PODR 24 december 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.
No Fear
‘Mister Bulldog’ Henk de Vries wint Koos Zwart Award 2024 - Platform Cannabisondernemingen Nederland (17 december 2024)
[citaat] Henk de Vries, oprichter van de bekendste coffeeshop ter wereld, is de winnaar van de Koos Zwart Award 2024. De landelijke coffeeshopbond PCN kent deze prijs sinds 2014 toe aan een persoon of organisatie die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de normalisering en legalisering van cannabis. De Vries kreeg de prijs op vrijdag 13 december uitgereikt na afloop van het PCN Cannabis Congres in het Evoluon in Eindhoven.
PCN bestuurslid Ricardo Hewitt hield een lofrede voor de winnaar, de tiende sinds de Koos Award in 2014 werd ingesteld. Eerdere winnaars waren onder andere Dries van Agt, Doede de Jong en de Stichting Drugsbeleid; een overzicht staat onderaan dit artikel. De vrijwel integrale tekst van Hewitt’s lofrede:
‘Weinig mensen hebben zoveel bijgedragen aan de normalisering van cannabis en de coffeeshop als de man aan wie ik vandaag de Koos Zwart Award mag uitreiken. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.
Zijn verhaal is een Amsterdamse versie van de Amerikaanse Droom: jongen van de Wallen, geboren op de Zeedijk, bouwt wereldbedrijf op en haalt de Quote 500.
Als ik vertel over de eerste keer dat hij een leuke som geld verdiende met de verkoop van cannabis, zullen de meeste mensen in deze zaal weten over wie ik het heb. Het jaar is 1970 en de plaats van handeling is het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam.
Henk de Vries, want over hem heb ik het natuurlijk, heeft een flinke zak wiet meegenomen. Hij deelt er grif van uit aan zijn vrienden. Totdat hij merkt dat zijn wiet achter zijn rug wordt doorverkocht. Dat kan ik ook, denkt hij.
Henk rijdt terug naar Amsterdam, koopt een kilo wiet bij Ouwe Max in de Cotton Club en verkoopt die op het festival. In luciferdoosjes, bij een brug op het terrein. Als twee agenten moeilijk doen, komt Koos Zwart tussenbeide. “Henk mag hier zijn wietje verkopen”, spreekt hij. Het wordt zelfs omgeroepen.
Al snel scheurt Henk weer op en neer naar Ouwe Max. Hij verkoopt zeven kilo wiet tijdens het festival. Met honderd procent winst. In 1975, na enige smokkelavonturen en een onvrijwillige vakantie in Duitsland, opent hij zijn eerste coffeeshop, in een kelder aan de Oudezijds Voorburgwal. Iedereen mag er een stickie roken, maar hard drugs zijn uit den boze.
De zaak heet The Bulldog, naar zijn hond Joris. In de CannaStembus zei Henk daar in 2021 over: “Dat had te maken met de mentaliteit, de power, de liefde, de kracht, het doorzettingsvermogen; heel veel aspecten die ik in mijn hond zag. Ik zei: als ik een bedrijf kan openen met al die aspecten, wordt het een topper.”
In die beginperiode doorstaat The Bulldog honderden politie invallen, soms drie op één dag. Maar na een uurtje in bureau Warmoesstraat staat Henk weer op straat en gaat The Bulldog weer open.
Een halve eeuw later is The Bulldog een begrip over de hele wereld en staat Henk de Vries aan het hoofd van een klein imperium. Hij kocht het oude hoofdkantoor van politie op het Leidseplein en vestigde er zijn Bulldog Palace. Er kwamen cafés, souvenirwinkels, een hotel, een skiresort in Canada, een club in Barcelona... de lijst is niet compleet.
Hij is voor niemand bang. Niet voor Klaas Bruinsma, niet voor Femke Halsema en ook niet voor Red Bull. Hij is een pionier in onze branche en een inspirerend voorbeeld voor velen. Mag ik een oorverdovend applaus voor de winnaar van de Koos Zwart Award 2024, Henk de Vries!’ [einde citaat]
Roermond
Roermond heeft weer coffeeshop, maar storm loopt het nog niet - L1 Nieuws (22 december 2024)
[citaat] Van topdrukte was nog geen sprake op de eerste dag van de nieuwe coffeeshop Skunk Station in Roermond.
Of eigenlijk is het de oude coffeeshop op een nieuwe locatie, namelijk aan de rand van Roermond op industrieterrein Roerstreek. Kennelijk moeten de vaste gasten nog even wennen aan de nieuwe zaak.
Nieuwe locatie
Ruim twee maanden zat Roermond zonder coffeeshop. De gemeente besloot de vergunningen van Sky en Skunk in het centrum niet te verlengen. Het stadsbestuur wil geen coffeeshops meer in het centrum, maar wilde wel twee vergunningen vergeven voor locaties aan de randen van de gemeente. Een van die locaties is op een industrieterrein, niet ver van Herkenbosch, gemeente Roerdalen.
Inwoners en bedrijven wilden de komst van de nieuwe zaak tegenhouden, maar een kort geding daarover ging verloren. En dus mocht Skunk Station zondag om 10:00 uur de deuren openen. Maar hoe verliep die eerste dag?
LEES OOK Groen licht voor nieuwe coffeeshop Roermond: bezwaar afgewezen
Kleine rij
Volgens manager Roger(zijn achternaam wil hij liever niet genoemd hebben) valt de toeloop ietwat tegen. "Er stond een kleine rij al te wachten, maar we hadden wel wat meer bezoekers verwacht. In het centrum kwamen er soms wel duizend bezoekers per dag, maar dat halen we vandaag bij lange na niet. Hooguit 200", vertelt Roger, die een rondleiding geeft in de nieuwe zaak.
Deadline gehaald
Hier en daar moet nog wat gebeuren, maar voor het grootste deel is de deadline gehaald. Wie hier aankomt, trekt een nummertje, laat zijn identificatiebewijs zijn en kan op de eerste etage zijn bestelling doorgeven. Ter plekke een joint roken en een colaatje drinken is ook mogelijk.
Een groepje van drie Duitsers zit er 'gemütlich' bij. Twee andere komen uit Roermond en Geleen en ook zijn er twee Litouwse jongeren die ter plekke wiet of hasj roken. De prijzen vinden ze 'gemiddeld'. Een grammetje kost tussen de 10 en 12 euro. Misschien dat de straathandel goedkoper is, maar daar weet je nooit wat je koopt. "Hier is de kwaliteit goed en koop je geen rotzooi", zeggen ze.
LEES OOK Roermond tijdje zonder coffeeshops: stad vreest straathandel
Het kan nog wel even duren voordat er net zoveel mensen komen als in het centrum - Roger, manager van Skunk Station in Roermond
Wennen
Een van de redenen waarom het nog niet storm loopt, is dat de bezoeker de nieuwe zaak nog niet weet te vinden. Volgens Roger is de zaak in het centrum al een tijd dicht, maar komen er toch nog dagelijks mensen die voor een gesloten deur staan. De nieuwe locatie is dus wennen en ook wel even zoeken. De regels zijn namelijk best streng. Zo mag de Skunk geen reclame maken. Niet in krantjes of via folders, maar ook niet aan de voorgevel. Je moet dus al weten dat er een coffeeshop zit. "Een toevallige bezoeker komt hier niet."
De gemeente wil daarmee voorkomen dat jongeren die net 18 zijn het te makkelijk wordt gemaakt om naar de coffeeshop te gaan. Of dat gaat lukken, moet de toekomst uitwijzen. De eerste bezoekers waren voornamelijk Duitsers, die maar een paar kilometer de grens over te hoeven om er te komen. "Dit is een veel betere locatie dan in het centrum. Er zijn nauwelijks omwonenden, je kunt makkelijk parkeren, eigenlijk ideaal", zegt een van die bezoekers. [einde citaat]
12 arrestaties en 13 boetes tijdens coffeeshoploze periode in Roermond - VML Nieuws (23 december 2024)
[citaat] In Roermond zijn in tien weken tijd volgens de politie twaalf straatdealers opgepakt en dertien boetes uitgedeeld. Dat gebeurde in de periode dat de stad zonder coffeeshop zat. Op 10 oktober sloten coffeeshops Skunk en Sky haar deuren. Sinds zondag is er aan de rand van de gemeente weer een nieuwe coffeeshop geopend.
De politie en gemeente hielden in de coffeeshoploze periode controles om de overlast van straathandel tegen te gaan. Er werd zowel opvallend als onopvallend gecontroleerd. Dit heeft geleid tot meerdere aanhoudingen en boetes voor mensen die illegale handel dreven of bemiddelden bij de verkoop van drugs.
Lees ook: Roermond verscherpt toezicht op straathandel na sluiting coffeeshops
Nu Roermond weer een coffeeshop heeft, is de verwachting dat de straathandel afneemt. De vraag is of mensen de shop, die aan de rand van de gemeente op een bedrijventerrein ligt, weten te vinden. Op de eerste openingsdag was het nog erg rustig, zo zagen regionale media.
Lees ook: Nieuwe coffeeshop Roermond mag ondanks buurtprotest verder verbouwen [einde citaat]
Zoetermeer
Mensen staan in rij voor enige coffeeshop van stad: 'Vreemd dat er maar één is' - Omroep West (22 december 2024)
[citaat] 'Het is vreemd dat er in zo'n grote stad als Zoetermeer maar één coffeeshop is. Ze hebben hierdoor een machtspositie en dat is vreemd.' Al jaren is de Zoetermeerse coffeeshop Casa langs de Amerikaweg de enige plek waar klanten terecht kunnen voor softdrugs. De meningen over een tweede coffeeshop zijn zowel bij de gemeenteraad als de inwoners verdeeld. Is de stad toe aan een nieuwe locatie of werkt het huidige beleid naar behoren?
Aan de achterkant van poppodium Boerderij, langs de snelweg, is het felgroene hokje van coffeeshop Casa te vinden. Op en af verschijnen er aan het einde van de ochtend klanten bij de coffeeshop.
Dat is niet zo gek, want een andere plek om wiet te halen is er niet in Zoetermeer. Dit roept vragen op, vooral omdat een stad als Leiden, met een vergelijkbaar inwonersaantal, elf coffeeshops heeft.
'Het is er vaak erg druk'
Kelvin, een Zoetermeerder die recreatief wiet rookt, is verbaasd over de situatie: 'Het is vreemd dat er in zo'n grote stad als Zoetermeer maar één coffeeshop is. Ze hebben hierdoor een machtspositie en dat is gek. Wat mij betreft mogen er ook wel twee of drie bijkomen.'
Niet iedereen deelt zijn mening. De 25-jarige Jermaine loopt voorbij en zegt: 'Ik vind dat hoe meer coffeeshops er zijn, hoe toegankelijker het wordt gemaakt voor mensen om wiet te halen.' Voor hem is één coffeeshop voldoende.
Andere gebruikers wijzen vooral op de praktische nadelen. Twee jonge Zoetermeerders vertellen dat ze regelmatig in de rij staan bij Casa. 'Omdat het de enige is in Zoetermeer is het vaak erg druk. Ook de kwaliteit van de wiet valt tegen in vergelijking met de prijs.'
Politiek verschilt van mening
In de gemeenteraad van Zoetermeer zijn de meningen over de komst van een tweede coffeeshop nog steeds verdeeld. Margot Kraneveldt, fractievoorzitter van de PvdA, ziet kansen in uitbreiding. 'Bij de plaatsing van een tweede coffeeshop komt meer concurrentie kijken, wat gunstig is voor de gebruikers', zegt zij.
Wel vindt ze dat een nieuwe locatie zorgvuldig moet worden gekozen, bijvoorbeeld niet in de buurt van scholen of plekken waar veel kinderen zijn.
Juliette Meurs, fractievoorzitter van Zoetermeer Vooruit, is geen voorstander. 'Ik ontvang geen klachten en zie daarom ook niet de voordelen van een tweede coffeeshop. Het zou volgens mij de kans op overlast in Zoetermeer alleen maar kunnen vergroten', stelt zij.
En de burgemeester?
De burgemeester van Zoetermeer, Michel Bezuijen, houdt zich vast aan de aangenomen motie van de gemeenteraad uit 2014. Hij laat weten niet de voor- en nadelen te kunnen benoemen van een tweede coffeeshop, omdat die er simpelweg niet is.
'Wij gaan uit van wat is bepaald. Zolang er geen beslissing over is genomen, houden we vast aan het huidige beleid.'
Vragen blijven
Inwoners als Kelvin blijven met vragen zitten. Terwijl vergelijkbare steden een ruimer beleid hanteren, blijft Zoetermeer vasthouden aan een beperkende aanpak. Of dit standpunt ooit zal veranderen, hangt af van de gemeente.
Omroep West heeft geprobeerd te bellen met coffeeshop Casa, maar er is niemand te bereiken voor commentaar. [einde citaat]
Zwolle
Burgemeester sluit drugspand in binnenstad tot grote opluchting van naastgelegen coffeeshop - 1Zwolle (22 december 2024)
[citaat] Burgemeester Peter Snijders heeft na een inval door de politie een woning voor drie maanden laten sluiten. Vanuit het huis op de hoek van de Kalverstraat en Kamperstraat verkocht de bewoner harddrugs en veroorzaakte daarmee veel overlast in de buurt.
Bij de naastgelegen coffeeshop wordt opgelucht gereageerd. “Wij distantiëren ons van harddrugs,” zegt de bedrijfsleider van coffeeshop De Tulp. “Mensen die het allemaal zien gebeuren en overlast ervaren, associëren het al snel met ons terwijl wij er niets mee te maken hebben.”
Net als omwonenden trok ook de coffeeshop aan de bel bij politie en gemeente over de harddrugsgebruikers die constant rondhingen bij het pand. De politie startte met een onderzoek en observeerde langere tijd tot er voldoende bewijs was tegen de bewoner. Het gaat om een man die zorg ontvangt. In de buurt valt dan ook de naam van zorgverlener Meesterwerk.
“Dat is onjuist. Wij huren het pand niet en er woont geen cliënt die van ons ambulante zorg ontvangt,” zegt Milan Khubsing, directeur van Meesterwerk desgevraagd. Hij betreurt het dan ook dat de naam van zijn bedrijf rondgaat in de buurt. Het pand is eigendom van een particuliere vastgoedbezitter.
De woning mag de komende drie maanden niet betreden worden. Het pand is door handhavers van de gemeente verzegeld. Ook prijken er grote borden op het huis die duidelijk maken dat het illegale drugshol is gesloten. Een woordvoerder van gemeente Zwolle meldt dat men hoopt dat de rust snel terugkeert in de Kamperstraat en Kalverstraat. En die wens wordt gedeeld door de bewoners en de coffeeshop. [einde citaat]
Den Helder
Coffeeshops Tops en Tsjakka mogen nog één jaar in de Koningstraat blijven - Regio Noordkop (20 december 2024)
[citaat] De twee coffeeshops Tops en Tsjakka mogen tot 1 januari 2026 blijven zitten in de Koningstraat in de binnenstad van Den Helder. Zij moesten eigenlijk op 1 januari 2024 al verhuizen, maar die termijn is nu voor de tweede keer met één jaar verlengd. Burgemeester Jan de Boer belooft dat dit de laatste termijnverlenging is.
De reden voor het verlengen van de vergunning is hetzelfde als een jaar geleden: krapte op de bouwmarkt en stijgende kosten. Hierdoor loopt de nieuwbouw van coffeeshop Tops en de verplaatsing van coffeeshop Tsjakka nog altijd vertraging op. De omgevingsvergunning voor de nieuwe locatie van coffeeshop Tops aan het Koningsplein is inmiddels wel afgegeven door het college.
“De burgemeester beseft dat hij voor een dilemma staat, omdat er inmiddels al wel nieuwe bewoners zijn komen wonen”, zo schrijft het college in een raadsinformatiebrief. “Omdat hij de bewoners en andere belanghebbenden zekerheid wil geven dat dit proces eindig is, is dit de laatste termijnverlenging. Mocht er daarna geen andere locatie zijn gevonden of de bouw van een nieuw pand nog niet gereed zijn, zal hij geen nieuwe vergunningen meer voor de Koningstraat verstrekken”, aldus B&W. [einde citaat]
De wereld van coffeeshops: meer dan alleen wiet - Denheldersdagblad.nl (22 december 2024)
[citaat] Overal ter wereld kent men de coffeeshops uit Nederland waar mensen cannabis kunnen kopen en consumeren. Toch zijn coffeeshops veel meer dan alleen een verkooppunt van softdrugs. Deze winkels spelen namelijk ook een belangrijke rol in het drugsbeleid van ons kikkerlandje en ze hebben bovendien een unieke plek in de maatschappij. Altijd al benieuwd geweest hoe coffeeshops er achter de schermen uitzien, wat hun maatschappelijke rol is en wat ze anders maken dan een gewone horeca? Lees dan snel verder.
Coffeeshops als regulerende factor
Coffeeshops zijn onderdeel van het Nederlandse gedoogbeleid voor een pragmatische benadering van drugsgebruik. Het houdt heel eenvoudig in dat door cannabis op een gecontroleerde wijze aan te bieden aan kopers de illegale handel wordt ingeperkt en bovendien de softdrugs van de harddrugs worden gescheiden. De coffeeshop, zoals coffeeshop Fly in Den Haag, heeft binnen dat gedoogbeleid dus een belangrijke regulerende functie. Klanten kunnen bij deze winkel cannabis kopen en consumeren zonder dat zij in contact hoeven te staan met een drugsdealer, terwijl de coffeeshops zich tegelijkertijd aan strikte regels houden. Een van de regels is dat ze geen reclame mogen maken, maar er mag bijvoorbeeld ook geen alcohol worden geconsumeerd en de leeftijd van klanten moet ten alle tijden worden gecontroleerd. Dit laat zien dat coffeeshops dus binnen duidelijke kaders opereren.
Een sociale plek in de stad
Coffeeshops zijn niet enkel winkels waar cannabis wordt verkocht, deze winkels hebben ook een duidelijke sociale functie. Veel bezoekers komen er graag omdat het als een ontmoetingsplek functioneert, net zoals een café of bar een plek is om samen te komen, te praten en ontspannen. Ook kunnen we coffeeshops zien als een plek van werkgelegenheid voor mensen uit de omgeving, denk hierbij aan gastheren en kassapersoneel, maar ook schoonmakers en managers. Verder is het zo dat deze winkels vaak samenwerken met lokale instanties om verantwoord gebruik te kunnen bevorderen. Ze informeren mensen over de effecten van het gebruik van cannabis en moedigen veilige consumptie aan.
Toekomst en innovatie
Coffeeshops bestaan misschien al jaren, maar ze zijn ook nog steeds constant in beweging. De achterdeurproblematiek, de aanvoer van cannabis via de 'achterdeur', waarbij het nog steeds illegaal is, blijft een uitdaging. Om deze reden experimenteren steeds meer gemeenten met het aanbieden van gereguleerde wietteelt om deze kloof te dichten. Ook wordt er naar mogelijkheden gekeken om coffeeshops moderner en duurzamer te maken, zoals het aanbieden van biologische cannabis. [einde citaat]
Is al dat licht echt nodig?
Meer licht altijd beter voor cannabis? (23 december 2024)
[citaat] Vraag een willekeurige teler hoeveel licht een cannabisplant nodig heeft. De meesten zullen "veel" zeggen. Probeer ze eens te vragen hoeveel licht ze nodig zouden hebben om de opbrengst te verhogen. Waarschijnlijk zullen ze antwoorden: "zo veel als je kunt." Maar hoe weten ze dat eigenlijk? Er is een bepaalde drempel waarboven meer licht niets doet en zelfs schadelijk kan zijn. Toch lijkt het bij cannabis zo te zijn dat meer licht leidt tot een betere opbrengst. "Vertrouw me, bro" is meestal de bron van die informatie. Anekdotisch bewijs is er in overvloed. Dat is echter niet genoeg als een teler te maken heeft met kleine marges en een dure, zeer onderhoudsintensieve operatie.
Gelukkig is er, dankzij de toegenomen inspanningen en vrijheid in cannabisonderzoek, een wetenschappelijke basis voor deze anekdotes ontstaan door het werk van Wannida Sae-Tang, promovenda aan de Wageningen Universiteit. In haar recente artikel, onderzocht ze, in samenwerking met Signify, of zulke anekdotes waar zijn en waarom cannabisplanten graag zoveel mogelijk licht willen absorberen.
"Toen ik met het experiment begon, discussieerden telers over hoeveel licht cannabis nodig heeft," legt Wannida uit. "Op het niveau van de plantenfysiologie kunnen planten maar een beperkte hoeveelheid licht opnemen. Op een gegeven moment kan te veel licht de plant zelfs beschadigen. In het verleden hebben cannabistelers echter de neiging gehad om de lichtintensiteit te maximaliseren, variërend tussen 600-2000 micromol. Op dat moment vond ik dat een beetje overdreven, maar dit is het normale lichtbereik dat gebruikt wordt door medicinale cannabistelers."
Is al dat licht echt nodig?
In het onderzoek van Wannida stond deze vraag centraal: heeft de cannabisplant al dat licht nodig? "Aanvankelijk geloofden we niet dat de cannabisplant meer zou groeien als je de lichtintensiteit zou verhogen. Onze resultaten bewezen echter dat ons aanvankelijke inzicht onjuist was," grinnikt ze.
Een van de hoofddoelen van het onderzoek was het beoordelen van de bloemopbrengst en de metabolieten, want dat is het doel van elke teler van medicinale cannabis. "Voor ons onderzoek konden we niet elke metaboliet meten, dus concentreerden we ons op de belangrijkste cannabinoïden zoals THC, CBD en hun precursoren", zegt Wannida. "We hebben ons ook gericht op een groep terpenoïden." Tot verbazing van de onderzoekers namen al deze gegevens toe naarmate ze de lichtintensiteit verhoogden. "We ontdekten dat niet alleen de opbrengst toenam naarmate planten werden blootgesteld aan meer licht, maar dat ook de metabolieten toenamen. Met andere woorden, zowel kwantiteit als kwaliteit verbeterden met een hogere lichtintensiteit." [einde citaat]
'Terugblik op een jaar ‘gesloten coffeeshopketen'
Gereguleerde wiet over de toonbank: terugblik op een jaar ‘gesloten coffeeshopketen’ | Ministeries | Rijksoverheid.nl (19 december 2024)
[citaat] Op 7 april 2025 gaat het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ een volgende fase in. Vanaf dat moment mogen de coffeeshops in 10 Nederlandse gemeenten alleen nog gereguleerd geteelde en verwerkte cannabis verkopen. In december 2023 zijn de coffeeshops in Tilburg en Breda al met het experiment gestart. Sinds 17 juni dit jaar mogen alle coffeeshops binnen het experiment gereguleerde producten verkopen naast het gedoogde assortiment. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Welke lessen hebben we geleerd afgelopen jaar?
Er komt bij de gemeente een melding binnen van een verdachte situatie. Reden voor handhaving om een kijkje te nemen. Het blijkt om illegale leveringen van softdrugs te gaan aan plaatselijke coffeeshops. De politie moet ingrijpen. Maar het wringt: zodra de wietproducten in de coffeeshop naar binnen zijn gedragen, mogen de producten in de schappen liggen en kunnen klanten ze volledig gedoogd kopen en gebruiken. Hoewel het gedoogbeleid op het gebied van softdrugs alweer meer dan 50 jaar oud is, blijft het voor gemeenten vaak lastig uit te leggen.
Het experiment in Tilburg
Met deze achterdeurproblematiek krijgen bijna alle gemeenten te maken. Dit roept de vraag op of het mogelijk is om het gedoogbeleid anders in te richten, en zo ja, wat dan goed werkt. In het Experiment gesloten coffeeshopketen gaan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met tien gemeenten op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ook Tilburg meldde zich aan als deelnemer, vertelt een Specialist Veiligheid van de gemeente Tilburg. Ze heeft het dossier ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ in haar portefeuille en coördineert de coffeeshopcontroles in de stad. Ze onderhoudt directe contacten met coffeeshophouders en met alle andere betrokken partijen bij het experiment, zoals de telers en leveranciers, de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Justitiële Informatiedienst die het track&trace-systeem beheert.
Inmiddels draait het experiment alweer een jaar in Tilburg en Breda. “De coffeeshophouders waren al een paar jaar bezig met de voorbereidingen voor het experiment en wilden ervaren hoe een gesloten keten zou werken, én hoe de gereguleerde cannabisproducten bij hun klanten in de smaak zouden vallen”, vertelt de Specialist Veiligheid. “Sommige telers hadden hun gereguleerde teelt al op de rit en wilden gaan verkopen. In nauwe samenwerking met Breda zijn we daarom vorig jaar al gestart met het experiment.”
Vertrouwen als basis voor veiligheid
De gemeente Tilburg investeert al jaren in goede relaties met coffeeshophouders in de stad, vertelt de Specialist Veiligheid. Het vertrouwen dat is gegroeid tussen de gemeente en de shophouders werpt zijn vruchten af, ook in de samenwerking rondom het Experiment gesloten coffeeshopketen. “We willen van de shophouders graag hun ervaringen en verhalen horen over hoe de gesloten keten bevalt. Het afgelopen jaar hebben we op die manier al veel kennis opgedaan over het werken met het kassa- en track&trace-systeem, de benodigde voorraden en de interactie met omwonenden.” Negatieve reacties uit de buurt komen er trouwens weinig, merkt de Specialist Veiligheid op. “Als er al een reactie komt, gaat het over zwerfafval, omdat de nieuwe zakjes groter en opvallend van kleur zijn.”
Informatie voor gebruikers
Waar producten van de hennep- of cannabisplant, zoals wiet en hasj, vandaan komen, weten gebruikers meestal niet met het huidige gedoogbeleid. Met de verkoop van gereguleerd geteelde cannabis is dat anders, legt Luc van Deurse uit. Hij is beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS. “Alle planten die bij telers staan, hebben een unieke track&tracecode en alle producten die van die plant komen, krijgen ook weer zo’n code. Zo weten we precies waar alle producten vandaan komen en kan de kwaliteit van de gereguleerde cannabis worden gemonitord.” De NVWA houdt toezicht op de kwaliteit van de producten en op de strikte verpakkingseisen.
“We hebben maximumwaarden bepaald voor o.a. schimmels, kwik, lood en gisten in de producten”, legt Luc uit. “Elke batch moet daarom worden getest. Een monster van elke batch gaat naar een lab met een opiumontheffing. Komen de genoemde waarden boven het maximum, dan moet de batch worden vernietigd. Dat is wat mij betreft een goede zet: straks wordt er in de deelnemende gemeenten alleen nog maar gekeurde cannabis verkocht.”
“Tegelijk is het voor de gezondheid natuurlijk het beste om helemaal geen drugs te gebruiken”, voegt Luc toe. “Daarom zetten we in het experiment sterk in op het voorkomen van gebruik. Op elke verpakking staat een QR-code die verwijst naar een bijsluiter. In die bijsluiter vinden klanten informatie over de gezondheidsrisico’s van cannabis, in welke situaties het gebruik extra schadelijk kan zijn en waar ze terecht kunnen voor hulp en advies.”
Afstemming vraag en aanbod
Sinds 17 juni 2024, de start van de overgangsfase, wordt de gereguleerde cannabis naast gedoogde producten in alle deelnemende gemeenten verkocht: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. In de deelnemende gemeenten moeten alle coffeeshops meedoen aan het experiment. Dat zijn zo’n 75 coffeeshops in totaal. Na bijna een jaar gereguleerd aanbod hebben 70 van de deelnemende coffeeshops gereguleerde wiet en hasj verkocht. “We willen graag dat er een concurrerend aanbod komt, dat qua prijs, kwaliteit en variatie concurrerend zal zijn met de illegaal geteelde drugs”, vertelt Wendy Opperman, coördinator bij JenV. “Tot nu toe worden de wietproducten goed ontvangen. De reacties op de hasj zijn kritischer. In de aanloop naar de start op 7 april hebben we met veel onverwachte wendingen te maken gehad. De betrokkenheid en tomeloze inzet, van ambtenaren bij gemeenten en het rijk én vanuit de sector zelf, hebben ertoe bijgedragen dat we straks kunnen beginnen.”
Met de startdatum van de experimenteerfase in zicht is er voor telers duidelijkheid wanneer zij volledig kunnen gaan produceren. Zo kan het aanbod van de gereguleerde wiet en hasj verder af worden gestemd op de vraag van de coffeeshophouders. Op dit moment zijn er vier telers in bedrijf. In april zijn naar verwachting nog drie telers gereed om te leveren. Dit zal zowel de keuze voor coffeeshops als ook de betrouwbaarheid van het aanbod ten goede komen.
Monitoring van het experiment
De experimenteerfase met de gesloten coffeeshopketen duurt in totaal 4 jaar, met de optie tot anderhalf jaar verlenging. In die jaren wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van de gesloten keten. Ieder jaar voeren onderzoekers een tussenmeting uit. Deze is bedoeld als monitoring van het experiment. Daarbij wordt gekeken naar effecten op criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid.
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen. [einde citaat]
Antwoorden vragen over het Experiment gesloten coffeeshopketen | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl (19 december 2024)
[citaat] Minister Van Weel (JenV) en staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) geven antwoorden op vragen over het Experiment gesloten coffeeshopketen. Onder meer het starten van de experimenteerfase. De vaste Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid (JenV) had de vragen gesteld. [einde citaat]
Antwoorden vragen over het Experiment gesloten coffeeshopketen [einde citaat]
[citaat] Vraag 1
(D66) Het Experiment gesloten coffeeshopketen bevindt zich op dit moment in de overgangsfase. Eerder kon de datum van 16 september 2024 niet gehaald worden om de experimenteerfase te laten starten, doordat de kwaliteit, kwantiteit en diversiteit van de gereguleerde producten nog niet op het gewenste niveau waren. Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot het starten van de experimenteerfase? Wanneer verwacht u dat de experimenteerfase van start kan gaan? Kunt u een gedetailleerde tijdlijn schetsen van het verdere verloop van het experiment?
Antwoord op vraag 1
Om te bepalen wanneer de experimenteerfase van start kan gaan, zijn de afgelopen maanden de productiecijfers van de telers verzameld en is informatie over de voortgang van de nog opstartende telers opgehaald. Daarnaast zijn coffeeshophouders gevraagd hoe zij de kwaliteit en diversiteit van het huidige gereguleerde aanbod ervaren en is gesproken met de deelnemende gemeenten. Op basis van de gegevens uit de monitoring hebben we besloten om de experimenteerfase te starten op 7 april 2025. Naar verwachting zijn dan zeven telers gereed om te leveren aan de coffeeshops en kan aan de voorwaarden van voldoende kwaliteit, kwantiteit en diversiteit worden voldaan.
De tijdlijn ziet er als volgt uit:
- Op 7 april 2025 zal de experimenteerfase starten. Vanaf dit moment mag er in de deelnemende gemeenten alleen nog gereguleerde cannabis worden verkocht.
- De experimenteerfase duurt vier jaar en kan met maximaal anderhalf jaar worden verlengd.
- Gedurende deze zal fase ieder jaar een tussenmeting worden uitgevoerd door de onderzoekers. Deze tussenmeting is bedoeld als monitoring van het experiment, waarbij de effecten op criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid worden onderzocht. Er zal er ieder jaar een rapportage worden opgeleverd waarin de resultaten worden beschreven.
- Circa 2,5 jaar na het begin van de experimenteerfase wordt gestart met de evaluatie, waarbij opnieuw de effecten op criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid worden onderzocht.
- Na de experimenteerfase volgt een afbouwfase van 6 maanden. In deze fase wordt langzaam teruggegaan naar de gedoogsituatie tenzij door het dan zittende kabinet anders wordt besloten. [einde citaat]
Preventieve controle van buitenaf
Speciaal getrainde honden zoeken naar wapens en drugs in garageboxen | De Gooi- en Eemlander
[citaat] Baarnse handhavers hebben woensdag 216 garageboxen preventief gecontroleerd. De controle met politiehonden gebeurde van buitenaf. Het eindresultaat: één vermoeden van illegale bewoning van een garagebox.
Baarnse garageboxen waren recent in het nieuws toen er een dure maar zwaarbeschadigde BMW Alpina en een lading explosieven werden gevonden in een van de boxen aan het garagepleintje achter Brinkendael. Die BMW was van diefstal afkomstig.
Plofkrakers
Het vermoeden is dat een bende plofkrakers de garagebox gebruikte als vlucht- en verstopplek. De explosieven werde onder politie-escorte door de EOD naar de Leusderheide gebracht en daar tot ontploffing gebracht. De politie laat tot op heden niets los over de kwestie.
Dergelijke spannende zaken werden woensdag niet aangetroffen bij de politiecontrole. Los van de mogelijke illegale bewoning - dit wordt nader onderzocht - werd er zelfs helemaal niets gevonden dat niet door de beugel kan.
Preventief
Het ging om een preventieve controle van buitenaf met speciaal getrainde honden. De honden slaan aan als ze spullen als wapens, geld, opiaten, vuurwerk en explosieven ruiken. De honden bleven de hele dag stil. [einde citaat]
Leestip
In de Thaise gevangenis waar het krioelde van de kakkerlakken, wist de oud-coffeeshophouder: ‘I am fucked.’ Nu klaagt hij de Nederlandse staat aan - NRC (22 december 2024)