Europese politieke partijen

(under construction)

EPP

Europese Volkspartij (EVP) - European People’s Party (EPP)

De Europese Volkspartij (EVP) is de partij van christendemocratische stromingen in de Europese Unie en in enkele buurlanden van de EU. Het Nederlandse CDA is aangesloten bij de EVP, evenals bijvoorbeeld de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) en de Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) uit Duitsland, het Franse Les Républicains, de Spaanse Partido Popular en het Italiaanse Forza Italia.

ksk5W98I 400x400


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Europees verkiezingsprogramma 2019-2024

"Beschermen wat van waarde is. Daarom een sterk Europa."

"Ook moeten Europol, Interpol en de bevoegde autoriteiten in de lidstaten gaan samenwerken in onderzoekteams om zware drugscriminaliteit, met name in de grensregio's, te bestrijden." - pag. 27

"Zo gaan wij dat doen: 5. We willen dat er structurele samenwerking komt op het gebied van de bestrijding van zware drugscriminaliteit, zodat dit doeltreffender kan worden aangepakt. Dit is met name van belang voor de grensregio's." - pag.35

 

pes

 

 

 

 

Partij van Europese Socialisten (PES) - Party of European Socialists (PES)

De Partij van Europese Sociaal-Democraten (PES) is de overkoepelende partij van Europese sociaaldemocratische partijen. Bij de PES zijn behalve de Nederlandse PvdA onder meer de Britse Labour Party, de Duitse Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Franse Parti Socialiste (PS) en de Italiaanse Partito Socialista Italiano aangesloten. Bij de PES zijn ook partijen aangesloten uit onder meer Noorwegen, Turkije en Servië.

cannabis kieswijzer PVDA480x280

 

 

 

 

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) - Alliance of European Liberals and Democrats (ALDE)

De Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) is een transnationale, overkoepelende partij van liberalen. De ALDE, voorheen ELDR, bestaat sinds 1976 als samenwerkingsverband en werd in 1993 een zelfstandige Europese partij. Er zijn bijna 60 partijen bij de ALDE aangesloten, waaronder de Nederlandse partijen VVD en D66, de Britse Liberal Democrats, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Deense partijen Venstre en Radikale Venstre.

 

Europese Democratische Partij (EDP) - European Democratic Party (EDP)

De Europese Democratische Partij (EDP) is een partij in het midden van het politieke spectrum die in 2004 is opgericht. De partij is pro-europees en is opgericht naar aanleiding van een toename van eurosceptische geluiden binnen de Europese Unie en het Europees Parlement. Het doel van de partij is om een Europese democratie op te bouwen, bestaande uit gedeelde waarden, vrede, vrijheid, solidariteit en goed onderwijs. Overigens zitten hier geen Nederlandse Europarlementariërs bij, aangezien er geen Nederlandse partijen zijn aangesloten bij de EDP. Het merendeel van de leden is afkomstig uit Frankrijk.

 

Europese Groene Partij (EGP) - European Greens (EP)

De Europese Groene Partij is een overkoepelende partij van groene partijen uit de EU en uit niet-EU-landen. Nationale partijen kunnen kandidaat-, volwaardig of geassocieerd lid worden. De partij is opgericht in 2004 en was de eerste volwaardige politieke partij op Europees niveau. Sindsdien hebben verschillende partijen zich aangesloten, waaronder ook het Nederlandse GroenLinks en De Groenen. Voordien werkten de verschillende Europese groene partijen wel samen, maar niet in partijverband.

 

Europese Vrije Alliantie (EVA) - European Free Alliance (EFA)

De Europese Vrije Alliantie is een Europese politieke partij bestaande uit verschillende nationale partijen met een regionaal, niet-nationalistisch of autonomistisch karakter. De partij maakt zich op Europees niveau sterk voor het zelfbeschikkingsrecht van volkeren waarvan het leefgebied niet noodzakelijkerwijs samenvalt met de landsgrenzen van een staat. De Europese Vrije Alliantie bestaat sinds 1981 als samenwerkingsverband en sinds 2004 als partij. Leden zijn onder meer de Scottish National Party, de Fryske Nasjonale Partij en enkele Spaanse regionale partijen.

 

Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers (AECR)

 

Europese Christelijke Politieke Beweging (ECPM)

 

Europees Links (EL)

 

Alliantie voor een Europa van democratische staten (EUD)

 

Alliantie voor Directe Democratie in Europa (ADDE)

 

Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF)

 

Beweging voor een Europa van vrijheden en democratie (MELD)

 

Alliantie voor een Europa van democratische staten (EUD)