D66 Amsterdam

Lijst 1

Amsterdam moet een realistisch beleid voeren ten aanzien van drugsgebruik. Het gebruik zal niet verdwijnen maar gezondheidsproblemen en overlast kunnen wel verminderd worden. D66 ziet niets in beleid dat louter bestaat uit repressie. Dat beleid heeft wereldwijd steeds gefaald. Mensen blijven drugs gebruiken, en beleid dat uitgaat van het wensdenken dat door repressie niemand drugs zal gebruiken laat veel Amsterdammers in de steek.

Het gezondheidsaspect moet leidend zijn. Dat betekent stevig inzetten op preventie van en voorlichting over drugsgebruik, en faciliteren dat gebruikers de samenstelling en kwaliteit van hun drugs kunnen laten testen. Indien dit voor de gezondheid van Amsterdammers voordeliger is, moet worden geëxperimenteerd met gereguleerde productie van drugs zodat de samenstelling van drugs beter kan worden gecontroleerd en de nadelige gevolgen van illegale productie kan worden tegengegaan.
Amsterdam ging de afgelopen jaren gebukt onder het landelijk cannabisbeleid. Daar kan voor een deel een einde aankomen als de Wet Gesloten Coffeeshopketen ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Indien dit niet gebeurt moet Amsterdam inzetten op experimenten met gereguleerde wietteelt. Illegale wietteelt veroorzaakt woningbranden, het kost politiecapaciteit en wiet is nog ongezonder doordat toezicht op het productieproces ontbreekt. Het afstandscriterium leidt ertoe dat overgebleven coffeeshops de vraag nauwelijks aankunnen en de illegale straathandel snel oprukt. Als het wetsvoorstel wel wordt aangenomen moet Amsterdam voorloper worden bij de implementatie en uitvoering van de Wet Gesloten Coffeeshopketen.

Zie ook D66 Amsterdam verkiezingsprogramma 2018-2022 (p.45/46):
https://amsterdam.d66.nl/content/uploads/sites/334/2017/10/D66-concept-verkiezingsprogramma-10102017-DEF-zonder-regelnummers.pdf