Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
Hieronder vind je een 4-tal knoppen (linkjes) om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.
Het wantrouwen in de politiek is het grootst in de provincies buiten de Randstad. Dat komt naar voren uit onderzoek van Kieskompas, in opdracht van de regionale omroepen.
Gevraagd naar het meest dominante gevoel over de politiek antwoordt landelijk 35 procent van de respondenten 'wantrouwen'. Zeeland steekt er met 51 procent bovenuit, gevolgd door Limburg (45 procent). Opmerkelijk is dat Groningen, waar mensen te maken hebben met een slepend aardbevingsdossier, relatief laag scoort (36 procent) in vergelijking met andere 'plattelandsprovincies'. (...)
Voor het eerst kunnen Nederlanders in het buitenland tijdens de komende verkiezingen indirect meestemmen voor de nieuwe Eerste Kamer. Maar het is de vraag hoe invloedrijk de wijziging zal zijn: van de ruim half miljoen Nederlandse stemgerechtigden in het buitenland, hebben 37.173 zich geregistreerd.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen konden Nederlanders in het buitenland al langer stemmen. Bij de laatste verkiezingen in 2021 maakten 62.200 van de ruim 90.000 geregistreerde Nederlanders daar gebruik van. Invloed uitoefenen op de Eerste Kamer was er voor hen niet bij, omdat die indirect via de Provinciale Staten gekozen wordt en Nederlandse expats niet aan een Nederlandse provincie gebonden zijn.
Nu is er een oplossing bedacht waarbij de kiezers in het buitenland stemmen op kandidaten voor het zogeheten kiescollege niet-ingezetenen. Leden daarvan stemmen op 30 mei mee bij de verkiezing voor de Eerste Kamer. (...)
Van 10 tot 13 februari voerde I&O Research een tweede peiling over de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart dit jaar uit, waarbij per provincie rekening is gehouden met welke partijen er mee doen.
De VVD krijgt opnieuw de meeste steun en lijkt een verkiezingsresultaat te gaan behalen dat vergelijkbaar is met dat van vier jaar geleden (was 14%, peiling: 13,3%). Duidelijk is wel dat de VVD concurrentie krijgt van de BBB (11,5%). De BBB profiteert van het maatschappelijke debat over stikstof en stijgt twee procentpunt ten opzichte van januari (klik hier voor een uitgebreid stikstof-rapport). BBB gaat vooral goed scoren in de provincies Overijssel, Drenthe, Friesland en Gelderland, maar ook (in voornamelijk niet-stedelijke gebieden) in andere windstreken slaagt BBB er nu in om voeten aan de grond te krijgen. De winst van BBB gaat deels ten koste van JA21. We zien dat BBB profiteert als landbouw en stikstof een actueler issue is, terwijl JA21 garen spint bij discussies omtrent immigratie.
Ook lijkt er sprake te zijn van een PvdA/GroenLinks-samenwerkingseffect. De linkse partijen gaan na de verkiezingen een gezamenlijke fractie vormen in de Eerste Kamer. Uit de Tweede Kamer-peiling wordt duidelijk dat PvdA hiervan profiteert (zie: “Tweede Kamer: PvdA profiteert van samenwerking met GroenLinks”). De partij wint daar vier virtuele zetels en komt daarmee uit op dertien. Het gros van die nieuwe kiezers is afkomstig van andere links-progressieve partijen die de overstap maken vanwege de samenwerking met GroenLinks.
De Europese Commissie sleept Nederland voor de Europese rechter. Dit omdat ons land zich nog steeds niet aan bepaalde EU-richtlijnen voor het vrijgeven van overheidsinformatie houdt. Het Hof van Justitie van de Europese Unie kan Nederland een boete opleggen.
De EU-wet waar het om gaat, moet overheden transparanter en opener maken. Burgers en bedrijven kunnen na invoering van de wet beter inzicht krijgen in bijvoorbeeld statistieken en onderzoek van de overheid. Die informatie moet open en in principe gratis zijn, schrijft de zogeheten Open Data-richtlijn voor.
Een nieuwe en open bestuurscultuur was ook een belofte van het kabinet. Maar Nederland heeft, net als België, Bulgarije en Letland, de EU-richtlijn voor een transparante overheid nog altijd niet overgenomen. Dat had anderhalf jaar geleden al gebeurd moeten zijn.
Nederland en de drie andere EU-landen hebben nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels gaan invoeren. Daar heeft de Commissie wel steeds op gewezen, zegt ze. Om het proces te versnellen stapt de Europese Commissie nu naar de rechter. (...)
De meest waarschijnlijke oorsprong van het woord carnaval ligt in het Italiaanse carne levare (Kerklatijn: carnem levare), wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’ betekent. Dit begrip is voor het eerst aangetroffen in een akte uit Subiaco van 965. De oudst bekende datering van de term carnaval in het Nederlands is in het jaar 1673, in het tijdschrift Mercurius.
Liters alcohol, vette hap en weinig rust. Alaaf! Het carnavalsweekend is weer achter de rug, al gaat het in de contreien waar het volksfeest echt wordt gevierd nog wel twee dagen door. Met een paar brakke dagen in het vooruitzicht vragen meerdere lezers zich af: hoe herstel je best van carnaval?
En door, lijkt het credo deze dagen. Natuurlijk heb je hoofdpijn na een avondje doorzakken in de kroegen, is je mond nog net wat droger dan na een normale stapavond, maar je raapt jezelf bij elkaar, trekt dat leuke pakje weer aan en mengt je weer in het feestgedruis. Herstelbiertje erin en hossen maar.
Op de woensdag is het weer klaar voor de echte diehards, maar ook de mensen die alleen dit weekend carnaval vierden, hebben misschien wel een paar lastige dagen voor de boeg. Tijd om een voedingsdeskundige of diëtiste eens te vragen wat carnaval nou met je lichaam doet en hoe je daar het beste van kunt herstellen.
Maartje Boot is diëtist bij Green Chef, een maaltijdbox die zich richt op een gezondere leefstijl. Zelf is ze wel een liefhebster van het carnavalsfeest, al sloeg de Nijmeegse deze editie een keer over.
,,Voorop staat dat mensen lekker moeten genieten, zeker nu het allemaal weer kan. Maar weet dat je deze dagen met alcohol en vet eten doorgaans niet ongeschonden doorkomt’’, weet de diëtist. ,,Carnaval is een aanslag op je lever en zeker in combinatie met een groot tekort aan rust is het slecht. Je gunt deze dagen vaak je lijf niet voldoende tijd om te herstellen, je eet veel minder gezond dan anders en je neemt veel alcohol in.’’
Die kater is niet makkelijk te verhelpen
En dan komt die kater in de ochtend. Die is niet makkelijk te verhelpen, verklapt Boot alvast. ,,Die moet je uitzieken. Bij carnaval gaat het alleen steeds een paar dagen door. Word je wakker met hoofdpijn, ga je weer het feestgedruis in en dan gaat het misschien wel weer even. Maar dan komt die kater later twee keer zo hard terug.”
,,Er is helaas geen wonderpil voor handen, alcohol kan niet sneller worden afgebroken helaas. Wil je geen last, dan moet je geen alcohol drinken. Zo simpel is het.’’ Maar Boot weet wel dat je vooraf en tijdens het feest rekening kunt houden met bepaalde zaken. Zoals niet op een lege maag drinken, legt Boot uit. ,,Heb je weinig gegeten, dan komt alcohol veel sneller in je bloedbaan terecht. Zorg dat je met een goede maaltijd achter de kiezen de deur uitgaat.’’
Het is weer zover; voordat er wordt afgeteld tot Pasen, mogen eerst alle remmen los met carnaval. Het was te verwachten en de kranten staan er al weken vol mee: carnaval dit jaar wordt een stuk duurder. Wat betekent dit voor carnavalsvierders? Besparen en carnaval vieren gaan niet perse hand in hand, maar nu het leven zoveel duurder is geworden zullen veel carnavalsvierders dit jaar toch iets zuiniger aan moeten doen.
Dan volgt de vraag: hoe kun je los gaan zonder diep in de rode cijfers te raken? Spaarplatform Raisin.nl geeft 7 tips hoe je carnaval kan vieren op een budget. Zou de inflatiecrisis een nieuwe invulling kunnen geven aan de vastentijd die volgt na carnaval?
Na een aantal jaar van meer ingetogen en zelfs afgelaste carnavalsvieringen, willen veel Zuiderlingen het er weer goed van nemen dit jaar. Echter, de hoge inflatie en de daarbij horende prijsstijgingen hebben er goed ingehakt en laten ook carnavalsvierders niet onberoerd. In Kielegat (Breda) is dit jaar een gemiddeld biertje 30 cent duurder dan vorig jaar en maar liefst 60 cent prijziger dan in 2021. In Limburg wordt er bij verschillende carnavalsevenementen entree gevraagd. De hogere kosten hebben natuurlijk niet alleen betrekking op de 31 biertjes die de gemiddelde Brabander zelf tijdens carnaval consumeert, maar ook op de (vele) rondjes die er worden gegeven.
De prijsstijging van bier heeft vooral te maken met de hoge energiekosten − deze laatste laten reeds een dalende trend zien maar consumentenprijzen reageren vertraagd hierop − en de gestegen kosten van grondstoffen die brouwerijen doorberekenen aan de horeca. Aangezien pils de smeerolie is van de carnavalsmachine, ligt de stijging van de bierprijs gevoelig. Daarnaast kampt de horeca met het vinden van personeel en, door dit tekort, met hogere personeelskosten. Het zal ook niet helpen dat veel cafés sinds de coronacrisis geen contant geld meer accepteren. Dit maakt het ingewikkelder om een goed overzicht te houden van je uitgaven. Voorheen kon je makkelijker voor jezelf een budget bepalen. Je nam contant geld mee op pad en was het op, dan was het op. Nu we contactloos betalen, zit er minder snel een limiet aan je uitgaven. Vooral na een aantal biertjes gaat de pinpas zonder na te denken op de betaalautomaat. Van de schade word je de volgende dag pas bewust wanneer je je rekening checkt. (...)
Amsterdam wil meedoen aan het landelijke experiment ‘gesloten coffeeshopketen’, oftewel de wietproef. Deze moet uitwijzen of het mogelijk is om de cannabisteelt legaal te maken.
De gemeente onderzoekt welk stadsdeel mee kan doen, heeft burgemeester Femke Halsema aan het kabinet laten weten. De gemeente streeft ernaar om in mei een stadsdeel aan te wijzen.
De lokale driehoek - burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef - heeft in januari met het experiment ingestemd. Amsterdam heeft eerder al interesse getoond in deelname aan de proef, maar dit ‘bleek niet haalbaar vanwege het groot aantal (166) coffeeshops in de stad’, aldus de gemeente.
Eerst deden tien gemeenten mee aan de proef met de legale kweek, inkoop en verkoop van cannabis. “Het kabinet bereidt nu een uitbreiding van het experiment voor met een elfde gemeente. De wijziging van de Wet gesloten coffeeshopketen die dat mogelijk maakt, ligt op dit moment bij de Tweede Kamer.” (...)
Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat Amsterdam tóch mee wil gaan doen aan de proef voor de gereguleerde wietteelt. De stad kwam in eerste instantie niet in aanmerking vanwege het aantal coffeeshops in de stad, maar het kabinet bereidt een nieuwe proef voor waardoor Amsterdam wél mee kan doen. De stad gaat onderzoeken welk stadsdeel geschikt is voor het experiment.
In 2019 stemde de Tweede Kamer voor de proef voor de legale teelt van wiet. In tien gemeenten werd er bekeken of het mogelijk is om coffeeshops te voorzien van gecontroleerde wiet en wat de effecten ervan zouden zijn op de openbare orde, criminaliteit en de volksgezondheid.
Te groot
Amsterdam bleek, met haar 166 coffeeshops, te groot voor het experiment. Tot teleurstelling van de stad, aangezien de proef niet ging zoals zij dat graag hadden gezien. Zo zouden er maar 20 tot 30 soorten wiet en hasj worden aangeboden, terwijl er honderden varianten op de markt in Amsterdam zijn. Daarnaast moesten ook alle coffeeshops in de stad meedoen, en dus in één klap hun illegale leveranciers afgestoten.
Halsema schreef zelfs een brief aan toenmalig minister Ferd Grapperhaus waarin ze pleitte voor een aanpassing van de voorwaarden zodat tenminste één van de grote steden mee kan doen. Volgens de gemeenteraad in 2018 was het experiment 'gedoemd om te mislukken' als Amsterdam niet mee zou kunnen doen.
Amsterdam geschikt
Het kabinet heeft nu besloten om het experiment uit te breiden naar een elfde gemeente. Daarvoor moet er een wijziging worden gemaakt in de wet Gesloten coffeeshopketen, deze ligt op het moment bij de Kamer. Volgens de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie), die hebben ingestemd met de deelname, zijn verschillende stadsdelen geschikt voor de proef. Vanwege de schaal en het aantal inwoners.
De stad is in gesprek met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid over de verdere uitwerking van de deelname. Binnenkort zal de gemeente in gesprek gaan met de stadsdelen en de coffeeshopbranche. Het doel is om in mei het stadsdeel te selecteren dat mee gaat doen.
Voordeel van een aanloopfase met een beperkt aantal telers is dat de overgang naar een legale cannabismarkt geleidelijk plaatsvindt.
Ingezonden 20 februari 2023
Het Experiment Gesloten Coffeeshopketen (het ‘wietexperiment’) lijkt een extra aanloopfase te krijgen, waarin legale cannabisproducten versneld op kleinere schaal worden getest. Een prima idee, mits de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd.
Nederland loopt met dit experiment voorop in Europa. Vanuit deze pionierspositie moet er voor een hoop zaken het wiel worden uitgevonden. Het ingrijpen in de cannabismarkt is een complex proces. De overheid en andere betrokken stakeholders lopen tegen allerlei zaken aan die weerbarstiger zijn dan voorzien, bijvoorbeeld een goedwerkend track & trace systeem, de beveiliging van teeltlocaties, het testen, opslaan en transporteren van de cannabisproducten, het verwerken van afval en het verkrijgen van een bankrekening. Het opstellen van nieuwe regels en protocollen voor al deze onderdelen vertraagt de start van het experiment, maar bij een dergelijk groot veranderingsproces is dit niet onverwacht. Gezien de complexiteit ligt het experiment redelijk op schema. (...)
Nicole Maalsté is onderzoeker van de cannabismarkt en adviseur bij Acces Interdit
Gemeenten eisen duidelijkheid van het kabinet over een startdatum voor de wietproef en roepen Kamerleden op er een punt van te maken.
De VNG roept de Tweede Kamer op om er bij het kabinet op aan te dringen voort te maken met de start van het Experiment gesloten coffeeshopketen. De wet is al drie jaar geleden aangenomen door de Eerste Kamer en ‘het momentum dreigt te worden aangetast’. ‘Noem een datum waarop het experiment van start kan gaan.’
Momentum
Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer met de ministers Yesilgöz en Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen over het drugsbeleid. De VNG wijst de Kamerleden erop dat sinds de wet in november 2019 door de Eerste Kamer is aangenomen een reeks praktische uitvoeringsproblemen is opgelost. ‘Wij merken echter dat nog heel veel langer wachten met van start gaan ertoe leidt dat het momentum dreigt te worden aangetast. Wij betreuren dat.’ (...)
Handhaving op lachgasgebruik in het verkeer Te behandelen: •29398-1006 Brief regering d.d. 15 juni 2022 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Handhaving op lachgasgebruik in het verkeer
Needle spiking Te behandelen: •24077-496 Brief regering d.d. 22 juni 2022 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Needle spiking
Experiment gesloten coffeeshopketen Te behandelen: •24077-502 Brief regering d.d. 7 juli 2022 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Experiment gesloten coffeeshopketen
Opvolging toezeggingen en moties drugsbeleid Te behandelen: •24077-503 Brief regering d.d. 21 oktober 2022 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Opvolging toezeggingen en moties drugsbeleid
Reactie op verzoek commissie over de voorgenomen plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet (lachgasverbod) Te behandelen: •35954-9 Brief regering d.d. 23 november 2022 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Reactie op verzoek commissie over de voorgenomen plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet (lachgasverbod)
Reactie op verzoek van het lid Azarkan, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 24 januari 2023, over het bericht ‘Gebruik lachgas ondanks verbod nog onbestraft’ Te behandelen: •24077-510 Brief regering d.d. 14 februari 2023 - D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid Reactie op verzoek van het lid Azarkan, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 24 januari 2023, over het bericht ‘Gebruik lachgas ondanks verbod nog onbestraft’
Cattle-ranching, not cocaine, has driven the destruction of the Colombian Amazon over the last four decades, a new study has found.
Successive recent governments have used environmental concerns to justify ramping up their war on the green shrub, but the research shows that in 2018 the amount of forest cleared to cultivate coca, the base ingredient of cocaine, was only 1/60th of that used for cattle. (...)
Pot investors have lost billions since legalization in 2018. Little surprise, writes David Olive, with the unregulated low-priced black market still commanding than 40 per cent of all sales
The main goal of the feds in legalizing recreational pot in 2018 was to eradicate illicit sales of cannabis.
But the black market is flourishing. It still accounts for an estimated 43 per cent of the total market.
True, the latest figures from StatsCan show monthly illegal pot sales dropping from an estimated $1.2 billion in 2018, the year commercial sale of recreational cannabis was legalized, to about $690 million by July 2021.
That number might have further declined since 2021, though pandemic era closings of legitimate pot shops suggest otherwise. And official numbers understate the true size of an illicit market that is impossible to measure with any precision.
If drug dealers keep records, they don’t share them. (...)
There are some big changes happening over at Twitter, in case you hadn’t already heard. A new announcement made today is particularly meaningful for cannabis companies and consumers in the USA. Effective immediately, Twitter is allowing advertisers to promote brand preference and informational cannabis-related content for the following product and service categories:
CBD (Cannabidiol) and similar cannabinoid products
THC (Tetrahydrocannabinol) and similar products
Cannabis-related products and services. Examples include, but are not limited to: delivery services, labs, growing technology, search engines, events, etc.
Twitter’s New Cannabis Policy
Up until now, only CBD topical brands were permitted to advertise on Twitter’s platform. Moving forward – the social network will allow for the promotion of regulated THC and CBD-containing cannabis products, accessories, services and more.
American cannabis companies, brands and purveyors will need to pass through a Twitter advertiser approval process to ensure they are legitimate and educated on the platform. Once approved, industry marketers will have access to Twitter’s entire suite of advertising products including promoted tweets, promoted product opportunities, location-specific takeovers, in-stream video sponsorships and partner publication features.
These services will be self-managed by the cannabis company, meaning that ensuring compliance with state-level regulation falls on to the marketer. Location-specific and age-gated targeting will be available for brands to ensure they are compliant with all laws and regulations. (...)
(...) Earlier this month on February 4th, Elon Musk (CEO of Twitter) tweeted three numbers: “420”. This was evidently a foreshadowing of things to come as the company has now become the leading social platform for cannabis and cannabis industry marketers. (...)
Stichting Maatschappij en Cannabis Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes Redactionele bijdragen: Mauro Picavet Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal contact mailadres