurt van de wiet drive-in heeft. De openbaar vervoeronderneming kon de komst van het coffeeshoploket evenwel niet door de rechter laten tegenhouden. Begin deze maande opende wiet drive-in Griffioen, dat in handen is van een groep ondernemers met ervaring in de coffeeshopwereld. ,,Een coffeeshop heeft gemiddeld zo'n vierhonderd klanten per dag’', zegt Pilgram, als woordvoerder nog steeds betrokken bij het project. ,,We mogen er geen reclame voor maken, maar er komen nu dagelijks al meer dan tweehonderd mensen langs en dat aantal groeit elke dag.’’

Dat is niet onopgemerkt gebleven. De gemeente Dordrecht doet, op verzoek van de gemeenteraad, inmiddels onderzoek naar de mogelijkheden hier.

Lees ook: Komt er ook een wiet drive-in in Dordrecht? Politiek ziet verplaatsing coffeeshop naar rand stad wel zitten

Het principe van de Wiet drive-in is duidelijk. Er is geen rookruimte. Klanten kunnen parkeren en binnen bestellen of buiten in de auto aan het loket. Na de aankoop wordt van klanten verwacht dat ze hun weg vervolgen. ,,De wiet drive-in ligt strategisch, vlakbij een P&R. Verder is er niet veel. Niemand heeft er hier hinder van. De essentie van het plan is om de binnenstad lucht te geven en dat blijkt te werken.’’

Mooie overgang

Een stad als Venlo heeft inmiddels ook een spreidingsbeleid om niet alle coffeeshops in het stadscentrum te hebben. Zelfs in Hellevoetsluis is nu een van de twee coffeeshops aan de rand van de gemeente. Nizar El Mahjoubi runt er al anderhalf jaar coffeeshop John & Co, eveneens een drive-through, met de mogelijkheid om ook aan de balie staatswiet te bestellen. ,,We zitten op een industrieterrein en dat gaat heel goed’’, zegt El Mahjoubi. ,,Veel coffeeshops hebben te maken met verkeer- en parkeerproblemen. Wij niet, want juist als het bedrijventerrein aan het einde van de middag leegloopt, wordt het bij ons druk. Dat blijkt een mooie overgang. We bedienen elke dag honderden klanten.’’

Volgens hem klonk ook in Hellevoetsluis niet direct gejuich bij ondernemers over de komst van de coffeeshop. ,,Er kleeft een negatief beeld aan coffeeshops’’, ervaart hij. ,,Mensen maakten zich zorgen, associëren ons met iets negatiefs, maar we zijn hoofdzakelijk een gewone winkel, die zich nog het beste laat vergelijken met een slijterij of apotheek. Ook daar haal je producten af. Wij zijn ook niet op gericht op zoveel mogelijk klanten, maar op ze zo goed mogelijk bedienen.’’

Huisregels

Een verkeersarchitect, een bouwkundige en de gemeente keken mee voor een zo goed mogelijke inrichting van de locatie, zodat de doorstroming goed verloopt. ,,En we hebben huisregels: samenscholing in en nabij de coffeeshop is verboden en er is altijd een gastheer of -vrouw die de regels handhaaft. Deze drive-through zorgt voor minder verkeer in de stad en kan goed bestaan naast de andere coffeeshop in Hellevoetsluis. Ik had vorige week nog een gesprek met een buurman. Die zei ‘Als ik dit had geweten dan had ik me niet verzet’.’’

Edwin Bax van coffeeshop De Ambassade (een stichting) in Zwijndrecht ziet in een Wiet drive-in wel één belangrijke beperking. ,,De coffeeshop is niet alleen een afhaalpunt, maar ook een plek waar veel mensen een bakje koffie met een jointje doen’’, zegt hij. ,,Dat kan bij ons in een verblijfsruimte die vaak vol zit, zeker in de weekenden. Het sociale aspect is heel belangrijk, evenals voorlichting en preventie. Dat heb je niet in een drive-in.’’ [einde citaat]

 

Mississippi

RTV Maastricht - Mississippi tijdelijk vervangen door huurboot (22 november 2024)

[citaat] De coffeeshopboot Mississippi wordt tijdelijk vervangen door een gehuurde boot. Daarnaast zoekt de eigenaar naar een nieuwe boot die op een later moment definitief als coffeeshop in gebruik zal worden genomen. Dit schrijft burgemeester Hillenaar in een brief aan de gemeenteraad.

Een tijdelijke boot zal aan de Maaspromenade, de huidige locatie van de Mississippi, worden geplaatst. Volgens de eigenaar zal dit voor een periode van ongeveer zeven maanden zijn. De gemeente wordt door de eigenaar continu op de hoogte gehouden van de situatie.

Stuw
Even een korte terugblik: op 12 oktober raakte de stuwdeur van Borgharen zwaar beschadigd toen een vrachtschip er tegenaan voer. Hierdoor viel de stuwdeur tijdelijk uit, wat leidde tot een zeer lage waterstand in de Maas.

Schade
Door de lage waterstand kwamen meerdere boten en schepen in de problemen. Ze zakten zover dat ze op de bodem van de Maas terechtkwamen. Op 19 oktober werd het vrachtschip losgemaakt en kon de stuwdeur weer in gebruik worden genomen, waardoor de waterstand in de Maas steeg. De Mississippi raakte echter zo zwaar beschadigd door de lage waterstand dat de boot niet langer bruikbaar is. [einde citaat]

 

‘t Keldertje

Coffeeshop ’t Keldertje in Kampen heeft te veel drugs binnen liggen en moet twee maanden dicht | Kampen | AD.nl (26 november 2024)

[citaat] Vanaf maandag 2 december moeten de deuren van de coffeeshop aan de Boven Nieuwstraat in het centrum van Kampen dicht blijven. Eigenaar Harry Sellis kreeg afgelopen zomer een nieuwe gedoogverklaring voor de coffeeshop. Met die gedoogverklaring wordt door de gemeente onder voorwaarden niet gehandhaafd op de Opiumwet.

Eén van die voorwaarden is dat er niet meer dan 500 gram softdrugs aanwezig mag zijn in het pand. Bij een controle begin oktober bleek dat wel het geval. Er lag meer dan tachtig keer de toegestane hoeveelheid drugs binnen. De burgemeester is bevoegd om handhavend op te treden wanneer er een overtreding plaatsvindt van de Opiumwet of de gedoogverklaring.

,,Dit gaat om een ernstige overtreding van de Opiumwet en de gedoogverklaring’’, zegt De Rouwe. ,,De aangetroffen hoeveelheid softdrugs is fors groter dan de toegestane hoeveelheid van maximaal 500 gram softdrugs. Buiten alle nuance. Dit was van de buitencategorie, zeer extreem. Daarom heb ik gekozen voor een sluiting van twee maanden.’’ Tijdens die periode mag het pand niet gebruikt en betreden worden.

Eigenaar Harry Sellis wil niet veel kwijt over de sluiting van zijn shop. ,,Dat is niet in mijn belang.’’

Ingangsdatum

Het besluit over de sluiting werd gisteren genomen, vanaf maandag moet de coffeeshop dicht. De Rouwe: ,,Er moet een redelijke tijd tussen het besluit en de ingangsdatum zitten. De eigenaar moet personeel informeren en maatregelen nemen.’’

Kampen werkt op dit moment aan nieuwe regels op het gebied van coffeeshops. Het huidige beleid stamt uit 2011 en is daarmee volgens De Rouwe ‘over de houdbaarheidsdatum heen’. In het kader van een evaluatie en het opstellen van nieuw beleid, werd twee maanden geleden de controle uitgevoerd. De Rouwe: ,,Ik heb bewust willen controleren in het kader van de evaluatie van volgend jaar.’’

Of deze overtreding van invloed is op toekomstige gedoogverklaringen voor ‘t Keldertje, is nog niet bekend. De verwachting is dat het nieuwe beleid rondom de verkoop van wiet nog dit jaar klaar is. Daarin wordt niet alleen opgenomen wat de regels voor de coffeeshop zijn, maar ook hoe de gemeente de regels controleert en handhaaft. [einde citaat]

 

Johan van Laarhoven

OM treft schikking met coffeeshopbaas na slepende strafzaak: ‘Eindelijk een einde aan deze 10 jaar durende hel’ | de Volkskrant (25 november 2024)

[citaat] Het Openbaar Ministerie heeft een overeenkomst bereikt in de slepende zaak rond voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die jarenlang vastzat in een Thaise cel.

Samen met twintig andere verdachten schikte hij in het proces, dat draaide om onder meer fraude en witwassen. Hoeveel Van Laarhoven precies moet ophoesten, is niet bekendgemaakt, wel dat de boetes die de verdachten betalen, variëren van 20 duizend tot 375 duizend euro. Daarnaast moeten zij gezamenlijk honderden uren werkstraffen uitvoeren en moet er 7,75 miljoen euro aan vermogen worden terugbetaald die strafbaar zou zijn verkregen.

De zaak draaide om The Grass Company, een miljoenenbedrijf met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, en voert terug naar 2011. In dat jaar besloot coffeeshopbaas Van Laarhoven met pensioen te gaan en naar Thailand te verhuizen.

Justitie begon in die periode een onderzoek naar hem, omdat er vermoedens bestonden dat er in zijn coffeeshops veel meer drugs lag opgeslagen dan was toegestaan. Ook vermoedde het OM dat hij complexe financiële constructies had opgetuigd waarmee voor 20 miljoen aan belasting werd ontdoken.

Internationale organisatie

In 2014 stuurde justitie in Nederland een rechtshulpverzoek naar Thailand. De autoriteiten aldaar werden gevraagd om Van Laarhovens telefoons af te tappen en beslag te leggen op het vermogen van de gepensioneerde coffeeshopbaas. Om de zaak vaart bij te zetten, communiceerde Nederland dat Van Laarhoven een drugsbaas was die met zijn broer een grote, internationale drugsorganisatie bestierde.

Kort daarop werden Van Laarhoven en zijn echtgenote opgepakt in de populaire badplaats Pattaya. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 75 jaar celstraf, waarvan hij er 20 moest uitzitten, vanwege het witwassen van drugsgeld. 5,5 jaar zat hij onder zware omstandigheden vast.

De Nationale Ombudsman kwam jaren later met stevige kritiek op het Nederlandse rechtshulpverzoek. Die oordeelde dat het Nederlandse ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en de politie in Thailand onzorgvuldig hadden gehandeld.

Schikking

Justitieminister Ferd Grapperhaus vloog daarop naar Thailand om de zaak daar onder de aandacht te brengen. Begin 2020 werd Van Laarhoven uiteindelijk naar Nederland overgebracht, waar zijn het restant van zijn straf werd omgezet naar Nederlandse maatstaven.

Met de overeenkomst komt er een einde aan de slepende strafzaak. Uiteindelijk werd voor een schikking gekozen vanwege ‘het tijdsverloop en de druk op de strafrechtketen’, zo lichtte het OM het besluit maandag toe.

In de rechtbank van Breda reageerden de verdachten opgelucht op de schikking, tekende het Brabants Dagblad op. Van Laarhovens advocaat Jan Sneep stelde tegenover de krant: ‘De enige reden dat hij hiermee akkoord is gegaan is om nu eindelijk een einde te maken aan deze tien jaar durende hel. Hij wil gewoon door met zijn leven.’ Begin december doet de rechtbank formeel uitspraak over de overeenkomst, die al door het OM en de verdachten is ondertekend. [einde citaat]

OM bereikt overeenkomst met coffeeshopbaas die jarenlang vastzat in Thailand | Misdaad | NU.nl (25 november 2024)

Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven - CNNBS.nl (26 november 2024)

[citaat] Al vanaf 2011 probeert justitie met letterlijk alle middelen – leugens en manipulatie niet uitgezonderd – om Grass Company coffeeshopbaas Johan van Laarhoven te tackelen. Zo belandde de gepensioneerde eigenaar van vier Brabantse coffeeshops bijvoorbeeld jarenlang in een ellendige gevangenis in Thailand na een smerig opzetje van het Openbaar Ministerie in Nederland. Nu lijkt er een einde aan de nachtmerrie te komen: het OM heeft met 21 verdachten, waaronder Johan, een schikking getroffen. Als de rechtbank ermee akkoord gaat kan dit verwerpelijke boek dus eindelijk dicht.

Jarenlang creperen in Thaise cel door opzetje van justitie

‘Justice for Johan’, wellicht herinner je deze slogan nog wel. Vanuit Nederland probeerden familie, vrienden, advocaten en sympathisanten aandacht te vragen voor het ellendige lot van voormalig coffeeshop-exploitant Johan van Laarhoven.

Die was in Thailand door toedoen van justitie in Nederland (2014) veroordeeld voor het ‘witwassen van drugsgeld’ – geld verdiend met zijn 4 shops in Tilburg en Den Bosch. Van een gedoogbeleid hadden ze in zijn nieuwe vaderland Thailand natuurlijk geen kaas gegeten, met alle gevolgen van dien.

Ook zijn Thaise vrouw moest de cel in, waardoor hun twee jonge kinderen zonder ouders in een vreemd land (Nederland) verder moesten leven.  Pas na heel veel gedoe en 5,5 jaar creperen werd de – in Nederland nog nergens tot veroordeelde – Brabander naar zijn vaderland teruggevlogen. [einde citaat]

 

Van coffeeshophouder naar vastgoedbaron

Van coffeeshophouder naar vastgoedbaron: Eindhovenaar (50) dreigt dinsdag imperium van 45 miljoen te verliezen | Deze verhalen mag je niet missen | ed.nl (25 november 2024)

[citaat] De dag waar justitie al jaren naar toe werkt, nadert: dinsdag hoort de meest beruchte Eindhovense huurbaas of hij zijn miljoenenimperium met vele tientallen panden in de stad verliest. De oud-coffeeshopbaas dreigt 45 miljoen euro kwijt te raken. Maar dan nog lijkt hij niet berooid achter te blijven. Verre van.

De spanning loopt deze dagen langzaam op in het gemeentehuis van Eindhoven, het politiebureau en het Paleis van Justitie. Dinsdag doet de rechter uitspraak in een groot dossier waar de instanties jarenlang gezamenlijk op zwoegden. De hoofdrolspeler is een Eindhovense ex-coffeeshopbaas (50) met een grote verzameling vastgoed. De zaak wordt gezien als schoolvoorbeeld van ondermijning: een criminele ondernemer die met drugsgeld een goede positie verwerft in de bovenwereld.

Op de kaart van Eindhoven slingeren zijn panden als een confettispoor over de stad. Van de Boschdijk in het noorden via de Lichttoren en Kleine Berg in het centrum tot de Leenderweg en Geldropseweg in het zuiden. Het zijn woningen, kledingwinkels, een hotel, een bakker, verschillende eetzaken waaronder het chique restaurant van een vooraanstaande chef en kantoren. Je kunt het Eindhovense centrum vrijwel niet bereiken zonder een van zijn huizen te passeren en de kans is reeel dat je ooit iets in een van zijn panden at of kocht. In Helmond bezit hij vastgoed aan onder meer de Kasteellaan en Markt.

Justitie is er al jaren van overtuigd dat de man - voormalige baas van coffeeshop Grasshopper aan de Grote Berg - dat vastgoedimperium creëerde met crimineel geld. De politie vond wel eens wat kilo's hennep bij hem, maar voor écht serieuze drugszaken werd hij nooit veroordeeld. Toch groeit zijn dossier over de jaren uit tot een van de grootste ontnemingszaken van Oost-Brabant: de man dreigt nu tientallen huizen, kantoren, horecapanden en huurinkomsten te verliezen. Een straf van 45 miljoen euro.

Slim

De Eindhovenaar zit al vele jaren in de verdachtenbank. Hij blijkt slim en lastig aan te pakken. Daarom kiest de gemeente jaren geleden, ver voor het strafrechtelijke onderzoek, voor een bestuurlijke route: brandweer en gemeente inspecteren al zijn studentenpanden om de haverklap. Elk verkeerd geplaatst kaarsje of geblokkeerde nooduitgang levert een boete op. Men wil de Eindhovenaar stilzwijgend zodanig onder druk zetten dat hij eieren voor zijn geld kiest.

Bij invallen in 2016 - door 150 man van politie en defensie - in verschillende panden van de Eindhovenaar en familieleden treft men kilo's hennep, een half miljoen cash en wat wapens aan. Maar in zijn ruime woning in een van de mooiste delen van Stratum ligt weinig opzienbarends.

In zijn tijd als eigenaar van de goedlopende coffeeshop Grasshopper - zo'n twintig jaar geleden - begon hij panden aan te schaffen. Hij kocht en kocht en kocht. Onder de ogen van het stadsbestuur en de politie bouwde de Eindhovenaar gestaag aan zijn vastgoedportefeuille. Justitie vermoedt dat hij de aankopen deed met drugsgeld dat hij verdiende door onder meer zijn eigen coffeeshop te bevoorraadden.

Rotte dakpannen

In 2015 startte de recherche onderzoek Alor. Via talloze rechtshulpverzoeken naar Turkije legden financieel rechercheurs in ruim twee jaar tijd stukje voor stukje de puzzel. Het beeld ontvouwde zich van een Eindhovense ondernemer die rekeningen had bij alle bekende banken, maar toch veel grote transacties contant afhandelde. En die met hulp van familieleden contant geld op verschillende rekeningen in Turkije zette en daar ook geld vandaan ontving. Daarmee financierde de Eindhovenaar weer nieuwe panden.

Tijdens de ruim veertig verhoren kwam de verdachte nog geregeld met plausibele verklaringen voor het aangekochte vastgoed. En dat maakt glashelder wat hét probleem van ondermijnende criminaliteit is: op een bepaald moment is het drugsgeld zo goed geïnvesteerd en zijn die investeringen zo gegroeid dat er genoeg nieuw kapitaal is dat niet meer naar drugs stinkt. Maar als je start met crimineel vermogen, blijft het toekomstige vermogen ook crimineel, betoogt het Openbaar Ministerie. ‘De dakpanconstructie’: De latere dakpannen rusten steeds op eerdere rotte dakpannen.

Ondertussen duikt de Eindhovenaar in mei 2020 op in een andere grote strafzaak rond de Belgische topcrimineel Flor B. Diens criminele netwerk stalde de 12,5 miljoen euro die in shoppers werden gevonden in een verborgen ruimte in een appartement aan de Paradijslaan in het Eindhovense centrum. Wat de rol van de Eindhovenaar in die bende - die zich bezighield met de import van coke - precies was, moet nog blijken tijdens de rechtszaak in België. Hij zou onder meer schuiladressen hebben geregeld. In afwachting van die zaak verblijft hij momenteel met een enkelband op een adres in het Belgische Turnhout.

Onvindbare rijke oom

De rechtbank in Den Bosch zag eerder dit jaar in de strafzaak rond zijn vastgoed genoeg bewijs voor die witwaspraktijken en valsheid in geschrifte rond ruim zeven miljoen euro aan panden. De eerste, rotte dakpannen.

Tijdens die zittingsdagen hielp het zijn verdediging niet dat hij op veel vragen antwoordde dat hij zich niets meer kon herinneren. Hij beweerde geld te hebben gekregen van een rijke oom in Turkije.

Maar al die jaren kon de Turkse politie die man niet vinden en wist ook de verdediging - de Eindhovenaar is toe aan zijn derde advocaat - de oom niet te presenteren. De oud-coffeeshopbaas bezit veel studentenhuizen en inde de huurpenningen daarvan contant, beweerde hij. Er was dus geen digitaal of papieren bewijs van de herkomst van een groot deel van zijn inkomen.

De rechter geloofde er in januari weinig van en oordeelde dat hij wel moet hebben gehandeld met drugsgeld. De Eindhovenaar raakte daardoor al tien panden en percelen kwijt en kreeg 2,5 jaar cel. Dinsdag dreigt hij dus ook de rest van zijn imperium te verliezen. Zijn Eindhovens-Helmondse imperium wel te verstaan.

Toen de recherche het onderzoek in 2018 afrondde, was het nog 22 miljoen euro waard. Maar inmiddels zou zijn vastgoed in waarde zijn gestegen tot zo’n 30 miljoen euro, becijferden de financieel rechercheurs die hem vanaf 2015 onder de loep namen. Onder meer de doorlopende huurinkomsten daarbij opgeteld, gaat het volgens justitie inmiddels om 45 miljoen euro.

100.000 euro per maand

Maar hij lijkt niet voor een gat te vangen. De Eindhovenaar heeft buiten bereik van de Nederlandse speurders in Turkije nog een aanzienlijk vermogen in beleggingspanden en op bankrekeningen, bleek tijdens eerdere zittingsdagen. Goed voor een comfortabel leven in het Midden-Oosten. Of hij in Nederland alles verliest, is ook nog maar de vraag. Hij zat niet stil en wist ook de afgelopen jaren opnieuw panden te financieren. De huurpenningen bleven immers binnenstromen: ruim honderdduizend euro per maand.

Opvallend: terwijl hij met zijn vastgoedportefeuille en geldstromen al vele jaren onder een vergrootglas van de gemeente en justitie ligt, lukt het hem om in 2022 aan de Biesterweg in Eindhoven nog een aantal appartementen te bouwen. Het is de gemeente zelf die hem er dat jaar aan herinnert dat zijn vergunning uit 2014 bijna wordt ingetrokken.

Hoe dan ook: als de rechter dinsdag het relaas van het Openbaar Ministerie volgt en ook vindt dat zijn vermogen besmet is, krijgt de Eindhovenaar een miljoenendreun. Al weet iedereen in opsporingskringen dat het verhaal daarmee nog niet eindigt. Er komt ongetwijfeld hoger beroep.

We schreven al veel meer over deze Eindhovenaar en zijn vastgoed...

Januari 2024: In januari hoorde hij in zijn strafzaak dat hij 2,5 jaar de cel in gaat en een aantal panden verliest.

December 2022: Hij kreeg een vergunning voor kamerverhuur omdat de gemeente niet goed had opgelet.

Maart 2016: De Eindhovenaar wordt veroordeeld voor hypotheekfraude.

Februari 2016: Inval in onder meer zijn huis aan de Vogelkerslaan in Eindhoven. [einde citaat]

 

Nog te lezen

War on drugs – De Groene Amsterdammer (26 november 2024)

[citaat] Na zeventig jaar war on drugs erkennen experts wereldwijd het falen van repressief beleid. In Nederland groeit de drugscriminaliteit, maar het kabinet blijft inzetten op strengere straffen. Wat houdt het nieuwe kabinet tegen om te investeren in onderzoek naar regulering? [einde citaat] 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600