PODR 24 september 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   Drugs Peace Institute SDG 18 1

 Drugs Peace Institute SDG 18 2

sdg 18

Petition · Support the Request to the UN Secretary-General for SDG 18 - Food of Life - Belgium · Change.org (19 september 2024)

 

THC-monitor 2022-2023

Buitenlandse hasj twee keer sterker dan nederwiet - Trimbos-instituut (20 september 2024)

Het gemiddelde THC-gehalte van de meest verkochte nederwiet in Nederlandse coffeeshops was in 2023 vergelijkbaar met de sterkste nederwiet. Dit was 12,9% voor de meest verkochte nederwiet en 13,6% voor de sterkste. Hasj gemaakt van nederwiet had een gemiddeld THC-gehalte van 30,4%, voor geïmporteerde hasj was dit 28,4%. De CBD-waarde van de meeste cannabismonsters (mediaan) in alle categorieën is nu 0,1%. Dit blijkt uit de 24ste THC-monitor van het Trimbos-instituut. Door het gebruik van een nieuwe analysemethode kunnen verschillen met voorgaande jaren niet worden gebruikt om trends te signaleren of te duiden. (...)

THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops - Trimbos-instituut (2024)

THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops

THC-monitor 2022-2023

Dit is een onderzoek naar de sterkte van cannabisproducten zoals die te koop worden aangeboden in Nederlandse coffeeshops. Voor het onderzoek zijn in december 2022 en januari 2023 in vijftig coffeeshops in Nederland anoniem wiet- en hasjproducten gekocht.

Dit onderzoek is een jaarlijkse monitor naar THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj, zoals die door consumenten in de coffeeshop gekocht wordt. Het eerste onderzoek vond plaats in 1999. De resultaten in dit rapport zijn afkomstig van de 24e jaarlijkse meting. Download het rapport via onderstaande knop.

Download gratis

 

44 procent

Bijna de helft van verkochte wiet in Tilburg en Breda is legaal geproduceerd: ‘Dat is goed nieuws én een zorg’ | Tilburg | bd.nl (19-09-2024)

In april was nog 15 procent van alle verkochte wiet in de Tilburgse coffeeshops legaal geteeld, voor augustus staat de teller op 44 procent. ,,Dat is een forse groei, het geeft aan dat de consument de producten waardeert”, zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings.

De percentages in Breda – waar eveneens al in december met het wietexperiment werd gestart – zijn volgens een woordvoerder van die gemeente vergelijkbaar. Dat veel klanten de legaal geteelde cannabisproducten kopen, is volgens de Tilburgse burgemeester goed nieuws voor het experiment waarmee Tilburg en Breda afgelopen december zijn gestart en waaraan sinds juni tien gemeenten meedoen.

De verkoopgegevens zijn op verzoek van de gemeente door de coffeeshophouders aangeleverd. ,,Ik vind 44 procent veel”, aldus Weterings. ,,Tegelijkertijd zit daar ook een zorg: je moet zorgen dat je productie houdt.”

Daarover ging het eerder deze week tussen de aan het experiment deelnemende burgemeesters en minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport). Zij trapten vorige maand op de rem en besloten de volgende stap in het experiment voor onbepaalde tijd uit te stellen. In dat geval zouden de coffeeshops in alle tien de gemeenten volledig overgaan op de verkoop van legale wiet en de gedoogde wiet helemaal uit hun zaak bannen. Nu, tijdens de proef, mogen ze beide varianten verkopen.

Maar op dit moment zijn slechts drie van de tien geselecteerde telers actief. Zij produceren te weinig voor een succesvolle proef, bovendien voldoet de legaal geteelde hasj niet aan de gewenste kwaliteit. Volgens de bewindslieden kan de volgende stap pas worden gezet als de beschikbare telers in totaal minstens 570 kilo wiet en 160 kilo hasj per week kunnen leveren. Daarnaast moet er minimaal 6800 kilo wiet en 2000 kilo hasj op voorraad zijn.

Nog dit jaar twee telers erbij

Weterings: ,,Nog dit jaar gaan naar verwachting de vierde en vijfde teler leveren. Dat is niet alleen hard nodig om voldoende aanbod te hebben, er moet ook genoeg diversiteit zijn.” Het zijn zaken waarop bij de start van het wietexperiment door de Tilburgse en Bredase coffeeshophouders werd gehamerd.

De woordvoerder van de gemeente Breda: ,,We krijgen teruggekoppeld van de coffeeshops dat ze over het algemeen tevreden zijn over het verloop van het experiment tot nu toe. Wel blijven er zorgen over de kwantiteit, leverzekerheid en het aanbod van hasj.”

Wanneer de volgende stap wordt gezet, is niet bekend. In het najaar is er opnieuw overleg met Den Haag over de stand van zaken in het experiment. ,,Dan zal ook worden bekeken of het aanbod en de diversiteit voldoende is om met de volgende fase verder te gaan”, aldus Weterings. Het overleg met de minister en staatssecretaris deze week hebben hem ervan overtuigd dat het wietexperiment onder de nieuwe regering gewoon doorgaat. (…)

 

Update

Nieuwe spelregels in de maak voor verkoop van wiet in Kampen: ‘Huidig beleid heeft update nodig’ | Kampen | destentor.nl (19 september 2024)

Kampen neemt de komende maanden de regels voor de verkoop van softdrugs onder de loep. Het huidige beleid stamt uit 2011 en is daarmee volgens burgemeester Sander de Rouwe ‘over de houdbaarheidsdatum heen’. ,,Ik ben niet voornemens om het aantal coffeeshops in de stad uit te breiden.’’

Wie in Kampen op zoek is naar een joint kan al jaren terecht in ’t Keldertje. De coffeeshop begon jaren geleden illegaal in een kelder aan de Schoolstraat en wordt sinds 2011 gedoogd aan de Boven Nieuwstraat. Sindsdien heeft Kampen de regels voor de verkoop van de softdrugs niet meer aangepast.

Daar komt verandering in. ,,Het beleid heeft een update nodig. Daar ga ik de komende maanden als portefeuillehouder mee aan de slag’’, meldt De Rouwe. ,,Daarvoor wil ik betrokkenen spreken, de eigenaar van coffeeshop ’t Keldertje, politie, andere betrokkenen. Even horen hoe het gaat en of zij aandachtspunten mee willen geven.’’

Anti-roken

Een ding is voor de burgervader al wel duidelijk. ,,Ondanks dat het aantal voorzieningen in de stad mee moet groeien met het inwonersaantal, ben ik niet voornemens om meer coffeeshops toe te staan. Ik heb er geen signalen van, zie er geen noodzaak in en wil het in het kader van anti-roken ook niet bespoedigen. Maar aan de andere kant, ik ga direct betrokkenen de komende tijd wel even horen.’’

Ter vergelijking: Zwolle heeft in haar coffeeshopbeleid, dat in 2019 werd vastgesteld, opgenomen dat er per 25.000 inwoners één coffeeshop gedoogd wordt. Er is ruimte voor vijf shops in de stad, maar na de sluiting van een van de coffeeshops is de inschrijving voor een nieuwe nog niet geopend. Kampen telt inmiddels 56.177 inwoners. Zou Kampen de lijn van Zwolle volgen, dan is er op basis van het aantal inwoners ruimte voor zeker twee coffeeshops.

Vorige maand verlengde De Rouwe de gedoogverklaring voor ’t Keldertje in de Boven Nieuwstraat voor de verkoop van de softdrugs. Normaal gesproken wordt zo’n verklaring voor vijf of tien jaar verleend. ,,Nu heb ik er voor gekozen om de huidige eigenaar voor de komende twee jaar een vergunning te geven.’’

Andere aanbieders?

Reden daarvoor is de aanpassing van het beleid en de opties die De Rouwe gaat onderzoeken. Belangrijk daarin zijn Europese richtlijnen die nog niet golden toen het Kamper coffeeshopbeleid in 2011 werd vastgesteld. ,,Europa zegt nu: je moet een speelveld creëren waarin andere toetreders ook kunnen inschrijven op die ene gedoogverklaring. Dus iemand met een beter plan of betere uitvoering kan meedingen.’’

Huidig coffeeshophouder Harry Sellis wacht de plannen af. ,,Maar ik heb er wel een mening over, ik zie niet in waarom we dingen anders zouden gaan doen terwijl het nu goed loopt. Ik ben al veertien jaar bezig en er zijn nooit problemen. Hoe gaat dat als iemand anders de vergunning krijgt? Moet er dan een nieuwe plek gevonden worden? Ik denk niet dat we daar iets mee opschieten. Ik neem aan dat al die overwegingen meegenomen worden.’’

‘Meer shops niet nodig’

Een extra shop in Kampen is volgens Sellis niet nodig. ,,Natuurlijk zeg ik dat ook uit eigenbelang, maar ik denk ook niet dat er voldoende vraag naar is. De vergelijking met Zwolle is naar mijn idee een slecht voorbeeld. Denk alleen al aan al die scholen die er zitten, met leerlingen die niet in de stad ingeschreven staan. Dat is niet te vergelijken met Kampen.’’

Ook De Rouwe beaamt dat er weinig problemen zijn rondom ’t Keldertje. ,,Ik ben nu drie jaar burgemeester. Toen ik kwam heb ik niet vernomen dat ’t Keldertje veel problemen gaf en ook de afgelopen drie jaar heb ik daar vanuit de politie geen noemenswaardige meldingen op gehad.’’

,,Wat ik wel eens hoor in de buurt is dat mensen te hard rijden, dat dat soms klanten zijn. Dat is vervelend. Dat is uiteindelijk voor mij geen afweging die telt. Maar ik probeer daar wel de vinger op te leggen dat mensen aangesproken worden. In die categorie zit de enkele klacht die ik wel eens krijg.’’

De burgemeester verwacht het nieuwe coffeeshopbeleid begin november aan de gemeenteraad te kunnen presenteren. (...)

 

Er is één plek

Bekendmaking vrijgekomen plek voor het exploiteren van een coffeeshop in Hoogeveen 2024 - Regionieuws Hoogeveen (22 september 2024)

De burgemeester van Hoogeveen maakt het volgende bekend: Er is één plek voor het exploiteren van een coffeeshop in de gemeente Hoogeveen vrijgekomen. Deze plek kan ingevuld worden met een exploitatievergunning en een gedoogverklaring voor het exploiteren van een coffeeshop. De burgemeester stelt geïnteresseerden in de gelegenheid hiertoe een aanvraag in te dienen.

Aanvragen dienen compleet ingediend te worden voor 31 oktober 2024. Voor meer informatie over de aanvraag kunt u de volgende link raadplegen: www.hoogeveen.nl/veelgestelde-vragen-coffeeshop.

Op de aanvraag om een exploitatievergunning en het verzoek om toestemming voor het exploiteren van een coffeeshop is het Coffeeshopbeleid Hoogeveen 2024 van toepassing. (...)

Collegebesluiten 2 april 2024 - Gemeente Hoogeveen

 

Huiswerk voor burgemeester

Apeldoorn dacht te makkelijk over openen coffeeshop-markt: huiswerk voor burgemeester | Apeldoorn | destentor.nl (19 september 2023)

Apeldoorn is te kort door de bocht gegaan bij een poging de coffeeshop-markt in de stad meer vrij te geven. De Raad van State en de bezwarencommissie van de gemeente zijn in twee verschillende zaken kritisch. Apeldoorn onderbouwde de nieuwe koers niet goed.

Er is in Apeldoorn ruimte voor vijf coffeeshops. Met dat aantal zijn vraag en aanbod goed in balans, vinden alle betrokkenen. En dat is wenselijk om straathandel of te grote drukte op één plek te voorkomen. Het hebben van coffeeshops geeft meer zekerheid over de kwaliteit van de softdrugs en er is toezicht en controle mogelijk.

Andere kijk

Om zo’n shop te exploiteren is een gedoogverklaring nodig. Jarenlang verlengde Apeldoorn die steeds voor de bestaande zaken, zo lang die zich aan alle voorwaarden hielden.

Een paar jaar geleden kreeg de gemeente daar een andere kijk op. Omdat er duidelijk meer belangstellenden zijn om een coffeeshop te exploiteren, dan dat er plekken te vergeven zijn, zou er sprake zijn van een ‘schaars recht'. Waarvan het goed is als iedereen op enig moment kan meedingen.

Verzet

Er kwam een koers waarin een gedoogverklaring voor drie jaar zou gelden. Steeds na zo'n periode zou de verklaring worden opengesteld, zodat iedereen kon meedingen. Waarna de gemeente op basis van ingediende plannen zou afwegen welke exploitant de verklaring voor de volgende jaren zou krijgen.

Coffeeshops hebben zich daartegen verzet, onder meer door bezwaar te maken en door naar de rechter te stappen. De Palm deed dat met succes. Die coffeeshop had een gedoogverklaring voor onbepaalde termijn, maar die werd omgezet naar een periode van drie jaar met mogelijk een eenmalige verlenging met nog eens drie jaar.

Belangen

De Palm voert al sinds 2020 een strijd met de gemeente over deze kwestie. Tot vorig jaar over de juridische vraag óf ze protest kon aantekenen. Nu is er voor het eerst een inhoudelijke beoordeling.

De bezwarencommissie van de gemeente is het op zich eens met de redenatie over een schaars recht. Maar ze vindt dat een ‘deugdelijke motivering’ ontbreekt voor de termijn van drie jaar die Apeldoorn heeft gekozen. Het ‘berust niet op een zorgvuldig onderzoek en een kenbare belangenafweging'.

De bezwarencommissie gaf burgemeester Ton Heerts en zijn ambtenaren het nadrukkelijke advies nog eens naar de onderbouwing van de nieuwe koers te kijken.

De commissie zette dat al in februari van dit jaar zwart-op-wit. De Stentor vroeg sinds december vorig jaar herhaaldelijk om dat advies. De gemeente verstrekte het openbare stuk pas onlangs na een beroep van de Stentor op de Wet Open Overheid.

Terugdraaien

In augustus presenteerde de gemeente een nieuw coffeeshopbeleid. Daarin is opeens het principe van een schaars recht, waar jaren over gesproken is, helemaal van tafel. Volgens de gemeente is er geen verband tussen die wijziging en het advies van de bezwarencommissie. Ze stelt bij nader inzien zo tevreden te zijn over de situatie met de huidige shops, dat ze die graag handhaaft.

Ook de Raad van State heeft de burgemeester huiswerk gegeven. Coffeeshop Power Flower ging eveneens in verzet tegen de inperking van de gedoogverklaring. De gemeente en de rechterbank oordeelden dat Power Flower niet ontvankelijk was. Dat betekent dat het om juridische redenen geen protest kon aantekenen.

De Raad van State heeft dat onlangs teruggedraaid. De hoogste bestuursrechter draagt de gemeente op alsnog inhoudelijk in te gaan op de bezwaren van Power Flower.

Preventie

Mocht er vanaf nu een gedoogverklaring vrijkomen in Apeldoorn, dan worden gegadigden onderworpen aan een strengere toelatingsprocedure dan voorheen. Ze moeten een grondig uitgewerkt plan presenteren, rond bijvoorbeeld preventie, verkeer en communicatie met de omgeving. (...)

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600