Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017

 

Libertarische Partij (LP)

Artikelindex

De libertarische partij wil alle drugs legaliseren.
Elke minuut die de politie en justitie besteedt aan de oorlog tegen drugs, is een minuut die niet kan worden besteed aan het bestrijden van echte criminaliteit zoals geweldsmisdrijven. Door de productie en handel uit het criminele circuit halen zorgen we niet alleen een veiligere situatie, het scheelt ook nog eens ontzettend veel geld: naar schatting kost het huidige beleid de belastingbetaler circa 4,5 miljard euro per jaar


 Tweede Kamerverkiezingen 2017

Verkiezingsprogramma "2017 -2021"

2.2 Alcohol en andere drugs
De LP is voorstander van het legaliseren en decriminaliseren van productie, handel en bezit van alle drugs op zowel morele als praktische gronden. In de jaren ’30 is in de VS al gebleken dat het verbieden van alcohol niet leidt tot minder maar juist tot meer problemen, en inmiddels is duidelijk dat verbieden van andere middelen ook meer negatieve gevolgen heeft dan positieve. Zo leidt criminalisering niet tot minder verslaving of minder misbruik, maar zorgt het wel voor slechtere kwaliteit van drugs (zoals vervuilde XTC-pillen) met alle risico’s van dien. Ook bijvoorbeeld milieuschade als gevolg van het dumpen van afval door drugsproducenten is een direct gevolg van het huidige beleid. In plaats van in wietplantages op zolderkamers met een hoog risico op brand, zal de productie van cannabis plaats kunnen vinden in een gecontroleerde en veilige omgeving. In de VS gebeurt dit al in onder andere in de staten Colorado en Washington.
Elke minuut die de politie en justitie besteedt aan de oorlog tegen drugs, is een minuut die niet kan worden besteed aan het bestrijden van echte criminaliteit zoals geweldsmisdrijven. Door de productie en handel uit het criminele circuit halen zorgen we niet alleen een veiligere situatie, het scheelt ook nog eens ontzettend veel geld: naar schatting kost het huidige beleid de belastingbetaler circa 4,5 miljard euro per jaar (Bron: “Red Nederland, Legaliseer drugs”).

In kader:
“In Portugal is het gebruik van drugs al in 2001 gedecriminaliseerd en wordt drugsverslaving als een ziekte gezien waarvoor je behandeld kunt worden in het ziekenhuis. Het aantal mensen dat zich laat behandelen voor drugsverslaving is daar toegenomen en het aantal drugsdoden en infectieziekten is afgenomen. Met als belangrijk voorbeeld dat het aantal hiv-infecties door drugsgebruik tussen 2004 en 2013 is gedaald van 608 naar 78.”

4.6 Politie
Zolang er nog politie is, is elke minuut die een politieagent besteedt aan het voorkomen dat iemand wiet rookt, xtc slikt of cocaïne snuift, een minuut die niet besteed kan worden aan het voorkomen van inbraken, verkrachtingen en geweldsdelicten. Daarmee wil de LP het gebruik van drugs niet goedpraten. Wij vinden goede voorlichting aan jongeren over de gevaren van alcohol, wiet en partydrugs heel belangrijk.

Website
Er is geen PDF van het verkiezingsprogramma beschikbaar. Daarom is wat op de website staat hetzelfde als wat in het programma staat.