PODR 15 oktober 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.    

 

website www.cannabisenverkeer.nl 

voc campagne 2024 cannabis en verkeer 567 coffeeshops

   

"Probleem van ons allemaal"

Nederland blijft cruciaal knooppunt binnen mondiale drugsmarkt | politie.nl (15 oktober 2024)

De politie heeft de afgelopen jaren de drugscrimineel steeds harder kunnen raken in zijn verdienmodel. Door middel van datagedreven opsporing, internationale samenwerking, bronbestrijding en systeemaanpak pakt de politie de drugscriminaliteit onverminderd aan. Desondanks blijft Nederland een belangrijk knooppunt binnen de mondiale drugsmarkt. Allerlei soorten drugs (polydrugs) worden hier ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd en geproduceerd, en internationaal opererende criminele netwerken maken daar gebruik van.

Dit staat in het Fenomeenbeeld drugs 2024 ‘Georganiseerde drugscriminaliteit in beeld’. Dit rapport, opgesteld door onderzoekers van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO), belicht de omvang, aard en ontwikkelingen van de Nederlandse drugsmarkt over de afgelopen vier jaar.

Uitdagingen

In het Fenomeenbeeld drugs 2021 van de politie schreven onderzoekers al dat de mondiaal vertakte illegale drugsindustrie in knooppunt Nederland een omvangrijk en complex criminaliteitsvraagstuk is en een maatschappelijk en economisch fenomeen vormt. ‘De uitdagingen voor de politie zijn ongewijzigd groot’, stelt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs. ‘Criminelen zullen na onze interventies altijd weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden om hun business voort te zetten.’ Polydrugshandel is van groothandel tot detailhandel veelal de norm en ook polydrugsproductie komt voor.

Personen die geen onderdeel zijn van de drugsnetwerken zelf, verrichten allerlei criminele hand- en spandiensten en maken deze georganiseerde misdaad mogelijk. Deze personen kunnen hier goed aan verdienen. Denk aan professionele (groepen van) criminele faciliteerders, zoals corruptiebrokers, ondergrondse bankiers, logistiek dienstverleners en ketelbouwers. Maar er zijn ook individuele faciliteerders, zoals verhuurders van woningen of loodsen ten behoeve van opslag en productie, afvaldumpers, hennepknippers, enzovoort. 'Dit soort criminele carrières moeten we doorbreken', zegt Woelders.  

Opkomende drugs

Op de al grote Nederlandse drugsmarkt zijn nieuwe varianten met een opmars bezig, waaronder ketamine, synthetische cathinonen zoals 3-MMC en THC-varianten, de belangrijkste werkzame stof van de cannabisplant. Naast die THC-varianten zijn er ook synthetische cannabinoïden, die de werking van THC nabootsen. Een opkomende trend is de productie van en handel in pink cocaïne of tucieen drugssoort waarbij twee of meer soorten drugs zijn vermengd, veelal ketamine en MDMA. De roze blokken lijken op cocaïneblokken, maar anders dan de naam doet vermoeden, bevatten ze zelden of nooit cocaïne. De productie van methamfetamine in Nederland is toegenomen en lijkt zich hier definitief te hebben gevestigd. Ook de invoer en handel in methamfetamine zijn toegenomen.

Nederland, België en Spanje zijn in Europa belangrijke invoerlanden van cocaïne, constateren de onderzoekers. Maar inbeslagnames van cocaïne in de havens van verschillende andere Europese landen nemen toe. Dat kan duiden op een uitbreiding van de import naar het continent. In Europese havens werken Nederlandse criminelen samen met lokale brokers, faciliteerders, en/of criminele netwerken. Buitenlandse criminelen importeren op hun beurt cocaïne via Nederlandse havens.

Samenwerkende netwerken

Drugsnetwerken zijn met elkaar verweven, stellen de onderzoekers. Iedereen lijkt met iedereen verbonden, iedereen kan met iedereen samenwerken zowel op nationaal als internationaal niveau. De samenwerking is ook praktisch van aard. Meerdere netwerken maken bijvoorbeeld gebruik van dezelfde faciliteerders, en van dezelfde productielocaties en/of dezelfde opslaglocaties.

Nederland blijft een groot productieland van drugs. Niet alleen is het aantal aangetroffen drugs productielocaties de laatste twee jaar gestegen, de locaties worden ook steeds meer aangetroffen in woonwijken. Bij ongelukken tijdens het productieproces ontstaat hierdoor een groter risico op slachtoffers. Daarnaast zijn er meer productielocaties ontdekt waar de productie van verschillende soorten drugs plaatsvindt. Criminele organisaties kunnen met deze combilabs snel inspelen op de vraag naar verschillende soorten drugs.

Het aantal jonge verdachten van criminaliteit is in Nederland de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. Ook het aantal jongeren dat verdacht wordt van drugscriminaliteit is gedaald, zij het iets minder hard. Deze jongeren hebben in het verleden vaak al andere strafbare feiten gepleegd zoals vermogens- en geweldscriminaliteit. In opdracht plegen ze bijvoorbeeld geweld of fungeren als uithaler in de zeehavens.

Probleem van ons allemaal

‘De aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit is niet alleen een zaak voor de politie’, aldus portefeuillehouder Woelders. ‘Het gaat ons allen aan: van overheidsinstantie, bedrijfsleven, wetenschap tot individuele burger. Iedereen moet hierin zijn verantwoordelijkheid pakken. Het gaat daarbij om het doorbreken van criminele carrières, het aanpakken van criminele geldstromen en het verhogen van maatschappelijke weerbaarheid. Iedereen kan daarbij helpen. Meld vermoedens van drugsproductie- of handel bij ons. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem.'

Over het onderzoek

Het fenomeenbeeld drugs 2024 ‘Drugscriminaliteit in beeld’ is een product van Team Onderzoek van de eenheid Landelijke Expertise & Operaties en de eenheid Landelijke Opsporing & Interventies. Het is onderdeel van een reeks fenomeenonderzoeken naar de verschillende landelijke geprioriteerde veiligheidsthema’s van de politie, waaronder excessief geweld, online fraude en milieucriminaliteit. Deze fenomeenonderzoeken helpen de politie bij het maken van strategische keuzes.

Fenomeenbeeld georganiseerde drugscriminaliteit 2024

fenomeenbeeld drugs 2024 politie 2

Wietteelt in Nederland slinkt, productie andere drugs blijft (nos.nl) (15 oktober 2024)

De wietteelt in Nederland neemt af. Omdat steeds meer landen het kweken van cannabis toestaan, is er minder behoefte aan Nederlandse wiet.

Dat staat in een politierapport over de ontwikkelingen op de drugsmarkt in de afgelopen vier jaar. "De Nederlandse hennepteelt lijkt aan belang te hebben ingeboet", schrijft de politie.

Al jaren op rij ontmantelt de politie minder hennepkwekerijen. Vorig jaar vond de politie in Nederland nog 'slechts' 1230 wietplantages. Dat waren er in 2019 nog drie keer zoveel. Overigens heeft dat volgens de politie ook te maken met andere prioriteiten en een tekort aan mensen.

Intussen treft de politie hier steeds vaker buitenlandse wiet aan, bedoeld voor de Nederlandse markt. Deze wiet komt bijvoorbeeld uit Canada, waar cannabis sinds 2018 legaal is. Een deel belandt kennelijk ook in Europa.

Grote speler

Hoewel er minder wiet van eigen bodem wordt geteeld, blijft Nederland volgens het rapport wel een onverminderd grote speler in de wereldwijde drugshandel. Nederland is nog altijd een van de belangrijkste invoerlanden van cocaïne in Europa.

Wel is hier, net als in België en Spanje, de afgelopen jaren steeds meer cocaïne in beslag genomen. Opsporingsdiensten beschouwen dit nogal eens als hun eigen verdienste, maar in het rapport ziet de politie het anders: "Dit lijkt te duiden op een uitbreiding van de import, via verschillende Europese havens."

Ook de productie van synthetische drugs lijkt in Nederland niet af te nemen. Al eerder werd duidelijk dat het aantal gevonden drugslabs juist stijgt.

Steeds vaker treft de politie drugslabs aan waar naast xtc bijvoorbeeld ook crystal meth kan worden gemaakt. "Criminelen kunnen met deze 'combilabs' snel inspelen op de vraag naar verschillende soorten drugs", aldus de politie in het rapport.

Opmars

Nieuwe drugsvarianten zijn volgens de politie aan een gestage opmars bezig, zoals ketamine, 3-MMC en synthetische cannabis. Ook 'flakka' wordt tegenwoordig in Nederland geproduceerd, net als stoffen die hier nog niet strafbaar zijn en via webwinkels worden verkocht.

Soms worden meerdere soorten drugs met elkaar gemengd, vaak ketamine en MDMA. Volgens het Trimbos Instituut zijn dit gevaarlijke cocktails die hier maar weinig worden gebruikt. De politie vermoedt dat deze mengsels onder de naam 'tusi' vooral worden geleverd aan Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs vond de politie in Nederland voor het eerst een grote partij nitazinen. Volgens het rapport worden deze extreem sterke en gevaarlijke pijnstillers in Europa weinig gebruikt. Dat geldt ook voor fentanyl, dat in de Verenigde Staten wel voor grote problemen zorgt. Wel zijn Nederlanders soms betrokken bij de handel in dit soort stoffen.

Verweven

Drugshandelaren richten zich vaak op de verkoop van meerdere soorten drugs tegelijk. Als de kans zich voordoet, pakken ze volgens de politie ook andere lucratieve handel mee zoals illegale medicijnen, sigaretten of vuurwapens.

Drugsnetwerken zijn allemaal met elkaar verweven, constateert de politie in het rapport. "Iedereen lijkt met iedereen verbonden, iedereen kan met iedereen samenwerken. Niemand is onmisbaar." (...)

 

De jaarlijkse Gezondheidsenquête

Nieuwe cijfers drugsgebruik in Nederland in 2023 - Trimbos-instituut (14 oktober 2024)

Er zijn nieuwe cijfers bekend over het drugsgebruik onder volwassenen in Nederland in 2023. Deze cijfers komen uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête, een onderzoek dat inzicht geeft in (ontwikkelingen in) de gezondheid en de leefstijl van de bevolking in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd door het CBS samen met het RIVM en het Trimbos-instituut.

In het kort

    • In 2023 hadden ruim een miljoen volwassenen cannabis gebruikt (7,6% van de volwassen bevolking). Hiermee is cannabis nog altijd de meest gebruikte drug in Nederland. Daarna volgen ecstasy, cocaïne, amfetamine, 3-MMC en ketamine.
    • Vergeleken met de vorige meting in 2022 is het gebruik van lachgas in 2023 verder gedaald.
    • Vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het gebruik van cocaïne, ecstasy, LSD en paddo’s hoger, en het gebruik van GHB is lager.

De cijfers in dit nieuwsbericht gaan over het laatste-jaar-gebruik: het percentage volwassenen dat in het jaar voorafgaand aan hun deelname aan het onderzoek één keer of vaker de betreffende drug heeft gebruikt. Dat zegt niets over hoeveel of hoe vaak mensen in dat jaar gebruiken, of over hoeveel mensen verslaafd zijn.

Cannabis nog altijd het meest gebruikt, daarna volgen ecstasy en cocaïne

In 2023 gebruikte 10,7% van de volwassen Nederlanders één of meer soorten drugs. Als we naar de afzonderlijke drugs kijken, dan zien we relatief grote verschillen in het laatste-jaar-gebruik. Cannabis blijft koploper met 7,6%, dat zijn iets meer dan 1 miljoen volwassenen. Als tweede drug volgt ecstasy (3,8%) en daarna cocaïne (2,2%), amfetamine (1,3%), 3-MMC (1,3%), ketamine (1,2%) en paddo’s (1,0%). Minder dan 1% van alle volwassenen gebruikte lachgas, LSD, GHB of heroïne.

“Hoewel we zien dat sommige nieuwe drugs relatief hoog in de ranking staan van meest gebruikte drugs, blijft cannabis onbetwist de nummer 1. Ook is cannabis, na alcohol, de belangrijkste drug waarvoor mensen zich aanmelden bij de verslavingszorg.” – Margriet van laar, programmahoofd Drugs

Voor de meeste drugs is het gebruik veruit het hoogst onder mannen, 18-29-jarigen en hoogopgeleiden. Dat betekent niet meteen dat frequent gebruik ook vaker voorkomt onder deze groepen. Als we bijvoorbeeld kijken naar het (bijna) dagelijks gebruik van cannabis, een risicofactor voor verslaving, dan zien we dat dit vaker voorkomt onder laag- dan hoogopgeleiden. (...)

 

Bisschopsstad

Meerdere aanhoudingen in Roermond na sluiten coffeeshops - L1 Nieuws (13 oktober 2024)

Sinds de tijdelijke sluiting van de coffeeshops in Roermond afgelopen donderdag zijn er al meerdere straathandelaren en kopers aangehouden.

Dat maakt de politie bekend.

Aanhoudingen

Het gaat om zeven mensen die op straat in drugs handelden. Ook vier kopers van drugs zijn aangehouden. Daarnaast zijn verdovende middelen en geld in beslag genomen.

Coffeeshops gesloten

De gemeente wil geen coffeeshops meer in het centrum hebben, alleen aan de rand van de stad. De twee huidige coffeeshops in de binnenstad hebben daarom donderdag hun deuren gesloten, toen hun vergunning afliep. In december op zijn vroegst kunnen coffeeshops aan de rand van de stad hun deuren openen.

Eerder sprak burgemeester Yolanda Hoogtanders van een 'onwenselijke situatie' doordat de vraag naar de drugs niet afneemt in deze periode, maar het aanbod wel. Toch kan het niet anders: de huidige vergunning kon wettelijk gezien niet verlengd worden en de nieuwe coffeeshop zijn nog niet klaar.

Kort geding

Over die nieuwe locatie is het laatste woord overigens nog niet gesproken: bedrijven en omwonenden van de nieuwe coffeeshop vlakbij Herkenbosch hebben een kort geding aangespannen om de opening uit te stellen, maar die uitspraak moet nog komen. (...)

Check: Roermond tijdje zonder coffeeshops: stad vreest straathandel (4 oktober 2024)

Zeven drugshandelaars in Roermond van straat geplukt door politie, ook vier kopers opgepakt - VML Nieuws (13 oktober 2024)

Sinds de tijdelijke sluiting van twee coffeeshops in Roermond afgelopen donderdag, heeft de politie al meerdere aanhoudingen verricht. Zeven mensen werden opgepakt wegens handel in drugs op straat en vier kopers van verdovende middelen zijn ook aangehouden.

Daarnaast zijn drugs en geld in beslag genomen, meldt de politie.

De sluiting van de twee coffeeshops in het centrum van Roermond kwam nadat hun vergunningen afliepen. De gemeente wil de coffeeshops voortaan aan de rand van de stad hebben, in plaats van in het centrum. Hierdoor zijn de huidige shops gesloten en heeft Roermond op z’n vroegst in december pas weer een coffeeshop.

Burgemeester Yolanda Hoogtanders waarschuwde eerder voor een ‘onwenselijke situatie’, omdat de vraag naar drugs blijft, maar het legale aanbod tijdelijk is weggevallen. Toch was de sluiting noodzakelijk, omdat de vergunning niet verlengd kon worden. (...) 

 

Zoetermeers Dagblad

Zoetermeers Dagblad | Coffeeshop Casa zit in Zoetermeer nog altijd op dezelfde locatie (12 oktober 2024)

De burgemeester van Zoetermeer heeft in augustus 2017 aan de gemeenteraad toegezegd gezegd dat de coffeeshop Casa binnen drie jaar naar een nieuwe locatie moest verhuizen. Het was aan de eigenaren van Casa om een alternatieve plek te zoeken.

Het college vermeldde destijds dat de burgemeester een suggestie voor een locatie had gedaan en dat de eigenaren van Casa ook een alternatieve locatie hadden aangedragen. Dit meldde het AD destijds in maart 2019. Hier is echter, mede door corona, helemaal niets van terechtgekomen.

Inmiddels zit Zoetermeers enige coffeeshop, waar duizenden klanten klanten per week komen, nog steeds gevestigd op dezelfde locatie in het pand van uitgaansgelegenheid De Boerderij aan de Amerikaweg en vlak naast Gymworld, waar veel kinderen sporten. Anno 2024 zit de wereld er weliswaar na corona anders anders, maar de vraag blijft of dit nu wel zo'n geschikte locatie is.

Zoetermeers Dagblad is daarom een onderzoek begonnen naar deze veel besproken locatie en coffeeshop. Zoetermeers Dagblad heeft inmiddels alle politieke fracties aangeschreven en om hun mening gevraagd over Casa, maar is ook benieuwd naar de mening van de inwoners, betrokkenen in de omgeving en softdrugs gebruikers. Wat is jouw mening over coffeeshop Casa in Zoetermeer? Is dit een geschikte locatie voor duizenden cannabis-kopers per week? Hoe staat het met de overlast en veiligheid?

Mail naar  (...)

 

Utrecht veel te stroperig

Het idee voor de drive-in-coffeeshop ontstond 25 jaar geleden, volgende maand is de opening - RTV Utrecht (11 oktober 2024)

Op vrijdag 1 november opent aan de rand van de stad de eerste drive-in-coffeeshop van Utrecht. De plannen daarvoor zijn al bijna vijfentwintig jaar oud. Volgens initiatiefnemer Chris Pilgram is de gemeente Utrecht veel te stroperig geweest.

Hij woont in de Breedstraatbuurt in het hartje van Utrecht. Een wijk die aan het eind van de vorige eeuw veel problemen kende. De Hardebollenstraat had raamprostitutie en er werd op straat getippeld. Daarnaast waren er in de buurt veel coffeeshops.

De concentratie van legaal en illegaal sekswerk plus de coffeeshops trok weer dealers van harddrugs aan. Het was lange tijd niet fijn om in die buurt te leven. Maar Chris is er de persoon niet naar om weg te kijken en te hopen dat het overgaat. Hij bedacht een plan om de coffeeshops en de overlast eerlijker te verdelen over de stad.

"Een verspreidingsplan om de binnenstad een beetje te ontlasten. Ik ben begonnen om met allerlei ambtenaren, gemeenteraadsleden en wethouders te praten", vertelt Chris aan de counter van de nieuwe coffeeshop. "Je zag dat er een verkeersprobleem ontstond doordat mensen van buiten, zelfs van buiten de stad naar de binnenstad kwamen om de cannabis en wietproducten aan te schaffen." Volgens Chris gaf dat problemen.

Ik denk dat de stad wat last heeft van stroperigheid. Er is misschien niet altijd de juiste innovatiekracht - Chris Pilgram

En dus kwam hij met het plan om een drive-through of drive-in te bouwen. In eerste instantie reageerden ambtenaren en bestuurders heel goed, zegt Chris. "Het was wel een innovatieve manier om naar het probleem te kijken."

Maar de vaart zat er niet in. Als een potentiele locatie uitlekte, dan stond de buurt op de achterste benen. En ook de gemeente maakte volgens Chris geen vaart. "Wat we uiteindelijk moeten constateren is dat we in de stad Utrecht een kwart eeuw nodig hebben gehad om het uiteindelijk te realiseren."

De coffeeshop zelf is al een paar maanden bijna klaar. Maar zelfs op het laatst was er nog tegenwerking. In de buurt van de Griffioen woont niemand. En toen de plannen bekend werden, zaten er ook nauwelijks bedrijven. Het regionale hoofdkantoor van Rijkswaterstaat zit om de hoek, de parkeergarage Westraven zit er direct naast en verder was er niets.

Tot aan de andere zijde van de laan het terrein werd ontwikkeld tot bedrijventerrein. Busmaatschappij QBuzz kreeg er een remise en maakte prompt bezwaar tegen de coffeeshop. Het zou te druk worden met verkeer. Maar het ov-bedrijf ving bot bij de rechter.

Nu staat niets de opening van dit nieuwe fenomeen nog in de weg. Althans, nieuw? De stad Utrecht is inmiddels door vele andere plaatsen ingehaald. "We waren de eerste! We waren in Utrecht de allereerste die gingen nadenken over verspreiding. Dat gebeurde nergens in het hele land." Chris ergert zich zichtbaar aan de traagheid van de gemeente. "We moeten constateren dat helaas omdat het nogal lang heeft geduurd, dat de stad Utrecht die innovatieve kant een beetje heeft verloren."

Vijftien jaar bezig

De eerste ondernemer die Chris strikte om de drive-in te runnen haakte af, omdat het te lang duurde. De tweede groep ondernemers hield wel vol, ondanks dat ze alleen al met de plek aan de Griffioenlaan bijna vijftien jaar bezig zijn geweest. "Ik denk dat de stad wat last heeft van stroperigheid. Er is in de stad misschien niet altijd de juiste innovatiekracht. Die heb je wel nodig om op een gegeven moment verder te komen en tot realisering van nieuwe projecten te komen."

Chris neemt zelf geen deel in het project. Hij nam het initiatief, begeleidde de ondernemers naar het einddoel en is hun woordvoerder. De komende week leggen de ondernemers de laatste hand aan de drive-in. En dan kan vanaf 1 november de brand in de eerste joint.

Die eerste joint zal niet voor Chris zijn. "Nee, ik ben de meest saaie man die je ooit gesproken hebt. Ik snuif niet, ik spuit niet, er gaan geen pillen in", zegt hij met een brede grijns. "Ik ben ook niet van de alcohol. En ja, om het dan helemaal compleet maken, ben ik ook nog vegetariër."

 

“It should be hard to be a drug abuser”

“It should be hard to be a drug abuser” An evaluation of the criminalization of drug use in Sweden - ScienceDirect (november 2024)

(...) Highlights

    • Sweden criminalized drug use 1988. The aim was to reduce drug related harms.
    • The consequences of this legislation have not been evaluated.
    • Criminalization has not reduced problematic drug use or drug-related deaths.
    • Criminalization is an ineffective and harmful way of dealing with drug problems. (...)

(...) Abstract

Background

Drug use was criminalized in Sweden in 1988 with aim of reducing the number of consumers and drug-related risks and harms. Imprisonment was introduced into the penalty scale in 1993 to improve the legislation's effectiveness. The criminalization has never been evaluated.

Method

Goal-attainment evaluation based on a range of indicators from surveys, case-finding estimates, healthcare and cause-of-death data, and crime statistics. Comparative drug policy analysis is conducted with other Nordic countries.

Results

The criminalization is not followed by a reduced or more expensive drug supply, reduced consumption levels, problematic drug use or healthcare needs, or to fewer drug-related deaths. Most of the indicators instead show the opposite. Control costs are high, and trends are no better than those of other Nordic countries, despite Sweden's more repressive drug policy.

Conclusion

Criminalization emerges as an ineffective, expensive and harmful means of dealing with the drugs problem. (...)

 

Opportunity agenda

Harris to propose legalizing recreational marijuana (ny1.com) (14 oktober 2024)

Vice President Kamala Harris is set to unveil an "opportunity agenda" aimed at Black men on Monday that includes legalizing recreational marijuana, a move that would represent a major shift in the federal government's drug policy.

The plan, which calls for legalizing cannabis as a way to “break down unjust legal barriers that hold Black men,” also includes creating a National Health Equity Initiative focused on Black men, and loan assistance for Black entrepreneurs.

In addition to the cannabis proposal, the plan calls for 1 million fully forgivable loans of up to $20,000 to Black entrepreneurs, according to the campaign.

The plan would also invest in programs under the purview of the Department of Education to collaborate with historically Black colleges and universities and to try to increase the number of Black male teachers in public schools. The health initiative would seek to address illnesses such as sickle cell disease, diabetes, mental health, prostate cancer and other health challenges that disproportionately impact Black men. 

“This agenda is a further realization of Vice President Harris’ Opportunity Economy,” said Harris-Walz Campaign Co-Chair Cedric Richmond in a statement. “An economy where people don't just get by, but get ahead. Where Black men are equipped with the tools to thrive: to buy a home, provide for our families, start a business and build wealth.”

It's the latest attempt by Harris to reach Black men as polls suggest that support among Black voters for Democrats may be waning.

Harris spent the weekend in the battleground state of North Carolina, trying to bridge the gap with Black voters. She met with local Black elected, faith, and community leaders in Raleigh, attended church service in Greenville and met with Black farmers.

A recent New York Times/Siena College poll found that nearly eight out of 10 Black voters nationwide said they would vote for Harris, while 15% said they'd support Trump, still an overwhelming majority but a smaller margin compared to 2020 and 2016. Of the voters polled, just 70% of Black men said they would vote for Harris, while 20% said they would back the former president. 

During a campaign swing through Pittsburgh last week, former President Barack Obama encouraged Black men to get involved in the election and support Harris.

"I'm going to go ahead and just say, speak some truths, if you don’t mind, because my understanding, based on reports I'm getting from campaigns and communities, is that we have not yet seen the same kinds of energy and turnout in all quarters of our neighborhoods and communities as we saw when I was running," Obama said.

"Part of it makes me think – and I'm speaking to men directly – part of it makes me think that, well, you just aren't feeling the idea of having a woman as president, and you're coming up with other alternatives and other reasons for that," he added.

Harris’ plan says if elected president, she will work with Congress “to ensure that the safe cultivation, distribution, and possession of recreational marijuana is the law of the land,” while also ensuring that Black men, “who have, for years, been overpoliced for marijuana use,” have access to wealth and jobs in the new industry.

It's not the first time that Harris has mentioned legalizing recreational cannabis on the campaign trail.

“I just think we have come to a point where we have to understand that we need to legalize it and stop criminalizing this behavior,” Harris said last month on the “All the Smoke” podcast hosted by former NBA stars Stephen Jackson and Matt Barnes.

Harris' stance on marijuana goes a step further than President Joe Biden, who moved to reclassify cannabis as a less dangerous substance earlier this year. 

Harris' policies on cannabis have shifted over the years. As San Francisco's district attorney, she defended medical cannabis, but her office prosecuted roughly 1,900 marijuana convictions; most were downgraded to misdemeanors. As a senator, Harris co-sponsored New Jersey Sen. Cory Booker’s Marijuana Justice Act which would have removed marijuana from the list of scheduled substances under the Controlled Substances Act.

Currently, 24 states plus Washington, D.C. have legalized recreational marijuana, while an additional 14 states have laws on the books to allow for cannabis use for medical purposes. A 2022 Pew Research Center survey found that 59% of Americans said marijuana use should be legal either for recreational and medical use.

The Harris campaign says it plans to use the final three weeks leading up to Election Day to continue engaging Black men, including events with Black male celebrities and influencers in a “Black Men Huddle Up” watch parties for upcoming NFL and NCAA games in battleground states. Harris will also appear at a town hall with Charlamagne tha God in Detroit on Tuesday.

In the coming days, ads featuring Black male voices and testimonials will begin hitting the airwaves, and the Harris-Walz Black voter engagement team will continue its Shop Talk series, Brother to Brother canvass events, and host a Black men’s forum in Milwaukee this week.

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600