Dossier 'De verstrengeling van banken en onderwereld financiering'.

 

Dossier 'De verstrengeling van banken en onderwereld financiering'.

‘De openbaarheid in de coffeeshopsector schiet te kort’, stellen het Financieel dagblad, de Groene en Bureau Investico in augustus 2017. Coffeeshops zijn voor gemeenten vaak een blinde vlek waarin onduidelijk is wie de touwtjes in handen heeft.
Het Rutte III kabinet wil experimenten met gereguleerde wietteelt ‘om te bezien of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet gedecriminaliseerd aan de coffeeshops kan worden toegeleverd’. Het is een nieuwe stap in het reguleren van de sector, gebaseerd op de veronderstelling dat coffeeshops via richtlijnen van Justitie, gemeentelijke gedoogregels en Bibob-wetgeving voor suspecte exploitanten worden georganiseerd. Maar daar zetten de auteurs dus vraagtekens bij, want ‘zelfs uitgebreid onderzoek geeft niet altijd antwoord op de vraag wie de werkelijke belanghouders van coffeeshops zijn’. Er is vaak geen enkele informatie gevonden door de auteurs over personen die als uitbater staan ingeschreven. ‘Dat iemand niet een keer op Google voorkomt zegt niet zoveel. Maar voor ondernemers is het bijzonder en voor coffeeshophouders mag het reden zijn voor argwaan’.


Behalve schimmige geldschieters hebben ook banken, pensioenfondsen en rijke Nederlanders grote belangen opgebouwd in de sector. Vier Nederlandse banken hebben voor 1,1 miljard euro aan leningen uitstaan bij eigenaars van coffeeshop-panden. Ook pensioenfonds ABP, verzekeraar Achmea en de Belastingdienst hebben coffeeshops als onderpand in bezit.  De boven- en onderwereld in de coffeeshopsector zijn hierdoor nauw verstrengeld stelt Investico. De auteurs maakten ter illustratie van het onderzoeksartikel een interactieve kaart waarin de verbanden tussen uitbaters, pandeigenaren en hypotheekverstrekkers van alle coffeeshops voor het eerst zichtbaar werden. Daarin is voor iedereen zichtbaar gemaakt wie de eigenaar of exploitant is van de ‘coffeeshop om de hoek’ en wat de eventuele relaties zijn met andere shops – voor zover daarover openbare informatie bestaat.


Deze analyse is door de auteurs voor de coffeeshopbranche gemaakt zodat; ‘door transparantie klanten, belangengroepen, (lokale) bestuurders en media, politici en allerlei onderzoekers kunnen profiteren. Al zijn coffeeshops zijn geen groot openbare ordeprobleem en veroorzaakt het gebruik van cannabis minder leed dan het veel massalere alcoholgebruik. De auteurs zijn dan ook geen voor- of tegenstanders van coffeeshops en willen de sector evenmin criminaliseren’.


Reflectie - Het wachten is wanneer zo’n analyse betreft het massalere alcoholgebruik bij de cafe-branche wordt gemaakt, dan kan duidelijk worden geëvalueerd wat dan de verschillen zijn met de coffeeshopbranche op het gaat om de vraag wie de werkelijke belanghouders van coffeeshops en cafe’s zijn.
Investico, 10-10-2017 https://www.platform-investico.nl/dossiers/de-verstrengeling-van-banken-en-onderwereld-financiering-coffeeshops/