PODR 19 april 2022
Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)
Preventie?
Nooit meer roken met een smaakje? RIVM raadt verkoop smaakaccessoires af | RTL Nieuws (10 april 2022)
Een filter met een smaakje waardoor je van een gewone sigaret tóch een mentholsigaret kunt maken: het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM zijn niet blij met dit soort producten. Er wordt gekeken naar een mogelijk verbod hierop. In de tussentijd wordt de verkoop en promotie ervan ontmoedigd. Mentholsigaretten zijn sinds 2020 verboden. Toch zijn er genoeg snufjes op de markt die ervoor zorgen dat rokers tóch menthol kunnen roken.
In gesprek over cannabis (springcast.fm) (11 april 2022)
Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug. Soms leidt dit tot problemen. In deze podcastserie van het Trimbos-instituut gaat journalist Matthijs Holtrop in gesprek over cannabis met experts uit praktijk en wetenschap over hoe deze problemen voorkomen kunnen worden. Ook vertellen jongeren zelf over de vragen hen juist wel of niet gesteld werden en wat dit voor hen betekende.
CDA tegen plan van eigen denktank voor minimumleeftijd fastfood | NOS (19 april 2022)
Het CDA is tegen een plan van het eigen wetenschappelijke bureau om desnoods een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van fastfood. Kamerlid Kuik zegt op Twitter dat de denktank van de partij een belangrijk rapport over gezond leven heeft geschreven, maar dat een verbod voor kinderen te ver gaat.
Vanmorgen kwam naar buiten dat het wetenschappelijke instituut van het CDA vindt dat fastfoodrestaurants hun producten snel gezonder moeten maken. Als dat niet lukt zou een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen moeten worden.
De CDA'ers in de denktank stellen een minimumleeftijd als optie voor. Welke leeftijd dat moet worden, weten ze nog niet. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat kinderen tot hun achttiende geen patatje meer mogen kopen, zei zorgdeskundige Adelaar, een van de auteurs van het rapport, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.
Scientia potentia est
Online webinar 20 april: 'Global cannabis policies: Italy, Europe and America' (voc-nederland.org)
Aanstaande woensdag is het alweer 20 april, dé dag dat international de cannabisplant wordt gevierd. Voor de gelegenheid organiseert de organisatie achter het Europese burger inititaief over cannabis een webinar die dag tussen 16:20 en 19:00 voor een discussie over de stand van zaken op het gebied van de legalisering van cannabis in Europa. Onze voorzitter Derrick Bergman zal deelnemen aan het webinar en een speech geven rond de klok van 17:00.
Het webinar komt voort uit een samenwerking tussen Antigone, Associazione Luca Coscioni, Meglio Legale, Forum Droghe, EUmans, la Società della Ragione, Stichting VOC en Crainn.
Burgemeester moet geen sheriff zijn | Nieuwsberichten | Rijksuniversiteit Groningen (rug.nl) (19 april 2022)
Monden vallen open van verbazing. Dat ziet juriste Michelle Bruijn als zij buitenlandse vakgenoten vertelt over de Nederlandse aanpak van drugscriminaliteit. Ook zelf plaatst zij grote vraagtekens bij het beleid van veel burgemeesters. ‘Zij zouden niet de rol van “crime fighter” of “sheriff” moeten aannemen.’
Misdaad en straf
Illegale praktijken als drugshandel of hennepteelt zijn langs twee wegen te bestrijden. Er is de lange route via het strafrecht, die eventueel leidt tot verschillende straffen als opsluiting, boete of taakstraf, al naar gelang het delict. Er is ook een korte route: via het bestuursrecht. Als er drugshandel, hennepteelt of de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs wordt geconstateerd, kan een burgemeester overgaan tot tijdelijke sluiting van het pand waar zich dat voordoet. Strikt juridisch gezien is dat geen ‘echte’ straf. De direct betrokkenen die wonen of werken in het pand, ervaren de maatregel echter wel zo. Bovendien is de maatregel meestal wel degelijk als zodanig bedoeld. Ook omwonenden die hinder ondervinden van de (vermeende) illegale praktijken menen dat er door sluiting letterlijk ‘recht’ wordt gedaan.
Am*dam
Ook met i-criterium blijven meeste (coffeeshop)toeristen Amsterdam bezoeken | Bond van Cannabis Detaillisten (coffeeshopbond.nl) (14 april 2022)
In de Amsterdamse politiek is er discussie over de verkoop van wiet of hasj aan buitenlandse toeristen in Amsterdam. Onder andere burgemeester Halsema van Amsterdam heeft zich uitgesproken voor invoering van het i-criterium. Dit zou betekenen dat coffeeshops alleen nog klanten mogen bedienen die in Nederland wonen.
Het weren van buitenlandse toeristen uit Amsterdamse coffeeshops is de beste remedie om drugsoverlast in de binnenstad tegen te gaan, zo schrijft burgemeester Femke Halsema deze week in een brief aan de gemeenteraad.
De Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) vroeg en vraagt zich af in hoeverre het invoeren van het i-criterium het aantal bezoekers en eventuele overlast vermindert. De BCD heeft I&O Research midden 2021 opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Het onderzoek is uitgevoerd in oktober en november 2021, een periode waarin Amsterdam weer enigszins open was voor toeristen, maar nog niet zo druk was als voor de coronacrisis.
Ook met i-criterium blijven meeste coffeeshoptoeristen Amsterdam bezoeken - I&O Research (ioresearch.nl) (13 april 2022)
Amsterdamse inwoners zijn verdeeld over het ingezetenen-criterium dat burgemeester Halsema wil invoeren. En de meeste buitenlandse toeristen blijven Amsterdam waarschijnlijk bezoeken, ook als ze niet naar een coffeeshop kunnen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research onder inwoners van Amsterdam en buitenlandse toeristen, in opdracht van de Bond van Cannabis Detaillisten.
Aanleiding en methode
In de Amsterdamse politiek is er discussie over de verkoop van wiet of hasj aan buitenlandse toeristen in Amsterdam. Onder andere burgemeester Halsema van Amsterdam heeft zich uitgesproken voor invoering van het i-criterium. Dit zou betekenen dat coffeeshops alleen nog klanten mogen bedienen die in Nederland wonen.
Het weren van buitenlandse toeristen uit Amsterdamse coffeeshops is de beste remedie om drugsoverlast in de binnenstad tegen te gaan, zo schrijft burgemeester Femke Halsema deze week in een brief aan de gemeenteraad.
De Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) vroeg en vraagt zich af in hoeverre het invoeren van het i-criterium het aantal bezoekers en eventuele overlast vermindert. De BCD heeft I&O Research midden 2021 opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Het onderzoek is uitgevoerd in oktober en november 2021, een periode waarin Amsterdam weer enigszins open was voor toeristen, maar nog niet zo druk was als voor de coronacrisis.
In het onderzoek is voor een opzet gekozen met een algemene benadering van het fenomeen toerisme, zonder direct toe te spitsen op “coffeeshoptoerisme”. Het onderzoek richtte zich op:
- de houding van Amsterdammers ten opzichte van toerisme;
- door inwoners ervaren overlast;
- bezoekredenen toeristen;
- meningen over mogelijke maatregelen om overlast te verminderen;
- houding en verwachtingen ten opzichte van het i-criterium.
Halsema drukt wietverbod toeristen door! (12 april 2022)
Femke Halsema legt met een wietverbod voor toeristen een bom onder de Amsterdamse coffeeshops. De coffeeshophouders zijn woedend, de gemeenteraad is zeer verdeeld en de straatdealers wrijven al in hun handen. Toch houdt Femke vast aan een verbod op de verkoop van wiet aan toeristen, desnoods drukt ze haar zin gewoon door!
Experimenteren?
Wanneer kappen we eindelijk met ons onzinnige coffeeshopbeleid? - NPO3.nl (14 april 2022)
We vroegen het aan de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. “Je zegt als overheid toch ook niet: ‘je mag wel melk verkopen, maar de koeien laten we afschieten door de politie’?”
Decennialang spraken veel Nederlanders met trots over ‘ons’ gedoogbeleid van hasj en wiet: wie hier een jointje wil opsteken, kan dat ongestraft en naar hartenlust doen. Maar de laatste jaren zwelt de kritiek op het beleid aan. Want waarom is het produceren en vervoeren van cannabis hier nog altijd strafbaar, terwijl er in steeds meer landen wordt overgegaan tot volledige decriminalisering?
Zie daar: het wietexperiment. In beleidstaal beter bekend als het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’. Na lang gesteggel heeft de overheid aan acht cannabistelers een vergunning gegeven om legaal hasj en wiet te mogen produceren, daar komen er nog twee bij. Volgens de laatste berichten mogen zij hun producten vanaf het voorjaar van 2023 verkopen aan coffeeshops in tien deelnemende Nederlandse gemeenten, plus een nog te bepalen stad.
Cannabisexperiment: Van Uitstel Naar Uitstel • Drugs Inc.eu (13 april 2022)
Het kabinet heeft op 30 maart 2022 in een Kamerbrief laten weten dat het experiment gesloten coffeeshopketen, beter bekend als de wietproef, niet eerder kan starten dan in het tweede kwartaal van 2023, omdat “dan naar verwachting de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde hennep en hasjiesj voldoende is om de deelnemende coffeeshops volledig en bestendig te kunnen bevoorraden.”
Illegale cannabismarkt
Als het experiment wordt gestart voordat het aanbod aan deze voorwaarden voldoet, bestaat volgens het Kabinet het risico “dat de voorraden van de coffeeshops leeg raken, de prijzen extreem stijgen of consumenten ontevreden zijn over het nieuwe aanbod. Met als risico dat de consumenten uitwijken naar de illegale markt.”
Vooral die laatste opmerking vind ik nogal vreemd. Consumenten wijken namelijk al meer dan 40 jaar uit naar de illegale markt: de gedoogde coffeeshops. Want hoewel ze worden gedoogd, zijn alle coffeeshops in Nederland illegaal. Ze handelen namelijk in strijd met de Opiumwet. De hele opzet van het experiment is wat dat betreft nogal vreemd, want straks mogen de coffeeshops in 11 gemeenten alleen nog maar cannabis verkopen van vergunde, legale telers, terwijl de coffeeshops in de overige 91 gemeenten gewoon mogen doorgaan met het verkopen van cannabis van illegale telers.
Doekoe of digi?
Cash geld in de cannabisbranche is problematisch
Onze hoofdredacteur vestigde mijn aandacht op een artikel van Justin Ray in de Californische krant ‘the Essential’ van maandag 31 januari 2022. Ray beschrijft de spanningen die in de Verenigde Staten ontstaan door het verschil tussen de wetten van een Staat en de Federatie.
Mojave woestijn
In de Staat Californië is het medicinaal gebruik van cannabis sinds 1996 legaal. Sinds november 2016 is ook het recreatieve gebruik gelegaliseerd. Lokale overheden mogen het volwassenen niet verbieden om cannabis voor persoonlijk gebruik te kweken, te gebruiken of te vervoeren. Bedrijven kunnen een vergunning krijgen voor de teelt en productie van cannabisproducten. De Staat Californië telt inmiddels vele ‘marijuana dispensaries’. Dit zijn cannabiswinkels vergelijkbaar met coffeeshops die over een retail licentie van de Staat beschikken.
Reactie op brief Bond van Cannabis Detaillisten over contant geld | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl (14 april 2022)
Minister Kaag (Financiën) reageert op een brief van de Bond van Cannabis Detaillisten over de toegang van coffeeshopondernemers tot contant geld.
Aanbiedingsbrief afschrift reactie op brief Bond van Cannabis Detaillisten | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl (14 april 2022)
Minister Kaag (Financiën) stuurt een afschrift van de brief aan de Bond van Cannabis Detaillisten naar de Tweede Kamer.
Over de grens
Politie Spanje meldt vondst grootste hennepplantage van Europa | NOS (13 april 2022)
In het noorden van Spanje heeft de politie naar eigen zeggen de grootste hennepplantage van Europa opgerold. De plantage in de provincie Navarra bestond uit elf velden van in totaal 67 hectare groot. Bij de operatie zijn 415.000 hennepplanten vernietigd en drie mensen aangehouden.
De eigenaar van de plantage had tegen de autoriteiten gezegd dat hij zich bezighield met industriële hennepteelt, wat is toegestaan. De politie had daar grote vraagtekens bij omdat de planten naar Zwitserland en Italië zouden gaan om verwerkt te worden tot cannabidiol (CBD). Verwerking van hennepplanten tot CBD is wel illegaal in Spanje.
#59 | Barcelona Special 3, with Sebi & Lukas from Pilchard’s Caviar - High Tea Potcast (14 april 2022)
We brought our equipment to Barcelona, Spain to record three special episodes during Spannabis, Europe’s largest cannabis fair, returning in 2022 after two cancelled editions. In this third and final Barcelona Special we welcome Sebastian Sonntagbauer from Austria and Lukas Röth from Germany. Soon after the start of the covid pandemic, they decided to found their own company, providing cannabis genetics for connoisseurs. They called it Pilchard’s Caviar and set up in Galicia, their office overlooking the Atlantic ocean. Sebastian -aka DJ Skunkstar- worked in the Austrian growshop industry and was the resident DJ at Cannabis Liberation Day in Amsterdam, the free ‘protestival’ organized by the VOC between 2009 and 2018. Lukas has lived and studied in Amsterdam, California and Barcelona and has worked for a Spanish seed company and a German medical cannabis start-up. We talk about their respective journeys in the cannabis industry, their vision for Pilchard’s, returning to Spannabis, Germany’s legalization plans and lots more.
Vlaamse miljoenen moeten meer toeristen naar bierbrouwers lokken | VRT NWS: nieuws (17 april 2022)
Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt 3 miljoen euro vrij om meer toeristen tot bij Vlaamse bierbrouwers te lokken. Het geld gaat naar projecten waarmee ze in of rond hun brouwerij de beleving rond hun ambacht kunnen verhogen.
België en dus ook Vlaanderen genieten wereldwijde faam voor 's lands eeuwenoude biertraditie. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) weet dat ook. Maar toch ziet ze nog veel onontgonnen mogelijkheden om aan toeristen de producten, de verschillende bierstijlen, de tradities en de verhalen rond onze biercultuur te leren kennen.
Turkse rechtbank veroordeelt rapper Murda bij verstek tot ruim 4 jaar cel - NRC (19 april 2022)
Volgens de rechter verheerlijkte rapper Murda, in 1984 geboren in Amsterdam als kind van Turkse ouders, in een aantal van zijn Turkstalige nummers drugsgebruik. De rapper bevindt zich momenteel in Nederland.
De Nederlands-Turkse rapper Murda is dinsdag door een Turkse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 4 jaar en 2 maanden cel. Volgens de rechter in Istanbul verheerlijkte Murda in een aantal van zijn Turkstalige nummers drugsgebruik, zo melden Turkse media. De zaak is onderdeel van een campagne van de regering-Erdogan tegen publieke figuren als rappers en influencers, die zaken als drugsgebruik en dure auto’s verheerlijken. Daarmee druisen ze regelrecht in tegen de conservatieve islamitische waarden van de president.