PODR 19 november 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.
Utrecht
Utrecht groeit razendsnel en dus moeten er meer coffeeshops bijkomen, vindt de gemeente | Utrecht | AD.nl (15 november 2024)
[citaat] Utrecht groeit in een razend tempo. Maar het aanbod van coffeeshops blijft achter bij deze ontwikkeling. En dat moet anders, vinden partijen in de gemeenteraad. Zij roepen het gemeentebestuur op om meer vergunningen af te geven voor plekken waar inwoners softdrugs kunnen kopen.
Op dit moment telt de stad twaalf coffeeshops, maar er is ruimte zeventien plekken waar mensen softdrugs kunnen kopen. Dit maximumaantal werd in 2010 vastgesteld. Volgens sommige partijen in de gemeenteraad is dat niet genoeg. Want Utrecht is één van de snelst groeiende steden van het land.
D66 en EenUtrecht vinden dat het aanbod van coffeeshops moet meegroeien met de stijging van het inwoneraantal. Zij pleiten voor verhoging van het maximum aantal vergunningen naar 20. Dit om grote verkeersdrukte bij bestaande locaties te voorkomen en ongewenste straathandel in te dammen. Een gereguleerd en toereikend aantal coffeeshops zou daarom gunstig zijn voor de volksgezondheid en veiligheid in de stad.
CDA-raadslid Bert van Steeg vindt het afgeven van meer vergunningen een slecht idee, zo stelt hij donderdag in de gemeenteraad. De ruimte in de stad is schaars en de eventuele extra coffeeshops gaan ten koste van andere bedrijvigheid. Bovendien heeft de burgemeester aangegeven dat er momenteel weinig behoefte lijkt te zijn aan meer wiethandel. Er zijn immers nog vijf vergunningen die niet zijn benut. Zo bleek onlangs tijdens een debat over het Utrechtse drugsbeleid.
Desondanks vinden veel andere partijen het belangrijk dat het gemeentebestuur, met het oog op de groei van de stad, meer vergunningen kan afgeven. Het voorstel kan rekenen op een meerderheid. [einde citaat]
Utrechters blijven snuiven en slikken, gemeente zoekt naar antwoord op nietsontziende drugscriminaliteit | Utrecht | AD.nl (17 oktober 2024)
[citaat] In Utrecht is een snuif of pilletje altijd dichtbij. Ondanks de harde strijd tegen drugscriminaliteit blijft het gebruik onverminderd hoog. De lokale politiek zoekt naar creatieve manieren om de handel in verdovende middelen een slag toe te brengen. ,,Op het gebied van cocaïne is het alarmfase 1 in de stad.”
Drugs spelen een steeds prominentere rol in het Utrechtse uitgaansleven. Het is nog niet zo geaccepteerd als het drinken van alcohol, maar het gaat inmiddels wel aardig die kant op. Dat constateert Emma Kolenbrander van Student & Starter donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad. Partijen van links tot rechts zijn bezorgd over de negatieve gezondheidseffecten van de grote drugsconsumptie, maar ook over de sinistere wereld die schuilgaat achter de handel in poedertjes en pillen.
CDA-raadslid Bert van Steeg wil dat er snel een einde komt aan het normaliseren van drugsgebruik. ,,Op het gebied van cocaïne is het alarmfase 1 in de stad.” Volgens Derk van Bergen (ChristenUnie) zou het goed zijn om gelegenheidsgebruikers te attenderen op de keerzijde van hun lijntje cocaïne of xtc-pil: zij houden criminaliteit in stand. Beide politici zijn voorstander van een bewustwordingscampagne.
Geen fratsen met straatnamen
De Rotterdamse politiek is daar al een tijd mee bezig. De havenstad lanceerde onlangs een straatnamenactie. De Coolsingel veranderde tijdelijk in de Cokesingel en het Zuidplein werd omgedoopt tot het Snuifplein. Raadslid Victor Paalman (Horizon) vraagt zich af of Utrecht dit voorbeeld gaat volgen. Hij hoopt van niet.
Burgemeester Sharon Dijksma stelt hem gerust; zij zegt dat ze ‘geen fratsen met straatnamen’ wil. ,,Geen haar op mijn hoofd.” Wethouder Eelco Eerenberg (D66), verantwoordelijk voor de lokale volksgezondheid, ziet eveneens weinig in anti-drugscampagnes. Omdat ze volgens hem zelden goed werken. ,,Mensen die recreatief gebruiken zijn niet dom, je hoeft ze écht niet te vertellen dat het geen broccoli is.”
Waarschuwende boodschap
Posters in bushokjes met waarschuwende boodschappen kunnen volgens Eerenberg daarentegen wel in een ongewenst effect resulteren: mensen komen door zo’n advertentie op het idee om van de verboden vrucht te proeven. Wat volgens de wethouder wél werkt: gesprekken voeren en op een begrijpelijke manier uitleg geven aan scholieren, studenten of daklozen.
Desondanks blijft het een kat-en-muisspel. Het stadsbestuur neemt het op tegen een vijand, die niet alleen rijk en machtig is, maar ook zeer creatief. Honderden Utrechtse huishoudens ontvingen afgelopen zomer een menukaart op de deurmat waarin verdovende middelen werden aangeboden. Via een QR-code op de kaart konden mensen een bestelling plaatsen. Met de belofte dat een koerier het gewenste pakketje snel zou bezorgen.
Tegenactie
D66-fractievoorzitter Maarten Koning vindt dat deze menukaart vraagt om een tegenactie. Het raadslid wil flyers van de gemeente of verslavingszorginstelling Jellinek verspreiden in Utrechtse studentenhuizen. Een drugsvrije samenleving is een illusie, zo zegt Koning. Zijn partij wil dan ook vooral stevig inzetten op preventie. Bijvoorbeeld door meer inwoners de gelegenheid te bieden om hun drugs te laten testen.
Een drugsvrije samenleving is een illusie - Maarten Koning, Fractievoorzitter D66
Op dit moment kunnen mensen hun verdovende middelen gratis laten controleren bij de testservice van Jellinek, op de Arthur van Schendelstraat. De diensten van het onderzoekscentrum zijn echter zó populair dat medewerkers niet alle aanvragen kunnen verwerken. Dat leidt ertoe dat een deel van de mensen nooit een uitslag ontvangt.
Vanaf volgend jaar gaat de wachtrij krimpen door een nieuw apparaat. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde afgelopen maart het D66-voorstel voor aankoop van de 40.000 euro kostende FTIR. Dit apparaat geeft direct een uitslag voor MDMA, amfetamine, GHB en ketamine. En dat scheelt een hoop tijdrovende laboratoriumtesten. [einde citaat]
Dordrecht
Raad wil coffeeshop(s) aan rand van stad - DordtCentraal | Gratis huis-aan-huis-krant voor Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. (14 november 2024)
[citaat] Een meerderheid van de gemeenteraad wil onderzoeken of het een optie is om één of twee van de vijf Dordtse coffeeshops te verplaatsen van de binnenstad naar de rand van de stad. Een door Beter Voor Dordt ingediende motie werd bijna unaniem aangenomen. Nu zijn nog alle coffeeshops geconcentreerd in de binnenstad. Omdat ze bezoekers uit de hele stad én daarbuiten trekken, onder meer uit Papendrecht, zorgt dit voor overlast voor omwonenden en verkeersdrukte. Dit kan verminderd worden door een coffeeshop met een ‘drive-through-optie’ te vestigen aan het rand van de stad. Klanten kunnen dan alleen ter plekke kopen en niet blijven om te gebruiken. Het aantal shops blijft wat de raad betreft gelijk, dus de opdracht aan het college is om in het onderzoek de eigenaars van de bestaande shops te betrekken bij het onderzoek naar de mogelijkheden. Alleen Gewoon Dordt stemde tegen de motie. [einde citaat]
Eindhoven
‘Economische doodstraf’ voor Eindhovense coffeeshop Indian Dylan wegens extreme drugsvoorraad | Eindhoven | AD.nl (15 november 2024)
[citaat] Het besluit van burgemeester Jeroen Dijsselbloem om de vergunning af te pakken van coffeeshop Indian Dylan, is volledig gebaseerd op de extreem grote drugsvoorraad die in 2022 werd opgerold. Volgens advocaat André Beckers is de ‘economische doodstraf’ voor de Eindhovense coffeeshop daarmee uniek in Nederland.
Bij andere coffeeshops in het land die definitief hun deuren moesten sluiten, speelde altijd nog wel wat anders naast het probleem met de drugscriminaliteit bij de achterdeur. De advocaat noemde belastingfraude of wapenbezit als voorbeeld.
Volgens hem meet de burgemeester bovendien met twee maten. Zo merkte hij op dat de Eindhovense coffeeshop High Times alleen tijdelijk werd gesloten, nadat de voorraad was opgerold. De vergunning van die coffeeshop werd niet afgepakt.
Bij de exploitanten van de coffeeshop versterkt dat het vermoeden dat de burgemeester zijn oren heeft laten hangen naar buurtbewoners die steen en been klaagden over de drukte en de overlast.
In een onderzoek naar een drugskoerier kwam de politie begin 2022 uit op in totaal zes adressen in Eindhoven en Nuenen waar in totaal 380 kilo voorraad van de coffeeshop werd aangetroffen. In de coffeeshop lag ongeveer vier keer meer drugs dan de toegestane halve kilo.
Het gaat om extreem grote hoeveelheden die we niet eerder zijn tegengekomen - jurist gemeente Eindhoven
Toenmalig burgemeester John Jorritsma sloot de coffeeshop destijds voor een jaar. En na een integriteitsonderzoek, trok zijn opvolger Jeroen Dijsselbloem de vergunning in. Hij maakte het besluit anderhalf jaar geleden bekend op bezoek in de buurt. Bewoners hadden hem juist uitgenodigd om te praten over verplaatsing van de coffeeshop.
Enorme omzet
Vrijdag diende in Den Bosch de rechtszaak van de coffeeshop tegen de gemeente. Indian Dylan vocht hier het intrekken van de vergunning aan. De coffeeshop in stadsdeel Gestel werd beschouwd als de grootste en drukste coffeeshop van Eindhoven. Beckers legde uit dat er ‘enorm hoge omzet’ werd gemaakt. ,,En daar past een heel grote voorraad bij”, zei hij. De aangetroffen voorraad met een waarde van ongeveer 4 miljoen euro was genoeg voor een maand of drie, legde de advocaat uit.
Hij voegde eraan toe dat de gemeente de overige coffeeshops in Eindhoven opzadelt met de gevolgen. ,,Je brengt de overgebleven coffeeshops in dezelfde problemen.”
De gemeente wijst de suggestie van de hand dat er iets is gezocht om de vergunning af te pakken. ,,Er zijn gedoogvoorwaarden, die zijn niet van gisteren en daar moet je je aan houden”, reageerde de jurist van de gemeente op vragen van de rechtbank. ,,Het gaat om extreem grote hoeveelheden die we niet eerder zijn tegengekomen. En dat is echt cruciaal. Een coffeeshop is niet de eenvoudigste onderneming, maar dat is het spel waarin je je begeeft.”
De rechtbank probeert voor het eind van het jaar uitspraak te doen. [einde citaat]
Wereldwijde wietfraude
Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken
Internationaler ministerieller Austausch zu Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken - Der Beauftragte der Bundesregierung für Sucht- und Drogenfragen (18 noveber 2024)
Blienert: „Wir werden die mit dem weltweit steigenden Konsum von Cannabis verbundenen Gesundheitsrisiken und die Gefahren der organisierten Drogenkriminalität nur mit modernen drogenpolitischen Ansätzen und nur im Verbund mit gleichgesinnten Staaten bewältigen können.“
In Berlin treffen sich heute und morgen auf Einladung des Sucht- und Drogenbeauftragten der Bundesregierung Burkhard Blienert Delegationen aus verschiedenen europäischen Staaten zu einem Austausch zu Erfahrungen bei der Regulierung von Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken. Teilnehmen werden ministerielle Vertreterinnen und Vertreter aus dem Großherzogtum Luxemburg, der Republik Malta, dem Königreich der Niederlande, der Tschechischen Republik, der Schweizerischen Eidgenossenschaft und der Bundesrepublik Deutschland, Expertinnen und Experten aus der Wissenschaft sowie der Zivilgesellschaft genauso wie hochrangige Vertreter und Vertreterinnen der Drogenagentur der Europäischen Union (EUDA). Der ministerielle Austausch knüpft an die im Jahr 2022 auf Einladung des Großherzogtums Luxemburg und im Jahr 2023 auf Einladung der Republik Malta durchgeführten Konsultationen an. Im Zentrum stehen die ersten Erfahrungen bei der Regulierung von Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken sowie die Themen Prävention und Evidenz.
Dazu sagt der Sucht- und Drogenbeauftragte der Bundesregierung, Burkhard Blienert:
„Trotz jahrzehntelanger Prohibition und strafrechtlicher Verfolgung war und ist Cannabis eine der am häufigsten konsumierten psychoaktiven Substanzen in Europa und weltweit. Seine Verfügbarkeit, seine Nutzung und – aufgrund der immer weiter gestiegenen THC-Gehalte – seine Gefährlichkeit für die Gesundheit haben im letzten Jahrzehnt stetig zugenommen. Klar war: Es musste etwas passieren. Ich bin sicher, dass es uns durch evidenzbasierte Prävention, verstärkte Aufklärung und die mit dem Konsumcannabisgesetz in Deutschland verwirklichte Entkriminalisierung des Eigenanbaus gelingen wird, die mit dem Konsum von Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken verbundenen Gesundheitsrisiken ein ganzes Stück weit zu reduzieren. Auch den Schwarzmerkt werden wir signifikant zurückdrängen.
So optimistisch ich bin, möchte ich doch eines betonen: Wir betreten Neuland. Und deshalb ist es wichtig, alle Schritte umfassend zu evaluieren und einen engen Erfahrungsaustausch mit allen anderen europäischen Staaten zu etablieren, die vergleichbare Schritte gegangen sind oder gehen werden. Deswegen habe ich für diese Woche nach Berlin eingeladen.“
Der Austausch soll nach dem Willen der beteiligten Regierungen in den kommenden Jahren fortgesetzt werden. Ziel soll sein, Daten zu Cannabiskonsumraten und -mustern sowie zu Entwicklungen auf dem Cannabismarkt auszutauschen und sich so dabei zu unterstützen, im Rahmen der Regulierung wissensbasiert vorzugehen. Auch über neue Präventions-, Beratungs- und Behandlungsansätze wollen sich die Staaten austauschen. Darüber hinaus haben die Regierungsvertreterinnen und -vertreter vereinbart, sich wechselseitig über politische Planungen im Bereich Cannabis zu informieren.
Cannabis-Gesetz: Bundestag diskutiert über Umsetzung (15 november 2024)
Seit April gilt die Teillegalisierung von Cannabis in Deutschland. Die Union will sich damit weiterhin nicht abfinden. Gesundheitsminister Lauterbach wirbt indes dafür, dem Gesetz "eine faire Chance" zu geben.
Es war die einzige Sachdebatte am Freitag im Bundestag. Gut sieben Monate nach der teilweisen Legalisierung von Cannabis in Deutschland haben sich Gegner und Befürworter bei einer Aktuellen Stunde auf Antrag der Union einen Schlagabtausch geliefert.
Aus den Ländern wird weitere Kritik an der Umsetzung laut. Gesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) wies harsche Kritik der Union zurück und warb dafür, dem Cannabisgesetz "eine faire Chance" zu geben. "Es gibt überhaupt keine Evidenz dafür, dass eine Legalisierung den Konsum erhöht", sagte der SPD-Politiker. Es gehe nur darum, bestehenden und zuletzt gestiegenen Konsum sicherer zu machen und zu entkriminalisieren.
Für die Union kritisierte die CSU-Innenpolitikerin Silke Launert: "Der Drogenmarkt ist größer denn je." Die Berliner Justizsenatorin Felor Badenberg (CDU) monierte, die Legalisierung werde der Schutzpflicht des Staates vor Gesundheitsgefahren nicht gerecht. Ein großer Teil der Konsumenten werde weiter auf den Schwarzmarkt zurückgreifen. Das Gesetz sei "ein großes Geschenk für die organisierte Kriminalität." Der AfD-Gesundheitspolitiker Martin Sichert sagte an die Adresse der Union, man könne die Legalisierung kritisch sehen. Es sei aber verrückt, so zu tun, als wären Cannabis-Konsumenten das drängendste Problem der inneren Sicherheit.
FDP und Grüne verteidigen Cannabisgesetz
Nach einem Gesetz der Ampel-Koalition ist der Cannabis-Konsum für Volljährige seit dem 1. April mit zahlreichen Beschränkungen legal. Erlaubt ist auch der Anbau von bis zu drei Pflanzen gleichzeitig in Privatwohnungen, aufbewahren darf man bis zu 50 Gramm Cannabis. Seit 1. Juli können außerdem nicht-kommerzielle "Anbauvereinigungen" mit bis zu 500 Mitgliedern an den Start gehen. Für sie gelten ebenfalls zahlreiche Auflagen.
Auch Rednerinnen von FDP und Grünen verteidigten das Gesetz. FDP-Gesundheitspolitikerin Kristine Lütke sagte, nach internationalen Erfahrungen sei die Legalisierung der beste Weg, um Dealer arbeitslos zu machen. Kirsten Kappert-Gonther (Grüne) nannte die Legalisierung einen "wichtigen Erfolg der Ampel". Beide Politikerinnen forderten eine noch weitergehende Liberalisierung mit einer kontrollierten Abgabe in lizenzierten Fachgeschäften. Das insoweit von Lauterbach für nach der Sommerpause 2023 noch versprochene “Säule-2-Gesetz” dürfte jedoch vom Tisch sein.
BR-Innenausschuss fordert pragmatischere Regeln für Anbauvereine
Unter den Ländern werden derweil Kritikpunkte wegen der praktischen Umsetzung laut. Der Innenausschuss des Bundesrats erläuterte in Empfehlungen für die nächste Sitzung der Länderkammer, es bedürfe Regelungen zum besseren Gesundheitsschutz, zur Beseitigung von Unklarheiten in der Vollzugspraxis und zur Vernichtung von Cannabis. Erklärtes Ziel sei, die regulierte Abgabe an Erwachsene zu ermöglichen und illegalen Drogenhandel einzudämmen. "Diese Ziele lassen sich derzeit mit den gesetzlichen Vorgaben in der Praxis nicht umsetzen."
Konkret fordert der Innenausschuss unter anderem genauere Vorschriften für Vereine, in denen Erwachsene Cannabis gemeinsam anbauen und untereinander zum Eigenkonsum abgeben können. So solle die zulässige Abgabemenge "auf ein bedarfsgerechtes Maß" reduziert werden. Die Begrenzung auf 50 Gramm pro Monat, die etwa 150 Joints ergebe, "übersteigt den Bedarf eines Gelegenheitskonsumenten um ein Vielfaches und begründet die Sorge, dass erhebliche Mengen an den Schwarzmarkt abgegeben werden könnten", heißt es.
Gefordert werden auch geeignete Entsorgungsmöglichkeiten für nicht weitergabefähiges Cannabis, wie es in der Empfehlung des Innenausschusses für eine Stellungnahme des Bundesrats zu einer Änderung des Cannabis-Gesetzes heißt. Darin geht es eigentlich um Regelungen zum Anbau von Nutzhanf in der Landwirtschaft. Ob der Bundesrat den Ausschuss-Empfehlungen folgt, muss sich in der Sitzung am 22. November zeigen, wenn das Plenum darüber abstimmt.