PODR 26 maart 2024

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.  

 

De dealers zijn hier sneller dan de flitsbezorgers

Leeuwarden behoort tot de Europese top drugsgebruik: ‘De dealers zijn hier sneller dan flitsbezorgers’ - NRC (22 maart 2024)

Uit onderzoek naar drugsresten in rioolwater in 88 steden blijkt Leeuwarden op de vierde plek te staan. „Zo ken ik de stad niet.”

De lichtmasten van het Cambuurstadion torenen uit boven het winkelcentrum in Leeuwarden-Oost. Op de parkeerplaats voor de Jumbo sjokken deze middag af en aan mannen met grote ogen, ingevallen wangen, zenuwachtig trekkend aan hun tas.

De mensen die voor de supermarkt hun boodschappen inladen, zijn gewend aan hun aanwezigheid. „Het zijn aardige junks”, zegt de 22-jarige student Andre , die net een chocoladebroodje heeft gehaald. „Ze vragen alleen om wat geld, of een pakje koekjes.”

Achter een rij met boodschappenkarretjes zitten twee jongens van 17 en 18 op een elektriciteitskastje. De een zit snoep te eten, de ander steekt een joint op. Drugs, zeggen ze, „verneukt je hele leven.” Toch is het onder hun vrienden in Leeuwarden niet ongebruikelijk om soft- of harddrugs te gebruiken. „Snuiven, ja, dat is op zich normaal”, zegt de jongen met de snoepzak. „Maar zelf doe ik het niet, hoor. Je wordt er zo agressief van.”

Deze week bleek Leeuwarden tot de Europese top van drugsgebruik te behoren. In onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) naar drugsresten in rioolwater in 88 Europese steden belandde Leeuwarden op de derde plek qua cannabis-, de vierde plek qua cocaïne- en de vijfde qua speedgebruik.

De Friese provinciehoofdstad liet vorig jaar zelf al een rioolwateranalyse uitvoeren om een beeld te krijgen van de aard en omvang van het drugsgebruik in de stad. Uit die data – nu gebruikt in de Europese vergelijkende studie – kwam reeds naar voren dat Leeuwarden (129.000 inwoners) zich wat betreft drugsgebruik kon meten met steden als Rotterdam en Amsterdam. Burgemeester Sybrand Buma (CDA) kwalificeerde het drugsgebruik in zijn stad destijds als „zeer fors” en zag in het onderzoek bevestigd dat Leeuwarden een grote afzetmarkt voor drugs is. Hij wees de gemeenteraad op de noodzaak om ondermijnende criminaliteit in Leeuwarden terug te dringen.

Op straat heeft vrijwel iedereen over het onderzoek gehoord. De meesten zijn er verbaasd over. Ze zien dat in hun stad misschien redelijk wat verslaafden rondlopen, maar Leeuwarden als Europese drugshoofdstad? „Zo ken ik de stad niet”, zegt Arnold Jorna, teamleider van het jongerenwerk in Leeuwarden. Hij wil de cijfers niet bagatelliseren, want die zijn „heel zorgelijk”, maar ze komen niet overeen met zijn beeld van de Leeuwardse jongeren. „Wij zien wel dat ze veel blowen, maar dat zie je in elke stad. En we horen wel eens over harddrugsgebruik, maar niet bijzonder veel. Ik was laatst in Lissabon. Daar werd op iedere hoek van de straat gedeald. Dat is hier toch echt niet aan de hand.”

Leeuwarden-Oost

Ook Mark Lettinga, oprichter van de Addiction Academy, wil de positie van Leeuwarden relativeren. Hij wijst erop dat maar vijf Nederlandse steden zich hebben aangemeld voor de rioolwaterstudie. Tegelijkertijd weet Lettinga uit ervaring dat het gebruik in Leeuwarden fors is. Hij werd zelf in 2015 opgenomen wegens een verslaving aan cocaïne, cannabis en alcohol, en richtte vervolgens een eigen bedrijf in de verslavingszorg op. Daar zag hij de afgelopen jaren mensen „uit alle lagen van de bevolking”: van bouwvakkers tot mensen die hoog in bedrijfsleven zitten. „Mijn jongste cliënt was 14, die had een blowverslaving.”

Leeuwarden heeft volgens Lettinga bepaalde kenmerken die helpen verklaren waarom het drugsgebruik hoog ligt: van een relatief grote studentenpopulatie tot veel arme wijken waar bepaalde drugs, zoals het goedkopere speed, meer in trek kunnen zijn.

Die wijken bevinden zich vooral in Leeuwarden-Oost, een probleemgebied waar 35.000 mensen dicht op elkaar wonen in buurten die al decennia tot de armste van Nederland behoren. In het vorig jaar verschenen rapport ‘Leeuwarder Ondermijning’ wordt het stadsdeel, voor de helft bestaand uit sociale huur, aangewezen als een plek waar opvallend veel drugsverslaafden wonen, vaak in panden van zorgaanbieders of huisjesmelkers. „Ondermijning is een sociaal probleem: ik heb dat nergens zo duidelijk en zichtbaar aangetroffen als in Leeuwarden-Oost”, zegt criminoloog Edward van der Torre, een van de auteurs van het rapport.

Een van die oostelijke buurten is Zuidvliet, een wijk met smalle straatjes en pittoreske arbeidershuizen. De kleine voortuintjes worden van elkaar gescheiden door groene, recht gesnoeide heggen. Veel ramen zijn afgeplakt met anti-inkijk-raamfolie, sommige met lakens.

Voor buurthuis Welgelegen staat een uitklaptafeltje opgesteld met drie kannen koffie. Jos Bouwhuis en Tineke Roep, gehuld in jassen van welzijnsorganisatie Amaryllis, nodigen iedereen die langs loopt uit voor een praatje. „Jij lust vast wel een bakkie?”

Paul (75), met een gele Cambuur-muts op, gaat zitten en kijkt toe hoe zijn koffie wordt ingeschonken. „Jij stopt er van alles in, of niet?”

Hij wijst naar de jas van Bouwhuis. „Amaryllis, dat is toch een plant?”

Samenwonende verslaafden

Met dit soort initiatieven proberen de buurtwerkers bewoners uit hun isolement te halen. Want achter de deuren in Zuidvliet spelen veel problemen. Grote armoede, psychische problemen, en ook verslaving. „Juist de meest kwetsbare mensen komen hier terecht”, zegt opbouwwerker Tineke Roep. „Het is de enige plek waar je nog een goedkoop huurhuis kunt krijgen.” Ze zien steeds vaker verslaafden samenwonen in huurpanden, waar ze elkaar onderdak verlenen.

Zoals in de Balistraat iets verderop, waar tot voor kort zo’n vijftien verslaafden een pand deelden. „Ze liepen hier als zombies door de buurt”, zegt overbuurman Roy Split (37). ’s Avonds kwamen er gebruikers uit de hele stad op af. „Dan was het vaak schelden en vechten op straat.”

Talloze keren werd erover geklaagd bij gemeente en politie, zonder dat er iets aan de situatie veranderde. Tot Roy Split eind vorig jaar woedend de wijkagent opzocht. „Dat was toen we ’s ochtends de kinderen naar school wilden brengen en er twee heroïnespuiten in de voortuin lagen. Toen heb ik gezegd: als jullie nu niet ingrijpen, gooi ik ze er hoogstpersoonlijk uit.” Kort daarna werd het pand onbewoonbaar verklaard door burgemeester Buma. Alle ramen en deuren zijn nu dichtgetimmerd met houten platen.

De verslaafden proberen elders onderdak te vinden. Sommigen komen terecht bij Eric Rudolphi (67) die met zijn organisatie ‘Straatadvocaat’ onder meer verslaafden en daklozen ondersteunt. Hij zit aan een lange houten tafel in zijn ‘Living Museum’, een kunstcollectief in Leeuwaren-Oost. Rudolphi ziet bij zijn cliënten een onstilbare honger naar ‘het witte’ (crack, cocaïne), of ‘het bruine’ (heroïne). Hij probeert hen, als ze daar voor open staan, in de verslavingszorg te krijgen. Dat kan de ‘heroïne-behandelunit’ zijn, waar mensen onder toezicht een vaste dosis heroïne krijgen verstrekt.

Niet alle verslaafden komen daarvoor in aanmerking of hebben er behoefte aan, zegt hij. „Ze hebben allemaal hun eigen dealer. Ze hoeven maar te bellen en tien minuten later hebben ze wat ze willen. De dealers zijn hier sneller dan flitsbezorgers.”

Makkelijk aan te komen

Dat beaamt de Oekraïense straatmuzikant Pavlo, die op het Leeuwardse Waagplein in het centrum een rode gitaar bespeelt. Zijn gezicht is verstopt onder de capuchon van zijn grijze jas. Uit zijn mond steekt een dunne sigaar.

„Het is makkelijk om aan drugs te komen”, zegt Pavlo, zelf verslaafd aan crack. Een hoeveelheid van 0,25 gram crack, die hij in één keer oprookt, kost hem tien euro. Geld dat hij ophaalt met zijn gitaarspel. Verder leeft hij van de 300 euro die hij als Oekraïense asielzoeker maandelijks van de overheid ontvangt. „Dat is snel op hoor.” Hij wijst naar zijn acrylnagels, waarmee hij de snaren bespeelt. „Alleen die kosten al 25 euro.”

Veel verslaafden die ‘straatadvocaat’ Rudolphi begeleidt, verdienen ook iets bij. Bij hem doen ze dat door te schilderen. Tussen de ateliers van andere kunstenaars gaan ze zelf aan de slag met kunstwerken, die ze vervolgens op straat verkopen. „Soms vragen de makers twintig euro per werk, maar als er haast bij zit vragen ze vijf euro”. Vooral in de zomer, als de bootjes met toeristen weer het centrum van Leeuwarden komen binnenvaren, wordt er langs de grachten veel verkocht. Rudolphi hoopt dat de zon snel weer gaat schijnen. (…)

Wastewater analysis and drugs — a European multi-city study | www.emcdda.europa.eu (20 maart 2024)

Introduction

The analysis of municipal wastewaters for drugs and their metabolic products to estimate community consumption is a developing field, involving scientists working in different research areas, including analytical chemistry, physiology, biochemistry, sewage engineering, spatial epidemiology and statistics, and conventional drug epidemiology. This page presents the findings from studies conducted since 2011. Data from all studies can be explored through an interactive tool, and a detailed analysis of the findings of the most recent study, in 2023, is presented.

See our wastewater analysis hub page for more resources on this topic. (…)

 

Bubatz legal

Cannabis: Bundesrat beschließt Legalisierung - DER SPIEGEL (22 maart 2024)

Die Cannabislegalisierung kann kommen: Das Projekt hat den Bundesrat passiert. Bis zuletzt war unklar, ob die Länderkammer das Vorhaben der Ampel in den Vermittlungsausschuss verweist – und damit ausbremst.

Cannabis wird legal: Der Bundesrat hat den Weg für das von der Ampel beschlossene Gesetz trotz Widerständen einiger Bundesländer freigemacht. Die Länderkammer ließ das Gesetz passieren. Damit kann Besitz und Anbau von Cannabis zum 1. April für Volljährige mit Vorgaben erlaubt werden.

Der Legalisierung ging ein langer Streit voraus. Vor allem die unionsgeführten Länder stemmten sich gegen das Gesetz. Bis zuletzt war unklar, ob die Länderkammer das Vorhaben an einen Vermittlungsausschuss zwischen Bundesrat und Bundestag verweist. Die dafür nötige Stimmenmehrheit im Plenum – mindestens 35 der insgesamt 69 Stimmen – kam jedoch nicht zusammen. Ein Vermittlungsverfahren zwischen Bund und Ländern hätte das Inkrafttreten des Gesetzes verzögert, zudem wären womöglich weitere Änderungen vorgenommen worden.

Die Zäsur in der Drogenpolitik kann damit in wenigen Tagen – am Ostermontag – in Kraft treten. Das Gesetz muss zuvor noch amtlich verkündet werden, wenn Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier es unterzeichnet hat. Das Gesetz umfasst mehrere zentrale Punkte:

    • Legal sein soll für Erwachsene ab 18 Jahren grundsätzlich der Besitz von bis zu 25 Gramm Cannabis zum Eigenkonsum.
    • In der eigenen Wohnung sollen drei lebende Cannabispflanzen erlaubt sein und bis zu 50 Gramm Cannabis zum Eigenkonsum.
    • Kiffen im öffentlichen Raum soll unter anderem in Schulen, Sportstätten und in Sichtweite davon verboten werden – konkret in 100 Meter Luftlinie um den Eingang.
    • Erlaubt werden mit dem Gesetz auch nicht-kommerzielle »Anbauvereinigungen« für Volljährige, in denen bis zu 500 Mitglieder mit Wohnsitz im Inland Cannabis gemeinschaftlich anbauen und untereinander zum Eigenkonsum abgeben. Im Monat dürfen dies höchstens 50 Gramm je Mitglied sein.

Spätestens 18 Monate nach Inkrafttreten des Gesetzes soll eine erste Bewertung auch dazu vorgelegt werden, wie es sich auf den Kinder- und Jugendschutz auswirkt. Die Weitergabe von Cannabis an Kinder und Jugendliche bleibt strafbar. (...)

Cannabis Legalisierung in Deutschland ab dem 1. April - Wo kann man Gras legal kaufen ? | Brisant.de (25 maart 2024)

Wer sich zukünftig einen Shopping-Alltag nach niederländischem oder kanadischem Vorbild vorgestellt hat, wird enttäuscht: Anders als ursprünglich geplant, wird es in Deutschland zunächst keine Geschäfte geben, die Cannabis verkaufen. Auch Kekse und Süßigkeiten mit Cannabis-Extrakten sollen weiterhin verboten bleiben, ebenso wie Kuchen, Cookies oder Öle mit Cannabis und die Vermischung mit Tabak, Alkohol oder anderen Aromen.

GESCHÄFTE IN MODELLREGIONEN?

Geplant war zunächst, den Verkauf in staatlich lizenzierten Geschäften in Modellregionen zu erproben. Dazu will Gesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) einen weiteren Gesetzentwurf vorlegen.

Im vergangenen Jahr hatten Tübingen, Leipzig, Schwerin, Bremen, Hannover, Bonn Darmstadt, Wiesbaden, Frankfurt, Offenbach und München auf Anfrage der WELT mitgeteilt, dass sie sich eine Bewerbung als Cannabis-Modellregion vorstellen können.

Cannabis im Verein erhalten? Ja!

Keine Geschäfte, außer in Modellregionen - das heißt für die meisten Gegenden in Deutschland: Gras gibt es ausschließlich über sogenannte Cannabis-Clubs oder "Cannabis Social Clubs" mit jeweils bis zu 500 Mitgliedern. Die Clubs sind neben dem privaten Anbau die einzige legale Bezugsquelle.

Auch wer nur ab und zu kifft und nicht mehr bei Dealern kaufen will, muss einem Cannabis-Club beitreten, denn: Man kann die Droge nicht von einem anderen Clubmitglied bekommen, weil Weitergabe und Verkauf an Jugendliche und an Erwachsene weiterhin verboten sind.

Vereinsmitglieder können bis zu 50 Gramm Cannabis pro Monat erhalten, Personen zwischen 18 und 21 Jahren bis zu 30 Gramm - mit einem THC-Gehalt von höchstens zehn Prozent. Finanziert wird der Anbau im Verein über Mitgliedsbeiträge - ein Verkauf im klassischen Sinne ist das also nicht.

CANNABIS AUF DEM SCHWARZMARKT KAUFEN? IMMER NOCH KEINE GUTE IDEE!

Dealen bleibt strafbar, für alle. Einige Strafen werden verschärft, mit dem Ziel, den Jugendschutz zu verstärken. So wird etwa der Verkauf von Cannabis an Minderjährige mit mindestens zwei Jahren Freiheitsstrafe statt bisher einem Jahr geahndet.

GEHT AUCH: EIGENANBAU UND KAUF VON SAMEN

Wem die Mitgliedschaft im Club zu umständlich ist, kann selbst anbauen: Privat dürfen bis zu drei weibliche Cannabis-Pflanzen angebaut werden. Aber: Geerntet werden darf nur zum Eigenkonsum und nicht zur Weitergabe an andere.

Die Samen oder Stecklinge dafür kann man in einem Cannabis-Club erwerben - auch als Nicht-Mitglied. Die Regeln für den Betrieb dieser Vereine treten am 1. Juli in Kraft. (...)

 

Europese verkiezingen

Let's find out which European politicians asking for our vote in June are pro legalizing cannabis. @CannaKieswijzer & @vocnederland will do this for the Netherlands. cc @encod @hanfverband @NORMLfr @FederacionFAC @LegaleMeglio @Cork_CAN @theeumans @teluobir #WeedmobEU https://t.co/e61ZfjPqkT

— VOC Nederland (@vocnederland) March 25, 2024

432179228 17983477601644850 9074451952535399188 n

Kiest heel Europa straks voor het Duitse cannabis-model? - CNNBS.nl (26 maart 2024)

Tweede Paasdag, 1 april 2024, wordt Cannabis Bevrijdingsdag bij onze Oosterburen. Dan wordt de eerste fase van de cannabiswet van kracht en mag iedere volwassene 25 gram op zak hebben en thuis drie wietplanten kweken voor eigen consumptie. 

Thuisteelt vanaf Pasen, cannabisclubs vanaf de zomer

Vanaf 1 juli kunnen niet-commerciële teeltverenigingen zich inschrijven voor een vergunning. De verenigingen mogen niet meer dan 500 leden hebben, die per maand maximaal 50 gram mogen kopen, maar die niet ter plaatse mogen consumeren.

In de tweede fase komen er regionale proefprojecten met commerciële teelt en verkoop. De Bondsraad, het parlement van de deelstaten, stemde op 22 maart in met de wietwet. Er bleek bij lange na geen meerderheid om de Vermittlungsausschuss (een soort bemiddelingscommissie) in te schakelen – wat voor veel uitstel zou hebben gezorgd.

420 vieren bij de buren, waarom niet?

De activisten van het Deutsche Hanfverband (DHV) voerden de afgelopen weken een felle campagne tegen de Vermittlungsausschuss. Met een gecoördineerde mail-actie werden ruim 160.000 mails gestuurd aan politici en partijen die hier vóór waren. En dat zijn alleen de mails die aan het DHV ge-cc’d zijn.

Als je een beetje Duits kan verstaan, kijk dan vooral naar aflevering 414 van het DHV News, waarin voorzitter Georg Wurth uitgebreid vertelt over deze historische overwinning.

De Duitse activisten en de tienduizenden consumenten die online de Weedmob vormen verdienen felicitaties en een feestje. Het is dat we met het VOC op 20 april aan een 420 event in Akhnaton Amsterdam meedoen, anders had ik die dag zeker in Duitsland doorgebracht. (…)

(…) Nederlandse coffeeshop delegatie bezoekt Europees Parlement

Vorige week bracht coffeeshopbond BCD een werkbezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Ik was uitgenodigd om mee te gaan. We kregen een spoedcursus Europese politiek van Dorien Rookmaker, die sinds 2020 in het Europees Parlement zit voor Meer Directe Democratie. Eerder was ze actief voor D66, Forum voor Democratie en Groep Otten.

Nieuwtje: BCD-voorzitter Simone van Breda staat derde op de lijst van Meer Directe Democratie voor de Europese verkiezingen in juni.

Rookmaker – vul hier een grap in over haar achternaam – pleit met vier andere Europarlementariërs voor legalisering van cannabis onder de noemer Legalise It EP. ‘Er moet nog veel gelobbyd worden’, zei ze, ‘het Nederlandse model staat er niet goed op. Als er EU-regels komen dan kan de Nederlandse manier misschien niet meer. En de kans dat het Duitse model bij succes wordt uitgerold in Europa is véél groter dan dat het Nederlandse model Europees wordt uitgerold.’

Coffeeshops, steek je kop niet in de polderklei

Hopelijk slaan de coffeeshopondernemers deze waarschuwing niet in de wind. Het Nederlandse model is, op de ongereguleerde achterdeur na, een prima model voor cannabisverkoop. De coffeeshop is een uitstekend instrument gebleken om de markten van soft- en harddrugs te scheiden en consumenten een veilige en vertrouwde omgeving te bieden om cannabis te kopen en te consumeren.

De coffeeshopbonden én de vele coffeeshops die nergens lid van zijn, zouden er goed aan doen om samen te strijden voor hun bestaansrecht. In Den Haag én in Brussel. (...)

BCD bezoekt Europees Parlement: ‘Nederlandse model staat er niet goed op’ | Bond van Cannabis Detaillisten (coffeeshopbond.nl) (26 maart 2024)

Hoe krijg je in Brussel iets voor elkaar? Is er een Europees softdrugsbeleid? Welke problemen lossen we op met legalisering? Deze vragen kwamen aan bod bij het werkbezoek van de BCD aan het Europees Parlement in Brussel op 20 maart. Europarlementariër Dorien Rookmaker ontving de coffeeshopondernemers en waarschuwde hen. ‘Het Nederlandse model staat er niet goed op.’

Door het grote aantal last minute afzeggingen verkende een relatief kleine groep het hart van de Europese politiek. Naast leden van de BCD was ook PCN voorzitter Sander Hewitt naar Brussel gereisd om aan dit bijzondere werkbezoek deel te nemen. Derrick Bergman, journalist en voorzitter van de stichting VOC [https://voc-nederland.org/], was mee om verslag te doen. Dorien Rookmaker ontving de groep met twee beleidsmedewerkers, twee stagiaires en de nummer twee op de lijst van haar partij Meer Directe Democratie voor de Europese Verkiezingen in juni, Hester Bais. BCD voorzitter Simone van Breda staat derde op deze lijst. (...)

 

Coffeeshopeigenaar en legale wietteler

Omroep Flevoland - Nieuws - Legaal geteelde Almeerse wiet: "Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is" (24 maart 2024)

Op 17 juni gaat de vlag uit bij de coffeeshop in Almere Stad. Vanaf die dag mag daar namelijk legaal wiet verkocht worden die ook nog eens legaal geteeld is. "En wat het extra bijzonder maakt, is dat het om softdrugs gaat van cannabisplanten uit een Almeerse kas", vertelt coffeeshopeigenaar en legale wietteler Bart Vollenberg.

Vollenberg was er als de kippen bij, toen er mensen gezocht werden die mee wilden doen aan een experiment om cannabis te telen. Sinds een paar maanden doet hij dat ook daadwerkelijk in Almere. Van delen van de cannabis- of hennepplant worden wiet en hasj gemaakt.

Al een paar keer geoogst

"We zijn aan het opbouwen. Inmiddels hebben we planten staan. En er is al een paar keer geoogst voor de eerste testen en verkoop. Nu duidelijk is dat de proef doorgaat, kunnen we opschalen”, vertelt de trotse Vollenberg.

Hij vecht al jaren voor legale teelt. Bart is niet gelukkig met de gedoogconstructie, maar hij wil wel graag softdrugs verkopen in zijn shops.

Gedoogbeleid

In Nederland wordt de verkoop van kleine hoeveelheden wiet of hasj gedoogd vanuit zogenoemde coffeeshops. Die naam is verwarrend, omdat er geen koffie, maar softdrugs worden verkocht.

In Flevoland zijn drie van dit soort shops. Eén in Lelystad en twee in Almere. Groot probleem is dat winkels de softdrugs niet mogen inkopen. Sterker nog: ze mogen niet eens geteeld worden voor de handel. Deze wonderlijke constructie zorgt ervoor dat er op veel plekken illegale kwekerijen zijn. Daar worden stiekem planten gekweekt, om de shops te kunnen bevoorraden.

De overheid strijdt al jaren tegen de kwekerijen. Ze worden geregeld opgerold, maar het is vechten tegen de bierkaai. Want de verkoop bij de coffeeshops gaat altijd door. De overheid en ook veel coffeeshop-eigenaren wilden dat het anders geregeld werd. Daarom is het huidige experiment met legale wietteelt en -verkoop gestart.

Door de legalisering wordt inzichtelijker wat er precies in de joint zit die iemand opsteekt. Op een paar plekken in het land wordt 'eerlijke' wiet geteeld die in 10 gemeenten mag worden verkocht. Almere is één van die gemeenten.

Alles wat de Almeerse teler nu doet, wordt met argusogen gevolgd door verschillende overheidsdiensten. Elk zaadje, elk plantje en alle opbrengst moet worden verantwoord. "De hele keten is gesloten. Alles moet duidelijk zijn." Vollenberg noemt de samenwerking met de overheid prettig. "Als er dingen echt onwerkbaar, zijn, zoeken we samen naar een oplossing".

Veel bezoek

De Almeerse cannabiskweker krijgt veel aandacht van binnen- en buitenlandse media. "De Britse BBC heeft hier uren gefilmd en geïnterviewd." Die aandacht is fijn. Het stelt Vollenberg in staat om te laten zien wat hij precies doet. En dat daar niks schimmigs aan is. Toch kost de belangstelling van journalisten ook veel tijd. "Voorlopig laat ik daarom niemand meer binnen", stelt Vollenberg.

Na de uitzending van de BBC kreeg de teler trouwens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te horen dat hij in dat programma te wervend over wiet had gepraat. Ook waren er zakjes wiet in beeld, terwijl dat eigenlijk niet mocht. Toppen van de cannabisplant waren volgens de NVWA ook te expliciet te zien geweest. Dat mag ook niet meer. “Volgens de autoriteit krijgen mensen dan zin in een joint.” De teler kijkt bedenkelijk bij de opmerkingen, maar hij respecteert de aanwijzingen wel. (…)

 

Eerst de mens. Dan het geld.

Hof dwingt bank om coffeeshop een zakelijke rekening te geven (nos.nl) (26 maart 2024)

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verplicht SNS een zakelijke rekening te openen voor een coffeeshop. De bank had de bestaande rekening van het bedrijf niet zomaar mogen sluiten alleen omdat er in wiet wordt gehandeld.

De eigenaar van de coffeeshop had al decennialang een privérekening bij SNS. Augustus vorig jaar zegde de bank die op, omdat de man deze rekening ook gebruikte voor zakelijke betalingen. Dat is tegen de regels.

Hoewel een lagere rechter de bank gelijk gaf, oordeelt het hof anders. De wiethandelaar had namelijk geen andere keuze dan zijn privérekening te gebruiken, omdat de bank een zakelijke rekening in 2008 had opgezegd.

Sluiting dreigde

De bank had dat niet zomaar mogen doen, oordeelt het hof. In het vonnis staat dat het "zonder een betaalrekening vrijwel onmogelijk is om een bedrijf te hebben en deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Banken mogen daarom niet bepaalde bedrijven per definitie uitsluiten van een bankrekening."

De rechters lieten in het arrest meewegen dat als de man zijn financiën niet fatsoenlijk kan regelen, zijn bedrijf dicht moet en tien tot vijftien mensen op straat staan. Pensioenafdracht of belasting zouden dan immers niet meer mogelijk zijn.

Het hof erkent dat de man eigenlijk niet de privérekening had mogen gebruiken, maar vindt het begrijpelijk dat hij een alternatief zocht om zijn zaak voort te zetten. Juist de bank zat fout omdat die het bedrijf alleen maar uitsloot vanwege de branche waarin het actief is. De rechters wezen erop dat de minister al in 2010 banken had gemaand dit soort gedoogde bedrijven te faciliteren.

Witwassen tegengaan

Het argument dat in deze sector crimineel geld en witwassen een probleem zijn, gaat niet op volgens het hof. Banken mogen coffeeshops niet categorisch uitsluiten, maar moeten per bedrijf kijken of er risico's zijn. Dat was hier niet gebeurd.

"Het belang van de bank moet worden afgewogen tegen dat van de onderneming die de rekening aanvraagt. Die belangenafweging valt in dit geval in het voordeel van de coffeeshophouder uit."

Het hof vindt namelijk dat de coffeeshophouder zich juist erg meewerkend opstelde. Zo was hij bereid contante betalingen af te bouwen, om beter toezicht op de geldstromen te kunnen houden. "Hier had SNS ook zelf achter kunnen komen als zij het gesprek was aangegaan", aldus het hof.

Op de vingers getikt

Het hof denkt dat de bank vorig jaar ineens zo rigoureus ingreep omdat die op de vingers was getikt wegens gebrekkig toezicht.

Nu de coffeeshophouder gelijk heeft gekregen moet SNS hem een betaalrekening aanbieden zoals voorheen. Voorwaarde is wel dat hij zich vanaf nu aan de regels voor zijn privérekening houdt en betalingen met cash verder afbouwt. (…)

 

Glanerbrug

Duitsland legaliseert cannabis, maar coffeeshop Glanerbrug 'gaat er niks van merken' - RTV Oost (21 maart 2024)

De nieuwe Duitse cannabiswet gaat weinig veranderen in de grensregio. Tenminste, dat verwachten de Nederlandse coffeeshopeigenaren. De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met de cannabiswet waardoor vanaf 1 april de consumptie en teelt van cannabis voor eigen gebruik in legaal is. Er zijn alleen nog wel een heel aantal beperkingen in deze wet. “Ik ga ervan uit dat we hier niks van gaan merken”, aldus Henk Middelhoff van coffeeshop The Grasshopper in Glanerbrug.

Het Duitse parlement stemde eind februari in met een nieuwe wet die wiet legaal maakt voor recreatief gebruik. Er zijn echter nog wel een aantal beperkingen. Zo mag de wiet niet worden gebruikt in de buurt van scholen, speeltuinen en openbare voorzieningen.

Daarnaast blijft het bezitten en telen van wiet volledig verboden als je jonger bent dan 18 jaar. Volwassenen mogen tot 25 gram cannabis op zak hebben in openbare ruimtes en tot 50 gram in een privéruimte.

Cannabisclubs

De productie en verkoop komt in Duitsland vanaf 1 juli in handen van zogenaamde cannabisclubs. Alleen leden kunnen hier cannabisplanten kweken en wiet kopen. De clubs mogen maximaal 500 leden hebben en mogen geen winst maken. De clubs worden volgens de wetgeving geen rooklounges, maar zullen alleen dienen als verkooppunten.

Volgens Middelhoff is dat de grootste beperking in Duitsland. “De mensen zijn huiverig om lid te worden van zulke clubs, omdat ze niet al hun gegevens willen afgeven. Ik denk dat we daarom in Nederland weinig zullen gaan merken van de legalisering.”

Gedoogd

De coffeeshopeigenaar uit Glanerbrug denkt dat het zeker nog anderhalf tot twee jaar duurt voordat er misschien iets is te merken van de wetswijziging in Duitsland. “We zitten nu nog in het beginstadium.”

Ondanks de beperkingen zijn de Duitse wietliefhebbers straks officieel vrijer dan in Nederland. In Nederland is wiet volgens de wet nog steeds illegaal, maar wordt het gedoogd.

Morgen buigt de Bondsraad zich nog over de wet. Die kan de invoering nog vertragen. Gebeurt dat niet, dan wordt de wet op 1 april van kracht. (…)

 

Waalwijk

Waarom Manhattan nog de enige coffeeshop in Waalwijk is: in de wachtkamer door ellenlange rechtszaak | Waalwijk | AD.nl (20 maart 2024)

Het is deze middag druk bij coffeeshop Manhattan. Veel bezoekers parkeren even hun auto op het parkeerterrein bij het Bloemenoordplein, halen wiet of hasj en zijn weer weg. Wie op zoek is naar een coffeeshop in Waalwijk, heeft ook weinig te kiezen. Manhattan is de enige in de stad, of sterker nog de enige in de hele Langstraat. De concurrentie zit in grote steden als Tilburg of Den Bosch. Maar blijft dat ook zo?

Over belangstelling heeft Waalwijk in ieder geval niet te klagen. Zo’n zes tot tien keer per jaar krijgt de gemeente een verzoek binnen om er een coffeeshop te mogen openen. Voorlopig hoeven belangstellenden nog nergens op te rekenen. Waalwijk wil zich wel over het coffeeshopbeleid gaan buigen. Maar niet nu. Dat heeft alles te maken met een al jaren slepende rechtszaak, die eerst moet worden afgerond.

Coffeeshop in centrum al jaren dicht

Waalwijk had tot zo’n vier jaar geleden nog twee coffeeshops. Down Town aan de Stationsstraat moest in 2020 noodgedwongen dicht. Oud-burgemeester Nol Kleijngeld trok de vergunning in. De exploitant van deze zaak in het centrum was betrapt op meerdere overtredingen op de Opiumwet. Ook was er vrees voor criminele activiteiten. Tot op de dag van vandaag verzet de exploitant zich tegen dit besluit. De zaak ligt nu jaren later nog bij de Raad van State.

,,Het duurt allemaal erg lang”, stelt de gemeentewoordvoerder. ,,Het wachten is op de uitspraak van de Raad van de State. We hebben geen idee wanneer die komt.” Wie graag een coffeeshop in Waalwijk wil openen, moet dus geduld hebben. Het heeft in ieder geval geen zin om het in buurgemeente Heusden te proberen. Daar houden ze de deur voor coffeeshops sowieso op slot. Heusden kreeg de afgelopen jaren enkele verzoeken binnen, maar deze zijn vanwege dit strenge beleid afgewezen.

Bij gemeente Loon op Zand zitten ze er minder strak in. ,,We nodigen initiatiefnemers altijd uit voor een gesprek om te kijken wat wel of niet mogelijk is”, aldus de woordvoerster. Alleen blijkt de interesse voor een coffeeshop in Kaatsheuvel of Loon op Zand niet groot. Er komt gemiddeld eens in de twee jaar zo’n verzoek binnen, maar niemand pakte tot dusver echt door.

Zo’n discussie over de plek ligt gevoelig

En zo vaart iedere gemeente haar eigen koers. Als de rechtszaak rond Down Town is afgewikkeld, gaat Waalwijk zijn ‘verouderde’ coffeeshopbeleid goed tegen het licht houden. Moeten het er meer of minder worden, en op welke plek dan? Zo’n discussie ligt gevoelig. Ook binnen de politiek lopen de meningen nogal uiteen. De éne partij ziet de coffeeshops het liefst helemaal verdwijnen, terwijl de ander vreest voor (nog meer) illegale handel als dat gebeurt.

Hoe hoog de gemoederen kunnen oplopen, blijkt in Tilburg. Plannen voor nieuwe coffeeshops in winkelcentra in Tilburg en Berkel-Enschot leidden tot een storm van protest. Bezorgde bewoners, ondernemers en andere betrokken partijen kregen uiteindelijk hun zin. De plannen zijn afgeblazen.

‘Ik wens iedereen zo'n buur’

De enige coffeeshop in Waalwijk zit op het eerste gezicht ook niet op een erg voor de hand liggende plek. Toch is Manhattan een vertrouwd beeld bij Bloemenoord. Het zit er al jaren omringd door andere winkels, vlakbij de Albert Heijn. Dat levert geen problemen op. ,,Ze hebben de zaakjes prima voor elkaar", stelt Sebastiaan van de Leemput, eigenaar van slijterij Drankenhuys Bergmans aan het Bloemenoordplein. ,,Als er iets is, lossen ze het netjes op. Er staan ook erg sympathieke beveiligers voor de deur. Ik wens iedereen zo'n buur.”

Hij ziet dat veel mensen de weg naar Manhattan weten te vinden, al zit het dan niet in het centrum. Hoe goed de handel precies loopt, is lastig te zeggen. De exploitant zit niet zo te wachten op publiciteit.

Enkel nog een afhaalpunt

Ook bij de gemeente zijn geen meldingen van overlast bekend. ,,Parkeren bij het Bloemenoordplein is soms wel een probleem”, aldus de woordvoerder. ,,Maar of dat aan de coffeeshop ligt? Er zitten meer winkels, een supermarkt.”

Bezoekers blijven in ieder geval niet lang bij de coffeeshop hangen. Sinds corona is Manhattan enkel nog een afhaalpunt. ,,Ja, ik kom hier vaak”, vertelt een bezoeker, die snel weer in z’n auto stapt. ,,Je hoeft niet naar Tilburg of Den Bosch, waar het veel drukker is. Ze hebben hier prima spul, toch zou ik graag meer coffeeshops in de omgeving zien.” Of dat gebeurt, is dus afwachten. (…)

 

Amsterdam Empire

Netflix Announces Crime Drama Set In Amsterdam’s Cannabis Scene (forbes.com) (20 maart 2024)

Netflix has announced a new cannabis show based on a crime drama set in Amsterdam, bringing out the cannabis scene of the Dutch capital.

Netflix European executive Larry Tanz announced on March 19 the new Dutch original Amsterdam Empire starring Famke Janssen amid the international TV series festival Series Mania.

The seven-part series delves into the Amsterdam cannabis scene, following Jack van Doorn, the notorious founder of the coffee shop empire Jackal, navigating a career fraught with battles against criminals, rivals, and the complexities of Dutch regulations. However, when his affair with a prominent journalist is exposed, he realizes that his most formidable adversary has been close to him all along: his betrayed wife, Betty (portrayed by Famke Janssen), a former pop star, privy to all of Jack's vulnerabilities and secrets. She is determined to take revenge on Jack by stripping him of everything he holds dear.

Written and created by Nico Moolenaar, Piet Matthys and Bart Uytdenhouwen, directed by Jonas Govaerts, and produced by Amsterdam-based Pupkin, Amsterdam Empire is expected to be released in 2025.

While Jack's adventures may be fictional, they wouldn't stray far from the reality of the Amsterdam cannabis scene.

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600