PODR 22 oktober 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.
Halve eeuw
50 jaar Simplisties Verbond: 4 wiet klassiekers Van Kooten & De Bie - CNNBS.nl (22 november 2024)
Vandaag is het precies een halve eeuw geleden dat het Simplisties Verbond werd opgericht door de legendarische komieken en televisiemakers Kees van Kooten en Wim de Bie. Hun werk is wat mij betreft nog steeds de beste televisie satire die ooit in ons land is gemaakt. Vier te gekke cannabis filmpjes komen eraan! (...)
XTC-winkel
‘Xtc-winkel’ in Westerpark toont hoe gereguleerde verkoop eruit kan zien: ‘Misschien komt er ooit nog bio-xtc!’ | Het Parool (18 oktober 2024)
In een xtc-winkel in het Amsterdamse Westerpark kunnen bezoekers ervaren hoe het is als xtc legaal zou zijn. Veel voorbijgangers voelen daar wel wat voor. ‘Dat het nu niet gereguleerd is, maakt het gevaarlijk.’
“Willen jullie misschien wat xtc kopen?” Een jonge vrouw in een labjas en met een verpleegstershoedje op vraagt het twee jongens die voor haar balie staan. Het is geen vraag die je normaal in een apotheek of winkel krijgt, maar wel in deze ‘xtc-winkel’. Die opende in het Westerpark tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), dat nu gaande is in de stad.
“Disclaimer: het gaat hier niet om echte xtc,” zegt de vrouw achter de balie. “Jammer,” zegt een van de jongens. De vrienden Niels (19) en Thomas (19) komen uit Enschede voor ADE, vanavond gaan ze naar een feest in de Gashouder.
De moeder van Thomas had ze de xtc-winkel getipt. Weet ze dan ook van hun drugsgebruik? “Nee, maar misschien vermoedt ze het wel.” De twee vinden zichzelf verantwoordelijke gebruikers: eens in de drie maanden, om ‘lekker los te komen’ op feestjes.
Beide jongens zijn voor de legalisering van de drug. Thomas: “Dan weet je meteen dat wat je koopt veilig is. Dat het nu niet gereguleerd is, maakt het gevaarlijk. Je hebt geen idee wat er in zo’n pil zit, of hoe sterk hij is.” Niels valt hem bij: “Alcohol op feestjes leidt tot veel meer agressie, met xtc is er nooit ruzie. Niemand trapt elkaar de getver in.”
Yogasnuiver of hedonist
In de xtc-winkel kunnen bezoekers ervaren hoe het is als xtc legaal kan worden gekocht in een apotheek, smartshop of club. Het pop-updrugsmuseum is een initiatief van Poppi, een organisatie die zich inzet om het onderwerp drugs bespreekbaar te maken.
Machteld Busz (43) is een van de initiatiefnemers. “Als je het over drugs hebt, word je al snel weggezet als een yogasnuiver of een hedonist. Er zit een groot stigma op.”
Busz vindt dat de politiek te weinig luistert naar jonge mensen. “De politiek handelt vanuit een onderbuikgevoel; angst en moraliteit. Wij dagen uit om serieus na te denken over de legalisatie van xtc: hoe zouden we dat beleid het beste kunnen inrichten?”
Aan het einde van hun bezoek krijgen bezoekers een enquête over de verkoop van xtc, met hun mening over de verkoopcondities en voorwaarden. De resultaten hiervan worden gepubliceerd in een onderzoeksrapport dat Poppi aan beleidsmakers wil overhandigen. “We hopen zo het publieke debat over het reguleren van drugs naar een hoger niveau te tillen.”
Sporadisch gebruik
Gedurende de dag druppelen er meer nieuwsgierige voorbijgangers binnen. Onder hen Milo Verhaar (21) uit Delft, die het goed vindt dat zoiets als dit bestaat. “Dan wordt er wat makkelijker over gepraat in plaats van er zo moeilijk over te doen. Er wordt van jongs af aan geleerd: doe geen drugs! Mensen doen het toch, maar dan stiekem en onveilig. Dat verhoogt het risico op ongevallen.”
Jan-Willem Bloem (43) uit Amsterdam-West, met een kind in de buggy en een hond bij zich, beschrijft het als een ‘surrealistische en vermakelijke’ ervaring. “Het was heel leuk om te doen alsof het al legaal is. Als er iets is dat wat mij betreft gelegaliseerd zou mogen worden, is het xtc. Het sporadisch gebruiken doet een mens goed, één of twee keer per jaar op een festivalletje met vrienden is heerlijk.”
Ook Michael (46) uit Amsterdam-Centrum vond het grappig gedaan. “Ik zou het mooi vinden als dit in de toekomst bestond. Legalisering zou neveneffecten als drugsafval dumpen en het criminele circuit uitbannen. Misschien komt er ooit nog bio-xtc!”
Oma in de apotheek
De twee jongens uit Enschede zijn kritischer. “Het was nu een beetje halfbakken werk. Wel leuk gedaan hoor, met die apotheek, maar er ontbrak een lopend verhaal. Ze mogen ook wel wat meer vertellen over hun doel.”
Wel hebben ze, na een korte discussie over de smartshop of de apotheek, een mening over waar ze het liefste hun drugs zouden kopen: de smartshop. “In een apotheek kan ik mijn oma tegenkomen. Toch een beetje ongemakkelijk.”
De xtc-winkel is te bezoeken tot en met 24 november. Voor meer informatie: poppi.amsterdam
Mississippi
Deels gezonken coffeeshopboot: 'Ik ga iedere dag kijken en hoop op een oplossing' - L1 Nieuws (21 oktober 2024)
Meer dan 30 jaar is coffeeshopboot Mississippi een begrip in Maastricht én daarbuiten. Maar door de lage stand van de Maas is het schip deels gezonken en heeft het familiebedrijf van Stephanie Korsten flinke waterschade opgelopen.
Mississippi is samen met de gemeente Maastricht druk op zoek naar een alternatieve locatie, nu het schip waarop de coffeeshop is gevestigd onder de waterlijn van de Maas ligt. Er gebeurde maandag weinig op de kade waar al jarenlang twee coffeeshops liggen aangemeerd.
Leegpompen
Terwijl het op de boot van coffeeshop Smoky business as usual is, ligt de bekende Mississippi er troosteloos bij. De coffeeshopboot zonk afgelopen weekend doordat het schip volliep met water. Door de lage waterstand van de Maas kwam het 65 meter lange schip in de nacht van donderdag op vrijdag scheef te hangen.
Het is onwerkelijk - Stephanie Korsten van familiebedrijf Mississippi
"Vrijdag hebben ze nog geprobeerd hem leeg te pompen", zegt Stephanie Korsten (29) van familieonderneming Mississippi. Dat mocht niet meer baten. Het in 2020 nog vernieuwde interieur en de apparatuur vallen vermoedelijk niet meer te redden.
Geschiedenis
Het verhaal van de Mississippi gaat terug tot 1988. Korstens grootvader Huub was binnenvaartschipper. Met de boot vervoerde hij vracht over de Maas. Tot op een dag de motor van het schip kapotging. "Mijn opa kwam in de buurt van Sint Pieter terecht. Iets op de boot maakte zo'n kabaal dat hij van de toenmalige burgemeester moest vertrekken", vertelt Korsten.
"Destijds werden vanaf de meeste boten drugs verkocht. Opa kreeg steeds vaker van passagiers de vraag of hij iets aan te bieden had. Hij kreeg het idee om hasj te verkopen vanaf zijn boot en toen is het balletje gaan rollen. Opa ontving klanten in zijn woonkamer, die op kleine krukjes konden zitten."
Iedere dag kijken
De Mississippi is nog altijd een familiebedrijf. Tegenwoordig runt de vader van Korsten met zijn compagnon de coffeeshopboot. "Ik heb altijd voor pap gewerkt, maar toen ik zwanger raakte vond ik het ongepast om er met een dikke buik rond te lopen. Sinds 2017 ben ik eigenaresse van coffeeshop Mary Jane, in de stad."
Korsten is met de Mississippi opgegroeid. Dat de boot nu deels gezonken is, doet haar pijn. "Het is onwerkelijk. Ik ga iedere dag kijken en we hopen dat er een tijdelijke oplossing komt. We hebben met de gemeente een gesprek gehad."
LEES OOK Bekende coffeeshopboot is gezonken in de Maas
'Zat niet mee'
Volgens Korsten is er niet één persoon aan te wijzen aan wie het incident te verwijten valt, maar de brandweer had wel adequater mogen handelen. "De brandweer had vier pompen bij zich, waarvan er maar twee aangesloten werden. In alle opzichten zat het niet mee."
Zelf had Mississippi twee van de zwaarste pompen via een verhuurbedrijf laten aanrukken, maar de vrachtwagen mocht van de gemeente niet de kade op vanwege instortinggevaar, aldus Korsten. "Ze wisten het ook niet zeker op dat moment. Om 20:00 uur kregen we toestemming om de wagen te laten komen. We hebben de slang nog naar binnen gegooid, maar er was geen beginnen meer aan."
Alternatieve locatie
Een woordvoerder van de gemeente Maastricht laat weten dat ze nog uit aan het zoeken zijn wat het zinken van de boot voor gevolgen heeft en of er gezocht kan worden naar een alternatieve locatie voor de shop. (...)
The Legend of Sarasani and Holly Hasenbos
Ontploffende softdrugs?
Politie: ontploffing Meppel mogelijk chemische reactie bij maken softdrugs (21 oktober 2024)
De ontploffing in een huis in Meppel afgelopen weekend kwam volgens de politie mogelijk door een chemische reactie bij het maken van drugs. Om synthetische harddrugs ging het niet, zegt de politie.
Om welke (soft)drugs het dan wel gaat, wil de politie niet zeggen. Agenten vonden eerder al spullen die kunnen wijzen op de productie van drugs. Er werden verdovende middelen, een alarmpistool, een taser en een busje pepperspray aangetroffen.
De bewoner van de woning werd zaterdag aangehouden. De 41-jarige man wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet en de wet Wapens en Munitie en zit nog vast.
Gevel weggeblazen
Bij de explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag werd de volledige achtergevel van de woning weggeblazen. Ook veroorzaakte de explosie een grote brand. Een aantal omliggende woningen raakte zwaar beschadigd. (...)
Veiligheid in Zeeland
Stankoverlast leidt tot inbeslagname wietplanten - HVZeeland - Nieuws en achtergronden rond veiligheid en hulpverlening in de provincie Zeeland (19 oktober 2024)
De politie heeft vrijdag in Zaamslag twee grote hennepplanten in beslag genomen. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten over stankoverlast.
Hennep kweken is verboden volgens artikel 3 van de Opiumwet. Gaat het echter om vijf planten of minder, dan is er volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen sprake van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.' Met andere woorden: het telen van vijf hennepplanten of minder is weliswaar verboden, maar wordt doorgaans niet strafrechtelijk vervolgd.
In Zaamslag ging het zogezegd om twee planten. De planten zijn in beslag genomen maar er is niemand aangehouden. Wel wordt de eigenaar op een later tijdstip gehoord, zo laat de politie weten. (...)
Hogere maximumstraffen
Kabinet: maximumstraffen voor drugsdelicten gaan omhoog (21 oktober 2024)
De maximumstraffen voor drugsdelicten gaan omhoog, staat in een wetsvoorstel van het kabinet. Met het voorstel wordt de maximale celstraf voor de smokkel van harddrugs verhoogd van 12 naar 16 jaar.
De straf voor het bezit van harddrugs wordt verhoogd van 6 naar 8 jaar. Het moet dan wel om een "grootschalige hoeveelheid" gaan en dus niet om een gebruikershoeveelheid. De maximale celstraf voor handel in harddrugs gaat van 8 naar 12 jaar.
Nederland moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor drugscriminelen, is de redenering van het kabinet. "Drugscriminelen kennen geen grenzen en vormen een direct gevaar voor onze samenleving, onze rechtsstaat en onze veiligheid", zegt minister van Justitie Van Weel. "Drugshandel is hét verdienmodel van de georganiseerde misdaad. We willen dit verdienmodel doorbreken."
OM en rechters
Met de strafverhogingen komt het Nederlandse beleid "meer in lijn" met dat van omringende landen. Het kabinet denkt dat het Openbaar Ministerie en rechters met de nieuwe maxima makkelijker "gepaste straffen" kunnen eisen en opleggen.
Volgens het kabinet zitten OM en rechters op dit moment regelmatig tegen het maximum aan met strafeis en strafoplegging, vooral bij de zwaardere categorie drugscriminelen. De oude strafmaat voor veel drugsdelicten stamt uit 1976.
Wat zijn harddrugs?
Harddrugs staan op lijst I van de Opiumwet. Op die lijst staan vele tientallen drugs, waaronder heroïne, cocaïne, amfetamine, xtc en GHB. Harddrugs zijn schadelijker dan softdrugs, die op lijst II staan. Voorbeelden daarvan zijn hasj, wiet en slaapmiddelen. (...)
Kabinet wil zwaardere maximumstraffen voor drugscriminaliteit - NRC (21 oktober 2024)
Door de maximumstraffen te verhogen hoopt de regering Nederland minder aantrekkelijk te maken voor drugscriminelen. Nieuw is het plan niet.
Het kabinet wil dat rechters hogere maximumstraffen kunnen opleggen bij harddrugscriminaliteit. Dat staat in een wetsvoorstel van minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) waarmee de ministerraad maandag instemde. De minister moet het wetsvoorstel nog indienen bij de Tweede Kamer.
Het gaat om straffen voor het bezit van ‘grootschalige hoeveelheden’ harddrugs (Van Weel sprak maandagavond bij de talkshow Bar Laat over 500 gram of 1000 pillen) en voor de handel in en productie en in- en uitvoer ervan. Op harddrugsbezit staat nu een maximum celstraf van zes jaar, dit moet acht jaar worden. Daarnaast wil de minister de maximum celstraf voor handel en productie van harddrugs verhogen van acht naar twaalf jaar, en die voor drugssmokkel over de grens van twaalf naar zestien jaar.
De huidige maximumstraffen zijn vastgelegd in de Opiumwet en stammen uit 1976 (voor handel, productie en smokkel) en 2006 (voor bezit). Het Openbaar Ministerie (OM) zit bij zaken tegen drugscriminelen met zijn strafeis steeds vaker tegen die maxima aan, schrijft het kabinet. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid voegt daaraan toe dat dit type criminaliteit „in ons land afgelopen decennia ernstigere vormen [heeft] aangenomen, terwijl de wet daar niet helemaal in is meegegroeid”.
Verdienmodel
Door het OM en de rechters ruimte te geven om zwaarder te straffen hoopt het kabinet Nederland minder aantrekkelijk maken voor drugscriminelen. „Drugshandel is hét verdienmodel van de georganiseerde misdaad”, aldus minister Van Weel. „Van de productie van synthetische drugs in Nederland tot de doorvoer van cocaïne naar de rest van Europa. We willen dit verdienmodel doorbreken en waar dat nodig is harder kunnen straffen.”
Nieuw is het plan niet. Al in 2021 riep de Tweede Kamer het kabinet via een motie op te onderzoeken of Nederland met zwaardere straffen minder aantrekkelijk kon worden voor drugscriminelen. Het plan belandde in het coalitieakkoord van het kabinet-Rutte IV. In juli 2023 schreef toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD) in een Kamerbrief dat ze met de zwaardere straffen een voorbeeld wilde nemen aan Italië, waar de Siciliaanse maffia sinds de jaren negentig hard wordt aangepakt.
Maar heeft zo’n harde aanpak in Nederland hetzelfde effect? Bob Hoogenboom, emeritus hoogleraar Forensic Business Studies aan de Nyenrode Universiteit, is kritisch. „Sinds de kabinetten-Rutte investeren we in Nederland in repressie, terwijl we bezuinigen op preventie. Tegen beter weten in, want uit vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat repressief beleid – meer politie, langere straffen – geen effect heeft op de aard en omvang van georganiseerde misdaad in een samenleving. Het zorgt voor meer corruptie, voor beter georganiseerde bendes, en het kost de samenleving miljarden. Het is puur voor de bühne, symboolpolitiek in optima forma.”
Lees ook Het dilemma in IJmuiden: pak je één dealer op, dan begint de rest een drugsoorlog
Terwijl er wel degelijk effectief beleid mogelijk is, zegt Hoogenboom. „In Nederland hebben we in de jaren tachtig en negentig grote stappen gezet in de aanpak van drugscriminaliteit. Niet via het strafrecht, maar door beter gezondheidsbeleid. Denk aan methadonbehandelingen, voorlichting, en het testen van pillen op festivals. Maar door deze ‘strafrechtelijke roes’ dreigt dat succes naar de achtergrond te verdwijnen.”
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wilde maandagavond niet reageren op de citaten van Hoogenboom. (...)
Brabantse drugsbaronnen
VWS bezuinigt op zorgstages, sport, preventie en onverzekerden (21 oktober 2024)
De bewindspersonen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben bekendgemaakt hoe de aangekondigde bezuiniging van 250 miljoen euro op subsidies wordt ingevuld. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Agema en de staatssecretarissen Maeijer en Karremans dat er onder meer geld af gaat bij organisaties en projecten die zich bezighouden met preventie, de bouw van sportaccommodaties en zorg aan onverzekerden. (...)
(...) Mes in preventie
Ook organisaties die zich bezighouden met preventie en de hulp aan kwetsbare groepen ontkomen niet aan de bezuinigingen. Zo gaat er minder geld naar het Voedingscentrum, het Trimbosinstituut (verslavingen), PON (overgewicht), het Veteraneninstituut en de Stichting Joods Maatschappelijk Werk.
Op die laatste twee organisaties is een kleine bezuiniging volgens VWS wel verdedigbaar. "De zorg- en dienstverlening wordt per jaar minder omdat het aantal eerste-generatie -oorlogsgetroffenen kleiner wordt", staat in de brief.
In dezelfde brief kondigen de bewindspersonen aan dat er door de bezuinigingen ook nog extra geld wordt vrijgespeeld. Daardoor kan er 30 miljoen euro extra worden uitgetrokken voor het verbeteren van de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Ook komt er 3 miljoen euro om beter te controleren op illegale vapes (elektrische sigaretten).
Vanaf woensdag behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van VWS.(...)
Stad
Elk jaar wordt voor 55 miljoen aan drugs gesnoven, geslikt en gerookt in Groningen - Sikkom (17 oktober 2024)
Er gaat iedere dag zo’n anderhalve ton om in de cocaïne-, wiet- en hasj-markt in de gemeente Groningen. Een enorm bedrag, zeker uitgerekend over een heel jaar. Maar het gebruik van drugs is niet toegenomen ten opzichte van twee jaar geleden.
In maart van dit jaar nam wateronderzoeksinstituut KWR een week lang monsters in de rioolwaterzuivering van Garmerwolde. Die testmonsters laten zien dat in de gemeente Groningen per 1000 inwoners meer cannabis (wiet en hasj) wordt gebruikt dan in steden als Leeuwarden, Zwolle, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Opvallend is verder dat het gebruik van speed licht is afgenomen en dat er beduidend minder sporen van designer drugs in het riool zitten dan twee jaar geleden.
Miljoenenhandel
KWR heeft op basis van het rioolwateronderzoek een schatting gemaakt van hoeveel geld om gaat in de lokale drugsmarkt, met de kanttekening dat daarbij wordt uitgegaan van een specifieke manier van drugsgebruik: het roken van wiet of hasj en het snuiven van cocaïne. Het zijn deze twee drugs die de markt in Groningen domineren.
Bij cocaïne schat KWR de financiële omvang op bijna 60.000 euro per dag. In de cannabismarkt gaat dagelijks (voorzichtige schatting) bijna 85.000 euro om. Dat maakt het iedere maand weer een miljoenenbusiness. Opvallend is tot slot dat in het weekend meer MDMA, MMC en cocaïne wordt gebruikt dan doordeweeks.
Brief aan de Raad Uitkomsten rioolwateronderzoek drugsgebruik gemeente Groningen 2024 (16 oktober 2024)
Meer, maar hoe?
Eindhoven wil meer coffeeshops, maar hoe? Gemeente zit met de handen in het haar | Eindhoven | ed.nl (20 oktober 2024)
De geplande uitbreiding van het aantal coffeeshops in Eindhoven die toenmalig burgemeester John Jorritsma bijna vijf jaar geleden aankondigde, zit muurvast. De gemeente weet nog steeds niet hoe de nieuwe vergunningen verdeeld moeten worden.
Een uitspraak van de Raad van State over coffeeshops in Roermond waar Eindhoven lang op heeft gewacht, heeft niet de gewenste duidelijkheid gebracht. ,,Het is nog steeds niet volledig uitgekristalliseerd of vergunningen met gelijke kansen moeten worden verdeeld”, zegt de woordvoerder van burgemeester Jeroen Dijsselbloem op vragen.
Een besluit kan nog wel even op zich laten wachten, kondigt hij bovendien aan. De burgemeester werkt aan een nieuw coffeeshopbeleid, zegt hij. Van de meeste coffeeshops in Eindhoven loopt de tijdelijke vergunning eind volgend jaar af. ,,Voor die tijd moet er uitsluitsel zijn.”
Eind 2019 haalde Eindhoven een streep door het uitsterfbeleid voor coffeeshops. Burgemeester John Jorritsma constateerde toen al dat softdrugsgebruikers uit de stad, de regio én het buitenland de deur van coffeeshops platlopen. Hij kondigde uitbreiding aan van het aantal coffeeshops van twaalf naar vijftien. Kandidaten zitten sindsdien in de wachtkamer.
Er is sindsdien nog niet één coffeeshop bijgekomen. Sterker nog: door de gedwongen sluiting van coffeeshop Indian Dylan zijn er nog maar elf zaken over in de stad.
De centrale vraag waar heel veel grote gemeenten mee worstelen is of coffeeshopvergunningen ‘schaars’ zijn. Want een zogenoemde schaarse vergunning moet verdeeld worden via een transparante procedure waarbij kandidaten gelijke kansen krijgen.
Het is nog steeds niet volledig uitgekristalliseerd of vergunningen met gelijke kansen moeten worden verdeeld - woordvoerder van burgemeester Jeroen Dijsselbloem
Bekende (of zelfs beruchte) voorbeelden in Eindhoven zijn de standplaatsen voor oliebollenbakkers en de exploitatie van prostitutiepanden.
Coffeeshops passen op het eerste oog in dat rijtje,maar de branche denkt daar heel anders over. Ze waarschuwt voor een periodieke stoelendans waarbij expertise en ervaring verloren gaat.
In een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwden de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) en coffeeshops uit acht grote steden afgelopen zomer zelfs voor Helmondse toestanden. De komst van een tweede coffeeshop in Helmond leidde jaren geleden tot aanslagen en bedreigingen aan het adres van de burgemeester. ‘Het invoeren van schaarse vergunningen voor coffeeshops zal in meer gemeenten leiden tot dergelijke problemen', voorspelden de briefschrijvers.
Veel andere belemmeringen
Bij Eindhovense coffeeshops leeft nog wel wat vrees over de invoering van schaarse vergunningen, maar minder dan voorheen. De eerste signalen wijzen erop dat de gemeente de uitgifte niet ingrijpend gaat veranderen, zegt Aernout Ackermans van de Verenigde Coffeeshops Eindhoven (VCE). ,,De gemeente heeft al een beetje laten doorschemeren dat er niet veel verandert en dat de huidige coffeeshops weer een vergunning krijgen voor vijf jaar. Ik verwacht niet dat ze schaarse vergunningen gaan invoeren, want dat veroorzaakt cowboytaferelen.”
Daarbij komt dat Ackermans de vergunning van zijn overleden vader voor coffeeshop Upstairs aan het Stratumseind dit jaar ‘gewoon’ kon overnemen. De vergunning is al meteen weer voor vijf jaar verleend. Ook de vergunning van coffeeshop High Times (Roostenlaan, Stratum) is overgedragen en met vijf jaar verlengd.
Hoe het zit met nieuwkomers, weet hij ook niet. ,,Dat hebben we ook aangekaart. Er komt een nieuw coffeeshopbeleid. En tot die tijd staat het stil.”
Druk van de ketel
De huidige coffeeshops doen goede zaken en zitten misschien ook helemaal niet te wachten op concurrentie, zou je kunnen denken. Ackermans ontkent dat met klem: ,,Wij vinden het juist prima als er nog een aantal coffeeshops bijkomt. Graag zelfs. Dat haalt de druk van de ketel af.”
Ackermans ziet nog wel veel belemmeringen. ,,Panden en locaties zijn in Eindhoven niet te vinden of peperduur. Als je een geschikte locatie hebt en je krijgt maar voor vijf jaar vergunning is de vraag of de investeringen opwegen tegen het risico. Een nieuwe coffeeshop openen is in de praktijk heel lastig.” (...)
Verkeerscontrole
Politie Twente bezorgd na nachtelijke controle: ‘Bestuurders hebben geen idee van de risico’s van drugs’ | Almelo | tubantia.nl (20 oktober 2024)
Politie Twente bezorgd na nachtelijke controle: ‘Bestuurders hebben geen idee van de risico’s van drugs’
Marcel komt net van de coffeeshop. Zaterdagnacht test hij bij een verkeerscontrole in Almelo positief op cannabis. En hij is niet de enige. Tijdens een controle van twee uur worden zeven bestuurders gecontroleerd. Twee daarvan zijn onder invloed van drugs. „Dit is een groot probleem”, zegt agent Bas ten Berge.
De cijfers die de politie Twente met deze krant deelt, spreken boekdelen. Tussen januari en oktober van dit jaar zijn 528 bestuurders in de regio positief getest op drugs of medicijnen. Dat zijn er gemiddeld bijna twee op een dag. De politie noemt het een ‘onderschat probleem’. Iedereen weet dat je niet met teveel drank op achter het stuur mag kruipen. Maar drugsgebruik is net zo risicovol. Deze krant gaat mee met een verkeerscontrole waar speciaal wordt gelet op drugs.
Hij kijkt onschuldig
Het is 23.30 uur als Bas ten Berge vanaf de parkeerplaats van het politiebureau de binnenstad inrijdt. Hij is extra alert. Vooral luxe auto’s met jonge bestuurders trekken zijn aandacht. Maar hij let ook op rijgedrag. „Het zijn vaak kleine signalen”, zegt hij. Niet in een rechte lijn rijden, opvallende remacties, ineens versnellen of langer stilstaan bij een kruising. Allemaal tekenen dat iemand is afgeleid en niet de volledige focus bij het rijden heeft.
Al snel valt een zwarte Citroën op. Ten Berge zet dat voertuig aan de kant. Bestuurder Jermey zegt dat hij volkomen nuchter is. „Ik heb ooit drugs geprobeerd, maar toen had ik nog geen rijbewijs. Nadien nooit weer.” De 21-jarige jongen kijkt onschuldig, maar moet er toch aan geloven. Ten Berge haalt met een soort schraper wat speeksel van zijn tong.
De agent klikt het hulpmiddel op de test en wacht op de uitslag. Die is negatief. Jermey mag doorrijden en wenst ons een goedenacht. De politieagent stuurt opnieuw de donkere nacht in. We rijden langs tankstation Leus aan de Aalderinkssingel. De pomp is gesloten, toch staat hier een auto onopvallend geparkeerd. Dat vindt Ten Berge vreemd. Zijn onderbuikgevoel speelt op. En terecht, zo wordt duidelijk als hij het kenteken natrekt.
Hoogste score in vier jaar
De eigenaar van het voertuig is eerder betrapt op cocaïnegebruik. „Maar de auto stond stil en we konden niet bewijzen dat de man onder invloed had gereden”, zegt Ten Berge. Omdat de eigenaar niet bij de auto is, rijden we verder. Maar dit voorval zal later in de nacht een vervolg krijgen.
Ten Berge heeft de indruk dat drugs een steeds grotere rol in het verkeer spelen. Cijfers bevestigen dat. In 2021 werden in Twente 507 bestuurders onder invloed van drugs of medicijnen betrapt door de politie. In 2022 waren dat er 485, in 2023 478. En in 2024 zijn het er van januari tot oktober dus al 528. De hoogste score in vier jaar, het laatste kwartaal nog niet eens meegerekend.
„Bestuurders hebben geen idee”, zegt Ten Berge, „ze roken een joint of slikken een pilletje, maar weten niet dat sporen daarvan heel lang in het lijf blijven.” Voor hasj en wiet is dat gemiddeld zes tot acht uur, aldus het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Een dosis coke betekent dat iemand ongeveer vier uur niet de weg op kan. Na een gemiddelde xtc-pil is het zestien tot veertig uur lang onverstandig om achter het stuur te kruipen. Ten Berge vertelt dat sporen van cannabis soms na dagen nog in speeksel terug zijn te vinden. Dat betekent niet per definitie dat de bestuurder de toegestane limiet overschrijdt. Na een positieve speekseltest volgt een bloedafname. Pas als de uitslag daarvan ook positief is en boven de wettelijke grens ligt, heeft dat consequenties.
Met strafblad geen baan
Wat de gevolgen kunnen zijn, dat weet de bestuurder van een zwarte BMW precies. Ook hij wordt staande gehouden bij de verkeerscontrole. Het zweet breekt hem uit. „Ik heb deze week nog geblowd”, vertelt de man, die weet wat er op het spel staat. Hij zit in de sollicitatieprocedure voor een baan bij een overheidsinstantie voor gedetineerden- en vreemdelingenvervoer. „Met een strafblad kan ik die baan op mijn buik schrijven.”
Het wachten op de uitslag van de speekseltest duurt twee lange minuten. De uitslag is negatief. Hij haalt opgelucht adem. Ten Berge geeft als advies mee om te stoppen met cannabis. „Het risico bestaat dat het mis gaat. Dat wil je niet”, zegt hij.
Niet lang daarna stuit de politieauto op de grijze Opel Corsa van Marcel. In de Platanenstraat zet Marcel zijn voertuig aan de kant en draait het raam naar beneden. De geur van wiet is op afstand te ruiken. „Heb je de laatste 48 uur drugs gebruikt”, vraagt Ten Berge.
Marcel ontkent, maar het klinkt niet overtuigend. Dat blijkt ook uit de test. Die is positief. Marcel moet mee naar het bureau voor een bloedafname, maar hij rekt tijd. Eerst wil hij de auto niet uit, daarna wil hij buiten een sigaret opsteken. Na heen en weer gepraat, gaat hij toch mee.
‘Ik heb dit eerder meegemaakt'
Op het bureau blijkt dat er een boete openstaat van 259 euro. Die moet hij direct betalen. Zo niet, dan volgt vijf dagen opsluiting in het arrestantencomplex in Borne. Marcel maakt het geld ter plekke over. Bas ten Berge doet de administratieve rompslomp. Een hulpofficier van justitie komt naar het bureau om te toetsen of de politie de juiste procedure heeft gevolgd en wijst Marcel op zijn rechten.
Een verpleegkundige neemt bloed af, dat in een laboratorium wordt onderzocht. Het duurt zes weken voor de uitslag er is. Zijn het spannende weken? „Ik heb dit eerder meegemaakt”, zegt Marcel. „De bloeduitslag liet toen zien dat ik had gebruikt, maar niet te veel. Ik bleef onder de wettelijke norm.” Hij reageert vrij laconiek.
Vermoeidheid en minder concentratie
Bas ten Berge noemt dat tekenend. Weggebruikers zoals Marcel onderschatten de invloed van verdovende middelen, is zijn ervaring. Cannabis vertraagt de activiteit van het centraal zenuwstelsel. Dat leidt tot vermoeidheid, minder concentratie en een tragere reactie. Aan de andere kant zorgen stimulerende middelen zoals cocaïne en ecstasy juist voor een versnelling. De bestuurder kan rusteloos, agressief en gevaarlijk rijden.
„Wie onder invloed is, brengt zichzelf in gevaar. Maar ook anderen. Wij zien een toename van drugs in het verkeer. Alcohol is duurder geworden en verdovende middelen zijn juist goedkoper. Er is een verschuiving gaande.”
Twee op de zeven positief
Dat laatste blijkt ook uit het aantal aanhoudingen voor beide vergrijpen. Tussen januari en oktober dit jaar liepen in Twente 493 bestuurders tegen de lamp omdat ze teveel hadden gedronken. 528 werden er betrapt op rijden onder invloed van drugs of medicijnen. Waarbij een deel van de laatste groep ook alcohol had gehad, maar onduidelijk is hoeveel dat er waren en of ze meer hadden gedronken dan toegestaan.
Het is bijna 03.00 uur als Ten Berge een bericht krijgt van twee collega’s die bij tankstation Leus aan de Aalderinkssingel staan. Ze treffen daar de eigenaar van de onbemande auto, die net wil wegrijden. Hij test opnieuw positief op drugs. Voor de derde keer. (...)
Metropolis
Metropolis | NPO Start (20 oktober 2024)
Wiet
Nederland was ooit een pionier op het gebied van de legale wiet, maar inmiddels zijn we links en rechts ingehaald door andere landen. In New York is het roken en verkopen van wiet sinds kort legaal en je kan er flink geld mee verdienen. En dat doet Stoner Wolf, een professioneel jointroller, dan ook. In Indonesië zou Santi willen dat wiet legaal was. Haar dochter heeft een hersenverlamming en zou veel baat hebben bij cannabis om haar spasmes tegen te gaan. (...)
Koning Cannabis
Marokko, land waar cannabis koning is (21 oktober 2024)
Marokko, volgens de VN de grootste cannabisproducent ter wereld, heeft in 2021 de teelt en het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd. Sindsdien is de legale productie sterk gestegen, tot 296 ton in 2023.
De legalisering beperkt zich tot drie regio’s, met name Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate. De Marokkaanse overheid hoopt zo de drugshandel in het Rifgebergte te bestrijden en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. Het bebouwde oppervlak is dit jaar toegenomen van 300 naar 3000 hectare, meldt RTBF.
Lees ook: Koning Mohammed VI pardonneert duizenden cannabisboeren
De legale cannabisteelt moet boeren een beter inkomen en een waardiger bestaan bieden. "Voorheen kregen boeren die hasj aan drugshandelaren verkochten slechts 4% van de omzet van de illegale sector", schreef het weekblad Telquel in 2021. De overheid wil dit percentage verhogen tot 12% door de onderhandelingspositie van de lokale boeren te versterken.
"De kleine gebruikers verdienen er niet aan. Het zijn de netwerken die rijk worden: degenen die transporteren en verkopen. Door de overstap naar de formele economie verwachten we dat de boeren 7,5 dirham per kilo krijgen, in plaats van 1 à 2 dirham", aldus Seddik Khalfi, correspondent van RTBF in Marokko. Het "groene goud" mag alleen worden gebruikt voor medicinale, luchtvaart-, voedings-, textiel- en andere industriële toepassingen.
Volgens het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) produceerde Marokko in 2021 23.000 ton cannabis en 800 ton hasj. Meer dan een miljoen mensen in het noorden van Marokko leven van de cannabisteelt, aldus het Transnational Institute of Policy Studies (TNI).
Lees ook: Marokko opent eerste legale cannabisfabriek in Taounate
Het Amerikaanse investeringsfonds Insight Partners voorspelt dat de legale cannabisproductie in 2028 meer dan 50 miljard dollar zal opleveren voor Marokko. De Marokkaanse Federatie voor de Farmaceutische Industrie en Innovatie (FMIIP) verwacht een jaarlijkse opbrengst van 400 tot 600 miljoen euro binnen vier jaar. Momenteel zijn er 3300 gecertificeerde telers, zeven keer meer dan een jaar geleden. De droogte blijft echter een uitdaging voor de legale cannabisproductie in
5 november 2024
Willie Nelson Sets Cannabis Community Call For Kamala Harris (19 oktober 2024)
With less than three weeks until Election Day, Willie Nelson is lighting one up for Vice President Kamala Harris.
On Saturday, the 15x Grammy winner announced a community Zoom call “emphasizing the importance of cannabis reform in America,” in support of the Democratic nominee and running mate Tim Walz, which he’ll host virtually with wife Annie D’Angelo on Oct. 24 at 7pm from his Luck Ranch in Texas.
“I’m excited to bring together such an amazing group of people to talk about something we all care about deeply,” said Nelson in a statement. “Cannabis is a path to healing, opportunity, and justice, and supporting leaders like Kamala Harris who understand that is crucial to putting an end to the federal prohibition and undoing the harms it caused to so many, particularly to communities of color where it has been disproportionately enforced.”
Nelson’s virtual smoking circle will also include Whoopi Goldberg, Brittney Spencer, Margo Price, lawyer Dahr Jamail, Colorado Gov. Jared Polis and Rep. Brittany Pettersen. Attendees can RSVP online.
After her ABC News debate with Trump last month, Harris has accepted a CNN invite for an Oct. 23 town hall following the deadline for both candidates to agree to a presidential debate on the network. The town hall will be broadcast live from the critical swing state of Pennsylvania.
Although Trump previously declared “THERE WILL BE NO THIRD DEBATE” for him, CNN has also proposed an individual town hall for him. He has since agreed to a pre-taped Fox News town hall focused on issues affecting women, which aired Wednesday.
Kamala Harris promises full marijuana legalization – is that a gamechanger? | US elections 2024 | The Guardian (19 oktober 2024)
Kamala Harris announced on Monday that if elected president, she would fully legalize adult recreational cannabis on the federal level – the first time a presidential nominee has taken such an unambiguous stance on ending cannabis prohibition.
As part of her pledge, she said she would take steps to ensure that Black men, disproportionately incarcerated and disenfranchised by the war on drugs, would stand to profit from the industry.
Vince Sliwoski, a partner at the cannabis law firm Harris and Sliwoski, said he “was happy to see it, because I like the messaging”, but added: “She can’t just snap her fingers and do it when she gets into office. It’s not something that can be done via executive orders.”
Griffen Thorne, also an attorney specializing in cannabis, felt the promise was “clearly political”, given the announcement came just three weeks before the election. Thorne and other experts the Guardian spoke to suspect Harris’s campaign is attempting to shore up numbers with Black voters, particularly Black men, who are currently less likely to support Harris than they were Biden, according to a New York Times poll.
“Federal marijuana legalization is a sound policy and supporting it is a smart strategy – not just with Black voters, but with Americans across the board,” said Cat Packer, director of drug markets and legal regulation with Drug Policy Action.
“As a Black woman and the first person of color to regulate marijuana for both medical and adult use, I understand the challenges in creating legal marijuana markets that work for Black men. I also recognize the profound harms caused by federal prohibition.”
Packer added that it makes sense for Harris’s plan to include provisions that will remove barriers for Black men in cannabis and other domains.
Notably, the pledge sets Harris apart from both her opponent and her predecessor. While Trump and Biden now support some level of cannabis legalization, Harris is the first to explicitly state that ending prohibition is a priority.
During his administration, Biden made a number of promises on cannabis, including to expunge criminal records for possession convictions and get cannabis rescheduled so that it is eligible for FDA approval. The DEA has made progress on rescheduling, but it won’t go through before the election.
And Biden only expunged a small fraction of cannabis-related convictions during his administration.
“It was kind of embarrassing, because he kept up on his website all this stuff he was promising,” said Sliwoski.
Meanwhile, Trump has changed his tune on cannabis during this election season, including by supporting an upcoming Florida ballot initiative that would legalize recreational cannabis. But the decisions he made during his presidency left a lasting sense of distrust among advocates.
“One of the first things he did was appoint war on drugs zealot Jeff Sessions as his attorney general,” said Sliwoski, “The industry was really on edge, at least for the first couple of years of Trump’s regime,” he explained.
Harris also distinguishes herself from Trump in calling for social equity provisions that help Black men benefit from the industry. But making such provisions work is tricky. Even when Democrats controlled both houses of Congress during Biden’s administration, Thorne pointed out that they were unable to successfully pass cannabis policy reform – in part because of disagreements about whether social equity provisions went far enough.
“They let the perfect be the enemy of the good,” said Thorne.
While some Republicans in Congress now support cannabis reform, Thorne adds, they are less likely to vote for bills with a lot of social equity stipulations.
Sliwoski suggests looking at the More Act to try to get a sense of what kind of provisions Harris might support if elected president.
Harris co-sponsored the bill when it was introduced in Congress in 2019. The act would require the Bureau of Labor Statistics to track demographic information about cannabis business owners and employees, and create a trust fund devoted to initiatives that help communities hurt by the war on drugs.
Vice-President Kamala Harris in Erie, Pennsylvania, where she announced her marijuana policy on Monday. Photograph: Brian Cahn/Zuma Press Wire/Rex/Shutterstock
State-level laws have attempted similar initiatives, but they often fail – the state legal cannabis industry is still heavily dominated by already wealthy white men.
“Inequities in the cannabis industry are due in part to banking restrictions and the high cost of entry into the market,” said Katharine Neill Harris, a drug policy fellow at Rice University. “Individuals need to have money at the beginning of the process, or they need wealthy investors, and white men tend to have more of both.”
Social equity initiatives didn’t fully address barriers to entry in the industry, and sometimes gave funding to people with dubious connections to the marginalized communities they were intended to serve, according to reporting from Politico.
Within the industry, reactions to Harris’s pledge are mixed.
“I’m not shocked to hear another politician make claims for federal legalization of cannabis in hopes of catching a few extra votes during an election year. It’s not the first time, but I do hope it’s the last,” said Caleb Counts, CEO of Connected Cannabis. “This industry has been strung along far too many times with far too many broken promises.”
On the other hand, Bryan Gerber, CEO of the rolling paper company Hara Supply, found the news encouraging as Harris’s support for cannabis reform predated her presidential candidacy.
“With Harris’s stance clear, it seems hopeful that she would sign a full-scale legalization bill or related legislation, such as increased medical marijuana access for veterans, social justice initiatives and industry banking reforms,” Gerber said. “This, of course, is only possible if Congress can successfully land a bill on the president’s desk.” (...)