Coffeeshopbeleid Amsterdam

AT5 09-05-2021 Toeristen, coffeeshops en de Wallen: Hoe ziet Amsterdam er uit in 2040?

Parool 04-05-2021 Bouw gestart van coffeeshop in Zuidoost als onderdeel van pilot gemeente 

De eerste paal voor de bouw van afhaalcoffeeshop Best Friends in Zuidoost is maandag geslagen. Best Friends maakt deel uit van een pilot van de gemeente om coffeeshops uit de binnenstad naar andere stadsdelen te verplaatsen.

Best Friends sluit de deuren van de shop aan de Huidenstraat in Centrum om te verhuizen naar Zuidoost. Op de hoek van de Holterbergweg en de Hettenheuvelweg zal de nieuwe afhaalwinkel naar verwachting in november van dit jaar worden geopend.

Het gaat om één van vijf shops die meedoen aan de pilot. Zo werd in juli 2018 coffeeshop Betty Boop van de Nieuwezijds Kolk in Centrum verplaatst naar de Humberweg in Nieuw-West. Best Friends wordt de tweede coffeeshop in Zuidoost. Met het vestigen van de shop hoopt de gemeente de straathandel en overlast in het stadsdeel tegen te gaan.

 

AT5 04-05-2021 Verplaatsing coffeeshop Best Friends naar Zuidoost stap verder: eerste paal geslagen

De coffeeshop is nu nog gevestigd in de Huidenstraat in het centrum. In 2019 liet de gemeente weten de coffeeshop te willen verplaatsen naar Zuidoost, om zo de coffeeshops in de stad te spreiden. De nieuwe locatie is op de hoek van de Holterbergweg en de Hettenheuvelweg. 

Na de opening houdt de gemeente in de gaten of de exploitant zich aan de regels houdt. "Er is een onderzoeksbureau ingeschakeld om de gevolgen voor de omgeving nauwkeurig in beeld te houden en er is overleg met de buurt. Na twee jaar wordt een besluit genomen of de coffeeshop op deze plek mag blijven."

Eerder maakten belanghebbenden, vermoedelijk bewoners of bedrijven uit de buurt, bezwaar tegen de komst van de coffeeshop in Zuidoost. De start van de bouw van de nieuwe locatie liep daardoor vertraging op.

 

  

Gemeente Amsterdam 03-05-2021 Pilot coffeeshops Zuidoost

Eén van de vijf coffeeshops die onderdeel zijn van de Pilot Coffeeshops wordt verplaatst naar Zuidoost, de locatie van de coffeeshop zal zijn op de hoek van de Holterbergweg en de Hettenheuvelweg. Op maandag 3 mei zal de eerste paal geslagen worden voor de bouw en de verwachting is dat de coffeeshop zijn deuren opent in november 2021. Hiermee wordt de tweede coffeeshop in het stadsdeel een feit.

De coffeeshop die zal huisvesten in Zuidoost komt uit het Centrum en zal daar de deuren sluiten. Gekozen is voor Zuidoost omdat het stadsdeel sinds 2017 één coffeeshop heeft. De tweede coffeeshop in Zuidoost zal een afhaalcoffeeshop worden. Het idee is dat men de softdrugs hier koopt, en vervolgens elders / thuis nuttigt. 

"Het is niet toegestaan op de parkeerplaats de softdrugs te gebruiken, de beveiligers van de coffeeshop houden hierop toezicht".

 

 

Herald net 11-04-2021 A shop conversation about marijuana in Amsterdam 

If you pass a shop in the Netherlands full of plants displaying a Rastafarian flag, it doesn’t sell much coffee.

Swarte Marok, Blond Marok, White Widow, Northern Light, Stonehedge, Grasstasy … so many choices on the menu, and that’s just the wiet (marijuana). Hashish selections fill the bottom half of the menu. I point to a clipped-on scrap of paper. “What’s Aanbieding: Swarte Marok?”

“Actually, it’s not legal here, just tolerated. Officially, we can’t legalize anything because your country made these world treaties.”

“The French complain about Holland’s popularity with drug users, but they have a worse problem with illegal hard drugs,” Pieter adds. “Here, the police know exactly what’s going on and where.”

“In many states, American prisons are filled with pot offenders” .

“Take your choice,” “Allow for alternative ways of living or build more prisons. Here in Holland, pot is like cigarettes. We smoke it. We pay taxes. We don’t go to jail.”

NY times 31-03-2021 In Empty Amsterdam, Roconsidering Tourism

Before Covid-19, the city was packed with visitors. Now efforts to rein in the expected post-pandemic crowds are ramping up, but not without controversy.When international travel came to a halt last year, Amsterdam — like cities everywhere — was drained of tourists almost overnight.

On a typical Saturday night before the pandemic, the district, known as De Wallen, would have been heaving with young men going from bar to bar — perhaps stepping into sex shops or coffee shops or eyeing scantily clad prostitutes posing in their windows.

“The public space is dominated by facilities that are almost all redolent of sex, drugs and drink,” Ms. Halsema wrote of the historic city center in an official letter to the city council in July 2019. “Constantly increasing numbers of visitors, misconduct, a shrinking retail mix, rising property prices, commercialization of public space and criminal subversion all call for measures to be taken.”

The mayor’s recent proposal to forbid Amsterdam’s coffee shops from selling cannabis to non-Dutch residents has similarly attracted opposition. Tourists and locals who frequent the city’s 167 licensed coffee shops come to relax, socialize, maybe play a board game — and smoke cannabis, which is decriminalized for personal use in the Netherlands. Alcoholic drinks and hard drugs are not allowed.

Joachim Helms, a coffee shop owner and spokesman for the Dutch Cannabis Retailers Association, said that the proposed ban would force visitors to buy their cannabis on the street, where they are more likely to be taken advantage of; it would also damage Amsterdam’s reputation as an international city, he said.

“If people have experienced a lot of disturbance from tourists in the city, then of course you have to look at where that disturbance comes from,” he said. “Usually, it’s guys being loud on the street and being drunk — and those aren’t typical coffee shop people.”

Parool 30-03-2021 Arnoud Veltkamp van Coffeeshop Katsu is bang dat toeristen wegblijven

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? 

"Ik mis de gezelligheid van vroeger ontzettend. Mensen kwamen hier niet alleen om wiet te roken, maar ook om te socia­lizen, spelletjes te spelen of koffie te drinken.”

 

Spijkers met koppen, NPO Radio 2 27-03-2021 Debat over voorstel invoering ingezetenencriterium met Daan Wijnants (VVD) en Sofyan Mbarki (PvdA) 

BNNVARA 30-03-2021 Is de blowtourist nog welkom?

Ieder jaar bezoeken zo’n zeven miljoen buitenlandse toeristen onze hoofdstad. Een belangrijke reden voor de reis: ons liberale drugsbeleid. Maar willen we dat nog wel?

‘De opbrengsten van toerisme in Amsterdam wegen niet op tegen de kosten die de stortvloed aan bezoekers met rolkoffers en rugzakken meebrengen’, schrijft Joop al in 2017 naar aanleiding van onderzoek van De Groene Amsterdammer en Investico. Nu we ruim een jaar hebben mogen ervaren hoe onze hoofdstad eruitziet zonder blowende toeristen buigt de gemeenteraad zich over een permanente oplossing voor de overlast van deze toeristen.

Moet Amsterdam de blowtoerist weren met een verkoopverbod aan buitenlanders?

 

Nu 27-03-2021 Nieuwe aanpak Amsterdamse driehoek moet aantal straatdealers terugdringen

Betere handhaving, snellere berechting en een campagne om straatdealers te vermijden. Met onder meer die maatregelen hopen de gemeente Amsterdam, de politie en justitie de overlast van straathandel van drugs terug te dringen.

De problematiek rond straatdealen, waarbij nep- en echte drugs worden aangeboden, komt al geruime tijd voor in de Amsterdamse binnenstad. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat tussen januari 2017 en december 2019 in totaal 2.267 personen minimaal één keer als verdachte werden aangehouden voor het dealen van (nep)drugs in het centrum.

Door de lockdown is het aantal straatdealers fors teruggelopen, maar de verwachting is dat de problematiek weer zal toenemen als de coronamaatregelen worden versoepeld.

 

Parool 26-03-2021 Halsema wil straatdealers aanpakken, meer lik-op-stukacties en gebiedsverboden

In aanloop naar een nieuwe golf feesttoeristen die dit voorjaar zal komen, wil burgemeester Halsema het vergrootglas leggen op de straatdealers die hen van drugs voorzien.

Voor dealers die hulp zoeken komt een ‘veelplegerspreekuur’ beschikbaar, waar de gemeente ‘bemoeizorg’ belooft voor kwetsbare mensen die dealen als enige uitweg zien. Straatcoaches gaan jonge dealers in de gaten houden, om te zien welke hanggroepjongeren uitgroeien tot drugsdealer.

De aanpak is ook een bouwsteen van het nieuwe softdrugsbeleid dat de burgemeester in de toekomst voor ogen heeft. Halsema’s wens is om uiteindelijk buitenlandse bezoekers via een blowverbod, beter bekend als de handhaving van het i-criterium, te weren uit coffeeshops. Diverse deskundigen waarschuwen voor de impuls die dit kan betekenen voor de drugshandel op straat. Maar volgens de politie en Halsema is dat geen uitgemaakte zaak en zijn straatdealers goed te bestrijden.

 

AT5 26-03-2021 Nieuwe aanpak moet straatdealers terugdringen

Betere handhaving, snellere berechting en een campagne om straatdealers te vermijden. Met onder meer die maatregelen hopen gemeente, politie en justitie de overlast van straathandel van drugs terug te dringen. De problematiek rond straatdealen, waarbij nep- en echte drugs worden aangeboden, komt al geruime tijd voor in de binnenstad. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat tussen januari 2017 en december 2019 in totaal 2267 personen minimaal een keer als verdachte werden aangehouden voor het dealen van (nep)drugs in het centrum.

De verwachting is dat vanaf het moment dat de coronamaatregelen worden versoepeld, ook de problematiek weer zal toenemen, tegelijk met het aantal (feest)bezeoekers, zoals in de zomer van vorig jaar ook het geval was. Omdat de gemeente, politie en justitie (Driehoek) niet willen wachten totdat deze problemen zich ook komende zomer voordoen, komen ze daarom met een vernieuwde aanpak. Zo wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de gedraging 'hinderlijk ophouden bij gebouwen' heringevoerd als grond voor een bestuurlijk gebiedsverbod. Daarmee kan de politie effectiever en sneller optreden bij hinderlijk gedrag bij gebouwen dat gepaard gaat met de handelingen van het straatdealen. Volgens de Driehoek is dat middel in het verleden effectief gebleken om overlast van straatdealers tegen te gaan.

Verder start er een proef om kwetsbare straatdealers en overlastplegers zorg en hulp aan te bieden, in plaats van een langerdurend gebiedsverbod. En komt er een campagne om binnenstadbezoekers, en met name feesttoeristen, te stimuleren om straatdealers te vermijden.

 

 

The southafrican 25-03-2021 Amsterdam cannabis coffee shops ban: Joints for locals only

Heard about the Amsterdam cannabis coffee shop ban, yet? As reported by the New York Times, international visitors to the Netherlands’ capital will soon no longer be able to order a side of dubie with their drink of choice.

The proposed plan, outlined earlier this year by Femke Halsema, the city’s mayor, will only allow Dutch nationals and residents of the Netherlands to buy marijuana products from these local cafes dotted across the city.

Known for its liberal attitude toward drugs and it’s iconic Red Light District, Amsterdam has long reigned as one of the most liberal cities in Europe, however, policies by the government have ironically been tightening over the years.

 

Trouw 24-03-2021 Massatoerisme en coffeeshops: Amsterdam is het zat. Is een blowverbod de oplossing? 

Wat burgemeester Eberhard van der Laan niet durfde, wil Femke Halsema wel doen: het verbieden van cannabisverkoop aan buitenlanders. Samen met een aantal andere maatregelen moet dat de Amsterdamse binnenstad weer leefbaar maken. De burgemeester wil een einde aan de overlast door massa- en drugstoerisme en wil ook de drugscriminaliteit aanpakken.

Door het massatoerisme is de vraag naar cannabis ‘geëxplodeerd’, zegt de burgemeester, die eind januari haar nota Aanpak Binnenstad presenteerde in de gemeenteraad: “Corruptie en overlast zijn niet meer te tolereren, waarbij coffeeshops een belangrijke rol spelen.”

Raadsleden zijn vooral bang voor illegale straathandel: dat is hun grootste bezwaar tegen Halsema’s plannen. PvdA-raadslid Soufyan Mbarki ziet tegengaan van straathandel als hoofdprioriteit en wil afnemers van minderjarige dealers vervolgen. Ook D66, GroenLinks en Denk maken zich zorgen een potentiële groep die toeristen voor snel geld van illegale waar voorziet.

"Getest in het laboratorium van het ministerie van gezondheid’, staat er in het Engels op de folder van SupMedi. Medische kwakzalverij, zegt Khan Denk-raadslid. Misleiding, aldus een veiligheidsdeskundige van de nationale politie. Het ministerie test alleen medicinale cannabis, en die is uitsluitend op recept verkrijgbaar in de apotheek. Op Instagramaccounts is te lezen dat cannabis kalmerend werkt en goedkoper is dan therapie".

Stream CannaStemBus in Amsterdam op de Nieuwmarkt 14-03-2021  

 

NH nieuws 03-03-2021 De Peiling: Toerisme in Amsterdam, vloek of zegen? 

Veel bewoners van de Amsterdamse binnenstad genieten van de rust die de coronacrisis met zich meebrengt. Dat is heel wat anders dan de hordes toeristen die zich normaal als lemmingen door de straten persen. Daartegenover staat dat de hoofdstad economisch zwaar getroffen wordt door diezelfde coronacrisis. Juist omdat er geen toeristen meer zijn. Wat vind jij? Is toerisme een vloek of een zegen voor de stad?

Weegt de leefbaarheid op tegen het economisch herstel van de stad? Is het massatoerisme in Amsterdam juist een vloek of een zegen? Laat het ons weten in De Peiling.

 

 

Parool 03-03-2021 Opinie: 'Omarm de toerist en bedank ze voor de rijke en diverse stad'

Reactie op het volksinitiatief Amsterdam heeft een keuze door Remco Groenhuijzen, de voorzitter van Luxury Hotels Amsterdam. 'Roepen dat je terug wilt naar 2014 met 10 miljoen bezoekers omdat het toen nog gezellig was en vervolgens die opdracht over de schutting gooien, is wel heel kort door de bocht'.

Stop nu met het afwentelen van de schuld op de hotels. Zij zorgen juist voor werkgelegenheid en economisch verkeer. Een heel groot deel van de voorzieningen in Amsterdam wordt mede gefinancierd door de bezoekerseconomie waardoor de stad zo divers en rijk is. Omarm de toerist en bedank ze hiervoor!

 

 

Parool 23-02 Opinie: 'Stel een grens aan het aantal toeristen' 

Doet de gemeente genoeg tegen het ‘overtoerisme’ van voor de crisis? Nee, stellen Jasper van Dijk, Martijn Badir, Jacques Huppes en Ammique Saleem, initiatiefnemers van het volksinitiatief Amsterdam heeft een Keuze. Deze petitie uit juni 2020 is door meer dan 30.000 Amsterdammers ondertekend.

De gemeente moet ten eerste de leefbaarheid in buurten goed en frequent meten en, indien de leefbaarheid in een buurt ernstig aangetast is door toerisme, duidelijke maatregelen nemen om de leefbaarheid te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat naast het verminderen van de bral- en zuiptoeristen er een ander fundamenteel onderdeel is waar het college zich op moet richten: de aantallen. De gemeente moer er alles aan moet doen om het aantal overnachtingen in de stad beheersbaar te houden. Hiervoor geldt een bandbreedte tussen de tien- tot veertien miljoen per jaar – het niveau uit 2014, toen men de binnenstad nog als ‘gezellig druk’ ervoer. Naast het verbieden van vakantieverhuur kan Amsterdam bijvoorbeeld na het economische herstel de toeristenbelasting fors verhogen. Welkome maatregelen, zeker als het gaat om de plannen van de burgemeester omtrent het i-criterium met beleid dat gericht is op het verminderen van de negatieve effecten van een bepaald type toerisme, waarbij het aantrekken van ‘kwaliteitstoeristen’ het speerpunt is.

Als de gemeente geen serieuze stappen neemt, stoppen we niet. We zullen een volksstemming uitschrijven waar de Amsterdammers zich opnieuw kunnen laten horen.

 

PRI 09-02-2021 Amsterdam officials move to ban tourists from its cannabis cafes

Going to a cannabis coffee shop in Amsterdam is on the must-do list of many city visitors. But with the city groaning under the weight of mass tourism, the City Council has proposed banning foreign visitors from the capital’s weed cafés.

City Councilman Diederik Boomsma agrees. He says the original concept of the coffee shops when they were established back in the 1970s has been forgotten.

“The whole idea behind the coffee shops was that you needed a place where smoking cannabis is tolerated. But that's a far cry from what it grew into, which is a massive industry and a tourist attraction. And also, the vast network of crime that's behind it now.”

Coffeeshopmanager Helms dismisses the claim that the cafés are linked to a criminal underworld. He says one way to make the business more transparent is to legalize the entire cannabis industry.

 

Toronto sun 07-02-2021 Amsterdam's loss to be a gain for cannabis tourism in Toronto?

Femke Halsema, mayor of the Netherlands’ capital, wants to restrict tourist access to its 166 cannabis-selling coffee shops, according toBloomberg News.

Under Halsema’s proposal — supported by police and prosecutors — only Dutch residents would be allowed to enter the shops in an attempt to tackle problems associated with hard drugs, organized crime linked to the marijuana trade, and the city being overrun by tourists on the weekends.

The bad news is the restrictions show demand from cannabis from Dutch residents would only support 68 coffee shops, according to a government study.

 

AL Jazeera 03-02-2021 Amsterdam mayor seeks to ban tourists from 'coffee shops'

 

Loudcloud Health 31-01-2021 Amsterdam could ban tourists from cannabis coffee shops? 

Femke Halsema, the mayor of Amsterdam, shocked the general public with her proposal — made earlier this year — to allow only Dutch nationals and residents of the Netherlands to purchase cannabis (legally). According to Halsema, the plan is supposed to undermine criminal organizations involved in the drug trade and prevent young tourists from visiting Amsterdam only to consume cannabis.

Still, the fact of the matter is — the City Council does not agree with her statement. In the past, the City Council was always in strong opposition to such proposals — hence why Halsema used her unilateral power as mayor to bypass the council and realize her plan.

However, Derrick Bergman, chairman of the Union for the Abolition of Cannabis Prohibition, claims this decision could seriously backfire. With no other solution, tourists are likely to turn to street dealers — who also deal with cocaine, heroin, opioids, and other dangerous drugs.

 

Hanf magazin 31-01-2021 Amsterdam - koomt das Touristenverbod in Coffeeshops? 

Das Jahr 2020 war nur für wenige Menschen halbwegs erfreulich. Die meisten werden es wahrscheinlich mit Einschränkungen und dem Verlust von Freiheiten assoziieren. Unser Bewegungsradius war ziemlich klein in 2020 und wir hoffen, dass sich das rasch ändert. Wir wollen wieder raus, wir wollen uns bewegen und auch reisen. Was das anbelangt, hatte der Jahresbeginn 2021 aber auch gleich eine Schreckensnachricht für alle Cannabiskonsumenten im Gepäck. Meldungen machten die Runde, dass in Amsterdam Anstrengungen unternommen werden, ausländische Touristen nicht mehr in die Coffeeshops zu lassen. Dass ein solches Unterfangen im holländischen Mekka des Kiffens nicht so einfach ohne Gegenwehr durchgesetzt werden kann, ist allerdings auch klar.

 

Parool 30-01-2021 Halsema haalt stap voor stap punten binnen voor een ander centrum

Politiek is soms doorbijten, met debatten waarvan de uitkomst van tevoren vaststaat, standpunten die allang bekend zijn en waar een kansloze oppositie zich stukbijt op de muur die is opgetrokken door coalitiepartijen.

Maar er zijn ook debatten die duidelijk maken hoe belangrijk lokale politiek kan zijn. Zoals donderdagavond, toen de Amsterdamse gemeenteraad de toekomst van de binnenstad besprak: betrokken raadsleden, een bevlogen burgemeester en een onderwerp van groot belang. Het was voer voor politieke junkies, met wisselende meerderheden, oppositie en coalitie die van rol wisselden en burgemeester Femke Halsema die voortdurend op zoek moet naar voldoende steun voor haar ingrijpende plannen.

De aanpak van de coffeeshops ligt ingewikkelder. Halsema wil niet alleen het aantal coffeeshops verminderen, vooral in de binnenstad, maar ook toeristen weren. Ze hoopt dat zo’n ingezetenencriterium – alleen klanten met een adres in Amsterdam zijn nog welkom – ervoor zorgt dat minder hasjtoeristen deze kant op komen.

Hiervoor is geen duidelijke meerderheid. VVD, CDA en ChristenUnie zijn voor, maar vooral coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP, en oppositiepartijen Denk en Bij1 hebben grote twijfels. Ze vrezen dat de straathandel zal toenemen.

De missie van Halsema lijkt kansloos, maar dat is die niet. De coalitiepartijen hebben het weren van toeristen nog niet afgeschoten. Ze wachten op de uitvoeringsplannen van de burgemeester en organiseren een expertmeeting. Ook hebben ze geen tegenvoorstel ingediend, waarin ze duidelijk maken hoe het dan wel moet.

Dat is veelzeggend. De bevlogenheid waarmee Halsema gisteren haar plannen verdedigde en waarmee ze de vrees voor straathandel in twijfel trok, laat zien dat ze er alles aan zal doen om de progressieve partijen te overtuigen en dat ze kans van slagen heeft. Als haar uitvoeringsplan deugt en ze tegelijkertijd duidelijk weet te maken hoe ze straathandel gaat aanpakken, hebben haar bondgenoten in het college weinig argumenten over om tegen te stemmen. Zeker als ze de vrede in het gemeentebestuur willen bewaren.

Halsema weet ook dat de twijfels van de coalitiepartijen voor een groot deel politiek zijn. Met name D66 en GroenLinks kunnen, als progressieve partijen, niet zomaar akkoord gaan met restricties op coffeeshops. Ze moeten de ruimte krijgen om aan hun achterban duidelijk te maken dat ze kritisch zijn. Net als bij de sluiting van prostitutieramen.

Uiteindelijk stemden ze daar ook mee in, nietwaar?

 

In de buurt 29-01-2021 Minder ramen en minder coffeeshops: dit gaat er veranderen in de binnenstad

Er gaat veel veranderen aan de binnenstad van Amsterdam: op de Wallen zullen ramen sluiten en het aantal coffeeshops in het centrum moet flink worden verminderd. Dit is wat er donderdagavond in de Amsterdamse gemeenteraad werd besproken.

Voor het erotisch centrum is al een meerderheid in de gemeenteraad. Over de aanpak van de coffeeshops wordt nog stevig gediscussieerd.

Femke Halsema wil extra onderzoek naar de effecten van het blowverbod voor toeristen. Ze vraagt zich af of de straathandel hierdoor juist gaat afnemen: “Krijgen we meer dealers, of breiden de bestaande dealers hun assortiment uit?”

 

 

BBC 29-01-2021 Amsterdam drugs: Tourists face ban from cannabis cafes

When international visitors are eventually able to return to the canals that crisscross the medieval streets of Amsterdam, they may find one of the Dutch capital's famous tourist attractions off limits.

Amsterdam Mayor Femke Halsema wants to ban foreign tourists from cannabis cafes to tackle anti-social behaviour and push the city upmarket.

Owners of Amsterdam's fabled coffee shops are pushing back. They have told the BBC that if tourists are banned from regulated establishments, they will be pushed into the hands of ruthless drug gangsters on the streets.

The coffee shops play an important role in protecting young people, according to Joachim Helms, who fears that otherwise they could end up as drug mules or selling drugs on the street.

 

Parool 28-01-2021 Gemeenteraad: onderzoek en experts nodig tegen groei straathandel  

Halsema beloofde extra onderzoek naar de effecten van het blowverbod voor toeristen, en vroeg zich af of het ook denkbaar zou zijn dat de straathandel hierdoor juist zou afnemen. “Krijgen we meer dealers, of breiden de bestaande dealers hun assortiment uit?” Volgens Halsema is de straathandel van harddrugs de afgelopen jaren juist gegroeid. In maart komt een aanpak om die terug te dringen. Politiechef Peter Holla zei dat er in de zuidelijke grensgemeenten goede ervaringen zijn met het bestrijden van straathandel. “We realiseren dat er naar de politie gekeken wordt, we voelen de verantwoordelijkheid.”

 

Parool 28-01-2021 Teruglezen: Debat in gemeenteraad over toekomst binnenstad

In het stadhuis stond donderdagavond de toekomst van de prostitutie, de coffeeshopbranche én de drukte in de binnenstad ter discussie. 
(Uit de samenvatting:) In de raad tekenen zich verschillende meerderheden af voor de plannen. Kort gezegd: de aanpak van het massatoerisme en een opknapbeurt voor de binnenstad, die nu vooral ingericht is voor buitenlandse gasten, kan in de gemeenteraad op brede steun rekenen. “Dit gaat over een reset van Amsterdam als bezoekersstad,” aldus Dennis Boutkan (PvdA). “Toeristen zijn welkom om te genieten van de schoonheid en vrijheid van de stad, maar niet tegen elke prijs.” Diederik Boomsma (CDA): “We moeten stevig ingrijpen.” 

De aanpak van de coffeeshops ligt ingewikkelder. Een vermindering van het aantal shops in de binnenstad kan op steun rekenen in de raad, maar het weren van toeristen niet zonder meer. Vooral oppositiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie steunen dit idee. Maar coalitiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en SP twijfelen hevig over de plannen van de burgemeester, vooral uit vrees voor straathandel. “Ik vrees een groei van ongezond drugsgebruik onder bezoekers, en de impact van straathandel op onze jongeren,” aldus Alexander Hammelburg (D66). De partijen willen geen blokkade opwerpen in dit stadium en wachten op een uitvoeringsplan van de burgemeester en stellen een expertmeeting voor. Denk zal een motie indienen om toeristen niet te weren uit de coffeeshops.

Halsema beloofde extra onderzoek naar de effecten van het blowverbod voor toeristen, en vroeg zich af of het ook denkbaar zou zijn dat de straathandel hierdoor juist zou afnemen. “Krijgen we meer dealers, of breiden de bestaande dealers hun assortiment uit?”

 

Blog cannabis 27-01-2021 Amsterdam va-t-elle vraiment interdire aux touristes les coffeeshops?

Au début de ce mois, le New York Times a publié un article avec ce titre alarmant : À Amsterdam, se défoncer dans les cafés pourrait bientôt être réservé aux locaux. Femke a affirmé son pouvoir unilatéral en tant que maire pour faire avancer son plan comme l’a rapporté le journal Het Parool : Le maire d’Amsterdam, Femke Halsema, a proposé un plan qui devrait être adopté par la ville et qui ne permettrait la vente de produits de marijuana qu’aux ressortissants néerlandais et aux résidents des Pays-Bas. Mme Halsema veut arrêter le flux de jeunes touristes qui visitent Amsterdam juste pour fumer de la marijuana et pour saper les organisations criminelles qui contrôlent le commerce de la drogue.

 

Cannabisnorge Tv 26-01-2021 Skal Amsterdam virkelig forby turister fra cannabis-coffeeshops?

Borgermesteren i Amsterdam, Femke Halsema, [har] foreslått en plan som forventes å bli vedtatt av byen, som bare tillater at marihuana-produkter selges til nederlandske statsborgere og innbyggere i Nederland. Fru Halsema ønsker å stoppe strømmen av unge turister som besøker Amsterdam bare for å røyke marihuana og for å undergrave kriminelle organisasjoner som kontrollerer narkotikahandel.

PCN 26-01-2021 Minder coffeeshops in Amsterdam? 

De Amsterdamse burgemeester Halsema stelt voor om de cannabismarkt in de hoofdstad kleinschaliger en transparanter te maken. Dat is volgens haar nodig om de achterdeur van de coffeeshops te kunnen reguleren.
Begin januari 2021 stuurde de burgemeester namens de Driehoek (burgemeester, districtschef en officier van Justitie) een notitie naar de gemeenteraad met daarin een plan van aanpak om de Amsterdamse cannabismarkt aan te pakken. De gemeente en de gemeenteraad willen de achterdeur van de coffeeshops reguleren, om criminaliteit tegen te gaan en de markt transparant te maken. Maar die gereguleerde achterdeur is in hun ogen moeilijk te verwezenlijken met 166 coffeeshops in de stad. Door het aantal coffeeshops in Amsterdam terug te brengen, is dit wél mogelijk, redeneert de Driehoek.

Blijven de toeristen komen maar gaan ze op zoek naar andere kanalen om aan cannabis te komen? “Een flink deel van hen (77 procent, red.) gebruikt thuis ook cannabis, maar komt voor de couleur lokale omdat je hier gezellig in een cafésfeer kunt roken,” zegt Halsema in een artikel in het Parool. “Ik verwacht dat toeristen zich realiseren dat ze voor coffeeshops niet meer hoeven komen en dat de vraag naar softdrugs afneemt.” ‘Ik verwacht’, zegt ze heel eerlijk. Ze hoopt dat het zo is. Maar onderbouwen kan ze het niet.

 

Inspraakavond gemeenteraad Amsterdam 26-01-2021, commissie Algemene Zaken Wallen en Coffeeshops

Onder andere met Joachim Helms (Greenhouse Coffeeshops/woordvoerder BCD),
Hester Kooistra (zzp/humanisticus),
August de Loor (Adviesbureau drugs) en
Has Cornelissen (Legalize!)

 

 

NH nieuws Radio 26-01-2021 Els Iping versus Joachim Helms over het ingezetenencriterium

Vanaf min. 46:00 

 

Leafly 25-01-2021 Is Amsterdam really going to ban toerists from cannabis coffeeshops? 

Earlier this month the New York Times published an article with this alarming headline: In Amsterdam, Getting High at Coffee Shops May Soon Be for Locals Only.

Equally alarming was the article’s second paragraph, which explain what’s happening in a way that was both factually accurate and wholly misleading:

The mayor of Amsterdam, Femke Halsema, [has] proposed a plan expected to be passed by the city that would only allow marijuana products to be sold to Dutch nationals and residents of the Netherlands. Ms. Halsema wants to stop the flow of young tourists visiting Amsterdam just to smoke marijuana and to undermine the criminal organizations that control the drug trade.

 

Parool 23-01-2021 Werkt het verbod op cannabisverkoop in andere steden? "De straatdealers die waren echt het ergst"

Burgemeester Femke Halsema wil dat er in Amsterdam een verbod komt op de verkoop van cannabis aan buitenlandse toeristen. In andere steden hebben ze hier al ervaring mee, met wisselend succes.

'De straatdealers die waren echt het ergst" zegt coffeeshophouder Lisa Lankes uit Eindhoven. Overdag hingen ze rond op het pleintje met zicht op de ingang van de shop, s'avonds kwamen ze dichterbij staan in de lege portieken rondom de zaak. Vooral als wij weer een toerist met een rolkoffer moesten teleurstellen doken ze erop af. Die stonden ze echt op te wachten"

In Breda was de strroom drugstoeristen groter en die toestroom zorgde voor overlast, meer dan de dealers nu.

Lankes was verbaasd dat burgemeester Halsema in Amsterdam uit de coffeeshops wil weren. Volgens haar is daty een stap terug. 'Als er een groot vliegveld naast je stad ligt, blijven de toeristen komen dat weten de dealers ook. Ik vraag me wel eens af of de bewoners van de Amsterdamse binnenstad zich realiseren wat de gevolgen daarvan zullen zijn' 

Depla daarentegen kan zich vinden in de wens van Halsema, maar stelt wel dat de coffeeshopregels veranderen niet genoeg is. ``Je moet de redenen weg nemen waarom deze cathegorie bezoekers naar Amsterdam wil komen. Ga aan de slag met het profiel van de stad. Dat betekent dat je ook ioets moet met die rode ramen en Airbnb'.  

 

 

BCD 23-01-2021 Doe dit onze stad niet aan!

Boodschap aan burgemeester en wethouders van Amsterdam: Het voornemen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om toeristen te weren uit de coffeeshops met het zogenaamde ingezetenencriterium, heeft geleid tot wereldwijde publiciteit én een stroom van kritiek.

Die kritiek komt uit heel verschillende hoeken, maar drie punten komen steeds terug. Ten eerste: het i-criterium zal geen problemen oplossen, maar juist problemen veroorzaken en verergeren. Ten tweede: maatregelen die de druk van het massatoerisme wél zouden verminderen worden niet of te weinig ingezet. Ten derde: coffeeshops hebben een belangrijke sociale functie en zijn het meest effectieve middel tegen illegale handel in drugs.

In veel berichtgeving over het plan Halsema wordt gesteld dat het ingezetenen-criterium in de rest van Nederland al geldt, oftewel: dat toeristen daar al worden geweerd uit de coffeeshops. Maar dat is niet zo. Slechts 7 van de 102 Nederlandse gemeenten met één of meer coffeeshops handhaven het i-criterium streng, constateerde bureau Breuer & Intraval.

Dit artikel is als een advertentie op initiatief van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) in het Parool van zaterdag 23 januari 2021 geplaatst en wordt ondersteund door het Adviesburo Drugs, de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), de Stichting Drugsbeleid en het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN).

 

Parool 23-01-2021 Ontmoet de koningin van de cannabis

De gemeente wil coffeeshopketens tegengaan. Een van de prominenste ketens is Boerejongens, van Mariska van Putten. Officierl heeft ze vier zaken. Wie verder kijkt, ziet haar banden met veel meer shops.

Afbeelding 

Coffeeshopbond 22-01-2021 Stop de vertrutting 

 

HLN 21-01-2021 Mogelijk geen toegang meer tot Amsterdamse coffeeshops voor buitenlanders: 'Pure discriminatie' 

Een jointje roken in de coffeeshop of je vergapen aan de sekswerkers in het 'red-light district’: het zal in de toekomst voor toeristen misschien niet meer mogelijk zijn in Amsterdam. De burgemeester zet in op een grondige transformatie van de hoofdstad met minder toeristen. “Dat is dweilen met de kraan open en pure discriminatie”, vindt Amsterdamexpert Stephen Hodes.

KHN 20-01-2021 KHN is bezorgd over plan Halsema wietverkoop via coffeeshops aan buitenlandse toeristen te verbieden

De horeca is niet gebaat bij toeristen die voornamelijk stoned zijn, zich misdragen en overlast veroorzaken. We zien echter een verbod van wietverkoop aan buitenlandse toeristen via coffeeshops niet als de oplossing. Net als experts weten we dat dit een impuls is voor illegale (straat)handel.

Denken dat toeristen wegblijven als bekend wordt dat ze niet op een illegale manier drugs kunnen kopen is naar onze mening niet genoeg om toeristen te weerhouden Amsterdam te bezoeken en ook drugs te gebruiken. Vergelijking met andere steden waar dit wel zou hebben gewerkt zien we niet als gelijkwaardig met de situatie in Amsterdam. De toerist zal snel genoeg vernemen dat het nauwelijks moeite kost om de drugs hier te verkrijgen. Amsterdam is een grote stad waar de illegale drugshandel nu al zo groot is en totaal niet onder controle. Dit staat niet in vergelijking tot welke andere stad dan ook. Voor zover ons nu bekend wordt het gebruik van softdrugs voor buitenlandse toeristen niet strafbaar en is dus geen reden om het niet aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Ondanks dat we zien dat drugsgebruik leidt tot beperkte consumptie en lagere bestedingen in de horeca, maken we ons druk om deze aankondiging. Onze branche is door de corona kwetsbaarder dan ooit. De toeristen verblijven in onze accommodaties, waar ze vragen waar ze moeten zijn voor interessante bezienswaardigheden, uitgaan, maar ook waar ze op een veilige manier drugs kunnen kopen. Nu kunnen we ze doorverwijzen naar gerenommeerde coffeeshops die altijd in de buurt zijn, waar ze voorlichting en advies krijgen over het gebruik en de keuze. Door de kwetsbaarheid van onze branche kan er een verleiding ontstaan om de toerist zelf te voorzien of als intermediair op te treden voor illegale handel. De verleiding is er niet nu we kunnen doorverwijzen naar een legale coffeeshop. De criminaliteit rondom de drugshandel wordt alleen maar groter op deze manier en de horeca wil daar niet mee geconfronteerd worden. We maken ons zorgen.

Recht en nieuws, 18-01-2021 Geen contant geld meer afhalen aan balie ING 

ING is niet verplicht om de exploitant van diverse coffeeshops in Amsterdam vanaf eind maart 2021 de mogelijkheid te blijven bieden grote bedragen aan contant geld op te halen bij de balie van ING-filialen. De voorzieningenrechter oordeelt dat ING door het voor al haar klanten stopzetten van deze dienst vooralsnog niet in strijd handelt met haar zorgplicht. 

De exploitant heeft dit contante geld nodig voor de aankoop van wiet. Hoewel het op zich bijzonder is dat bij een bank in bewaring gegeven geld niet meer fysiek kan worden opgehaald, mag de bank hier toch mee stoppen omdat deze dienst door het beperkte gebruik niet meer rendabel is en bovendien onveilig. Daarbij zijn er alternatieven zoals contante bedragen pinnen of gebruikmaken van een waardetransporteur die het geld komt brengen. Deze laatste optie heeft de exploitant bij voorbaat afgewezen, terwijl daarin maatwerk mogelijk is. Er kan daarom op dit moment niet worden gezegd dat er geen bruikbaar alternatief is.

 

DAMSKO Podcast 18-01-2021 

Een superactuele aflevering over de coffeeshops, het ‘i-criterium’ en overlast in de stad.

Met Joachim Helms van Greenhouse coffeeshop en Robbert Overmeer van de BIZ Utrechtsestraat.

 

Afbeelding

 

AT5 16-01-2021 Acht automobilisten onder invloed van drugs in de buurt van coffeeshops 

Agenten hebben gistermiddag op het Surinameplein in West drugstesten bij automobilisten gedaan. Ze zeggen geschrokken te zijn van het resultaat.

Er werden automobilisten staande gehouden die uit de richting van coffeeshops in de buurt kwamen. Zij moesten een speekseltest doen.

In twee uur tijd zijn er elf bestuurders gecontroleerd. Acht van hen bleken onder invloed te zijn van THC, de werkzame stof in cannabis. Dat betekende dat 72 procent van de gecontroleerde automobilisten dus niet achter het stuur had mogen zitten.

 

AT 16-01-2021 Jellinek: Toeristenverbod levert diverse risico's op

Verslavingsinstelling Jellinek begrijpt dat de stad iets wil doen aan de overlast door toeristen, maar het instituut plaatst vraagtekens bij het idee om toeristen in de toekomst te weren in coffeeshops. 'Als je wiet van slechte kwaliteit hebt, dan kun je er bijvoorbeeld synthetische thc opspuiten, waardoor de wiet wat betere kwaliteit krijgt, maar eigenlijk gevaarlijker wordt.'

'In cannabis zit thc, dat is de werkzame stof. Je hebt allerlei synthetische stoffen, die je bij wijze van spreken gewoon in een lab kunt maken. Die bootsen het effect van thc na. Als je wiet van slechte kwaliteit hebt, dan kun je er bijvoorbeeld synthetische thc opspuiten, waardoor de wiet wat betere kwaliteit krijgt, maar eigenlijk gevaarlijker wordt. Van die stoffen weten we gewoon nog niet wat de gezondheidsgevolgen zijn. In veel gevallen lijken die groter te zijn dan bij thc', waarschuwt Jellinek.

Jellinek schetst dat Amsterdam al langer problemen ondervindt van 'drugstoeristen'. Ongeveer een derde van de ambulanceritten die met drugs te maken heeft cannabis-gerelateerd. Het is volgens de verslavingsinstelling de vraag of de coffeeshopplannen bij zullen dragen aan een oplossing. 'Het zijn vaak toeristen die in een omgeving gebruiken die ze niet kennen. Dat is een groep die toch een behoorlijke druk oplevert voor de gezondheidszorg in Amsterdam

Jellinek maakt zich ook zorgen over kwetsbare jongeren die door het toeristenverbod wel eens sneller de drugshandel in kunnen worden gezogen. En dan is er nog het probleem van de handhaving. Ook al kampt de politie kampt nu al met een capaciteitsgebrek, dat hoeft volgens oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen niet direct een probleem te zijn.

 

 

AT5 15-01-2021 AT5-panel: kleine meerderheid om toeristen uit coffeeshops te weren 

Burgemeester Halsema werkt samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) aan een plan voor een nieuw coffeeshopbeleid. Onderdeel daarvan is het weren van buitenlandse toeristen in coffeeshops. Dat zorgt voor verdeeldheid in de stad, zo blijkt uit een enquête van AT5-panel onder ruim tweeduizend Amsterdammers. Een kleine meerderheid (55%) is tegen, vooral de vrees voor straathandel is erg groot als buitenlandse toeristen geen wiet meer mogen kopen.

AT5 vroeg aan ruim 2000 respondenten of zij overlast ervaren van drugstoerisme. Iets meer dan de helft (52 procent) zegt er geen last van te hebben. Bij de groep die wél overlast ervaart (48 procent), wordt opvallend vaak ook alcohol als oorzaak genoemd. 'Overlast is meer door gebruik van alcohol plus wiet. Slechte combinatie', reageert een AT5-panellid.

Van de ondervraagden vindt bijna de helft (45 procent) dat er nu te veel coffeeshops zijn. Dertig procent vindt de 166 coffeeshops die Amsterdam nu telt 'een prima aantal'. Twintig procent onthoudt zich van stemming. Bijna driekwart van de deelnemers heeft wel een coffeeshop in de buurt zitten, maar een ruime meerderheid (81 procent) zegt daar geen overlast van te ondervinden.

Mensen vinden het aantal coffeeshops dat er nu is veel, maar vooral gerelateerd aan het beeld dat Amsterdam zo'n 'drugswalhalla' is. En dat is waar meer mensen moeite mee hebben: het idee dat toeristen hier vooral heenkomen voor drank en drugs. Of dat daadwerkelijk het geval is, is natuurlijk de vraag, maar met die beeldvorming hebben mensen blijkbaar wel moeite', zegt criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit.

Voor een meerderheid (61 procent) van de ondervraagden zou de eventuele verschuiving naar straathandel reden zijn om dit onderdeel van het plan niet in te voeren. 'We hebben softdrugs gelegaliseerd om het uit de criminaliteit te halen. Nu lijken we weer terug te gaan naar de jaren 80', reageert een respondent.

 

 

Haarlems dagblad 15-01-2021 VVD Haarlem stelt college vragen over gevolgen Amsterdams coffeeshopbeleid

De Haarlemse VVD-fractie heeft vragen aan het college gesteld over de gevolgen die het nieuwe Amsterdamse coffeeshop beleid voor Haarlem kan hebben. In het nieuwe beleid mag er geen softdrugs meer worden verkocht aan toeristen, waardoor deze volgens de VVD naar coffeeshops in omliggende plaatsen gaan. Dit heet het ‘Waterbed-effect’. En dan komt Haarlem al snel in beeld.

Zo wil de VVD graag van burgemeester Wienen willen weten welke effecten hij voor Haarlem verwacht bij het invoeren van een ingezetenencriterium in Amsterdam. “We willen graag weten of de burgemeester ook een waterbed-effect verwacht”, laat Wouter Rutten namens de VVD weten. “Indien het geval is zouden we graag van hem horen of Wienen daar dan al contact over gehad met de burgemeester van Amsterdam en hoe hij denkt bij het optreden van een waterbed-effect denkt eventuele overlast te voorkomen”.

Amsterdam Centraal 15-01-2021 Coffeeshop alleen voor Amsterdammers

Mevrouw Halsema wil geen toeristen in coffeeshops.
Alleen eigen volk.
Amsterdammers eerst.
Voorrang voor hoofdstedelingen.
Is dat geen discriminatie?
Uitsluiting?
Aantasting van de mensenrechten?
Nationalistisch profileren?
Of zit er iets anders achter?
Een masterplan?
Misschien is ze wel ze goed bezig, die burgemeester.
Met een heel slim idee.
Goed voor de werkgelegenheid en de levendigheid op straat.

 

Parool 15-01-2021 Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

De cocaine stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarse stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. 

Laat ik zeggen dat ik benieuwd ben wie straks de softdrugsmakrkt gaat controleren - in de verschillende betekenissen van dat woord - en hoeveel werk het me als misdaadjournalist zal opleveren. Als het doorgaat. 

 

Kindleaf journal 14-01-2021 Amsterdam May Ban Cannabis Tourism, Oregon Should Step Up

While Amsterdam’s ban on cannatourism will have negative consequences for the international tourist destination, it could open up opportunities for other cities and states, and Oregon should be chomping at the bit (when we can get back to freely traveling and congregating in crowds again, of course). During the COVID pandemic, the cannabis industry has been one of the few bright spots in Oregon and the state should be looking at ways to fully unleash the power of the cannabis community.

 

Cntraveler India 13-01-2021 You may be banned from Amsterdam's cannabis coffee shops

2021 may be the last year for foreign visitors to get stoned in the city's cafes. Getting high in a coffee shop in Amsterdam could soon be a thing of the past for foreign visitors. The Dutch policy of toleration allows for coffee shops in the Netherlands to sell weed, hash and marijuana under strict conditions such as being a no-alcohol establishment.

Amsterdam’s cannabis-selling coffeeshops are an important pit-stop for 57% of tourists to the De Wallen district that includes the red-light area, a government survey revealed. The burgeoning demand is a stressor given that marijuana trade is often linked to hard drugs and organised crime.

 

 8FD20692 0FF0 4DCE A1FF 75C538B9ADF7 Foxnews: 'Locals say wild tourists make the city centre like a naughty disneyland' 

Foxnews 12-01-2021 Amsterdam considering banning tourists from cannabis coffeeshops

The mayor of Amsterdam has submitted a proposal to ban non-residents from being able to purchase cannabis products at any of the city’s 166 marijuana-tolerant coffee houses – also known as coffeeshops – starting in 2022. The initiative, she says, is designed to deter foreign visitors from viewing Amsterdam as a destination for "soft drug tourism."  You won’t have to go home, but you can’t smoke here.

Parool 12-01-2021 'Een coffeeshopverbod schaadt het imago van Amsterdam'

Drie ongekozen bestuurders – burgemeester, korpschef en hoofdofficier – zijn met een plan gekomen om toeristen te weren uit Amsterdamse coffeeshops.

Nieuw is dat het weren van toeristen wordt geframed als een tussenstap naar een meer gereguleerde markt – omdat de oude argumenten niet werkten.

Het toerismebureau kwam er in 2012 al achter dat de meeste toeristen naar Amsterdam komen vanwege de architectuur en om een biertje te drinken na hun wandeling. Slechts 16,5 procent komt primair omdat wiet verkrijgbaar is in de winkel. En terwijl de criminaliteit in de sector by design is ingebouwd via het beleid.

Het feit dat cannabis hier beschikbaar was, heeft tal van vrijdenkers en creatievelingen kennis laten maken met de stad en ons een culturele edge gegeven die wereldberoemd is geworden. Voor de overlast en criminaliteit doet een verbod vrijwel niks, voor het imago van Amsterdam als stad van vrijheid en filosofische dwarsheid van alles.

Als het bestuur tóch wat wil doen op weg naar regulering, maak dan werk van het keurmerk voor coffeeshops, zoals dat in Haarlem met groot succes is gedaan. Of probeer bij de kabinetsformatie in te springen bij het ‘experiment’ van regulering met een gedeelte van de shops. Dat zijn tussenstappen waar de stad iets aan heeft en die ook controle geven.

 

NRC 12-01-2021 Drugstoeristen weren uit Amsterdam helpt de verkeerde 

Terwijl het softdrugsbeleid overal ter wereld steeds meer wordt gereguleerd, wil ‘Amsterdam’ het liefst stappen terug zetten. Burgemeester Halsema wil toeristen uit coffeeshops gaan weren en een ander type toeristen naar Amsterdam aantrekken. Daarmee spant zij het paard achter de wagen, want het enige wat zij hiermee bereikt, is dat de illegale straathandel – die gepaard gaat met flinke gezondheidsrisico’s – toeneemt.

De échte oplossing moet niet gezocht worden in een restrictiever beleid. De oplossing is het werkelijk reguleren van de cannabisketen. Laat de burgemeester van Amsterdam daar haar overtuigingskracht in Den Haag voor inzetten.

 

Via cnnbs/Bergman

Cnnbs 12-01-2021 Halsema gooit Amsterdamse coffeeshops en haar partij voor de bus

De Amsterdamse burgemeester en GroenLinks boegbeeld Femke Halsema wil buitenlandse toeristen uit de coffeeshops gaan weren. Door haar plan twee maanden voor de landelijke verkiezingen te presenteren, gooit ze niet alleen de coffeeshops voor de bus, maar ook haar eigen politieke partij. 

Bijna alle artikelen over Halsema’s heilloze plan noemen een onderzoek waaruit zou blijken dat een buitenlanderverbod voor coffeeshops tot minder toeristen zou leiden. Het gaat hier om een enquête van de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Aan 1.100 toeristen in het Wallengebied werd gevraagd waarom zij naar Amsterdam komen. Let wel: IN het Wallengebied. Dat is alsof je bezoekers van de Keukenhof vraagt of bloemen een belangrijke reden zijn voor hun bezoek.

De tsunami aan publiciteit en de felle kritiek op dit belachelijke plan zal zeker doorwerken in de verkiezingsuitslag.

The Guardian 11-01-2021 Foreign visitors face ban from Amsterdam's cannabis cafes 

Non-residents face being banned from Amsterdam’s cannabis coffee shops as part of wide-ranging plans to discourage organised crime and cut back on drugs tourism that have drawn mixed reactions from residents and business owners.

Backed by police and prosecutors, the city’s mayor, Femke Halsema, has tabled proposals allowing only Dutch residents to enter its 166 marijuana-selling coffee shops, with the measure likely to come into force sometime next year.

 

Ladbible 11-01-2021 Amsterdam mayor proposes cannabis cafe ban for foreigners

Foreigners could be banned from Amsterdam's coffee shops as part of a plan to discourage organised crime and drug tourism in the city. The city's mayor Femke Halsema has put the proposals forward that would only allow Dutch residents to enter marijuana-selling coffee shops.

Joachim Helms of the coffee shop owners' association BCD, thinks it will increase street drugs. He told the Dutch ANP news agency: "Cannabis is a popular product that people enjoy worldwide. "People want to smoke their joint. If that can't happen in a coffee shop, then they will buy it on the street."

 

 

Powned 11-01-2021 Toeristen boos op Halsema: 'I want weed'

Burgemeester Femke Halsema wil buitenlandse bezoekers weren uit de Amsterdamse coffeeshops. Dit om de overlast van drugstoerisme in de hoofdstad te verminderen. De reacties hierop zijn wisselend. Want waar gaan de toeristen hun softdrugs halen als ze in de coffeeshop niet meer welkom zijn? U raadt het al.

 

 

NRC 11-01-2021 Minder roestoeristen in Amsterdam is goed nieuws

Soms lijkt er écht iets te veranderen in Nederland – de burgemeester van Amsterdam wil de verkoop van cannabis sterk beperken en wel tot de eigen ingezetenen. De buitenlandse toerist dreigt de toegang te worden ontzegd tot 166 coffeeshops, waarvan 93 in het centrum van de hoofdstad. Tenminste als de gemeenteraad akkoord is.

Cannabis hoeft niet te worden verboden, maar de verkoop moet wel beheersbaar blijven en dus worden gereguleerd. Dan is onderscheid maken aan het loket een acceptabele stap, al was het maar om de markt niet verder te laten groeien. Zeker als dat in heel Nederland op dezelfde manier gebeurt. Dan maar minder (drugs)gidsland.

 

CNN 11-01-2021 Amsterdam aims to restrict tourist access to cannabis coffeeshops

When international tourists finally return to the canal-lined historic streets of Amsterdam, one of the city's main travel attractions might be off limits.
Amsterdam Mayor Femke Halsema has proposed a new policy that would ban foreign visitors from accessing the city's coffee shops. There are 166 cannabis coffee shops in Amsterdam, accounting for almost 30% of the Netherlands' coffee shops.

In a letter to councilors on January 8, Halsema proposed introducing the "resident criterion" -- a policy that permits only locals to use coffee shops -- with the goal of making tourism in the city more manageable and to control the coffee shop supply chain. Halsema will discuss the measures with Amsterdam's city council later this month.

 

NPO Radio1 Met het oog op morgen 10-01-2021 Amsterdam wil nieuw imago bij toeristen, zonder wiet

"De gemeente zit al langer met dat slechte imago in de maag. Daarom proberen ze al jaren de 'kwaliteitstoeristen' aan te trekken. Maar een kwaliteitstoerist binnenhalen is niet de oplossing voor het probleem. Het gaat niet om de kwáliteit van de toerist, maar om de kwantiteit. Als je die aantallen wil terugbrengen dan moet je iets anders doen dan gewoon zeggen dat mensen niet meer naar een coffeeshop mogen", zei Tim Verlaan, onderzoeker van stadsgeschiedenis en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, in NOS Met het Oog op Morgen.

 

 

DutchNews 09-01-2021 She has dared to do it! Reactions to Amsterdam coffee shop ban plan 

The mayor of Amsterdam’s announcement that she wants to enforce a ban on foreigners in coffee shops in the capital to reduce nuisance has sparked mixed reactions.

News travelled swiftly around the world on Friday morning when Femke Halsema – together with the public prosecution and police services – published a briefing on a new cannabis policy aimed at making the sector more manageable and reducing nuisance and criminality.

Although the briefing needs to be presented to council before final proposals are drawn up, the regulation of coffee shops is the prerogative only of the mayor and she has until now fought shy of saying she would enforce a tourist ban.

 

Afbeelding Dat was 2012

 

Parool 09-01-2021 Halsema en drugs hebben een geschiedenis

Interessant is dat Halsema in de jaren negentig als criminoloog-onderzoeker bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, expertise heeft opgebouwd over dit onderwerp. Toen al pleitte ze voor ‘totale legalisatie’ van de drugshandel. Gemeenten zouden gebruikersruimten voor harddrugsjunks moeten inrichten, alleen toegankelijk voor eigen inwoners. Zo zouden rondreizende harddrugsjunks, het probleem van van die tijd, geweerd kunnen worden. Zwaarder straffen was in ieder geval niet de oplossing, schreef ze in de bundel Ontspoord (1996).

Saillant detail: er was een PvdA-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, ene Eberhard van der Laan, die tegen Halsema inging. “Het valt niet mee met de criminaliteit, wel met de verharding van het strafrecht,” bromde hij tegen de Volkskrant in reactie op Ontspoord.

Halsema en Van der Laan zijn op het onderwerp nooit dichter bij elkaar gekomen. Van der Laan belobbyde als burgemeester Den Haag zodat Amsterdam zich in 2012 mocht onttrekken aan de invoering van het ingezetenencriterium. In ruil daarvoor sloot en verplaatste hij tientallen coffeeshops in het centrum en bij scholen. Dit en het groeiende toerisme zorgden voor omzetstijgingen tot wel 200 procent bij de overige coffeeshops, die nu zoveel geld verdienen dat criminelen vechten om de controle over de vestigingen. Het dwingt Halsema om eerst, net als haar voorgangers, een robbertje te vechten met de coffeeshophouders, voordat het beter wordt.

 

Bloomberg 08-01-2021 Amsterdam Marijuana Rules: City Wants to Restrict Tourists From Its Marijuna Shops 

In an effort to clean up its image, Amsterdam aims to restrict a key tourist attraction: its coffee shops. Only Dutch residents would be allowed to enter the cannabis-dealing outlets under a proposal by Mayor Femke Halsema. The plan, backed by local police and prosecutors, is aimed at tackling the flow of hard drugs and organized crime linked to the marijuana trade. 

“The cannabis market is too big and overheated,” Halsema said in emailed comments. “I want to shrink the cannabis market and make it manageable. The residence condition is far-reaching, but I see no alternative.” 

“Coffee shops, especially in the center, largely run on tourists,” she said. “The increase in tourism has only increased demand” and attracted hard-drug criminality in the process.  While the tourism standstill from the pandemic has hit the city’s budget, Amsterdam’s first female mayor is determined to reshape the sector once the crisis eases. “We can be an open, hospitable and tolerant city, but also a city that makes life difficult for criminals and slows down mass tourism,” she said.

  

Beschermheer, beschermvrouwe en ambassadeurs - Het Zwanenkoor                                   Afbeelding

 

Volkskrant 08-01-2021 Toeristen weren is geen goed idee

Halsema breekt met het beleid van haar voorganger Eberhard van der Laan, die zich nog maar enkele jaren geleden fel verzette tegen de wietpas (het zogeheten ingezetenencriterium). Anders dan in grensgemeenten blijft de toerist in Amsterdam hangen, redeneerde hij. Die rookt zijn joint in de coffeeshop en bezorgt geen grote overlast zoals dronken Britten op de Wallen. Dat wordt anders als die toerist zijn spul via illegale straathandel moet verkrijgen, waar straks gebrekkig toezicht op is, waar minderjarigen gemakkelijk hun slag kunnen slaan, en waar geen onderscheid meer bestaat tussen hard- en softdrugs.

 

Oost online 08-01-2021 Oosterlingen zien weinig in coffeeshop-ban voor toeristen

In een poging de reputatie van Amsterdam op te krikken en overlast tegen te gaan wil burgemeester Halsema buitenlanders verbieden cannabis te kopen in coffeeshops. Het totaal aantal shops in de stad zou zo omlaag kunnen. De bewoners van Oost die oost-online sprak, zien weinig in de plannen.

Een bezoeker van de Dappermarkt gelooft niet in het plan. Om dezelfde reden die de man in het Oosterpark noemde. ‘De gemeente kan wel zeggen met een speciaal team streng op straathandel te controleren, maar zo wordt een toch al overbelast korps met nog een taak opgezadeld die ze niet aankunnen. Straathandel in harddrugs is ook altijd blijven bestaan.’ Een andere marktbezoeker voorziet nieuwe (administratieve) problemen. ‘Dit land kennende, zullen weer uitzonderingen gaan gelden. Hoe doe je dat met buitenlanders die hier wonen? Krijgen die een pasje? Het betekent weer extra papierwerk in een toch al bureaucratisch systeem.’

Een vrouw die in de buurt van een coffeeshop woont, vindt de plannen halfbakken. ‘Het is een utopie, maar wat mij betreft gaan alle shops dicht. Nu de toeristen aanpakken slaat nergens op. Die veroorzaken bij de shop bij mij in de buurt geen overlast, de hangjongeren doen dat.’ Ze kijkt door de straat. ‘We leven in een grote stad, daar is altijd overlast.’

 

Panorama 08-01-2021 Famke Halsema gaat jointjes afpakken

De puriteinse politie van Amsterdam is weer op oorlogspad. Dit keer zijn buitenlandse toeristen het slachtoffer. Want woon je niet in Nederland? Dan mag je straks geen wiet meer kopen in de coffeeshop.

 

Volkskrant 08-01-2021 'Overlast? Onze klanten blowen hier wat en gaan dan door naar het Anne Frank Huis'

In coffeeshop The Bulldog (sinds 1974) wordt vrijdag met ongeloof gereageerd op het nieuws dat burgemeester Halsema de verkoop van cannabis aan buitenlanders wil verbieden. ‘Dat zijn dus vrijwel al onze klanten’, zegt manager Barbara, die een muts draagt met de tekst Bad Seed. In haar zaak aan de Oudezijds Voorburgwal in de Amsterdamse binnenstad komen in normale tijden jongeren uit de hele wereld. ‘Dat zijn niet de grote veroorzakers van overlast in deze buurt. Ze roken hier wat en gaan dan door naar het Anne Frank Huis of de Heineken Experience.’ Als Amsterdam de overlast in de binnenstad wil beperken, adviseert Barbara, stel dan een alcoholverbod voor Engelsen in.

 

Radio NH Nieuws, 08-01-2021 Criminoloog over verbod wietverkoop aan buitenlandse toeristen

Buitenlandse toeristen moeten geweerd worden uit de coffeeshops in Amsterdam. Dat is een van de ideeën van burgemeester Halsema om het softdrugsbeleid van de stad te veranderen. Op die manier wil ze onder meer het cannabisgebruik onder jongeren terugdringen en het drugstoerisme aanpakken. Criminoloog Ton Nabben, gepromoveerd op het uitgaansleven in Amsterdam, noemt het plan ondoordacht. "Ik vrees dat de gevolgen niet zijn te overzien."

Afbeelding

Parool 08-01-2021 Reacties op verbod toeristen in coffeeshops: "Zorgen over illegale markt"

Het voornemen van burgemeester Halsema om toeristen te weren uit coffeeshops wordt, zoals verwacht, met gemengde gevoelens ontvangen in de Stopera. "De rekening hiervan zal belanden bij jonge Amsterdammers uit Nieuw-West en Zuidoost die het drugscircuit in worden getrokken." stelt PvdA-fractievoorzitterc Sofyan Mbarki.

Halsema wordt wel gesteund door politiechef Frank Pauw en de nieuwe hoofdofficier van Justitie Rene de Beukelaar, die samenwerken in een overlegorgaan dat de driehoek wordt genoemd. Volgens de driehoek zijn de gevolgen van het weren van toeristen uit coffeeshops 'handhaafbaar' Wel heeft Halsema al aangekondigd dat er dit jaar meer onderzoek wordt uitgevoerd naar de precieze effecten op de illegale straathandel, voordat het verbod wordt ingevoerd.

Overigens is instemming van de gemeenteraad niet noodzakelijk. Op veiligheidsgebied heeft de burgemeester een eigenstandige bevoegdheid. Als politie en Om de invoering van het ingezetenencriterium blijven steunen kan Halsema het plan doorzetten. 

 

Volkskrant 08-01-2021 5 vragen. Na het debacle met de wietpas worden buitenlanders maar in enkele gemeenten geweerd 

Hoe zit het ook alweer met dat i-criterium, en niet te vergeten met de fameuze wietpas?

Waarom heeft Amsterdam het i-criterium dan al niet eerder ingevoerd?

Hoe zit dat dan nu in andere gemeenten: zijn buitenlandse klanten daar wel of niet welkom in de coffeeshops?

En tiert de illegale straathandel welig in gemeenten die buitenlanders weren uit coffeeshops?

Burgemeester Halsema wil ook de dagelijkse handelsvoorraad voor coffeeshops vergroten. Kan dat zomaar?

 

Parool 08-01-2021 Coffeeshops over verbod toeristen: "Voor ons betekent dat einde verhaal"

De manager van coffeeshop Barney’s in de Haarlemmerstraat kan er kort over zijn: als toeristen niet meer mogen komen, sluiten zij de tent. “Wij verkopen alléén maar aan toeristen. Een verbod daarop betekent voor ons einde verhaal.”

“Ja,” zegt Jason den Enting van coffeeshop De Dampkring in Centrum, “zelfs de rij voor het Anne Frank Huis zorgt voor overlast.” Hij denkt dat ongeveer de helft van zijn klanten uit het buitenland komt, al is dat nu vanwege de coronacrisis anders. Volgens hem is het ‘roken van een wietje’ verre van de grootste onruststoker in de stad.

 

New York Times Travel (@nytimestravel) | Twitter

NY Times 08-01-2021 In Amsterdam, getting high may soon be for locals only 

Tourists hoping to light up a joint in one of Amsterdam’s famed coffee shops after the coronavirus pandemic passes are likely to be disappointed. Soon, all coffee shops in the capital of the Netherlands may no longer be allowed to sell marijuana to foreign customers.

The mayor of Amsterdam, Femke Halsema, on Friday proposed a plan expected to be passed by the city that would only allow marijuana products to be sold to Dutch nationals and residents of the Netherlands. Ms. Halsema wants to stop the flow of young tourists visiting Amsterdam just to smoke marijuana and to undermine the criminal organizations that control the drug trade.

 

 

Metro 08-01-2021 Coffeeshoptoerist weren is een slecht plan, 'straatdealers zullen hier op inspringen'

Het is geen goed idee om buitenlandse toeristen te weigeren in Amsterdamse coffeeshops. Dat vindt de Amsterdamse tak van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De illegale handel op straat is volgens KHN nu al niet onder controle en zal alleen maar groter worden als het voorstel van burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie wordt ingevoerd.

Toeristen zullen naar Amsterdam blijven komen, ook als ze uit de coffeeshops in de hoofdstad worden geweerd. Dat zegt Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten, de branchevereniging van coffeeshophouders. Het plan van burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie om alleen inwoners van Nederland in de coffeeshops toe te laten zal volgens de vereniging juist negatief uitpakken voor de leefbaarheid van de stad.

 

Afbeelding

 

Parool 08-01-2021 Halsema wil verbod op wietverkoop aan buitenlandse toeristen 

Experts, onder wie HvA-criminoloog Ton Nabben, waarschuwen dat het weren van toeristen uit coffeeshops tot een impuls van de straathandel zal leiden. Maar volgens Halsema, de politie en het OM is de invoering van het drugsverbod voor toeristen te handhaven. “Een flink deel van hen (77 procent, red.) gebruikt thuis ook cannabis, maar komt voor de couleur locale omdat je hier gezellig in een cafésfeer kunt roken,” zegt Halsema. “Ik verwacht dat toeristen zich realiseren dat ze voor coffeeshops niet meer hoeven komen en dat de vraag naar softdrugs afneemt.”

>>Halsema wil verbod op wietverkoop aan buitenlandse toeristen. 'Nieuw onderzoek laat zien dat 68 tot 73 coffeeshops genoeg is om te voorzien in de lokale vraag, zegt Halsema.'<<

Halsema denkt niet dat het verbod dit jaar al ingaat, er is een overgangsperiode nodig en meer onderzoek naar de bestrijding van de straathandel. Ook moet de raad zich buigen over het voorstel. Daar lopen de meningen sterk uiteen.

 

DutchNews 08-01-2021 Blown off: Amsterdam will ban foreign tourists from coffeeshops in future

Foreign tourists will be banned from coffeeshops in Amsterdam in future, according to the Parool. In a letter to the council, mayor Femke Halsema, the public prosecution service OM and the police have said that in the future they only want Dutch residents to have access to the shops to buy and smoke cannabis. Efforts to reduce criminality linked with the industry in the past two decades have reduced the number of coffeeshops in Amsterdam from 283 to 166 now but the demand for dope has still increased, according to the letter.

 

Volkskrant 08-01-2021 Burgemeester Halsema: geen wietverkoop meer aan buitenlanders om drugstoerisme te weren

Budgettoeristen die een paar dagen Amsterdam bezoeken om te blowen en te zuipen, hoeven van burgemeester Femke Halsema niet meer terug te komen na de coronapandemie. Ter verbetering van de leefbaarheid in de hoofdstad richt Halsema haar pijlen op dat deel van de 166 coffeeshops die zich richten op deze groep bezoekers.

Als het aan de burgemeester ligt, mogen voortaan alleen nog klanten die in Nederland wonen wiet of hasj kopen. Daardoor, zo hoopt ze, zal het aantal ongewenste bezoekers in de binnenstad dalen, evenals het aantal coffeeshops, waardoor de overlast afneemt en de markt voor softdrugs overzichtelijker en controleerbaarder wordt voor de politie.

 

AT5 08-01-2021 Burgemeester, politiechef en hoofdofficier: geen softdrugsverkoop meer aan drugstoeristen in Amsterdam alsmede:

Toeristen balen van coffeeshopplannen

Geen buitenlandse toeristen meer in de coffeeshops, alleen nog softdrugs voor mensen die in Nederland wonen. Dat is een van de belangrijkste ideeën van de Amsterdamse driehoek om het softdrugsbeleid te wijzigen. Als je alleen nog maar cannabis aan ingezetenen verkoopt dan kan ook het aantal coffeeshops in de stad drastisch omlaag. Dan kan de stad het met ongeveer 100 coffeeshops minder doen, schrijft de driehoek.

NRC 08-01-2021 Amsterdam wil verkoop buitenlandse toeristen verbieden 

Halsema onderkent dat een verbod op verkoop van wiet aan buitenlandse blowtoeristen in eerste instantie zou kunnen leiden tot illegale softdrugshandel op straat. Desondanks denkt ze dat de handhaving van het ingezetenencriterium in Amsterdam „haalbaar” is. Ze wil de verkoop aan toeristen niet van het ene op het andere moment staken: het verbod zal worden ingevoerd met een „redelijke overgangstermijn”, maar hoelang die zal zijn, is nog niet bekend. Daarnaast wil Halsema ketenvorming bij coffeeshops tegengaan en een Amsterdams ‘coffeeshopkeurmerk’ instellen.

VVD Logo

VVD Amsterdam 08-01-2021 VVD blij met steun voor aanpak coffeeshops

De Amsterdamse VVD is verheugd over de steun van burgemeester Femke Halsema voor de VVD-plannen om het ingezetenencriterium voor Amsterdamse coffeeshops in te voeren. Hiermee omarmt zij het initiatiefvoorstel dat de VVD in juli vorig jaar indiende om de toeristische overlast in Amsterdam te bestrijden, door enkel mensen met een adres in Nederland nog langer toe te staan in de coffeeshop.

 

NOS 08-01-2021 Maar weinig gemeentes controleren op coffeeshoptoeristen

Amsterdam is om en wil (acht jaar na invoering) alle landelijke gedoogregels voor coffeeshops gaan handhaven. Dus ook het ingezetenencriterium, waardoor buitenlandse toeristen moeten worden geweerd uit coffeeshops.

Amsterdam is daarmee een van de weinige van ongeveer 100 gemeentes met een coffeeshop, die daar actief op wil gaan controleren, merkt onderzoeker Bert Bieleman op. Hij deed verschillende onderzoeken naar het coffeeshopbeleid in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

 

NOS 08-01-2021 Amsterdam wil buitenlandse toeristen weren uit coffeeshop

Halsema wijst op onderzoek dat uitwijst dat een groot aantal buitenlandse toeristen niet meer naar Amsterdam wil komen, als ze niet meer naar een coffeeshop kunnen. Uit dat onderzoek kwam ook naar voren dat er in 2025 'maar' 73 coffeeshops nodig zijn om de lokale markt te kunnen bedienen, terwijl er nu dus 166 zijn.

Trouw 08-01-2021 Amsterdam wil coffeeshop weren.

Met de plannen wil Halsema geleidelijk toewerken het landelijk reguleren van de zogenoemde “achterdeur” van coffeeshops. Zo moet een keurmerk voor coffeeshops, naar Haarlems voorbeeld, de cannabismarkt minder kwetsbaar maken voor georganiseerde criminaliteit. Coffeeshops met een keurmerk mogen bijvoorbeeld een grotere voorraad cannabis in huis hebben, waardoor koeriers - die vaak doelwit zijn van berovingen - niet meerdere keren per dag hoeven aan te vullen. Ook wil de driehoek met een maximum aantal coffeeshops per keten voorkomen dat er onwenselijke monopolieposities ontstaan.

Gemeente Amsterdam 08-01-2021 Burgemeester stelt nieuw coffeeshopbeleid voor.

Burgemeester Halsema stelt met de driehoek een nieuw coffeeshopbeleid voor. De voorstellen zijn zojuist naar de gemeenteraad gestuurd. Ze moeten leiden tot een kleinschalige cannabismarkt met minder vraag, minder aanbod en een lokale regulering van de achterdeur.

Amsterdam heeft met 166 coffeeshops bijna 30 procent van alle coffeeshops in Nederland. Met de voorstellen wil Halsema criminele invloeden terugdringen en de verhoudingen tussen bewoners en bezoekers meer in evenwicht inbrengen.

 

BCD, 20-08-2020 Job Cohen en Eberhard van der Laan wisten: wietpas is een ramp voor Amsterdam

Eberhard van der Laan en Job Cohen horen tot de meest geliefde Amsterdamse burgemeesters uit de naoorlogse geschiedenis. Beide waren mordicus tegen het weren van toeristen en andere niet-ingezetenen uit de Amsterdamse coffeeshops.

Cohen is voorstander van legalisering van cannabis en wijst op het meten met twee maten als het over cannabis en alcohol gaat:

‘Er is namelijk al jaren sprake van een wonderlijke spagaat. Aan de ene kant worden softdrugs zo veel mogelijk aan banden gelegd, aan de andere kant is de verkoop van alcohol geheel vrij. Terwijl alcohol zeer verslavend is, kun je in de buurt van scholen gewoon drank kopen. Al die mensen die nu praten over de hoge THC-waarden in cannabis, moeten kijken hoeveel alcohol er in breezers, te koop bij Albert Heijn, zit. Ik bepleit geen harde aanpak van alcohol, ik bepleit een gelijke behandeling van softdrugs en alcohol.’

Eberhard van der Laan: 'In Amsterdam hebben we met de coffeeshops het softdruggebruik beheersbaar gemaakt. Wij hebben zicht op wat er in coffeeshops gebeurt. Wij controleren streng. De politie loopt dagelijks coffeeshops binnen. In vijf jaar zijn er vijftien minderjarigen aangetroffen. Wij zitten boven op coffeeshops die overlast veroorzaken. Met de gedoogvergunning hebben we een stok achter de deur. De vergunning kunnen we afpakken.’

‘De Amsterdamse coffeeshops bedienen voor een deel toeristen, maar zij veroorzaken niet de overlast die de grensstreek teistert. Toeristen komen niet alleen naar Amsterdam voor een coffeeshop om meteen weer te vertrekken.’

‘Veruit de meeste toeristen komen niet voor de coffeeshops. Maar die worden straks lastiggevallen door agressieve straatverkopers.’

AT5 16-03 2020 Coffeeshops weer open na hygienemogelijkheden: 'Het is niet te geloven' 

"Hij belandt van de ene chaos in de andere. Coffeeshophouder Silvio Walter van coffeeshop The Stud in Oost moest gisteren nog een paar honderd klanten teleurstellen omdat hij dicht moest. Vanmiddag werd besloten dat de coffeeshops toch open mogen onder voorwaarden. 'Het is meteen weer gekkenhuis.'

The Stud hield zich eraan. 'Dat betekende dat ik heel veel mensen moest teleurstellen toen we om 18.00 dicht gingen', zegt Walter. Die avond besloot hij wel dankbaar gebruik te maken van de drie weken door zijn zaak grondig te laten verbouwen. 'Ik had de hele zaak al leeg getrokken en afspraken gemaakt met de stukadoor.'

Maar vanmiddag hing de vlag er weer anders bij. De coffeeshops mogen per direct wiet en hasj verkopen aan een afhaalloket, werd na overleg de veiligheidsregio's bekend gemaakt door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Ze moeten daarbij wel extra hygiënemaatregelen in acht nemen."

AT5 18-02 Stadsdeel overweegt om coffeeshop naar Zeeburgereiland te halen

Het Zeeburgereiland krijgt mogelijk een eigen coffeeshop. Stadsdeel Oost onderzoekt of een coffeeshop, elders uit Oost, verplaatst kan worden naar de nieuwe bedrijvenstrook aan de oostkant van Zeeburgereiland. Eind maart 2020 laat het stadsdeel weten of het plan haalbaar is. 

AT5 16-02-2020 Burgemeester Halsema wil de wietmarkt graag verkleinen, maar hoe? 

Burgemeester Halsema wil de wietmarkt in de stad verkleinen. Op die manier hoopt ze het wiettoerisme terug te dringen. Bovendien zou ze de aanvoer van wiet graag willen reguleren. 'Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zorgt dat de cannabismarkt in Nederland bevrijd wordt van misdaad', zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Amsterdam coffee shop

The Guardian, 13-02-2020 Amsterdam looks to bar foreign visitors from buying cannabis 

The mayor of Amsterdam has sought to win political backing for her cleanup of overcrowded red-light areas by revealing that a third of foreign tourists and nearly half of Britons would be less likely to visit the city again if they were barred from buying cannabis in the coffee shops.

Femke Halsema, who is understood to want to reduce the number of outlets selling cannabis, attached the survey results to a letter to councillors announcing her intention to examine how they may reduce the attraction of drug use to tourists.

Parool 07-02-2020 Halsema pakt coffeeshops aan in strijd tegen hasjtoerisme

Halsema laat uitzoeken hoe Amsterdam kan voorkomen dat zoveel toeristen naar de stad komen om te blowen. Ze wil de cannabismarkt beheersbaar maken. Op het stadhuis wordt hierbij ook nagedacht over sluiting van coffeeshops.

Het onderzoek moet ook duidelijk maken welke lokale regels mogelijk zijn voor de – nu nog – illegale aanvoer van hasj en wiet via de ‘achterdeur’ van de coffeeshops.

Coffeeshops, prositutie en toerisme in het Singel/Wallengebied

Onderzoek, Informatie en Statistiek, november 2019 Coffeeshops, prostitutie en toerisme in het Singel/Wallengebied

Dit onderzoek geeft aan de hand van een enquête onder 1.161 jonge buitenlandse bezoekers van het Singel/Wallengebied inzicht in de bezoekmotieven en het gedrag van deze doelgroep. In de vragenlijst zijn een aantal mogelijke beleidsopties voorgelegd. Hierbij is het doel om een beeld te krijgen van de mogelijke effecten van beleid op de bereidheid tot bezoek en het gedrag ter plaatse van deze doelgroep.

AD 29-05-2019 Beleid om coffeeshops niet gelijk te sluiten na geweld verlengd

Burgemeester Halsema besluit om het beleid om een coffeeshop na geweld van buiten niet direct te sluiten te verlengen met een half jaar.
Het geweld tegen coffeeshops neemt dit jaar toe, voor het eerst sinds het besluit om het sluiten van een coffeeshop voor onbepaalde tijd na geweld op te schorten. Een motief voor de toename van geweld is nog niet gevonden, laat Halsema weten.

De Driehoek van burgemeester, politie en justitie is op dit moment bezig met het instellen van een Taskforce, die onder andere moet gaan onderzoeken welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om het toenemende gebruik van explosieven tegen te gaan. Het grote aantal plofkraken en explosieven dat wordt achtergelaten in de stad is daar de directe aanleiding voor.

De coffeeshopbranche ziet meer heil in maatwerk ten aanzien van het sluitingsbeleid. Maar omdat de huidige periode van het opschorten van het sluitingsbeleid afloopt op 1 juni, moest Halsema nu wel een besluit nemen. Sinds eind 2016 wordt een coffeeshop niet per definitie voor onbepaalde tijd gesloten na geweld van buitenaf.

 

Afbeelding

 

Mediwietsite 16-12-2016 Exclusieve video - Jan pleit voor legale mediwiet-teelt in A'dam 

Onlangs schreven wij over medicinaal cannabis-activist Jan. Hij deelt gratis wietolie uit aan (kanker-)patiënten die het zelf niet kunnen betalen. Allemaal ondanks zijn eigen langdurige strijd tegen een agressieve vorm van leukemie. Maar de wiet voor die olie moet ergens vandaan komen. Daarom pleitte hij afgelopen 8 december voor het recht op zelfbeschikking bij de Amsterdamse gemeenteraad. Hij wil voor zichzelf en andere patiënten legaal medicinale cannabis kunnen telen.

Nota gemeente Amsterdam afdoening twee Amsterdamse raadsmoties inzake regulering van de teelt, november 2016. 

 

Leafly 17-10-2016 Meet the woman reinventing the cannabis industry 

Mariska’s coffeeshops, dubbed The Boerejongens (“farm boys”), are unlike any other in Amsterdam—inside and out. The marble counters, hardwood floors, and beautiful wooden cabinetry create an atmosphere of luxury and refinement. Yet it’s the menu that has really put Boerejongens on the map. Thanks to Mariska’s role as both coffeeshop and seed bank operator, customers can be completely sure which strain they’re getting. That kind of reliability is exceptional in a country where the commercial cultivation of cannabis is still illegal.

Inspreken raadsvergadering 01-09-2015 Tree of Life CSC, Moria en de Loor

Coffeeshop Rusland (artikel van Wernard Bruining september 2010) 
“Coffee, 40 different kinds of Thea, and various exotic herbs”, duidelijke taal voor de goede verstaander. Het Rusland ging ’s-Morgens vroeg open en ’s-Avonds om 8 uur dicht om problemen met dronken gasten in de nacht te voorkomen. Vanaf de eerste dag liep coffeeshop het Rusland als een trein, het was na de Mellow Yellow de tweede Coffeeshop in Amsterdam. Enkele maanden later opende Henk de Vries zijn eerste Bulldog en ging jaren strijd met bureau Warmoestraat aan die hij glansrijk heeft gewonnen. Samen met Koos Swart stelde Maarten de Coffeeshop huis regels op:

Geen verkoop beneden 16 jaar.
Maximaal 30 gram per persoon
Geen wederverkoop
Geen hard drugs of wapens.

Deze richtlijnen werden gedrukt op filtertipjes en hingen als poster aan de muur.

Coffeeshop Het Balonnetje (artikel van Wernard Bruining september 2010)
Het zou ons eerste project samen worden, een soort proefballonnetje en ik stelde daarom de naam “Het Ballonnetje” voor. Het ging niet echt goed met het Ballonnetje, Maarten had gerekend op de studenten van de VU die in een gebouw tegenover het Ballonnetje studeerden, maar die studeerden harder en blowden minder als gedacht. Ook de samenwerking met mij viel tegen, waar Maarten consequent en zakelijk was, een harde werker, deed ik vooral wat me inviel. Na enkele maanden stapte ik uit het Ballonnetje en ging Maarten alleen verder. Wel bleven we zaken doen, ik werd een Sinsemilla Guerilla, teelde met het “green team” overal in Nederland Sinsemilla en verkocht de nederwiet aan Maarten en Henk de Vries.
Zorgde er altijd wel voor dat ik Maarten vertelde net van De Bulldog te komen en vertelde Henk dat ik straks wat aan het Rusland ging leveren. Beiden hielden elkaar in de gaten, konden voor hun gevoel niet achterblijven en verkochten daarom allebei onze Nederwiet! Zij waren daarmee de eerste coffeeshops in Nederland die een niet gesmokkeld, eerlijk Nederlands product verkochten.

Coffeeshophistorie en juridische affaire: 'Cannabis' is twee documentaires  in één - NRC

Coffeesshop The Bulldog (artikel van Wernard Bruining september 2010)
Henk de Vries (op foto hierboven) begon met dealen tijdens het eerste popfestival in Nederland in 1970 in het Kralingse bos. Dit “Holland popfestival” was het Nederlandse antwoord op Woodstock, maar markeerde ook het begin van de Nederlandse gedoogcultuur. De paar politieagenten verwachtten 5000 mensen, in plaats daarvan kwamen er 100.000 die bijna allemaal blowden leek het wel. De agenten besloten wijselijk daar niet tegen op te treden, alleen als er sprake was van agressie. Ze hebben dat weekend niets te doen gehad. Dat is tegenwoordig wel anders met controles aan de poort waarbij mensen gedwongen worden hun wiet af te geven.
Henk kwam naar de Mellow Yellow, zag en dacht: “dat kan ik ook en dat kan ik beter”! En dat was ook zo. Hij opende de eerste coffeeshop ‘moderne stijl’ in Amsterdam. Er stond ook voor het eerst daadwerkelijk coffeeshop boven deur. Theehuis vond hij als naam te soft, coffeeshop was moderner. De dealer was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aanwezig, stond altijd klaar voor de klanten. En als die dealer weer eens gearresteerd was, (bureau Warmoesstraat viel op een geven moment vijf keer per dag binnen) dan werd de dealer razendsnel door een ander vervangen, de klanten hadden meestal niets in de gaten! Na enkele maanden dagelijkse invallen gaf Warmoesstraat het op, de vele dagelijkse invallen kostte hen teveel tijd. Zo maakte de Bulldog de weg vrij voor de vele coffeeshops in het centrum van Amsterdam en de rest van Nederland.