PODR 21 januari 2025
[In verband met persoonlijke omstandigheden is er vanavond geen uitzending]
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.
Voor het eerst zijn hele verhaal
#94 | Het verhaal van Johan van Laarhoven - High Tea Potcast (18 januari 2025)
[citaat] Johan van Laarhoven is één van de grote coffeeshop pioniers van Nederland. Zijn naam zal voor altijd verbonden zijn met de jaren die hij vastzat in de beruchte Thaise Klong Prem gevangenis. Johan en zijn ex-vrouw Tukta belandden daar door het achterbakse handelen van het Nederlandse openbaar ministerie. In januari 2025 verscheen ‘De hel van Bangkok – Vijf jaar onterecht gevangen in een Thaise cel’, over de nachtmerrie die hem zijn gezin kostte. Voor de verschijning was Johan kort in Nederland. In de High Tea Potcast vertelt hij voor het eerst zijn hele verhaal: over Thailand, maar ook over zijn jonge jaren in Tilburg, de voorlopers en gloriejaren van The Grass Company en zijn zaak tegen de staat. Een XL aflevering, zonder vaste rubrieken en voor één keer zonder Rens, die in Chili zat en er helaas niet bij kon zijn.
Koop het boek van Johan van Laarhoven hier: https://www.awbruna.nl/boek/thrillers/johan-van-laarhoven/de-hel-van-bangkok/ [einde citaat]
Contaminanten in cannabis
Vervuilingen in cannabis uit Nederlandse getroffen coffeeshops (20 januari 2025)
[citaat] Cannabis in Nederlandse coffeeshops bevat verschillende vervuilingen. Ongeveer een derde van de 105 onderzochte monsters bevatte sporen van pesticiden. Eén van de 50 geteste hasjmonsters bevatte een overschrijding van de toegestane hoeveelheid lood. En in zes wietmonsters zat een hoge hoeveelheid van de in principe ziekmakende bacterie Staphylococcus aureus. De vervuilingen overschrijden de toegestane limieten die straks binnen het Experiment Gesloten Coffeeshopketen gelden. Maar met de kennis die we nu hebben over het gebruik van vervuilde cannabis lijkt het erop dat de meeste verontreinigingen geen extra gezondheidsrisico's opleveren voor verder gezonde mensen. [einde citaat]
Mogelijk schadelijke stoffen aanwezig in steekproef cannabismonsters | Nieuwsbericht | WODC - Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (15 januari 2025)
[citaat] Voordat het Experiment Gesloten Coffeeshopketen in april 2025 van start gaat, is onderzocht of er in de cannabis die nu wordt verkocht, onbedoeld stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de consument., Denk aan zware metalen en gewasbeschermingsmiddelen. Uit een kleine steekproef blijkt dat deze contaminanten inderdaad aanwezig zijn. Om te bepalen of die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, is nader onderzoek nodig.
Het Trimbos-instituut onderzocht, in opdracht van het WODC, 105 cannabismonsters als nulmeting voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Zij onderzochten monsters van coffeeshops zowel uit de tien gemeenten die meedoen aan het experiment, als uit tien gemeenten die niet meedoen. Gezien de resultaten van deze kleine steekproef acht het WODC een vervolgmeting op contaminanten gedurende het experiment zowel logisch, als wenselijk.
Aanwezigheid contaminanten
Voor het onderzoek zijn 105 cannabismonsters in coffeeshops aangekocht en geanalyseerd. Uit analyses blijkt dat verschillende contaminanten aanwezig kunnen zijn in cannabis die in Nederlandse coffeeshops wordt verkocht. Zo bevatte één van de cannabismonsters te veel zware metalen, namelijk een hasjsample waarop lood werd aangetroffen. De gezondheidsimpact daarvan is volgens de onderzoekers waarschijnlijk beperkt, maar wel reden om alert te zijn. Verder werd bij één op de vijf monsters een microbiologische overschrijding geconstateerd, waarvan de gezondheidsimpact volgens de onderzoekers moeilijk te bepalen is. In 34% van de monsters werden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen die binnen het experiment niet zijn toegestaan. Geen van de cannabismonsters had een concentratie aflatoxines (natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels) die hoger was dan de gestelde limieten. Vanwege de relatief kleine, niet-representatieve steekproef van cannabismonsters hebben de onderzoeksresultaten een indicatief karakter.
Experiment Gesloten Coffeeshopketen
Het Experiment Gesloten Coffeeshopketen gaat in april 2025 van start. Dat moet duidelijk maken of gereguleerde productie, distributie, en verkoop van cannabis mogelijk is. Vanaf april wordt daarom in tien gemeenten geëxperimenteerd met de verkoop van legaal geteelde cannabis. Daarvoor krijgen enkele geselecteerde bedrijfsmatige telers van cannabis (tijdelijk) een ontheffing van de Opiumwet. Voor de cannabis die verkocht wordt tijdens het experiment, zijn limieten gesteld voor verschillende mogelijke contaminanten, namelijk aflatoxines , zware metalen, micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) en gewasbeschermingsmiddelen. Deze hebben als doel om de gebruiker te beschermen tegen mogelijke gezondheidsconsequenties van contaminaties. [einde citaat]
3082G-experiment-gesloten-coffeeshopketen-nulmeting-contaminantenanalyse-volledige-tekst.pdf
Fytoremediatie
Proefproject dat PFAS met hennep uit bodem haalt, is groot succes | VILT vzw (15 januari 2025)
[citaat] Het saneringsproject op Campus Vesta in Ranst dat PFAS uit de grond haalt met hennep is een voltreffer. Dat blijkt uit de eerste resultaten. "Op drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met 67 procent gedaald", meldt de provincie Antwerpen.
PFAS-houdende schuimen werden sinds de jaren '60 standaard gebruikt in brandbestrijding vanwege hun snelle en sterke bluskracht. Dit leidde tot ernstige vervuiling op delen van de terreinen van het opleidingsinstituut van de provincie Antwerpen (Campus Vesta), waar het blusschuim tot 2011 werd gebruikt voor brandweeropleidingen. Om deze historische vervuiling aan te pakken, sloot Campus Vesta aan bij een biologisch saneringsproject van het Oost-Vlaamse bedrijf C-biotech dat PFAS tracht af te breken met onder meer wilgen en hennep.
Uit de eerste resultaten blijkt het proefproject alvast zeer succesvol te zijn. Twee derde van het terrein is intussen gesaneerd en twee derde van alle PFAS in de bodem is verdwenen. "Bovendien gebeurde het in een paar jaar tijd: 20 tot 30 keer sneller dan internationaal beschreven in de wetenschappelijke literatuur", luidt het.
In het project wordt ingezet op fytoremediatie via wilgen en hennep. Wilgen en hennep trekken PFAS als het ware uit de grond en slaan deze stof op in hun blad. Ze doen dit elk op hun eigen manier. Bij wilgen worden de bladeren ‘geoogst’ nog voor ze op de grond kunnen vallen. Daarna worden ze experimenteel behandeld met technologieën waarbij de PFAS wordt vernietigd. Bij hennep gaat het oogsten er anders aan toe. Daar worden bij het afrijden van de planten de bladeren en stengels gescheiden. Terwijl de bladeren van de plant worden vernietigd, kunnen de PFAS-vrije stengels opnieuw worden gebruikt als grondstof voor circulaire bouwmaterialen.
Saneringsprojecten met industriële hennep zijn op zich niet nieuw. Wat het project op Campus Vesta wel uniek maakt, is dat voor het eerst werd geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende bodemadditieven. Het doel van die toegevoegde stoffen is het versnellen van de opname van PFAS. Vooral het additief Hempurizer+, blijkt de opname van PFAS door de planten te helpen. Over dat geheimzinnige additief kan Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech, weinig kwijt. "Het is een biogebaseerd product dat zowel de groei van de plant als de opname van PFAS en PFOS stimuleert", zegt hij. "Het is exclusief ontwikkeld door de firma Bertels uit Nederland samen met C-biotech."
Het feit dat het bedrijf al veel sneller dan verwacht kan uitpakken met resultaten, biedt volgens hen nog meer kansen voor hennep. "De kostprijs van een sanering wordt veel lager. Bovendien zijn vervuilde gronden op die manier slechts een paar jaar in plaats van tientallen jaren onbeschikbaar", klinkt het. [einde citaat]
Nog maar zeven shops over
Coffeeshops Dees en De Driemaster moeten binnen twee weken dicht: ‘Ernstig gevaar op strafbare feiten’ | OOG Groningen (17 januari 2025)
[citaat] Coffeeshop Dees aan de Papengang en De Driemaster aan de Nieuweweg moeten binnen twee weken gesloten zijn. Dat heeft interim-burgemeester Mirjan van ’t Veld donderdag besloten. De eigenaresse van de twee cannabiswinkels raakt de vergunning voor de zaken kwijt.
In een brief aan de gemeenteraad laat Van ’t Veld weten dat ze deze besluiten heeft genomen op basis van een advies van het Landelijk Bureau Bibob en eigen onderzoek. Volgens de interim-burgemeester laten deze onderzoeken zien dat er een ‘ernstig gevaar’ is dat de vergunning ‘mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen’.
Van ’t Veld stelt dat er, nadat de gemeente het voornemen om de twee zaken te sluiten aandroeg bij de eigenaresse, nog is gepraat met coffeeshopbazin. Maar dat heeft niet tot een andere conclusie geleid’.
Sluiting na vondst geheime ruimte met kilo’s aan ‘voorraad’
Het is niet de eerste keer dat de twee coffeeshops gedwongen dicht moeten op last van de burgemeester. De aanleiding voor het Bibob-onderzoek was een inval door de FIOD bij de twee coffeeshops in september 2022. Toen werd in de kelder van één van de panden een geheime bovenruimte gevonden, met daarin meer dan achttien kilo softdrugs.
Burgemeester Koen Schuiling dwong de coffeeshops daarna (eind december 2022) om vier maanden dicht te blijven. De eigenaresse van de coffeeshop probeerde deze sluiting destijds tevergeefs te voorkomen via de rechtbank.
De kans bestaat dat de eigenaresse de permanente sluiting die nu is opgedragen ook gaat aanvechten bij de rechter, via een voorlopige voorziening tijdens een eventuele bezwaarprocedure.
Nog maar zeven shops over
Er komen voorlopig geen nieuwe coffeeshops in de plaats voor Dees en de Driemaster, besluit Van ’t Veld. Vorig jaar ging The Happy failliet na een reeks aan incidenten en bijbehorende sluitingen door de burgemeester. Taveerne Oasis deed zelf de deuren op slot. Als de sluiting van de twee coffeeshops over twee weken doorgaat, blijven er nog maar zeven wietwinkels over in Groningen. Dat is maar de helft van het total aantal vergunde coffeeshops wat zou kunnen bestaan in de gemeente: veertien is het maximaal aantal vergunningen wat de gemeente kan uitgeven voor de cannabiszaken.
Raadslid Niels Hilboesen van de Stadspartij is bezorgd over de gevolgen van de laatste twee sluitingen en het steeds kleiner wordende coffeeshopbestand. “Gezien de gemeentelijke deelname aan de wietproef en de noodzaak van een passend en gereguleerd aanbod, roept dit vragen op over het huidige en toekomstige beleid rondom coffeeshops in onze stad”, schrijft Hilboesen in schriftelijke vragen aan het college.
Hilboesen vraagt zich af of het overgebleven aantal coffeeshops wel voldoende is om aan de vraag te voldoen, zeker met het oog op de wietproef. “Daarin wordt juist gestreefd naar regulering en een gecontroleerd aanbod van softdrugs. Waarom wordt er bij het intrekken van vergunningen geen beleid gevoerd waarbij direct nieuwe vergunningen worden uitgegeven om het totale aantal coffeeshops op peil te houden?”
‘Alternatieve modellen’
De gemeente zou er, zo schrijft Hilboesen, goed aan doen eens te kijken naar alternatieve modellen, zoals zogenaamde “drive-in” coffeeshops of coffeeshops buiten stadscentra. In andere provincies zijn die er al wel. Dergelijke alternatieven zouden de overlast door coffeeshops in de binnenstad kunnen doen afnemen.
Ook het toestaan van de thuisteelt van een beperkt aantal cannabisplanten, zoals dat vroeger was toegestaan, zou volgens Hilboesen een passende stap zijn. “Dit zou bijdragen aan het verminderen van straatcriminaliteit en een efficiënter gebruik van politiecapaciteit. Het college profileert Groningen vaak als een voorloper op andere gebieden. Waarom wordt deze ambitie niet waargemaakt op het gebied van softdrugsbeleid?” [einde citaat]
Nr-75-Mededeling-over-vergunningen-van-2-coffeeshops-Burgemeester-van-t-Veld.pdf
Het-huidige-coffeeshopbeleid-Stadspartij-100-16-1-2025.pdf
Nog maar drie shops over
Toekomst van nog een Apeldoornse coffeeshop onzeker (18 januari 2025)
[citaat] Coffeeshop ’t Bunkertje aan de Laan van de Mensenrechten, is al sinds eind juni 2024 gesloten. Dit gebeurde op last van de burgemeester. Er zijn nog vier coffeeshops in Apeldoorn over, maar het zou kunnen dat er komende weken nog 1 gaat afvallen.
Bij ’t Bunkertje zouden in 2024 herhaaldelijk overtredingen hebben plaatsgevonden. Overtredingen zoals een te hoge softdrugs voorraad en een niet kloppende administratie.
Ook zou de eigenaar van de coffeeshop zich hebben beziggehouden met de zogeheten “achterdeur”. Dat is de manier waarop een coffeeshop haar voorraad inkoopt. In theorie is het niet toegestaan om softdrugs in te kopen en om alle organisatie daaromheen te regelen.
In de praktijk is het doorgaans niet altijd mogelijk om als coffeeshophouder bezig te zijn met de aanvoer- en inkoopactiviteiten. Het is echter wel van belang om te weten wat de kwaliteit is van de ingekochte softdrugs. De coffeeshophouder heeft een verantwoording naar haar klanten om veilige en goede producten te leveren. Ook al is de inkoop en teelt niet toegestaan.
Sluiting van een coffeeshop heeft ook gevolgen. De klandizie van ’t Bunkertje is het afgelopen half jaar verspreid over de vier overgebleven coffeeshops in Apeldoorn. Ook is er een toename ontstaan in illegale straathandel.
Illegale straathandel is onwenselijk. De veiligheid van de omgeving en het veiligheidsgevoel van de burger komt hiermee in het gedrang. De vier overgebleven coffeeshops in Apeldoorn hebben het extra druk gekregen.
Bij een politiecontrole die afgelopen weken heeft plaatsgevonden zou er in een coffeeshop in Apeldoorn een overtreding hebben plaatsgevonden. Welke overtreding is niet bekend. De kans is aanwezig dat voor een bepaalde tijd van deze coffeeshop de gedoogverklaring wordt ingetrokken.
Dat houdt in dat de coffeeshop tijdelijk gesloten zal worden en dat de overgebleven 3 coffeeshops het nog drukker gaan krijgen. [einde citaat]
‘Parkeren bij het gemeentehuis’
Omzetverlies door paaltjes? Tielse coffeeshop plakt parkeertips op de ramen | Tiel | gelderlander.nl (19 januari 2025)
[citaat] De Tielse coffeeshop Relax heeft een nieuwe manier bedacht om te zorgen dat klanten blijven komen. Op de ramen hangt een uitgebreide routebeschrijving. Dat is hard nodig, nu dit gedeelte van het centrum sinds kort is afgesloten voor verkeer.
Sinds begin januari steken ze in de Tielse binnenstad hun kop op: de paaltjes die het zuidelijke gedeelte van de stad afsluiten voor verkeer.
Vanaf 12.00 uur ’s ochtends zijn de Damstraat/Vleesstraat/Gasthuisstraat en de Koornmarkt/Ambtmanstraat helemaal autoluw. Voor de Westluidensestraat/Agnietenstraat geldt dat vanaf 17.00 uur. Op zondag blijft de hele binnenstad onbereikbaar voor automobilisten die er niet wonen of werken.
Een medewerker van coffeeshop Relax, aan de Vleesstraat, is niet erg onder de indruk van de verkeersafsluiting. ,,Het is wel wat rustiger geworden hier, maar de meeste klanten blijven gewoon komen. We kregen in de eerste paar dagen van de afsluiting zelfs telefoontjes van klanten. ‘Hoe kunnen we nu bij jullie komen?’ Daarom besloten we maar een routebeschrijving op onze ramen te plakken”, vertelt hij. Vanwege veiligheidsoverwegingen wil hij niet met zijn naam in de krant.
‘Tot 12 uur nog doorrijden tot aan de voordeur!’
Op het A4'tje staan handige tips voor klanten die met de auto komen. ‘Zet je auto neer bij de Oude Haven. 150 meter lopen’, of: ‘Voor mensen die snel willen afhalen, zet de auto neer achter de Etos’. Of, voor de vroege vogels: ‘Maandag tot en met zaterdag staan de paaltjes omlaag van 06.00 tot 12.00 uur, dus dan kun je doorrijden tot aan de voordeur!’
Het plan om de Tielse straten af te sluiten maakt onderdeel uit van het grotere meerjarenplan om het centrum op te knappen en maakt een einde aan de overlast van coffeeshopklanten, die foutparkeren en te hard rijden door de smalle, oude straatjes. ,,Ja, de gemeente zegt dat onze klanten veel overlast gaven door te racen door de straten hier. Maar dat waren echt niet alleen onze klanten hoor. En nu is het uitgestorven", klinkt het vanachter de bar bij Relax.
‘Parkeren bij het gemeentehuis’
Ook bij coffeeshop Lamar, iets verderop, is er kritiek op de afsluiting. ,,Ik denk dat we sinds de paaltjes zo'n vijftien procent van onze omzet mislopen, dus het valt gelukkig nog mee. Onze vaste klanten weten ons nog gewoon te vinden hoor, en we zeggen tegen iedereen dat ze netjes bij het gemeentehuis moeten parkeren”, vertelt een medewerker die uit angst voor represailles ook alleen anoniem wil reageren.
,,Dat de gemeente iets doet, snap ik wel, maar waarom dan ook overdag deze afsluiting? Wat ons betreft was een avondafsluiting misschien beter geweest. Gewoon vanaf een uur of vijf, zes, dan zijn de meeste ondernemers ook klaar met werk.” [citaat]
Caza dicht?
Burgemeester is alle aanslagen beu en wil streep door vergunning coffeeshop - Omroep Brabant (15 januari 2025)
[citaat] Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil de vergunning van coffeeshop Caza intrekken, nadat begin januari voor de tiende keer in drie jaar tijd een aanslag werd gepleegd. Dat heeft Weterings woensdagavond laten weten. "De incidenten rondom de coffeeshop blijven zich opstapelen."
Zo'n drie jaar geleden begon de ellende. Op 10 maart 2022 werd coffeeshop Caza aan de Gasthuisring voor de eerste keer beschoten. Daarna volgden nog tal van andere aanslagen waarbij werd geschoten en explosieven werden gebruikt. Bij geen van de aanslagen raakte iemand gewond, maar voor Weterings is de maat nu vol.
Drie jonge mensen van 15, 16 en 19 jaar oud zijn in de afgelopen jaren opgepakt na aanslagen, maar het is nog altijd onduidelijk wie er precies achter zit.
"De veiligheid van onze inwoners staat op het spel en de rust in de buurt wordt ernstig verstoord. We kunnen deze situatie daarom niet langer laten voortduren", zegt hij.
Camera's en bewaking
Na eerdere aanslagen werden al veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is de omgeving rond de coffeeshop aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie heeft dan de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren. Ook is er extra straatverlichting geplaatst en was er 24 uur per dag bewaking voor de deur.
LEES OOK: Tien aanslagen op coffeeshop Caza: dit gebeurde er de afgelopen drie jaar
Meerdere keren werden jonge daders op camerabeelden vastgelegd. In het bericht richt Weterings zich tot de jongeren: "Dit geweld heeft verwoestende gevolgen, niet alleen voor de buurt maar ook voor jullie eigen toekomst."
Weterings vindt dat de jongeren 'hun kansen op een goede toekomst verspelen': "Stop hiermee en meld je bij de politie voordat het te laat is. Ik blijf me inzetten om de buurt te beschermen. En ik gun de jongeren een betere toekomst."
Coffeeshop nu dicht
De coffeeshop werd na de tiende aanslag in januari al gesloten tot in ieder geval februari. De coffeeshophouder heeft tot en met 28 januari de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het besluit van de burgemeester. [einde citaat]
Exklusive Einblicke hinter den Kulissen!
Drachtster marihuana
De Wietfabriek in Drachten is los en de eerste oogst een feit: 'Het kind is geboren' - Leeuwarder Courant (15 januari 2025)
[citaat] Nog twee weken en het is zover: dan kopen rokers de eerste legale Drachtster marihuana. Dan worden ze stoned van cannabis die legaal is geproduceerd in de ‘wietfabriek’ aan de Tussendiepen.
De eerste wiettoppen zijn geknipt, de eerste plastic zakjes gevuld. Die staan in kratten opgeslagen in een kluis. ,,We hebben hier jaren naartoe gewerkt”, zegt Orville Bovenschen. ,,Nu is het kind geboren.”
Aan de buitenkant van het cannabisbedrijf van Leli Holland zie je niks bijzonders. Ja, een flink hek. En camera’s. Als je je niet hebt aangemeld, kom je met geen mogelijkheid binnen. Wie wel als gast staat geregistreerd, ruikt meteen na binnenkomst de onmiskenbare lucht van cannabis. ,,Je wordt er hier nog niet high van”, zegt een lachende Yme Kingma.
Hij is de locatiemanager. Bovenschen, getogen in Utrecht, is directeur van Leli Holland, een dochterbedrijf van het Canadese Village Farms. Hij is het afgelopen jaar zeker tien keer heen en weer gevlogen tussen Vancouver en Nederland. Leli Holland begint in februari aan de bouw van nog een productiebedrijf, in Groningen. Dat wordt vijf keer zo groot als het pand in Drachten.
75 coffeeshops
Zo’n 75 coffeeshops in tien verschillende gemeenten hebben zich aangesloten bij de proef en verkopen straks alleen nog staatswiet. Smallingerland hoort daar niet bij (zie kader).
Bevalt de testperiode en blijkt legale kweek beter voor de volksgezondheid en goed in de strijd tegen criminaliteit, dan komt er wellicht een einde aan het gekke Nederlandse gedoogbeleid van wél legaal verkopen maar illegaal produceren. In Canada is de teelt van cannabis al sinds 2018 toegestaan.
Terug naar het pand in Drachten, het gebouw dat voorheen van Visser Karrosserie was. Het is nogal onooglijk van de buitenkant. Binnen is alles functioneel vertimmerd voor de kweek van jaarlijks 2500 kilo cannabis. Daar ruik je in de kantoorruimtes dan weer niks van.
Het ziet er tamelijk klinisch uit. Gezellig hoeft het niet te zijn. ,,Het moet vooral praktisch en schoon zijn”, zegt Bovenschen. ,,Ik zie het als een ziekenhuis.”
5 miljoen plus 5 miljoen
Het verbouwen heeft 5 miljoen euro gekost. Voor het regelen van alle vergunningen was Leli Holland nog een keer 5 miljoen kwijt. Die investering uit eigen middelen wil het bedrijf in de proefperiode van 5,5 jaar terugverdienen.
Al in 2020 kregen Leli Holland en negen andere bedrijven te horen dat ze staatswiet mochten kweken. Het duurde een flinke tijd voordat de proef echt van start ging. ,,Vooral netcongestie speelde op veel plekken een rol”, legt Yme Kingma uit. ,,Er was dus niet overal genoeg stroom. Daar hadden we hier nog niet echt last van. En een vergunning hadden we ook vrij snel.”
Een bankrekening kreeg het bedrijf ook zonder al te veel problemen: moederbedrijf Village Farms is een beursgenoteerd bedrijf (Nasdaq). ,,Dan denkt een bank: daar zitten geen criminelen achter”, zegt Bovenschen. ,,We zijn al flink door de mangel gehaald.”
Leli Holland is het zesde van tien bedrijven die nu zijn begonnen met kweken. ,,Kom maar mee.” Bovenschen loopt langs een groot scherm waarop alle hoeken in en rond het pand te zien zijn. Elke beweging wordt waargenomen.
Twee keer loos alarm
Gebeurt er iets onverwachts, dan gaat onmiddellijk het alarm af. Yme Kingma maakte al twee keer mee dat hij midden in de nacht uit bed werd gerammeld. Het was twee keer loos alarm. Een deur zat niet goed dicht en klapperde een beetje.
,,De systemen werken goed”, concludeert Bovenschen. ,,Laatst waren hier mensen van de politie. Ze waren onder de indruk.” Dinsdag kwam een afvaardiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid nog een kijkje nemen.
Hij opent de deur naar de irrigatieruimte, de plek waar het finetunen van de watertoevoer, voeding en hoeveelheid meststoffen voor de cannabisplanten plaatsvindt. ,,Het water dat planten niet opnemen, verversen we en gebruiken we opnieuw. Illegale kwekers weten niet wat ze zien als ze hier zijn, zo professioneel.”
Een aantal voormalige illegale wietproducenten werkt nu in de fabriek in Drachten. Kan niet anders: hun kennis is onmisbaar. ,,Lokaal talent”, stelt Bovenschen. Voorwaarde is dat ze een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overleggen. Oftewel: ze zijn nooit gepakt toen ze in een vage schuur of op een obscure zolder cannabisplanten lieten groeien.
‘Van hobby mijn beroep gemaakt’
Neem Meino. Hij is ervaringsdeskundige. ,,Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, vertelt hij. ,,Legale teelt heeft de toekomst. Ik begrijp niet dat we dit in Nederland niet veel eerder hebben gedaan. Ik ben blij dat we deze stappen zetten én dat ik er onderdeel van uitmaak.”
De voormalige illegale wietkwekers werken hier samen met mensen die barsten van de ervaring in ‘normale’ kwekerijen. Zo is hoofdkweker Johan expert in chrysanten. De productie van die planten heeft veel overeenkomsten met de kweek van cannabis.
Er zijn ook medewerkers die hun opleiding aan een landbouwuniversiteit hebben genoten, zoals Monica uit het Italiaanse Bari. Ze woont in Groningen.
,,Wat hier gebeurt, is ondenkbaar in mijn eigen land”, zegt ze. ,,Ik vind het prachtig. Ik leer veel over de structuur van de cannabisplant, maar ook over de manieren om ziekten buiten de deur te houden.” Yme Kingma constateerde de afgelopen tijd dat er ,,ongelooflijk veel animo is om hier te komen werken”.
Voorkomen dat planten bloeien in moederruimte
Bovenschen stapt de ‘moederruimte’ binnen. Daar staan de planten die stekjes moeten voortbrengen. Ze lijken op elkaar, maar het zijn vijf verschillende soorten. In de een is het THC-gehalte (de werkende stof van marihuana) bijvoorbeeld hoger dan in de andere, en de geur verschilt per plant. Het licht is er fel en 18 uur per dag aan. ,,Je voorkomt daarmee dat de planten gaan bloeien”, zegt de directeur.
De stekjes moeten na een groeiproces van weken wél gaan bloeien, want van de knoppen wordt uiteindelijk rookbare wiet gemaakt. Dat groeien gebeurt in een van de vijf flower rooms . De stekjes zijn geplant in rockwool, het isolatiemateriaal dat ook uitstekend werkt als vochtvasthouder. Zijn de cannabisplanten 20 centimeter hoog, dan volgt registratie. Zo is wiet in de coffeeshop altijd te herleiden.
Weer een deur verder staan planten in volle bloei. Het is flink warm in deze ruimte en het ruikt er een beetje naar citroen, maar ook enigszins naar boerenkool. Hier is het licht twaalf uur per dag aan en twaalf uur per dag uit.
Dag-nachtritme
,,Flipping the plants, noemen we dat”, zegt Bovenschen. ,,Het dag-nachtritme triggert de bloei van planten. Die voelen door de afwisseling van licht en donker bij wijze van spreken dat de herfst nabij is en dat is het signaal om te gaan bloeien.”
De lucht is vochtig en er wordt een flinke hoeveelheid koolstofdioxide naar binnen gepompt. ,,CO2 is voor een wietplant als eiwitpoeder voor een bodybuilder.” Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is uit den boze. ,,Cannabis is schoner dan een tomaat. Dat is echt zo. Weet je? Mensen roken toch wiet, dan kun je het maar beter zo goed en veilig mogelijk maken.”
Volgende kamer: de droogruimte. Planten hangen op de kop aan rekken. Zo loopt al het vocht eruit, 70 procent binnen 48 uur. ,,Dat moet ook, anders krijg je rot.” Het geloei van luchtdrogers is duidelijk hoorbaar.
Een secuur werkje
,,Liefst hadden we in deze kamer een hoger plafond gehad voor een betere luchtcirculatie, maar gebouw-technisch kon dat niet. Voor ons was het overnemen van dit pand de snelste manier om op de markt te komen. En ik ben niet ontevreden.” Zijn de planten helemaal droog, dan kan het knippen van de koppen beginnen. Dat is een secuur werkje.
Laatste halte is de kluis. Daar ligt de eerste wiet van de eerste oogst in plastic zakken klaar om met beveiligd transport in tassen naar verschillende coffeeshops te worden vervoerd. Bovenschen trekt er eentje open. ,,Ruik maar.” Het spul moet 5 tot 6 euro per gram opbrengen. In een zakje zit 500 gram.
Vooralsnog beperkt Leli Holland zich in Drachten tot het maken van wiet. Later volgt hasj, wat ingewikkelder, bewerkelijker en duurder is. Daarvoor komen specialisten over uit Canada. Zij moeten het team in Drachten de kneepjes van het vak bijbrengen. Ook maakt de Drachtster wietfabriek over een tijdje voorgedraaide joints.
,,We zijn er nog niet helemaal, maar dat duurt niet lang meer.” [einde citaat]
Das fragwürdige Geschäft mit medizinischem Cannabis für Hobby-Kiffer
Gras online kaufen: Das dubiose Business von Dr. Ansay & Co. - ZDFmediathek (15 januari 2025)
[citaat] Cannabis per Online-Bestellung direkt nach Hause geliefert: Was klingt wie eine Kiffer-Fantasie, ist inzwischen ein boomendes Geschäftsmodell. Doch das Business hat seine Schattenseiten.
Online-Portale wie "Dr. Ansay" versprechen Cannabis auf Rezept für jedermann – und umgehen den von der Politik vorgesehenen Weg der Legalisierung. Ärzte und Apotheker verdienen kräftig mit, bei dem fragwürdigen Geschäft mit medizinischem Cannabis für Hobby-Kiffer.
Gras auf Rezept ohne Arztbesuch
Die Online-Plattform "Dr. Ansay" fungiert als eine Art "Amazon für Kiffer": Wer sich dort selbst per Fragebogen Leiden wie beispielsweise Schlafstörungen oder Stress diagnostiziert, bekommt ohne ein einziges Arztgespräch ein Cannabis-Rezept online ausgestellt – und kann gleich über Apotheken verschiedene Cannabis-Blüten bestellen.
Dahinter steht der aus Hamburg stammende Unternehmer und Jurist Can Ansay. Er inszeniert sich als Freiheitskämpfer; im Interview vergleicht er sich mit dem Bürgerrechtler Martin Luther King. Doch wegen dubioser Geschäfte ist der Unternehmer schon in der Vergangenheit in den Blick der Behörden geraten: Weil Ansay über sein Portal in der Vergangenheit auch Krankenscheine und Corona-Testzertifikate ohne Arztgespräch ausstellen ließ, ermittelt die Staatsanwaltschaft Hamburg gegen ihn.
Für die ZDF-Dokureihe "Die Spur" bestellen die Reporter Maike von Galen, Benjamin Braun und Klaus Jansen testweise medizinisches Cannabis über Seiten wie "Dr. Ansay". Sie untersuchen die dahinterliegenden Strukturen, begeben sich auf die Spur von beteiligten Ärzten und Cannabis-Apotheken. Warum boomt das Geschäft mit dem Medizinal-Cannabis dermaßen, nicht nur bei "Dr. Ansay", sondern auch auf Plattformen wie "Flowzz", "Bloomwell" oder "Hanf im Glück"? Und wer sind die Leidtragenden dieses Geschäfts?
Mehr unter https://diespur.zdf.de
Plattformen wie "Dr. Ansay", "Flowzz", "Bloomwell" oder "Hanf im Glück" profitieren
Weil immer mehr Freizeitkonsumenten auf den Markt drängen, fürchten Cannabis-Patienten, dass es für sie zu Lieferengpässen kommt. Daniela Joachim vom Bund deutscher Cannabis-Patienten kritisiert im Interview die "Rezeptfabriken" wie dransay.com. "Man muss auf Alternativen zurückgreifen, also klassische Schmerzmittel – oder halt einfach akzeptieren, mehr Schmerzen zu haben", sagt Joachim, die selbst an den Folgen einer Krebstherapie leidet. Eine Daten-Recherche bestätigt, dass es zumindest für einzelne Cannabis-Sorten temporäre Lieferengpässe gibt.
Legalisierung sieht Cannabis Clubs vor
Populär sind Portale für Cannabis auf Rezept auch deshalb, weil die von der Politik vorgesehenen Verkaufswege für Cannabis noch kaum entwickelt sind. Das von der Ampel-Koalition beschlossene Cannabis-Gesetz erlaubt seit der Legalisierung zum 1. April, dass sogenannte "Cannabis-Clubs" bis zum 50 Gramm pro Monat an ihre Mitglieder abgeben dürfen.
Weniger Cannabis für Patienten
Eine Abfrage bei den zuständigen Ministerien aller 16 Bundesländer ergab, dass zum Stichtag am 15. November 2024 von insgesamt 392 Anträgen auf Zulassung als Cannabis-Club lediglich 48 genehmigt waren. In einigen CDU-geführten Bundesländern wie Bayern, Hessen und Schleswig-Holstein waren zu diesem Zeitpunkt noch gar keine Clubs zugelassen. [einde citaat]