PODR 2 april 2024

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.  

 

Duitsland

Cannabis-Legalisierung in Deutschland: Welche Regeln gelten? | NDR.de - Ratgeber - Verbraucher (2 april 2024)

Seit dem 1. April 2024 ist das umstrittene Cannabis-Gesetz in Kraft. Besitz und Anbau von Cannabis sind damit in Deutschland für Erwachsene unter bestimmten Vorgaben legal. Das Gesetz sieht zudem vor, dass Konsumenten Cannabis künftig über nicht-kommerzielle Anbauvereinigungen beziehen können. Zugleich wird der Verkauf der Droge an Heranwachsende härter bestraft. Fragen und Antworten rund um das neue Gesetz.

Warum wurde Cannabis zum Teil legalisiert?

Die Ampel-Koalition will mit der Teillegalisierung den unkontrollierten Handel und Konsum über den Schwarzmarkt und damit die organisierte Kriminalität eindämmen. Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) will zudem den Jugendschutz erhöhen - die Politik der letzten zehn Jahre sei gescheitert. Lauterbach verweist auf eine Verdopplung des Konsums bei Kindern und Jugendlichen sowie eine Verdopplung der Zahl der Drogentoten. "So konnte es nicht weitergehen. Ich war jahrelang auch gegen eine Cannabis-Legalisierung, aber die Studienlage zeigt, wir brauchen hier ein neues Angebot". (…)

FAQ zur Cannabis-Legalisierung: Wo das Kiffen trotzdem verboten bleibt und was für Autofahrer gilt (tagesspiegel.de) (2 april 2024)

Der große Überblick zur komplizierten Legalisierung von Cannabis. Wir erklären im Detail, was nun für Besitz, Anbau und Strafen gilt, wie sich die Preise entwickeln könnten – und was im Straßenverkehr erlaubt ist.

Egal, wie man inhaltlich dazu steht: Das nun in Kraft getretene Cannabis-Gesetz der Ampelregierung markiert einen Meilenstein der deutschen Drogenpolitik. Bisher waren Anbau, Besitz und Handel von Cannabis strafbar – doch die strikten Vorgaben sind Vergangenheit.

Ist der Hanf nun frei, so wie es Aktivisten seit Jahrzehnten fordern? So einfach ist die Lage wiederum nicht. Der Handel mit Cannabis bleibt bis auf Weiteres verboten und damit wird es die aus anderen Ländern bekannten „Coffeeshops“ in Deutschland – zumindest vorerst – nicht geben. Allerdings sind Anbau und Besitz unter bestimmten Auflagen jetzt erlaubt. Die wichtigsten Fakten zuerst:

    • Ab 1. April ist der private Eigenanbau von drei Cannabispflanzen pro Erwachsenen erlaubt. Jeder Erwachsene darf maximal 25 Gramm Cannabis mit sich führen, im privaten Bereich sind 50 Gramm erlaubt.
    • Ab 1. Juli dürfen sogenannte Anbauvereinigungen Cannabis an ihre erwachsenen Mitglieder abgeben – höchstens 25 Gramm täglich und 50 Gramm monatlich.

So viel als grober Überblick, bevor es nun in die Details geht. Denn das deutsche Cannabisgesetz ist weltweit einzigartig und sieht Regeln vor, die manche als lebensfremd kritisieren – ganz so, wie man es dem Klischee nach erwarten konnte, wenn ausgerechnet die „Bürokratie-Nation“ Deutschland Cannabis legalisiert. Im Folgenden erklären wir unter anderem, welche Besonderheiten für 18- bis 21-Jährige gelten, was in der Disco und im Auto erlaubt beziehungsweise verboten ist, wie sich die Cannabispreise entwickeln könnten und welche kuriosen Folgen das neue Gesetz hat. (…)

Cannabis eindelijk legaal in Duitsland, maar voor hoe lang? | Trouw (1 april 2024)

Na een lange politieke strijd is vanaf vandaag het bezit en gebruik van cannabis officieel legaal in Duitsland. Maar wie er een opsteekt, krijgt wel met bureaucratie te maken.

Wietliefhebbers in Duitsland hoeven hun joints niet meer stiekem op te steken. Sinds deze maandag mogen de oosterburen 25 gram cannabis legaal bij zich hebben op straat, thuis is 50 gram toegestaan. Ruim meer dan wat in Nederland gedoogd wordt: 5 gram. Ook mogen Duitsers sinds maandag maximaal drie planten in huis hebben voor eigen gebruik.

Illegaal of niet, in Duitsland werd al veel gekifft (‘Kiffen’ is Duits voor blowen). Naar schatting steken zo’n 4,5 miljoen Duitsers met enige regelmaat een jointje op. De illegaliteit hield een bloeiende zwarte markt in stand, tot ergernis van de Duitse regering. Onder meer de Duitse minister van volksgezondheid, Karl Lauterbach (SPD), was dan ook pleitbezorger van legalisering. “Het kan niet op de huidige manier doorgaan”, zei hij eind maart tegen Tagesschau. In het interview zei hij lang geleden zelf ook wel eens cannabis te hebben gebruikt. “Het had een klassiek effect”, voegde hij er lachend aan toe.

Een argument dat de regering aanvoert ten gunste van legalisering is dat die maatregel in Canada de zwarte markt met wel 80 procent heeft teruggedrongen. Minister Buschmann (FDP) van justitie is dan ook tevreden. ‘Politie en justitie kunnen nu relevantere misdaad onderzoeken’, reageert hij bij FAZ.

Cannabisclubs en ‘Bubatzzones’

Naar goed Duits gebruik is het het nieuwe beleid vastgelegd in een ingewikkelde, bureaucratische wet. Om voortaan aan cannabis te komen, gaan Duitsers niet naar coffeeshops, zoals in Nederland. Die blijven verboden. Er komen vanaf juli speciale, niet-commerciële ‘cannabisclubs’, met maximaal vijfhonderd leden, die hun eigen cannabis kweken. De clubs mogen alleen cannabis verkopen, consumptie ter plekke is verboden.

Thuis je joint consumeren dus. Of op straat, maar dan wel na 20.00 uur ’s avonds. En dan ook weer niet overal: in een straal van honderd meter rondom scholen, speeltuinen en sportlocaties is het verboden, net als blowen in de directe nabijheid van minderjarigen. Voor Duitsers tussen de 18 en 21 geldt dat zij alleen cannabis mogen kopen en gebruiken waar een lage hoeveelheid van de werkzame stof THC in zit.

Om de plekken waar niet geblowd mag worden inzichtelijk te maken, maakte een hobbyist uit Stuttgart de zogenaamde Bubatzkarte (‘Bubatz’ is Duitse straattaal voor cannabis). Op de kaart, die gratis online te raadplegen is, is voor heel Duitsland in rood aangegeven in welke zones cannabisgebruik verboden is. Zo is bijvoorbeeld te zien dat het mensen in Berlijn vrijstaat in het gebied rondom het Hauptbahnhof een joint op te steken, maar dat dit niet mag in het zuidelijk deel van het Spree-eiland.

Voor- en tegenstanders ontevreden over huidige legalisering

Lang niet iedereen is tevreden met de huidige wet. Voorstanders van recreatief cannabisgebruik hekelen de bureaucratie, zoals het lid zijn van een club of de ingewikkelde ‘Bubatzzones’. Er zijn er ook bij die het zien het zien als slechts een eerste stap. Onder hen drugscommissaris Burkhard Blienert (SPD), die voorstander is van commerciële verkoop in coffeeshops. ‘Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat incidentele consumenten niet meer naar dealers hoeven te gaan’, zegt hij tegen persbureau RND. Voordat die stap gezet wordt, wil de Duitse regering dit eerst op kleine schaal testen.

Aan de andere kant staan oppositiepartijen CDU/CSU en AfD. Volgens Markus Söder, minister-president van Beieren en leider van CSU, creëert de wet ‘chaos’. “Wie controleert die zones van honderd meter, en hoe?”, reageert hij bij Tagesschau.

CDU en CSU hebben al aangekondigd alle juridische mogelijkheden te onderzoeken om de legalisering zo snel mogelijk terug te draaien. Dat zal waarschijnlijk op zijn vroegst kunnen in het najaar van 2025, dan zijn er landelijke verkiezingen in Duitsland.

Cannabis in de wereld

Het legaliseren van teelt en gebruik van niet-medische cannabis gebeurt in steeds meer landen. Uruguay was in 2013 het eerste land dat cannabisgebruik volledig toestond. Voor eigen inwoners welteverstaan, niet voor toeristen. Nadien volgden verschillende andere landen en enkele Amerikaanse staten. 

Binnen de EU is, naast Duitsland, cannabis ook legaal in Luxemburg en Malta. 

In Nederland is recreatieve cannabis officieel nog altijd illegaal, maar wordt het gebruik ervan gedoogd. Het telen van cannabis mag alleen op kleine schaal en voor eigen gebruik.

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600