PODR 12 november 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Een deel van de teksten is hier te lezen [citaat], de complete tekst vind je in de orginele bron.  

 

Legalizing marijuana, other substances election results 2024

Legalizing marijuana, other substances election results 2024 2024 live updates | The Washington Post

[citaat] Many states have already legalized marijuana for recreational or medical use, and voters in another four states are deciding whether they will join that list. Marijuana isn’t the only substance on the ballot this year: Massachusetts voters will chose whether to legalize “magic mushrooms” and other plant-based psychedelic substances.

Florida

Donald Trump, who votes as a Florida resident, is backing Amendment 3, which would legalize recreational marijuana use in the Sunshine State for people 21 or older. It would legalize the individual possession of up to 3 ounces of pot and up to 5 grams of cannabis concentrate without the need for a medical marijuana card.

Massachusetts

This ballot referendum would legalize the use of certain plant-based psychedelic drugs, such as psilocybin mushrooms. They could only be distributed and used, however, for adults 21 and older from licensed therapy centers. Boston is a major medical center, and there has been a push in recent years by some academics and biotech companies to adopt some psychedelics as a form of mental health treatment.

North Dakota

North Dakotans will go to the polls and decide on Measure 5, which would legalize the production, processing and sale of marijuana for recreational purposes for people 21 and older. Other measures like this were previously rejected by the state’s voters.

Nebraska

Nebraskans are voting on Initiative 437, which would legalize marijuana for medical use for patients 18 and older with authorization from a health-care provider, and for those under 18 with approval from a health-care provider and a parent or guardian.

South Dakota

South Dakotans will go to the polls and vote on Measure 29, which would legalize recreational pot use, distribution and possession for residents 21 and older. [einde citaat]

 

Eindhoven

Eindhoven gaat integriteitstoets vaker inzetten, ook voor gamehallen en bij vastgoedtransacties | Eindhoven | AD.nl (12 november 2024)

[citaat] Eindhoven is van plan om vaker de integriteit te laten toetsen van bedrijven en ondernemers. Zo moeten kopers van gemeentevastgoed of eigenaren die vastgoed verkopen aan de gemeente rekening houden met een integriteitsonderzoek. En bijvoorbeeld gamehallen wil de gemeente standaard laten doorlichten bij een vergunningaanvraag.

En als er een aanleiding is zoals bijvoorbeeld een waarschuwing van de politie kan de integriteitstoets voortaan ook worden ingezet bij subsidieontvangers en (jeugd)zorgaanbieders.

De integriteitstoets moet voorkomen dat de gemeente onbewust criminaliteit faciliteert. Uitbreiding past in het streven van het stadsbestuur om weerbaarder te worden. En zo worden ook goedwillende ondernemers beschermd, schrijft burgemeester Jeroen Dijsselbloem in een voorstel.

Nu al relatief vaak

Eindhoven gebruikt de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) nu al relatief vaak. Tegen de landelijke trend in heeft Eindhoven vorig jaar veel vaker een beroep gedaan op het Landelijk Bureau Bibob dat integriteitsonderzoeken uitvoert. Veruit de meeste adviezen gaan over de horecabranche.

Het is bekend dat de gemeente streng kijkt naar ondernemers op en rond de Kruisstraat. Andere bekende voorbeelden zijn coffeeshop Indian Dylan die zijn vergunning kwijtraakte door een negatief integriteitsadvies en horecazaak Sky Garden in de Dommelstraat kreeg daarom nooit een vergunning.

Onnodig werk

Bij gamehal Gamestate aan het Stationsplein in Eindhoven en bij brancheorganisatie Family Entertainment Centers Nederland kijken ze raar op van het voorstel van de gemeente Eindhoven. Ze hebben er geen moeite mee maar zeggen wel dat de gemeente zich onnodig veel werk op de nek haalt.

Gamehallen of arcades zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. In de volksmond worden ze ook wel ‘kindercasino’s’ genoemd. Volgens critici worden kinderen en jongeren er klaargestoomd voor het echte gokken.

Eigenaar Roel Veltmeijer van Gamestate legt uit dat hij voor elke Nederlandse vestiging (acht in totaal) al een vergunning nodig heeft van de Kansspelautoriteit. Gokautomaten staan er bij Gamestate weliswaar niet maar ook voor computerspellen en flipperkasten moet hij langs bij de Kansspelautoriteit die zelf een integriteitsonderzoek uitvoert. Daar komt bij dat hij in andere steden ook nog regelmatig helemaal door de mangel moet. ,,Ik vind het slim om het kaf van het koren te scheiden. Voor ons is het geen probleem. Ik heb er totaal geen moeite mee. Maar het is wel driedubbelop.”

,,Ik vind het een bijzondere ontwikkeling”, reageert FEC-directeur Sanne Muijser. ,,Arcades vormen een kleine branche. Voor onze leden steek ik echt mijn handen in het vuur.”

Van onnodig werk is volgens de gemeente geen sprake. De woordvoerder van burgemeester Jeroen Dijsselbloem wijst bijvoorbeeld op zogenoemde stromannen die criminelen naar voren kunnen schuiven voor de exploitatie en vergunning. ,,Gemeenten moeten hier zelf tegen optreden. Daarom is het belangrijk dat gemeenten ook hun eigen Bibob-onderzoek uitvoeren.”

Volgens hem beschikken gemeenten bovendien over lokale informatie die de Kansspelautoriteit mogelijk niet heeft. [einde citaat]

 

PCN

 

Dordrecht

Komt er ook een wiet drive-in in Dordrecht? Politiek ziet verplaatsing coffeeshop naar rand stad wel zitten | Dordrecht | AD.nl (6 november 2024)

[citaat] Een drive-thru aan de rand van de stad waar je geen hamburger en patat kan halen, maar wiet. De gemeente Dordrecht zal onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een of meer coffeeshops uit de binnenstad te verplaatsen naar bijvoorbeeld een bedrijventerrein. Dat zou de leefbaarheid in de stad moeten verbeteren en verkeersoverlast verminderen. Een soortgelijk plan stuitte jaren geleden op veel weerstand.

Beter voor Dordt kwam ermee op de proppen tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering die dinsdag tot in de late uurtjes duurde. ,,Heel veel gebruikers komen van buiten Dordrecht en gaan allemaal de stad in, parkeren snel en gaan daarna weer weg’’, lichtte fractieleider David Schalken-den Hartog toe.

Hij wees erop dat onder meer Papendrecht geen coffeeshop heeft, maar wel gebruikers die hun wiet elders inkopen. Schalken, die steun kreeg van andere politieke partijen, onder meer VVD, CDA en Denk, stelt dat velen van hen Dordrecht inrijden, waar vijf coffeeshops zijn. Hij refereerde ook aan de bewoners van Dordtse wijken die verder van het centrum afliggen.

Onnodig veel verkeer en overlast

Zij pakken volgens Schalken-den Hartog eveneens de auto om hun wiet in de binnenstad te kopen. Dat zorgt in zijn ogen voor onnodig veel verkeer en overlast. Dat zou kunnen worden voorkomen als er aan de rand van de stad een coffeeshop is. ,,Heel veel Dordtenaren hoeven dan niet het centrum in om hun ‘boodschappen’ te doen.’’

Het is volgens Schalken-den Hartog niet de bedoeling om ondernemers te dwingen hun coffeeshop te verplaatsen en evenmin om nog een extra coffeeshop toe te laten die zich aan de rand van de stad vestigt. Burgemeester Peter van der Velden zegde het onderzoek toe, omdat het bijna acht jaar geleden is dat de mogelijkheden voor een verplaatsing zijn bekeken. ,,De conclusie was toen dat de positieve effecten van verplaatsing van een deel van de coffeeshops naar locaties buiten het centrum opwegen tegen de nadelen’’, zei Van der Velden.

Hij sprak wel hardop zijn zorgen uit of de verplaatsing van een coffeeshop naar een bedrijventerrein ook daar niet tot ongewenste neveneffecten leidt. ,,Maar het is buitengewoon nuttig om te weten waar we staan met elkaar en in gesprek te gaan met coffeeshophouders.’’

Weerstand

Het idee is opvallend, omdat de gemeente in 2017 eveneens brood zag in het verplaatsen van enkele coffeeshops uit het centrum, om de overlast voor omwonenden te verminderen. Dat plan wekte zoveel weerstand bij ondernemingen op bedrijventerreinen, dat het nooit van de grond kwam. Eigenaar Jano Sittek van Joy verklapte destijds dat er ooit wel eens over een verhuizing is gesproken. Hij wil nu niet reageren op het nieuwe onderzoek, omdat hij nog niets van de gemeente heeft gehoord. [einde citaat]

 

Deventer

Na dood vader dreigt Cleo (23) ook coffeeshop in Deventer te verliezen: ‘Snap keuze gemeente niet’ | Exclusief voor abonnees | destentor.nl (9 november 2024)

[citaat] Jarenlang is Bull’s in Deventer een tweede thuis voor honderden klanten én voor Cleo van Lienden. De 23-jarige groeide op in de coffeeshop van haar vader Hans en had de afgelopen jaren zelfs de leiding. Maar na het overlijden van Hans staat de vergunning op losse schroeven.

Cleo van Lienden (23) wil niet met modder gooien, ook niet nu de toekomst van haar coffeeshop aan een zijden draadje hangt. Na het overlijden van haar vader, vervalt de vergunning voor de coffeeshop op een prominente plek in Deventer, tegenover de Centrumgarage.

Die situatie wilde Van Lienden voorkomen. Waarom is de toekomst van Bull’s onzeker?

Bull’s begon in de jaren negentig, op de Nieuwe Markt. Toen de gemeente Deventer destijds regels voor coffeeshops opstelde, moest Bull’s uitwijken naar een andere locatie. Er kwam een school in de buurt en het moest voorkomen worden dat een coffeeshop te dicht bij een school zat.

Inmiddels zit Bull’s meer dan 25 jaar aan Op De Keizer, tegenover de parkeergarage. Het was de zaak van Hans van Lienden, de vader van Cleo. ,,Ik kwam als kind alleen buiten openingstijden binnen. Voordat ik naar school moest, nam mijn vader mij mee naar de zaak, zodat hij alvast wat werk kon doen. Er hangen nog altijd tekeningen van mij in het hoekje van de kelder. Voordat de zaak openging, werd ik naar school gebracht.”

Cleo kreeg al jong de leiding over de zaak, waar dagelijks 400 tot 600 klanten komen, omdat vader Hans ziek werd. Hij kreeg te horen dat hij niet veel jaren meer had. Samen met een boekhouder waren ze bezig de zaak om te zetten naar een vennootschap onder firma (vof). Op die manier zouden Hans en Cleo onder één gemeenschappelijke naam verder kunnen en zou het volgens de familie vergunningtechnisch geregeld zijn.

En daar begon het gedonder.

‘Tijd heeft ons ingehaald’

In oktober 2023 ging Hans snel achteruit. Ze hadden gehoopt voor zijn dood de vergunning op naam van Cleo te krijgen, maar dat lukte niet.

Cleo: ,,Hans overleed op 25 oktober. Onze boekhouder meldde dat dezelfde dag bij de gemeente. Wij hoefden niet meteen dicht. Een dag na de begrafenis zat ik bij de gemeente om te bespreken hoe het verder moest. Ik kreeg een tijdelijke vergunning om de zaak voort te zetten, zonder einddatum. Maandenlang hoorden we niets en plots kregen we afgelopen zomer te horen dat er een loting kwam.”

Sla de beleidsregels van de gemeente erop na en het blijkt te kloppen. De vergunning voor een coffeeshop staat op naam. Als een vergunninghouder komt te overlijden, vervalt de vergunning en wordt via een lotingsprocedure op de markt gebracht. Het idee is dat het een eerlijke kans oplevert voor ondernemers die ook een coffeeshop willen starten. De vorige keer dat dit gebeurde, was in 2017, toen De Kikker in het Havenkwartier sloot. Honderden geïnteresseerden meldden zich voor de vergunning.

Ze begrijpt het besluit van de gemeente niet: ,,Waarom gooi je iets weg wat er bijna dertig jaar zonder problemen zit. Wij hebben al jaren goed contact met politie en buren, zoals de parkeergarage. Het is altijd goed gegaan, ik heb zelfs geïnvesteerd in extra beveiliging. Puur om extra ogen op straat te hebben.”

Als ze achter het net vist, wijst ze de gemeente nu al vast op de gevolgen. ,,In dit pand begin ik dan wat anders, waardoor een zoektocht naar een nieuwe geschikte locatie begint. Kijk om je heen in het land, in Roermond en Tilburg bijvoorbeeld, waar het jaren duurt voor een nieuwe shop opent. Omwonenden maken bezwaar, starten rechtszaken. Hier ligt een stabiele basis.”

Erfgenamen

Van Lienden wijst naar regelgeving in bijvoorbeeld Zwolle, waar erfgenamen twaalf weken de kans krijgen de vergunning op naam te zetten. ,,Dat kan al zonder enkele ervaring. Terwijl ik al zo veel jaar ervaring heb hier.”

Mocht de lotingsprocedure doorgaan, dan meldt ze zich zeker aan. ,,Ik heb het hele bedrijfsplan liggen, heb een Tactus Verslavingszorg-cursus gedaan met het hele personeel, iedereen is gecertificeerd bij mij. Maar de kans is erg klein dat ik word ingeloot.”

Van Lienden zegt dat ze liever geen rechtszaak start. Ze hoopt betrokkenen op het stadhuis aan het denken te zetten. ,,Door mijn verhaal te doen, kan ik uiten hoe ik het ervaar, hoe het nu bedrijfsmatig loopt, wat de bijzondere situatie is en gemeente en politiek wijzen op de risico’s die het vormt als onze vergunning in de loting komt.”

Gemeente: ‘Vergunning overzetten kon sowieso niet’
Volgens de gemeente Deventer was het plan de coffeeshop over te zetten naar een vof-constructie sowieso niet haalbaar. ,,De vergunning was aan Hans van Lienden afgegeven. Als je later een vof opricht, vraag je eigenlijk opnieuw een vergunning aan. Maar je kan zo’n vergunning niet overhevelen, die is persoonsgebonden”, zegt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman.

Een aanvulling op de regels voor erfgenamen, zoals in Zwolle gebeurt, is volgens Stuurman niet overwogen. Hoewel Bull’s al dertig jaar actief is in Deventer, staat de gemeente achter het besluit de lotingsprocedure door te zetten.

Veilig en transparant

,,De gemeente heeft de ervaring dat de huidige procedure, inclusief een Bibob-onderzoek (mogelijkheid om de achtergrond van personen en bedrijven te screenen, red.), juist die zekerheid biedt. Ook in 2017 was er een verloting van een coffeeshop, die procedure leidde tot een transparante procedure en een veilige situatie. Het college beoordeelt de huidige procedure dus als veilig en transparant.”

Als de locatie van Bull’s wegvalt, verwacht de gemeente voldoende andere geschikte locaties. ,,Uiteraard zal een bij de vergunningaanvraag aangedragen locatie worden getoetst aan de daarvoor gestelde eisen.”

Hoe lang Bull’s nog tijdelijk mag openblijven, is niet bekend. ,,Mevrouw Van Lienden heeft toestemming gekregen coffeeshop Cybershop Bull’s tijdelijk te exploiteren. Daarin is opgenomen dat als de vergunningverlening langer dan een jaar duurt door de gemeente een nieuwe einddatum wordt bepaald.” [einde citaat]

 

Tilburg

Beruchte coffeeshop opent na maanden sluiting de deuren weer: ‘Laten zien dat geweld niet loont’ | Tilburg | bd.nl (12 november 2024)

[citaat] De Tilburgse coffeeshop Caza start dinsdag 12 november weer met de verkoop van cannabisproducten. De zaak aan de Gasthuisring was acht keer doelwit van een aanslag, met een nieuw veiligheidsplan wil de exploitant meer geweld tegen de coffeeshop voorkomen.

Afgelopen maanden zijn gebruikt om aan dit door burgemeester Theo Weterings geëiste nieuwe veiligheidsplan te werken, zegt advocaat Bisar Çiçek. ,,Het zorgt voor optimale veiligheid van het pand en het gebied rondom het pand. Daarnaast is een ander beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat op meerdere vlakken de coffeeshop kan en zal beveiligen.”

De advocaat gaat niet in op de inhoud van de nieuwe veiligheidsmaatregelen. ,,Dan zou ik de beveiliging blootgeven.” Het plan is aan de gemeente voorgelegd, maar de exploitant wacht nog op een reactie. Çiçek: ,,Het is door een externe deskundige conform de wensen van de burgemeester gemaakt. Maar als er nog iets moet worden aangepast dan gaat dat gebeuren.”

Hij benadrukt dat de coffeeshopondernemer ‘zij aan zij’ met de burgemeester en de politie wil optrekken om nieuwe geweldsincidenten te voorkomen. ,,We willen laten zien dat geweld niet loont.”

Burgemeester wil vergunning intrekken

Tussen maart 2022 en april 2024 zijn er op het pand acht aanslagen gepleegd waarbij in twee gevallen werd geschoten. Alleen voor de beschieting op 30 maart zijn tot op heden drie verdachten opgepakt. Met het oog op de openbare orde en veiligheid sloot Weterings de coffeeshop al zes keer. De burgemeester maakte begin deze maand bekend dat hij van plan is om de vergunning in te trekken.

Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten dat de coffeeshop open mag mits er aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan. ,,De belangrijkste is een 24-uurs professionele beveiliging bij het pand. Daar gaan wij dinsdag op handhaven.”

Ook verlengde burgemeester Weterings onlangs het preventief fouilleren voor een half jaar, de veiligheidsmaatregel die hij invoerde naar aanleiding van de aanhoudende aanslagen. Dit betekent dat agenten, met toestemming van het Openbaar Ministerie, ook komende tijd mensen op de Gasthuisring, het Wilhelminapark en een deel van de Spoorzone zonder directe aanleiding mogen fouilleren. [einde citaat]

 

JuicyFields

Het cannabisbedrog, de Russen - Zembla - BNNVARA (7 november 2024)

[citaat] In een uniek tweeluik ontrafelt Zembla samen met journalisten uit Denemarken, Duitsland en Zweden één van de grootste online fraudes van het afgelopen decennium: JuicyFields. Vanaf begin 2020 verleidde dit online platform beleggers met torenhoge rendementen uit medicinale cannabis. Twee jaar later spatte de zeepbel uiteen: investeerders konden niet meer bij hun geld, de fraudeurs bleken er met de buit, geschat op bijna 650 miljoen euro, vandoor. 

In het eerste deel van Het Cannabisbedrog liet Zembla zien hoe geraffineerd de fraude was opgezet, met daarin een hoofdrol voor een mysterieuze Nederlander. In deel twee ontwarren we het internationale netwerk achter de fraude. Wie zaten er precies achter deze zwendel van ongekende omvang en waar is het geld van alle investeerders gebleven? Via een klokkenluider die al die tijd deel uitmaakte van de top van de bende leidt het spoor uiteindelijk naar Rusland.

Het Cannabisbedrog, de Russen

Zondag 10 november 22:05 uur bij BNNVARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Sander Rietveld
Research: Jan Salden
Eindredactie: Roelof Bosma

Kijk hier deel één van dit tweeluik terug: Het Cannabisbedrog, de fraude. [einde citaat}

 

Stoplicht

Duitse coalitie had grote ambities, maar ging verdeeld en impopulair ten onder (7 november 2024)

[citaat] Wij gaan samen het land beter maken, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz drie jaar geleden. Vol goede moed stapte de SPD-leider met de Groenen en de liberale FDP in een regering. De vierde coronagolf dwong de leiders op afstand van elkaar te poseren, maar uit hun woorden sprak dat de drie partijen dicht bij elkaar stonden. Er was vertrouwen, en enthousiasme.

Duitsland had net afscheid genomen van Angela Merkel, die zestien jaar lang het land bestuurde, maar volgens critici problemen niet daadwerkelijk aanpakte. De nieuwe stoplichtcoalitie, genoemd naar de partijkleuren van de drie, zou het allemaal anders gaan doen. Die 'vooruitgangscoalitie' stortte gisteravond voortijdig in, met het vertrek van de FDP.

Alles op de schop

Ambitieus waren ze zeker. Het regeerakkoord uit 2021 bevatte maar liefst 453 concrete plannen en beloftes, zo telden politicologen. Dat was ruim het dubbele van de laatste regering van Merkel; het regeerakkoord van 2013 had zelfs 'maar' 188 plannen. Van grote pensioenhervormingen tot het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd: alles moest op de schop.

De regering ging voortvarend te werk, en veel van die plannen zijn gelukt. Halverwege de regeerperiode was volgens onderzoek twee derde van de plannen uitgevoerd of in uitvoering. Scholz zei dit voorjaar dat misschien wel 90 procent van het coalitieakkoord deze regeerperiode voltooid wordt.

Zo werd het minimumloon verhoogd, een nieuwe hogere werkloosheidsuitkering ingesteld en huursubsidies hervormd - belangrijk voor de sociaaldemocratische SPD. De Groenen kunnen zich tevredenstellen met nieuwe klimaatwetgeving en miljardeninvesteringen in de infrastructuur. Voor de FDP was het belangrijk om de staatsschuld beperkt te houden. Verder vallen de legalisering van wiet en de invoering van een goedkoop ov-abonnement op. [einde citaat]

 

Keine Vorfälle auf dem Schulhof 

Die Auswirkungen der Cannabis-Legalisierung auf dem Schulhof (8 november)

[citaat] Nach der Legalisierung von Cannabis am 1. April wurde viel über die Vor- und Nachteile diskutiert. Obwohl der Besitz und Konsum für Minderjährige nach wie vor illegal ist, können sie leichter an Cannabis gelangen. Hat das Auswirkungen auf die Schulen in Werl?

Werl – „Im Schulgebäude und auf dem Schulgrundstück ist der Cannabiskonsum in jeglicher Art und Weise verboten“, heißt es in einem Erlass des Ministeriums für Schule und Bildung in NRW. Nachdem im April die Legalisierung von Gras verabschiedet wurde, flammt immer wieder die Diskussion über deren Auswirkung auf Kinder und Jugendliche auf. Wie sieht die Realität auf den Schulhöfen in Werl aus?

Bislang noch keine Probleme

Nach Angaben der weiterführenden Schulen Ursulinengymnasium, Ursulinenrealschule und dem Marien-Gymnasium scheint sich seit der Gesetzesverabschiedung im April an den Schulen nichts verändert zu haben. „Wir haben im Ursulinengymnasium bisher keine Veränderungen und Auswirkungen festgestellt. Cannabis war bei uns in der Schule kein Thema und scheint es derzeit auch nicht zu sein, wobei selbstverständlich der Konsum von Cannabis bei einzelnen Schülerinnen und Schülern nicht auszuschließen ist. Dies ist aber im schulischen Alltag nicht weiter aufgefallen und war eher im privaten Kontext zu verorten“, erklärte Schulleiter Konrad Beckmann. Dem schloss sich Andrea Frölich, Schulleiterin der Ursulinenrealschule, an.

Auch Michael Prünte vom Marien-Gymnasium sagte, Cannabiskonsum und auch der Verkauf würden auf dem Schulgelände keine Rolle spielen. Dies bestätigte ebenfalls eine Schülerin des Gymnasiums: Isabelle, Mitglied der Schülervertretung, sieht in der Teillegalisierung eine Gefahr, da es auch für Minderjährige ein Leichtes sei, an die Droge zu kommen, wenn sie Volljährige kennen, „aber ich habe hier jetzt noch niemanden Gras rauchen sehen“, berichtet sie von der Situation auf dem Schulhof. Dies würde auch nicht zum Leitbild der Schule passen, so Prünte.

Cannabis war bei uns in der Schule kein Thema und scheint es derzeit auch nicht zu sein, wobei selbstverständlich der Konsum von Cannabis bei einzelnen Schülerinnen und Schülern nicht auszuschließen ist. - Konrad Beckmann Rektor UG

Keine Vorfälle auf dem Schulhof

Einen Vorfall seit April in Zusammenhang mit Cannabis hätte es, genauso wie an den anderen Schulen, nicht gegeben. Er verwies lediglich auf eine Situation vor einigen Jahren, bei dem ein Schüler versuchte, auf dem Gelände Drogen zu verkaufen. Dies soll jedoch von den Schülern selbst beim Kollegium gemeldet worden sein. „Hier haben die Schüler eben eine gewisse Haltung verinnerlicht“, erklärte der Schulleiter. Dementsprechend habe man die veränderte Gesetzeslage auch „nicht als spektakulär empfunden“.

An der Sekundarschule habe es nach der Gesetzesverabschiedung ebenfalls keine Veränderungen gegeben, „da unsere Schülerinnen und Schüler noch nicht 18 Jahre alt sind“ und der Konsum dementsprechend auch weiterhin nicht legal sei, so Schulleiterin Sandra Schenkel. Weitere Fragen zu Präventionsmaßnahmen blieben unbeantwortet.

Präventions- maßnahmen

An den anderen drei Schulen habe es zum April je einen Elternbrief gegeben, der auf die veränderte Gesetzeslage hinweist. Am Marien-Gymnasium, berichtet Schulleiter Prünte, wurde nach den Ferien ein Projekttag abgehalten, bei dem durch die Klassenlehrer mit ihren Schülern einige Stunden über den Umgang mit Cannabis gesprochen wurde. Der Cannabis-Zusatz „Das Mitbringen und das Konsumieren von Zigaretten, E-Liquids, Cannabis, Alkohol und sonstigen Suchtmitteln ist auf dem Schulgelände verboten“, wurde in der Hausordnung verankert. Auch bei den Ursulinenschulen wurde der Zusatz in der Hausordnung eingefügt. [einde citaat]

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600