Hoofd Menu

Europese politieke partijen

EPP

 

 

Europese Volkspartij (EVP) - European People’s Party (EPP)

De Europese Volkspartij (EVP) is de partij van christendemocratische stromingen in de Europese Unie en in enkele buurlanden van de EU. Het Nederlandse CDA is aangesloten bij de EVP, evenals bijvoorbeeld de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) en de Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) uit Duitsland, het Franse Les Républicains, de Spaanse Partido Popular en het Italiaanse Forza Italia. Lees meer....

 

 

pes

 

 

 

 

Partij van Europese Socialisten (PES) - Party of European Socialists (PES)

De Partij van Europese Sociaal-Democraten (PES) is de overkoepelende partij van Europese sociaaldemocratische partijen. Bij de PES zijn behalve de Nederlandse PvdA onder meer de Britse Labour Party, de Duitse Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Franse Parti Socialiste (PS) en de Italiaanse Partito Socialista Italiano aangesloten. Bij de PES zijn ook partijen aangesloten uit onder meer Noorwegen, Turkije en Servië. Lees meer...

cannabis kieswijzer PVDA480x280

 

 

 

 

Alliance of Liberals and Democrats for Europe

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) - Alliance of European Liberals and Democrats (ALDE)

De Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) is een transnationale, overkoepelende partij van liberalen. De ALDE, voorheen ELDR, bestaat sinds 1976 als samenwerkingsverband en werd in 1993 een zelfstandige Europese partij. Er zijn bijna 60 partijen bij de ALDE aangesloten, waaronder de Nederlandse partijen VVD en D66, de Britse Liberal Democrats, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Deense partijen Venstre en Radikale Venstre. Lees verder...

cannabis kieswijzer VVD480x280cannabis kieswijzer D66480x280

 

 

 

  Home

Europese Democratische Partij (EDP) - European Democratic Party (EDP)

De Europese Democratische Partij (EDP) is een partij in het midden van het politieke spectrum die in 2004 is opgericht. De partij is pro-europees en is opgericht naar aanleiding van een toename van eurosceptische geluiden binnen de Europese Unie en het Europees Parlement. Het doel van de partij is om een Europese democratie op te bouwen, bestaande uit gedeelde waarden, vrede, vrijheid, solidariteit en goed onderwijs. Overigens zitten hier geen Nederlandse Europarlementariërs bij, aangezien er geen Nederlandse partijen zijn aangesloten bij de EDP. Het merendeel van de leden is afkomstig uit Frankrijk.

 

EGP Logo 2017 

 

Europese Groene Partij (EGP) - European Greens (EP)

De Europese Groene Partij is een overkoepelende partij van groene partijen uit de EU en uit niet-EU-landen. Nationale partijen kunnen kandidaat-, volwaardig of geassocieerd lid worden. De partij is opgericht in 2004 en was de eerste volwaardige politieke partij op Europees niveau. Sindsdien hebben verschillende partijen zich aangesloten, waaronder ook het Nederlandse GroenLinks en De Groenen. Voordien werkten de verschillende Europese groene partijen wel samen, maar niet in partijverband.

Afbeeldingsresultaat voor groenlinks logo

Logo De Groenen

 

 

efa2

 

Europese Vrije Alliantie (EVA) - European Free Alliance (EFA)

De Europese Vrije Alliantie is een Europese politieke partij bestaande uit verschillende nationale partijen met een regionaal, niet-nationalistisch of autonomistisch karakter. De partij maakt zich op Europees niveau sterk voor het zelfbeschikkingsrecht van volkeren waarvan het leefgebied niet noodzakelijkerwijs samenvalt met de landsgrenzen van een staat. De Europese Vrije Alliantie bestaat sinds 1981 als samenwerkingsverband en sinds 2004 als partij. Leden zijn onder meer de Scottish National Party, de Fryske Nasjonale Partij en enkele Spaanse regionale partijen.

 

acre

Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers / Acre Europe - AECR

Deze alliantie is een Europese centrum rechtse, Euro-sceptische politieke partij die staat voor een radicale hervorming van de Europese Unie op basis van conservatieve uitgangspunten en economisch liberale beginselen en streeft naar nationale soevereiniteit, parlementaire democratie, terugtredende overheden en familiewaarden.

De Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers in Europa is in 2009 opgericht en verbonden met de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees parlement, waarin onder meer Britse conservatieven en leden van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid zitting hebben. De Nederlandse ChristenUnie en de SGP hebben zich bij deze fractie aangesloten.

logo ecpm

Europese Christelijke Politieke Beweging - ECPM

Deze overkoepelende Europese partij is in 2002 opgericht als samenwerkingsverband van Europese christelijke en christendemocratische partijen en burgerorganisaties. Deze wordt sinds 2010 officieel erkend als Europese politieke partij. De Nederlandse partijen ChristenUnie en SGP zijn lid, evenals het Slowaakse OĽaNO en enkele andere voornamelijk Oost-Europese partijen.

Van de partijen die zich hebben aangesloten bij de ECPM zijn maar vijf partijen (waaronder ChristenUnie en SGP) vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Hun Europarlementariërs hebben zitting in de ECR-fractie, waarin zij samenwerken met onder meer de Britse Conservatieven. 

ChristenUnie SGP-eurofractie heeft een verkiezingsprogramma "Naar de kern". Deze bevat echter geen referentie naar softdrugsbeleid.

 

Europees Links / European Left - EL

Europees Links is een overkoepelende partij van (voormalig) communistische en democratisch socialistische Europese partijen. De partij is in 2004 in Berlijn opgericht door 11 nationale partijen. Sindsdien hebben nog eens 16 partijen zich aangesloten en 10 partijen hebben een waarnemersstatus. Hier zit geen Nederlandse partij bij. Europees Links is voor demilitarisering en profileert zich als verdediger van de verzorgingsstaat.

De partij is in het Europees Parlement vertegenwoordigd in de fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL), waarin ook de Nederlandse SP en Partij voor de Dieren opereren.

Alliantie voor een Europa van democratische staten - EUD

De Alliantie voor een Europa van democratische staten is een Europese alliantie met een euro-sceptische toon, maar gebruikt zelf liever de term 'euro-realistisch'. De EUD bestaat uit partijen, bewegingen en individuen uit 15 Europese landen, en is opgericht in 2005 als EU Democrats. De EUD behoort tot de niet-ingeschrevenen in het Europees Parlement. Er zijn geen Nederlandse partijen lid van de EUD.

Het politieke programma van de EUD houdt zich niet bezig met links-rechts ideologie omdat deze partij ervan overtuigd is dat zulke zaken door de nationale en regionale parlementen beslist moeten worden.

De EUD maakt zich sterk voor de politieke onafhankelijkheid van de Europese lidstaten en hun nationaal gekozen instellingen. Hierbij hoort ook de wil om het verder afdragen van competenties aan de Europese Unie (centralisatie) en uitbreiding van de eurozone tegen te gaan. Andere doelen van de alliantie zijn om transparantie, het subsidiariteitsbeginsel, diversiteit van de lidstaten en democratische verantwoording te waarborgen.

 

Alliantie voor Directe Democratie in Europa - ADDE

Deze partij werd in september 2014 opgericht door leden van de EP-fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie en werd in 2015 erkend door het Europees Parlement. 
De bekendste aangesloten partijen zijn de UK Independence Party (UKIP), de Zweden-democraten en de Litouwse partij Orde en Rechtvaardigheid. Ook de Nederlandse partij VNL sloot zich aanvankelijk aan bij ADDE, maar zegde in november 2016 het lidmaatschap weer op.

 

Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid - MENF

De Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF/MENL) is een transnationale, overkoepelende partij van eurosceptici. De partij werd in oktober 2014 opgericht door het Franse Front National, de FPÖ uit Oostenrijk en de Lega uit Italië.

Deze partijen maakten tot dan toe deel uit van de European Alliance for Freedom (EAF). Deze partij, die de facto niet meer bestaat, werd ooit opgericht door enkele individuele euro-sceptische Europarlementariërs, deels afkomstig van partijen (Zweden-democraten, UKIP) die nu tot de EFDD-fractie behoren. Het Front National nam daarom het initiatief tot een nieuwe partij met professionele partijstructuur. De PVV, die net als de drie oprichters van de MENF eerder deel uitmaakte van de EAF, koos ervoor om buiten de nieuwe partij te blijven. De partij gaf als reden niet te willen profiteren van de EU-gelden waar erkende pan-Europese partijen recht op hebben.

In juni 2015 slaagden de leden van de MENF erin om een fractie te vormen in het Europees Parlement, samen met de PVV, het Vlaams Belang, de Poolse KNP en een ex-UKIP-Europarlementariër.

Afbeeldingsresultaat voor pvv

Europees verkiezingsprogramma 2019 PVV waarin er voor een Nexit wordt gepleit is er geen referentie aan softdrugsbeleid. 

 

 Forum voor Democratie

Afbeeldingsresultaat voor forum voor democratie

Het Europees verkiezingsprogramma 2019-2014 van Forum voor Democratie 'Een Europa van natiestaten' bevat geen referentie naar softdrugsbeleid. FvD is van plan zich aan te sluiten bij de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR)

Onduidelijk is bij welke Europese fracties en/of partijen in het Europese parlement 50 PlusDENK & Volt Nederland aansluiting gaan zoeken bij eventuele zetels .

 cannabis kieswijzer 50+480x280

Al staat er in het Europese verkiezingsprogramma 2019 van 50 Plus geen expliciete referentie naar softdrugsbeleid, is het wel opmerkelijk dat lijsttrekker Toine Manders onlangs in het nieuws is gekomen met een initiatief voor de teelt van cannabis voor wietolie en zo mogelijk coffeeshops binnen de gemeente Helmond. 

 Afbeeldingsresultaat voor denk

Europees verkiezingsprogramma 2019 van DENK ‘Denkend aan Europa’ bevat geen referentie naar softdrugsbeleid. 

 

vanderegio en piratenpartij

vandeRegio & Piratenpartij website bevat een korte intro van kandidaten op de gecombineerde kieslijst, maar geeft geen info over opvattingen m.b.t softdrugsbeleid.

volt

Ook bij Volt Nederland is onbekend wat het standpunt over softdrugsbeleid is.  

Jezus leeft

De Jezus leeft website bevat een korte opsomming van standpunten als verkiezingsprogramma. 

Weet je dat miljoenen mensen depressief zijn?
Daarom roken en drugs verbieden. Coffeeshops sluiten en forse celstraffen voor drugs handelaren. Landen die drugs produceren en exporteren voor 100% boycotten.