PODR 14 januari 2025

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron. 

 

Lastige spagaat

Eigenaar coffeeshop Zutphen ontloopt straf: ‘Door gedoogbeleid zitten we in een lastige spagaat’ | Zutphen | destentor.nl (8 januari 2025)

[citaat] ,,U zit er ietwat verbouwereerd bij”, zegt de politierechter tegen ondernemer R.V. (61) uit Almen. De eigenaar van twee coffeeshops in Zutphen is zojuist vrijgesproken van bezit van zo’n 36 kilo hennep bij coffeeshop The Zoo. Anderhalf jaar lang hing V. een celstraf boven het hoofd.

Coffeeshop The Zoo in de Laarstraat werd in de zomer van 2023 op last van de gemeente Zutphen een maand lang gesloten. Dat gebeurde nadat bij een controle door onder andere de politie een grote hoeveelheid softdrugs werd aangetroffen.

Veel meer dan de in Nederland maximaal gedoogde handelsvoorraad van 500 gram. Volgens burgemeester Wimar Jaeger waren er al langere tijd aanwijzingen dat in de coffeeshop de regels niet werden nageleefd.

Paar keer per dag

Bij de politierechter in Zutphen blijkt woensdag dat bij de controle zo’n 36 kilo hennep in de achtertuin van The Zoo werd gevonden. ,,Daar ben ik ook zeer van geschrokken”, vertelt coffeeshophouder R.V. ,,Ik wist er echt niks van en mijn medewerkers ook niet”, herhaalt hij een aantal keren.

De Almenaar exploiteert The Zoo al zo’n 25 jaar en heeft daarnaast ook een tweede coffeeshop in Zutphen, Plein48 in de Vaaltstraat. V. vertelt dat hij al jaren met dezelfde toeleverancier werkt, die vaak meerdere keren per dag zijn zaken bevoorraadt. Dit vanwege de beperkte voorraad wiet en hasj die coffeeshops mogen aanhouden.

Die toeleve­ring is een schimmig gebied natuurlijk, ik zie dat ook liever anders - R.V., coffeeshophouder

Sleutel

De toeleverancier had daarom ook een sleutel van de zaak. V. had met de man een goede vertrouwensband. ,,Dacht ik.”

Bij de politie zweeg V. aanvankelijk op aanraden van zijn advocaat, maar in de rechtszaal legt hij alsnog uitgebreide verklaringen af. Dat zwijgen had ook te maken met de tijdelijke sluiting door de gemeente, zegt zijn advocaat Jori Schadd. ,,Er was angst voor aan langere sluiting en we moesten eerst afwegen wat de gemeente erger zou vinden: dat mijn client wel of niet wist van de drugs.”

Na de controle begreep V. naar eigen zeggen dat de grote hoeveelheid aangetroffen drugs van de toeleverancier was. Die zou het spul van zijn vriendin thuis niet meer hebben mogen bewaren en had het daarom bij The Zoo verstopt.

,,Ik ga zelf toch niet alles op het spel zetten met zo’n enorme voorraad, waarom zou ik dat doen?”, zegt V. ,,Ik ben gewoon door hem onder de bus gegooid en daar ben ik heel kwaad over.”

Normaal gesproken houden volgens V. zijn medewerkers de voorraad in de gaten. De leverancier of door hem ingeschakelde koeriers brengen de softdrugs daarna in kleine porties naar de Zutphense coffeeshops.

V. wil niet verklaren wie de toeleverancier is en dreigt zijn business bij een veroordeling alsnog kwijt te raken. ,,Die toelevering is een schimmig gebied natuurlijk, ik zie dat ook liever anders. Coffeeshophouders zitten door het gedoogbeleid in een hele lastige spagaat. Maar ik heb altijd goed contact gehad met omwonenden, de politie en de gemeente. Er is al heel vaak gecontroleerd en het was altijd in orde.”

Werkbare handelsvoorraad

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de politierechter worstelen naar eigen zeggen met de kwestie. ,,Ik zie de achterdeurproblematiek en snap ook best dat de gedoogde hoeveelheid geen werkbare handelsvoorraad is”, zegt de officier van justitie. ,,Maar de aangetroffen hoeveelheid drugs schreeuwt om een verklaring en u geeft ons geen verifieerbare aanknopingspunten voor uw verhaal.”

De richtlijnen schrijven bij de in Zutphen gevonden hoeveelheid drugs eigenlijk een celstraf van een half jaar voor, maar dat vindt de officier niet gepast. Daarom eist hij een voorwaardelijke werkstraf 200 uur.

Advocaat Schadd bepleit vrijspraak voor zijn client, omdat die niet zou hebben geweten van de grote hoeveelheid drugs. ,,Deze hele strafzaak is een rechtstreeks gevolg van het Nederlandse schizofrene gedoogbeleid.”

De politierechter ,,vindt het een lastige beslissing, en het kan best zijn dat er in hoger beroep anders over wordt geoordeeld.” Maar hij vindt de verklaringen van de verdachte uiteindelijk toch geloofwaardig genoeg om tot vrijspraak te komen. [einde citaat]

 

Vijfde coffeeshop in Zwolle

Politieke jongeren eisen vijfde coffeeshop in Zwolle: waarom houdt gemeente die tegen? | Zwolle | destentor.nl (11 januari 2025)

[citaat] Drie politieke jongerenpartijen in Zwolle trekken aan de bel over het uitblijven van een nieuwe coffeeshop in Zwolle. Volgens vastgestelde regels kan er een vijfde coffeeshop komen en er blijkt ook interesse voor, maar de gemeente is al jaren niet van plan om een vergunning te verlenen. ,,De kwestie ligt gevoelig binnen de gemeentelijke coalitie”, stellen de jongeren.

,,Het beleid is helder, maar de uitvoering blijft uit. Dit wekt de indruk dat het college bewust traineert,” zegt Joris Lemette (24), van de Jonge Democraten Zwolle (verbonden met D66).

Hij is samen met Marijn de Boer (19 jaar, van Dwars, GroenLinkse Jongeren) en Branco Schoenaker (20, Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) de barricaden opgegaan om bij de gemeente aan te dringen een vijfde verkooppunt van cannabis te krijgen.

Van wachtlijst naar gelijke kans

Tot 2019 maakte Zwolle gebruik van een wachtlijst voor coffeeshophouders, maar deze werd afgeschaft. Sindsdien kan het college van burgemeester en wethouders zelfstandig een zogenoemde ‘gedoogbeschikking’ verlenen. De gemeenteraad besloot dat het uitgangspunt is dat er per 25.000 inwoners één coffeeshop mag worden geopend en dat alle geïnteresseerden bij een openbare aanvraag een gelijke kans krijgen.

Met ruim 133.000 inwoners heeft de stad recht op vijf coffeeshops, maar dat zijn er momenteel vier nadat coffeeshop The New Balance aan de Derde Bredehoek in 2021 de deuren gesloten heeft. Alleen de coffeeshops Sky High, De Pijp, De Tulp en De Rode Leeuw (eerder in 2021 begonnen) zijn er nu nog.

Het is de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties een doorn in het oog. ,,Het onderwerp is niet eenvoudig, maar dat betekent niet dat het taboe moet zijn,” zegt Marijn de Boer, voorzitter van Dwars Overijssel. Op dit moment bestaat het dagelijks gemeentebestuur uit wethouders van GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie.

Afspraken naast zich neerleggen

,,Het ligt in het college gevoelig omdat er twee progressieve partijen en twee christelijke partijen zitten”, zegt Schoenaker van de JOVD. ,,Het is onacceptabel dat het college deze afspraken naast zich neerlegt. Inwoners moeten de vrijheid krijgen om te ondernemen en dus een coffeeshop te openen.”

Waarom de gemeente nog geen vijfde coffeeshop in de stad heeft? ‘Omdat er nog geen nieuwe inschrijving gestart is. Voor dit moment is deze ook niet gepland’, zegt persvoorlichter Marlijn van der Sar in een schriftelijke reactie. ‘Goed om daarnaast te vermelden is dat er momenteel geen signalen zijn dat de bestaande vier coffeeshops in Zwolle de vraag niet aankunnen.’

Heeft het te maken met ‘de gemeentelijke coalitie, bestaande uit progressieve en christelijke partijen’? ‘De afwegingen rondom de komst van een vijfde coffeeshop zijn gebaseerd op praktische en beleidsmatige overwegingen, niet op de samenstelling van de coalitie.’

De gemeente liet halverwege 2022 nog weten dat er voorlopig geen vijfde coffeeshop zou komen omdat ‘mede door corona de prioriteiten elders hebben gelegen en zo’n proces zorgvuldig moet gebeuren’.

Interesse voor coffeeshop

‘Af en toe’ wordt er volgens Van der Sar wel geïnformeerd naar de mogelijkheid om een coffeeshop te openen in Zwolle. ‘Dan melden wij dat er nog geen openbare inschrijving gestart is. We verwachten dat wanneer er een nieuwe procedure voor inschrijving wordt gestart er voldoende aanmeldingen zullen komen. Bij de vorige inschrijving (in 2019) waren dit 30 aanmeldingen waarvan er 15 ontvankelijk waren en beoordeeld zijn.’

De gemeente wil de keuze om niet te kiezen voor een vijfde coffeeshop niet verder toelichten. Van der Sar meldt nog wel dat de gemeente ‘de betrokkenheid van de jongeren te waarderen’. ‘Zij vertegenwoordigen een belangrijke stem in het debat over gemeentelijk beleid. We begrijpen dat er verschillende perspectieven zijn op het coffeeshopbeleid en juichen toe dat jongeren actief meedenken over dit soort vraagstukken.’

Petitie houden

Schoenaker denkt dat de jongeren hun pleidooi voor een vijfde coffeeshop - dat ze ook via eigen online kanalen hebben verspreid - een vervolg geven. ,,Er zijn plannen om een petitie te starten en alle handtekeningen te overhandigen aan de gemeenteraad.”

Bij de jongeren was overigens ook ergernis dat op de gemeentelijke website foute informatie stond over dat er al vijf coffeeshops in Zwolle zijn. ‘Daar is helaas een foutje gemaakt’, laat de gemeentewoordvoerder weten. Een paar uur nadat de Stentor afgelopen week vragen heeft gesteld over de fout, is deze tekst weggehaald. [einde citaat]

 

Plek vrij in Deventer 

Coffeeshops | Deventer.nl (2024)

Coffeeshops

De gemeente heeft beleid vastgesteld voor de aanvraag- en selectieprocedure van coffeeshops.

In deze beleidsregel staat hoe de burgemeester omgaat met aanvragen van een exploitatievergunning en een gedoogverklaring voor een coffeeshop. De procedure is van toepassing als de exploitant van een coffeeshop de exploitatie beëindigt of moet beëindigen op grond van een besluit van de burgemeester op basis van toepasselijke wet- en regelgeving en er daardoor ruimte ontstaat voor een nieuwe exploitatievergunning en gedoogverklaring voor een coffeeshop. In de beleidsregel staat informatie over de procedure van vergunningverlening, het uitnodigingsbeleid en de verdelingscriteria.

Aanvraag wordt gepubliceerd

Wordt een aanvraag ingediend, dan zijn wij verplicht deze te publiceren. Dit is geregeld in artikel 12 van de Bekendmakingswet. Bij de publicatie vermelden wij geen privacygevoelige gegevens. Als wij een aanvraag publiceren, betekent dat nog niet dat de aanvraag ook wordt toegekend.

Loting

Nieuw is het systeem van loting door een notaris. Als er ruimte is voor een nieuwe vergunning en gedoogverklaring, dan kunnen belangstellenden een lotingformulier invullen. De kandidaat die na loting op de 1e plaats staat, wordt verzocht een aanvraag in te dienen door inzending van het ingevulde aanvraagformulier exploitatievergunning openbare inrichting met bijbehorende bescheiden.

Er komt een plek vrij voor een nieuwe coffeeshopvergunning. Vanaf 6 januari 2025 tot en met 6 februari 2025 kunt u een belangstellingsformulier indienen. Lees meer op Loting vergunning coffeeshop.

Bij elke aanvraag om een vergunning/gedoogverklaring wordt conform de Beleidsregel Wet Bibob Deventer een Bibob toets toegepast.

De volgende informatie is verder van belang (zie de links en de bijlagen):

Bijlage

 

Nota coffeeshopbeleid Deventer

 

Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet Gemeente Deventer

 

Gedoogzone coffeeshop Deventer

 

 

 Medicinale Cannabis

Bureau Medicinale Cannabis | Bureau voor Medicinale Cannabis

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is als overheidsorganisatie verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Apothekers, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen zoals universiteiten kunnen bij het BMC terecht voor legale medicinale cannabis.

Het BMC levert de volgende producten en diensten:

    • Medicinale cannabis aan apotheken, apotheekhoudende artsen en dierenartsen binnen Nederland
    • Medicinale cannabis aan instellingen en instanties in andere landen, indien de autoriteiten van die landen daarmee instemmen
    • (Medicinale) cannabis ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek
    •  In- en uitvoer van cannabis en cannabishars
    • Opiumontheffingen voor cannabis en cannabishars

Uitleg gesloten productieketen Medicinale Cannabis | Pers | Bureau voor Medicinale Cannabis

Het Bureau voor Medicinale Cannabis is opgericht naar de eisen gesteld in het Enkelvoudig Verdrag inzake Psychotrope Stoffen van 1961. Dit verdrag bepaalt dat een partij (in dit geval Nederland) die de verbouw van cannabis of cannabishars toelaat een regeringsbureau opricht.

Dit verdrag bepaalt daarnaast het volgende:

    • het regeringsbureau geeft de gebieden en de stukken land aan waar de teelt van de cannabis is toegelaten;
    • alleen telers die een vergunning van het Bureau hebben ontvangen zijn gerechtigd de  teelt uit te oefenen;
    • in elke vergunning wordt de oppervlakte van het land waarop de verbouw is toegelaten vermeld;
    • alle telers zijn verplicht hun gehele oogst aan het Bureau af te leveren. Het Bureau moet deze oogst zo spoedig mogelijk, maar niet later dan vier maanden na beëindiging van de oogstwerkzaamheden aankopen;
    • Het bureau heeft het alleenrecht van invoer, uitvoer, groothandel en het aanhouden van andere voorraden dan die welke beheerd worden door fabrikanten.

productieketen bmc2A. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC):

het ingestelde regeringsbureau. Dit bureau is ondergebracht bij het CIBG, een uitvoeringsorganisatie  van het Ministerie van VWS.

B. Teler:

het BMC contracteert de teler middels een Europese aanbestedingsprocedure waarop iedereen kan inschrijven. Aan de teler worden strenge eisen gesteld, zoals gestandaardiseerde teelt volgens de Good agricultural Practices (GAP) en Good Manufactoring Practices (GMP) richtlijnen, financieel stabiel en geen criminele achtergrond. De teler moet een opiumontheffing bezitten en een overeenkomst sluiten met het BMC. De teler mag enkel telen wat door het BMC wordt besteld, de gehele oogst wordt gekocht (mits deze voldoet aan de monografie) en fysiek weggehaald bij de teler. De teler wordt gecontroleerd door BMC en IGJ.

C. Laboratorium:

het BMC heeft een extern laboratorium gecontracteerd middels een Europese aanbestedingsprocedure. Van iedere oogst cannabis gaat een sample (gemaakt door een medewerker van het BMC) naar het lab. Dit sample moet voldoen aan de eisen zoals neergelegd in de monografie. Het lab wordt gecontroleerd door IGJ.

D. Verpakker:

deze partij wordt ook gecontracteerd middels een Europese aanbestedingsprocedure; de opdracht behelst zowel de taak verpakken als logistieke dienstverlening. Iedere oogst wordt in bulkzakken weggehaald bij de teler nadat een medewerker van BMC een controle heeft gedaan op het product en alle zakken heeft afgewogen. Deze bulkzakken worden bij de verpakker omgepakt in potjes van 5 gram. Een medewerker van BMC voert hierop controles uit of de potjes goed zijn ingewogen en het totale verpakte gewicht aan medicinale cannabis. De verpakker wordt gecontroleerd door BMC en IGJ.

E. De logistiek dienstverlener:

ook deze partij wordt gecontracteerd middels een Europese aanbestedingsprocedure. Deze neemt bestellingen van apothekers in ontvangst en zorgt voor levering van het product binnen 24 uur. De logistiek dienstverlener zorgt tevens voor de facturatie richting de apothekers. De logistiek dienstverlener wordt gecontroleerd door het CIBG, BMC en IGJ.

F. Apotheek:

de apotheek neemt het recept van een patiënt in ontvangst en zorgt voor de levering aan de patiënt. Apotheken worden gecontroleerd door IGJ.

Import-Export

Het BMC exporteert medicinale cannabis naar verschillende landen, waaronder Italië, Duitsland en Finland.  We leveren aan buitenlandse apotheken, wetenschappelijke instellingen en bedrijven die doen aan productontwikkeling. Dit gebeurt op basis van originele importvergunningen verstrekt door de overheid van het importerende land en op basis van een contract waarin expliciet is opgenomen dat het voor productontwikkeling, klinisch onderzoek of patiëntgebruik is.

Bedrocan - YouTube

Medicinale cannabis van Bedrocan

Bedrocan - Medicinale cannabis

 

34997 nr. X

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van J&V en de staatssecretaris JP&S over de rapportage voormeting 2021 en de rapportage nulmeting 2022 naar aanleiding van de toezegging Legale wietteelt (8 januari 2025)

[citaat] De leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid hadden kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport en van de minister van Justitie en Veiligheid van 20 september 2024 ter aanbieding van de rapportage voormeting 2021 en de rapportage nulmeting 2022 naar aanleiding van de toezegging Legale wietteelt (T024190).

Naar aanleiding hiervan is op 20 november 2024 een brief gestuurd aan de minister van Justitie en Veiligheid.

De minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport hebben op 19 december 2024 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, Karthaus [einde citaat]

 

Luistertip van Els

5 Dagen updateweek... - 03 januari 2025 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1

 

Van Laarhoven aan het woord

OUD-COFFEESHOPBAAS Johan van Laarhoven KLAAGT STAAT AAN na jaren in THAISE CEL | Bar Laat (9 januari 2025)

[citaat] Oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zat jarenlang vast in een Thaise cel, mede door toedoen van de Nederlandse overheid. Nu klaagt híj de Nederlandse staat aan. Johan van Laarhoven, bekend van coffeeshop The Grass Company, zat 103 jaar gevangen in Thailand, waarvan hij er 20 moest uitzitten. Nu spreekt hij zich voor het eerst uit over zijn ervaringen.

Oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zat jarenlang vast in een Thaise cel, mede door toedoen van de Nederlandse overheid. Nu klaagt híj de Nederlandse staat aan. In 2014 verzocht Nederland de Thaise autoriteiten om medewerking aan een onderzoek naar Van Laarhoven. Dit leidde tot zijn arrestatie en die van zijn vrouw.

In Thailand werd hij veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij zou hebben verdiend met zijn coffeeshop. Hoewel zijn straf oorspronkelijk 103 jaar bedroeg, hoefde hij er 'slechts' zes uit te zitten. Zijn vrouw kreeg eveneens een gevangenisstraf.

Van Laarhovens zaak heeft veel politieke aandacht getrokken. Tweede Kamerleden van diverse partijen, zoals D66, SP en GroenLinks, stelden vragen over de rol van Nederland bij zijn arrestatie. Advocaat Gerard Spong en presentator Filemon Wesselink zetten zich in voor zijn vrijlating. Zelfs de Nationale Ombudsman kwam met een kritisch rapport. In 2019 beloofde toenmalig minister Ferdinand Grapperhaus zich in te spannen om Van Laarhoven naar Nederland te halen. Na onderhandelingen met de Thaise autoriteiten werd hij in januari 2020 overgebracht naar Nederland, waar hij de rest van zijn straf mocht uitzitten. Er werd tevens een gratieverzoek ingediend.

In 2023 werd bekend dat Van Laarhoven niet langer strafrechtelijk wordt vervolgd in Nederland. Hij klaagt nu de staat aan wegens haar rol in de gebeurtenissen die leidden tot zijn jarenlange gevangenschap in Thailand. Dit is het begin van een juridische strijd waarin Van Laarhoven hoopt gerechtigheid te vinden en aandacht te vragen voor de fouten die gemaakt zijn.

Johan van Laarhoven is een voormalig eigenaar van The Grass Company, een van de bekendste *coffeeshop*s in Nederland. Na zijn emigratie naar Thailand in 2008 raakte hij verwikkeld in juridische problemen, mede door een verzoek van de Nederlandse overheid. Zijn zaak werd een voorbeeld van de complexe relatie tussen nationale en internationale wetgeving rondom drugsbeleid.

Gerard Spong is een gerenommeerd strafrechtadvocaat die bekendstaat om zijn inzet voor mensenrechten. Hij speelde een belangrijke rol in de verdediging van Van Laarhoven.

Ferdinand Grapperhaus, voormalig minister van Justitie en Veiligheid, reisde persoonlijk naar Thailand om te onderhandelen over de terugkeer van Van Laarhoven naar Nederland.

Filemon Wesselink, presentator en programmamaker, gebruikte zijn platform om aandacht te vragen voor de zaak van Van Laarhoven. [einde citaat]

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600