"De Coffeeshop" blijkt "Het Rookgordijn

Amsterdam, 12 juni 2019 - "Op maandag 17 juni om 22:55 zal de KRO/NCRV op NPO2 de driedelige documentaire televisieserie ‘Het Rookgordijn’ uitzenden die gemaakt is rondom Coffeeshopamsterdam en coffeeshop de Tweede Kamer. Ik zal hier een beknopte samenvatting proberen te geven over hoe dit proces is verlopen en uitleggen waarom het uiteindelijk anders is geworden dan gedacht, zodat jullie op voorhand begrijpen waar jullie maandag naar zitten te kijken." Dit zijn de openingszinnen van Paul Wilhelm, eigenaar van de beide Amsterdamse Coffeehops, in zijn brief aan een groot aantal van zijn collega-coffeeshopondernemers. De redactie kreeg toestemming de brief hier intergraal te plaatsen.

Het Rookgordijn - 17-06-2019 -  22:55 • KRO-NCRV • 39 min. Het reilen en zeilen van een Amsterdamse coffeeshop wordt van dichtbij gevolgd.

"Echter, de NPO in de vorm van Gijs van Beuzekom (de netbeheerder van NPO2) bepaalt tegenwoordig blijkbaar wat wij allemaal op tv krijgen te zien. De netbeheerder heeft de macht om uitzendingen goed- of af te keuren. Niet officieel, want van de Mediawet mag hij zich niet bemoeien met de inhoud van uitzendingen, maar in feite dus wél. En deze Gijs van Beuzekom was niet tevreden en weigerde de serie uit te zenden. Het was één grote promo voor de coffeeshops, het was te gezellig, het moest allemaal ‘minder positief’ en er moest ‘meer criminaliteit’ en journalistiek in verwerkt worden. De beeldvorming over onze branche is bijna altijd negatief en dat moet blijkbaar onveranderd blijven, jullie snappen het. De motivatie van de netbeheerder om de serie niet te willen uitzenden in de originele versie weet ik inmiddels maar ik kan daar geen mededelingen over doen."

Paul Wilhelm 12 06 2019 Rookgordijn KRONCRV 1

Paul Wilhelm 12 06 2019 Rookgordijn KRONCRV 2 2

 

Villamedia 29-04-2019 ‘Machtsverschuiving van omroepen naar NPO-netmanagers is al jaren gaande’

"Volgens voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind is de machtsverschuiving van omroepverenigingen naar de NPO-netmanagers al jaren gaande. Dat zegt hij na het bericht van NRC vorige week over de vergaande bemoeienis van netmanagers met de inhoud van programma's.

Gijs van Beuzekom en Frans Klein ontkenden nog de grote invloed van netmanagers. Maar Verlind zegt bij Spreekbuis dat het logisch is. “Doe je niet wat ze willen, dan krijg je simpelweg geen zendtijd.” En “wie heeft er nou zin om te bijten in de hand die je voedt?” "

 

Villamedia 23-04-2019 De macht van de netmanager

"Ook al mogen netmanangers zich volgens de Mediawet en de Grondwet niet bemoeien met de inhoud van programma's, in de praktijk doen ze dat wel, meldt NRC.

De krant legt diverse voorbeelden voor aan netmanager NPO 2 Gijs van Beuzekom (61) en Frans Klein (55), directeur televisie van de NPO en netmanager van televisiezender NPO 1. Zij zorgen voor de coördinatie en programmering van de televisiezenders. De omroepverenigingen leveren de programma’s en gaan over de vorm en inhoud. Die heldere scheiding blijkt echter helemaal niet zo helder."

 

NRC 23-04-2019 De macht van de netmanager reikt helemaal tot aan de presentator

"Netmanagers moeten het profiel van de zender bewaken, maar mogen zich niet met de inhoud van programma’s bemoeien. Dat laatste doen ze wél, en in vergaande mate."