PODR 16 juli 2024
Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.
Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.
Adriaan Bronkhorst
De Top van de Toekomst – The Summit of the Future
De Top is een evenement op hoog niveau, dat wereldleiders samenbrengt om een nieuwe internationale consensus te smeden over de manier waarop we een beter heden tot stand kunnen brengen en de toekomst veilig kunnen stellen.
Effectieve mondiale samenwerking wordt steeds belangrijker voor ons voortbestaan, maar is moeilijk te verwezenlijken in een sfeer van wantrouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verouderde structuren die niet langer de huidige politieke en economische realiteit weerspiegelen.
Deze kans die maar één keer in een generatie voorkomt, dient als een moment om het aangetaste vertrouwen te herstellen en aan te tonen dat internationale samenwerking effectief overeengekomen doelstellingen kan bereiken en opkomende bedreigingen en kansen kan aanpakken.
In september zullen de wereldleiders in de Verenigde Naties overeenkomen om het Pact voor de Toekomst aan te nemen, dat als bijlagen een Global Digital Compact en een Verklaring over Toekomstige Generaties zal bevatten.
(Deze nota bekijkt hoe de Top de toekomst van gebruikers van psychotrope middelen behandelt en geeft daar vanwege een paar gebruikers commentaar op in 5 keer.)
- Waar komt deze Top vandaan?
Our Common Agenda report ©United Nations
Het voorstel voor een Top van de Toekomst vindt zijn oorsprong in het rapport Onze Gemeenschappelijke Agenda (Our Common Agenda)
Het rapport was een reactie van de secretaris-generaal van de VN op een oproep van de lidstaten naar ideeën over hoe beter kan worden gereageerd op huidige en toekomstige uitdagingen.
Het rapport van de Gemeenschappelijke Agenda riep op tot hernieuwing van vertrouwen en solidariteit op alle niveaus – tussen volkeren, landen en generaties. Het pleitte voor een fundamentele heroverweging van onze politieke, economische en sociale systemen, zodat deze voor iedereen eerlijker en effectiever kunnen presteren. Ook werd een overeenkomstige vernieuwing van het multilaterale systeem aanbevolen, met de Top van de Toekomst als beslissend moment om overeenstemming te bereiken over de meest kritische verbeteringen die nodig zijn.
De lidstaten kwamen overeen de top in september 2024 te houden. Ze waren het er ook over eens dat de top een uitkomst zou hebben: een Pact voor de Toekomst.
Zij verwoordden het overkoepelende doel van de Top en het Pact als volgt:
• het VN-Handvest opnieuw te bevestigen,
• het multilateralisme nieuw leven inblazen,
• de uitvoering van bestaande verplichtingen stimuleren,
• overeenstemming bereiken over oplossingen voor nieuwe uitdagingen, en
• om het vertrouwen te herstellen.
De weg naar de Top
2015 — "2030 Agenda"
De Agenda 2030 is door de VN-lidstaten overeengekomen als een actieplan voor mens, planeet, welvaart en vrede, geschetst dmv 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en gerelateerde doelstellingen.
2020 — "UN75 Verklaring"
Midden in de COVID-19-pandemie hebben de lidstaten de UN75-Verklaring uitgegeven, die twaalf overkoepelende toezeggingen omvatte, samen met een verzoek aan de secretaris-generaal om verslag uit te brengen aan de Algemene Vergadering met aanbevelingen om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te pakken.
2021 — "Onze gemeenschappelijke Agenda"
De secretaris-generaal reageerde op deze oproep met Onze Gemeenschappelijke Agenda, een wake-up call om de implementatie van de SDGs te bespoedigen, evenals aanbevelingen om strategische lacunes in de globale governance aan te pakken. Het riep op tot een Top van de Toekomst om een nieuwe mondiale consensus te smeden over multilaterale oplossingen voor huidige en toekomstige problemen.
2022-2024 — "Top van de Toekomst"
Na de indiening van Onze Gemeenschappelijke Agenda te hebben verwelkomd, heeft de Algemene Vergadering in 2022 een resolutie aangenomen (A/RES/76/307) om de Top van de Toekomst te houden op 22 en 23 september 2024. Praktisch overleg over de voorbereidingen voor de top begint in februari 2023 en dit jaar zal er een ministeriële bijeenkomst plaatsvinden. De Top van de Toekomst zal voortbouwen op de SDG-top en het multilaterale systeem nieuw leven inblazen, zodat het de beloften van het Handvest van de Verenigde Naties en de Agenda 2030 kan waarmaken.
2023 — "SDG Top"
De SDG-top in 2023 valt halverwege de implementatie van de Agenda 2030 en zal op 18 en 19 september 2023 bijeenkomen om “het begin te markeren van een nieuwe fase van versnelde vooruitgang in de richting van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen”.
2024 — "Pact for the Future"
Een actiegericht Pact voor de Toekomst zal tijdens de top door de staatshoofden en regeringsleiders worden onderschreven. Hierin wordt de mondiale solidariteit voor de huidige en toekomstige generaties getoond.
- Prohibitie als antwoord op de universele verklaring van vrijheid
De leugen en geweld als belofteloos voorbeeld voor de toekomst van onze nazaten
- Voorgeschiedenis : het muilkorven van de menselijke geest
Het voorbeeld van de strijd der goden: winner takes all
- Levende geschiedenis : de verwoesting van onze habitat
De gecommodificeerde mens in de biodiversiteit van het Antropoceen
- Een beter heden en veiligere toekomst voor alle mensen?
Consumptievrijheid en discriminatieverbod bij afwijkend consumptiepatroon?
Everything starts with the legalisation of cannabis
Mayor of Amsterdam: ‘In time, drug legalisation is inevitable’ (ft.com) (15 juli 2024)
(...)“Everything starts with the legalisation of cannabis, and maybe the legalisation of MDMA,” she says. For cocaine, she doesn’t want “complete legalisation” — given the health risks of crack — but “a medical model”, where the drug is perhaps available only at pharmacies.(...)
Al in 2002 pleitte Peter R. de Vries voor legalisering van drugs (Bron: maandblad EssensiE, oktober 2002)
Apeldoorn
Coffeeshop in Apeldoorn vecht sluiting aan: ‘Dat dit gebeurt is zuur na bijna 40 jaar in het vak’ | Apeldoorn | AD.nl (15 juli 2024)
Een grote boodschappentas vol joints. Wiet-smoothies. Natte hennep. Het kwam maandagmiddag allemaal voorbij in de rechtbank in Arnhem. Daar boog de rechter zich over de verplichte sluiting van coffeeshop ’t Bunkertje in Apeldoorn. De eigenaar wil zijn zaak zo snel mogelijk weer open.
Apeldoorns burgemeester Ton Heerts besloot eind juni dat de shop definitief dicht moet. De zaak aan de Laan van de Mensenrechten is op meerdere punten in de fout gegaan. Zo lag er bij herhaling meer softdrugs dan de 500 gram voorraad die aanwezig mag zijn.
Bij een van de controles kwam er bijvoorbeeld in tweede instantie een big shopper (grote boodschappentas) tevoorschijn die vol voorgedraaide joints zat. Verder klopte de administratie niet altijd. Het zijn missers die eigenaar Ricardo de Kom (deels) erkent. Al zitten er berispingen bij die volgens hem ‘kinderachtig’ zijn.
Op bezoek
Een groter twistpunt zit in een ander onderdeel. Heerts en zijn ambtenaren stellen dat De Kom zelf betrokken is bij de productie van softdrugs. Op drie adressen in Apeldoorn waar politie of handhavers hennepteelt of -voorraad aantroffen, werd de eigenaar van ’t Bunkertje herhaaldelijk gezien.
De advocaten van De Kom hebben voor alle locaties een uitleg over zijn aanwezigheid. Op één van de adressen zou een kennis wonen en wie zegt dat De Kom daar niet gewoon op bezoek ging? Een voorraad ‘natte’ (nog niet gedroogde) hennep zou voor eigen gebruik zijn. Voor het maken van wiet-smoothies, oftewel sapjes waarvan je niet high wordt.
Niet realistisch
Dat hij in de buurt van hennep gezien wordt is hoe dan ook niet gek, voeren de advocaten aan. Dit is hoe het werkt in Nederland. De verkoop van softdrugs is gedoogd terwijl de aanvoer ervan illegaal is - dan kom je al snel in de knel. Zo is volgens hen ook die maximale handelsvoorraad in een shop niet realistisch.
Als je gaat speuren op die punten komt elke coffeeshop in de problemen, is de strekking. De juridisch ambtenaren van de gemeente menen dat het anders ligt. De eigenaar van ’t Bunkertje heeft volgens hen op de drie bewuste plekken een grotere rol dan slechts die van afnemer. Terwijl hij zich niet met de productie of verdere handel zou moeten bemoeien.
Extra kans
Aan het eind van de zitting verwijst De Kom naar de landelijke wietproef met legale teelt en verkoop. En bepleit daarmee dat hem nog een kans gegund moet worden. ,,Ik zit bijna 40 jaar in het vak. Ik heb hard voor mijn zaakje gevochten. Dan zou het heel zuur zijn dat, als we bijna op het punt zijn dat het in Nederland beter georganiseerd is, ik er niet bij mag horen door een paar foutjes.’’
De ambtenaren die namens de burgemeester optreden, vinden dat De Kom die extra kans verspeeld heeft. In 2023 werden ook al missers geconstateerd en moest de zaak twee keer een periode dicht. ,,Het vertrouwen is op een gegeven moment gewoon weg. Dan kan de burgemeester ook niet anders meer.’’
Het argument van De Kom dat hij zowel personeel als een gezin te onderhouden heeft, verandert daar voor de juristen niets aan. Hij had dit zelf moeten voorkomen, kaatsen ze terug. ,,Dit is een enorm lucratieve handel. Daar horen grote verantwoordelijkheden bij.’’
De rechter doet op korte termijn uitspraak.
Tiel
Deze coffeeshop vecht sluiting bij rechter aan: ‘Tijdens corona gemerkt hoe belangrijk we zijn’ | Tiel | gelderlander.nl (14 juli 2024)
Coffeeshop Lamar uit Tiel hoopt dat de rechtbank een streep zet door een gedwongen sluiting van drie maanden. De coffeeshop zou te veel wiet achter de toonbank bewaren, zo stelt de Tielse burgemeester Frank van der Meijden. Niets van waar, meent de uitbater van de coffeeshop.
Afgelopen woensdag moest de coffeeshop op slot. Via een spoedprocedure bij de Arnhemse rechtbank wil uitbater Said Bouhbass die sluiting terug te draaien. De redenen voor de sluiting zijn immers volledig uit de lucht gegrepen, zo betoogde zijn advocaat vrijdagmorgen: ,,Mijn cliënt heeft niets verkeerd gedaan.”
Waar wél sprake van was: een ongelukkige timing, wellicht miscommunicatie. Bij een controle van de gemeente Tiel in de shop zou een handelshoeveelheid van 1500 gram zijn aangetroffen in de coffeeshop, en dat zou véél te veel zijn. De maximaal toegestane hoeveel in Nederland ligt immers op 500 gram.
,,Maar die controle vond plaats tijdens een leveringsmoment”, stelde de advocaat. ,,Dan komt er tijdelijk extra spul naar binnen. De voorraad wordt weer aangevuld tot 500 gram, het overtollige wordt weer meegenomen.”
Vraag en aanbod
Wat het ingewikkeld maakt: de verkoop van softdrugs in coffeeshops wordt gedoogd, het leveren aan de shop zelf in principe niet. Daar is dus heel weinig zicht op. Maar in de praktijk wordt zo’n beetje iedere coffeeshop dagelijks meermaals bevoorraad, vervolgde de advocaat. ,,Lamar verkoopt gemiddeld zo’n 1000 gram per dag. Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Je ontkomt er niet aan dat er op bepaalde momenten heel even extra softdrugs binnen is.”
Maar was daar daadwerkelijk sprake van? De jurist namens de gemeente twijfelde daar uitdrukkelijk aan. ,,Uit de rapportage blijkt helemaal nergens dat op het moment van de controle de voorraad in Lamar werd aangevuld.”
Daarnaast, zo vervolgde ze, het was al de tweede keer dat Tielse coffeeshop in de fout ging. Ook in november van het afgelopen jaar werd bij een controle al een te grote handelsvoorraad (van 830 gram) aangetroffen. Voor burgemeester Frank van der Meijden nu reden om de zaak tot begin oktober dicht te gooien.
Doelwit voor criminelen
Daarvoor zijn volgens de burgemeester goede redenen. Niet alleen voorkomt een tijdelijke sluiting een herhaling van de overtreding, ook zou een te grote handelsvoorraad aantrekkelijk zijn voor criminelen. Immers zou Lamar doelwit kunnen worden van bijvoorbeeld een overval.
De advocaat van Lamar betoogde juist dat een tijdelijke sluiting straatcriminaliteit in de hand werkt. ,,We hebben allemaal tijdens de coronapandemie gezien hoe belangrijk coffeeshops zijn in onze maatschappij. Op het moment dat duidelijk werd dat coffeeshops tijdelijk de deuren moesten sluiten, stonden overal enorme rijen.”
Straatdealers
En ook de Tielse coffeeshop heeft een eigen klantenkring, die nu elders wiet en hasj moet inslaan. ,,Dat kan bijvoorbeeld bij straatdealers. Daarmee komen juist de openbare orde en de veiligheid in het geding.”
Of de sluiting wordt teruggedraaid, wordt in de loop van volgende week duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.
Hoogeveen
Nieuwe burgemeester Hoogeveen vindt één coffeeshop genoeg - RTV Drenthe (11 juli 2024)
Er komt toch echt maar één coffeeshop in Hoogeveen. De raad wilde er twee, maar eerder dit jaar ging oud-burgemeester Karel Loohuis daar niet in mee. Nu maanden later heeft zijn opvolger, Martijn Breukelman, besloten om niet van dat besluit af te wijken.
"Laat ik duidelijk zijn, het besluit blijft één coffeeshop", liet Breukelman weten tijdens de raadsvergadering donderdagavond. Volgens de burgemeester heeft Hoogeveen geen ervaring met coffeeshops en de risico's die daarbij komen kijken. Beginnen met één lijkt hem het beste.
Verontwaardiging
Afgelopen december leek het zo klaar als een klontje. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor de komst van een coffeeshop. En niet één, maar twee. Dat plan ging niet door, want oud-burgemeester Loohuis nam het advies niet over.
Dat zorgde voor verontwaardiging bij een deel van de gemeenteraad. Een meerderheid had akkoord gegeven voor de komst van twee coffeeshops. Loohuis kon afwijken van dat advies, omdat hij als burgemeester bevoegdheid had over het coffeeshopbeleid.
Geen ervaring met coffeeshop
Loohuis stopte als burgervader in maart en Breukelman volgde hem op. Tijdens zijn eerste vergadering werd hem al gevraagd om opnieuw te kijken naar de situatie. Nu, maanden later, heeft hij dat gedaan.
De burgemeester blijft bij het standpunt van zijn voorganger: "We hebben geen ervaring met een coffeeshop. Dat betekent dat we ook nog maar moeten zien hoe alles uitpakt als de eerste daadwerkelijk geopend wordt."
Volgens hem moet er met name goed worden gekeken naar handhaving en preventie van criminaliteit. "Kunnen we alles wel goed in de gaten houden rondom een coffeeshop? En als er criminele activiteiten plaatsvinden, wat doen we er dan tegen?"
Leren van andere plekken
Geert-Jan Walda van Gemeentebelangen liet nog weten dat Hoogeveen geen ervaring met coffeeshops heeft, maar de rest van het land wel. Daaruit zou lering kunnen worden getrokken. Breukelman liet weten bij zijn standpunt te blijven.
VVD-fractievoorzitter Ronald Klok vroeg zich af hoeveel mensen zich hadden gemeld om een coffeeshop te openen. Ook was hij benieuwd hoe deze mensen op de hoogte worden gehouden van het proces rondom de opening van een eerste coffeeshop.
De burgemeester vertelde dat er binnenkort een pagina wordt geopend op de website van de gemeente. Daarop staan vragen met antwoorden, waarin duidelijk wordt hoe ondernemers mee kunnen dingen naar de opening van een eerste shop in Hoogeveen.
'Op zijn vroegst zomer 2025'
Breukelman liet weten dat er nog flink wat stappen gezet moeten worden voordat de inschrijving opengaat. Zo komt er een commissie voor de selectieprocedure, die zal deze maand nog tot stand komen.
Volgens de burgemeester zal op zijn vroegst in de zomer van 2025 duidelijk worden wie een coffeeshop mag openen en waar die komt.
Hellevoetsluis
Tweespalt in de polder door geur van legale wietkwekerij - Rijnmond (11 juli 2024)
De enorme wietkwekerij die halverwege juni opende is niet te missen in Hellevoetsluis. Niet alleen door de grootte, maar vooral door de geur die de 250 duizend cannabisplanten verspreiden. Het drijft de buren in de polder uiteen.
Sinds 17 juni wordt legale wiet gekweekt in de polder, in het kader van een experiment van de overheid. Ondanks dat er is geïnvesteerd in dure apparatuur om de buren niet tot last te zijn, is de walm van de wiet onmiskenbaar.
LEES OOK: Feest bij John & Co, want daar verkopen ze vanaf nu legaal geteelde wiet
Hoe je de geur het best kunt omschrijven? "Een hele zware, kruidige, donkergroene geur", stelt Netty van der Sar. Haar tuin ligt vlak achter de wietkas en zij heeft veel last van de kwekerij. "De geur die hier hangt, is echt doordringend."
Frustratie
Dat de wiet legaal wordt gekweekt, vindt Netty een goede zaak. "Wij willen niets liever dan dat deze proef lukt. Ik denk dat legale wiet beter is dan illegale wiet waar een heleboel criminaliteit omheen hangt."
Maar de geur beïnvloedt haar sterk in het dagelijks leven, ondanks dat het volgens de GGD niet tot gezondheidsklachten leidt. "Ik kom niet in slaap en ik maak me boos. Dan denk ik: verdorie, nu ruik ik die kas alweer", vertelt ze gefrustreerd. "Mijn slaapkamerramen staan op de kant van de kas gericht. Die lucht komt zo langzaam je slaapkamer binnen en het is heel irritant." Ze snakt dan ook naar een oplossing. "Heel veel mensen hebben er last van. Er moet gewoon echt wat aan gedaan worden."
Ook haar wasgoed hangt ze tegenwoordig niet meer buiten. Of ze zelf weleens een een jointje heeft gerookt? "Nee", zegt ze, maar haar kinderen wel, biecht ze op. "Ik ben zelf weleens mee geweest naar een coffeeshop in Rotterdam met mijn kinderen, omdat ik weleens wilde weten hoe dat daaraan toe ging. Maar ik weet niet wat het met de hersenen doet hoor, op de lange duur."
Overdreven
Dat je de wietplanten ruikt, valt niet te ontkennen, maar buurvrouw Riet van Leeuwen heeft er minder moeite mee. "Ik heb persoonlijk weinig last van de geur. Ik ruik het wel af en toe, maar het stoort me niet", zegt ze. Anders dan veel van haar buren heeft zij weinig te klagen. "Je ruikt het wel, maar ik denk dat zij overdrijven. Maar dat doen ze natuurlijk om hun punt extra belangrijk te maken."
Tomatenkas
Hoe het kan dat de kwekerij voor zo'n stank zorgt? Dat komt volgens Netty door het type kas waarin de planten staan. "Die kassen zijn eigenlijk tomatenkassen. Daarvan gaan de ramen automatisch open als de luchtvochtigheid te hoog wordt, anders gaat het gewas schimmelen. Die ramen moeten dus open om een goede groei te krijgen, maar dat geeft bij ons juist de overlast."
Ook Riet ziet dat probleem in. "Maar je moet iemand ook de tijd geven om het voor elkaar te krijgen", vindt ze. "Het kan niet van vandaag op morgen goed geregeld zijn."
Maatregelen
Bij milieudienst DCMR zijn de afgelopen tijd zo'n 200 meldingen over de wietstank binnen gekomen. Specialisten hebben gecontroleerd en vastgesteld dat er inderdaad stankoverlast is, die onaanvaardbaar is. De ondernemer heeft inmiddels maatregelen genomen. "Mijn man kreeg vorige week een rondleiding van hem", vertelt Riet. "De eigenaar liet zien dat er allemaal koolstoffilters zijn opgehangen. Ook probeert hij te monitoren dat er niet teveel wiet op een bepaalde plek groeit. Hij doet z'n best."
Hoewel er wel degelijk wat gebeurt, zijn de maatregelen nog niet voldoende. De DCMR is met de eigenaar en Gemeente Voorne aan Zee in gesprek over wat er nu moet gebeuren.
Polarisatie
Netty en Riet merken dat de sfeer in de buurt is veranderd sinds de wietkwekerij er is gekomen. Eerder dit jaar spraken bewoners al hun zorgen uit over de kwekerij, die toen al leidde tot gevoelens van onveiligheid. De tweespalt is te merken, zegt Riet. "Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewoond", zegt ze. "Maar nu voel ik allemaal verschillende meningen en dat mensen anders met elkaar omgaan. Dat vind ik heel jammer, want de polder is mij zeer lief."
LEES OOK: Onrust onder bewoners na inbraak in legale wietkwekerij: 'Wij voelen ons niet meer veilig'
Netty herkent wat Riet zegt. "Het geeft echt ruzies. Het zorgt voor polarisatie, dat is heel jammer want we hebben een hele fijne buurt hier om te wonen. Het is hier fantastisch."