Koffieshop De Os

LC, 16-07-2020 Autoluw Leeuwarden: ook Korfmakersstraat op lijst.

In de Korfmakersstraat zitten onder meer twee restaurants en twee coffeeshops. Vooral die laatste twee trekken veel publiek dat met de auto komt. ,,Maar we staan heel positief tegenover het idee om deze straat autovrij te maken”, zegt Gerrit Jan ten Bloemendal van coffeeshop De Os. ,,Echt, met die auto’s zitten ook wij vreselijk in onze maag. Op ons verzoek heeft de gemeente hier ooit eenrichtingsverkeer ingevoerd. Met autoluw maken van deze straat zouden we voor eens en voor altijd van de auto-overlast af zijn.” Angst dat dit klanten gaat kosten, heeft Ten Bloemendal niet. ,,Het zal even wennen zijn als hier niet meer geparkeerd mag worden, maar daarna vinden ze ons wel.”

Ten Bloemendal ziet het wietexperiment niet zitten. ,,Ik verwacht dat het een strop wordt voor de shops. Onze achterdeur regelen, dat willen we wel. Maar niet op deze manier. Het idee is dat wij wiet geleverd gaan krijgen in zakjes van 5 gram. Die zakjes mogen wij dan verkopen.”
Dat heeft volgens hem drie consequenties: ,,We zullen geen zaken meer kunnen doen met onze eigen leveranciers. Ook ben ik bang dat er dan ontslagen vallen onder onze medewerkers, omdat er minder te doen is. En er mag dan geen hasj meer verkocht worden, alleen wiet. Moet je je voorstellen dat er bij Miami geen Maroc (Marokkaanse hasj, red.) meer verkocht mag worden. Dat is ondenkbaar!”

LC, 29-07-2019 Staatswiet wordt strop voor coffeeshops

Coffeeshop-eigenaar vreest voor ontslagen door ‘staatswiet’

Van de dertien coffeeshops in Leeuwarden staan er twee tegenover elkaar in de Korfmakerstraat: De Os en Miami. Ze zien elkaar niet als concurrent.

Gerrit-Jan ten Bloemendal (57) is een van de vijf eigenaars van De Os. ,,Concurreren op prijs kan eigenlijk niet. De belastingdienst gaat er van uit dat onze brutoprijs honderd procent winst is, dan kun je niet veel met je marge. Bovendien werken we met andere leveranciers dan de Miami.”

,,Elke shop differentieert zich op een andere manier. Door het product, het personeel, de muziek die er gedraaid wordt en de sfeer. Op die manier komen we niet in elkaars vaarwater. Eigenlijk is de coffeeshopmarkt stabiel in Leeuwarden. Wanneer de regelgeving hetzelfde blijft denk ik dat over vijf jaar de zaken nog grotendeels hetzelfde lopen als nu.”

Omroep Friesland, 29-11-2017 VIDEO debat: Legale wietteelt, goed idee of niet? De coalitie wil in tien gemeenten proberen of het kweken van wiet legaal kan worden. Maar bij veel coffeeshops zijn twijfels, en de VVD in Leeuwarden vindt het experiment in hun stad helemaal geen goed idee. Gerrit Jan te Bloemendal van coffeeshop De Os in Leeuwarden en Harry Bevels van de VVD in Leeuwarden discussiëren in Fryslân Hjoed over de kwestie.

advertentie De Os LC 20 november 2017

LeeuwardenCumRapport 00LeeuwardenCumRapport 01LeeuwardenCumRapport 01 2LeeuwardenCumRapport 02LeeuwardenCumRapport 02 2LeeuwardenCumRapport 03LeeuwardenCumRapport 03 2LeeuwardenCumRapport 04LeeuwardenCumRapport 05

Anno 2000:

Afbeelding